Andrew Pollack, die zijn dochter verloor, tijdens de ontmoeting in het Witte Huis
NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden eisen nu actie, Trump stelt bewapenen leraren voor

President Trump heeft in het Witte Huis overlevenden en nabestaanden ontvangen van het bloedbad op de school in Florida. Na een gebed riepen de aanwezigen Trump op om werk te maken van de veiligheid van kinderen op scholen. "Ik begrijp niet waarom ik een winkel kan binnen gaan om een oorlogswapen te kopen. Hoe kan het zo eenvoudig zijn om dit type vuurwapen te kopen", vroeg een van de scholieren, Sam Zeif, zich af.

Zeif refereerde aan het feit dat de schutter die zeventien mensen doodde op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland een semi-automatisch AR15-geweer kocht, dat bij veel shootings in de VS is gebruikt.

'Ik ben boos, want het is mijn dochter die ik nooit meer zal zien'

Andrew Pollack, de vader van een doodgeschoten leerling van de school, was fel. "We zijn hier omdat mijn dochter geen stem meer heeft - ze werd vorige week met negen kogels vermoord. Hoeveel scholen, hoeveel leerlingen moeten er worden doodgeschoten? Het moet hier stoppen."

Pollack vroeg zich af hoe het kan dat er zo veel dodelijke schietpartijen zijn geweest op scholen. "Het had bij één school shooting moeten blijven, we hadden het moeten oplossen, en ik ben woedend. Vanwege mijn dochter, die ik nooit meer zal zien."

Trump betuigde zijn medeleven. "Er is niets ergers dan wat jullie hebben meegemaakt. De president wil kijken naar betere background checks, het verbieden van zogeheten bump stocks (die van een semi-automatisch geweer een automatisch geweer maken), en een verhoging van de leeftijd van 18 naar 21 jaar voor het kopen van semi-automatische vuurwapens.

Maar Trump zei tijdens de ontmoeting ook dat hij wel wat ziet in het bewapenen van schoolmedewerkers. De gemiddelde schietpartij op een school duurt volgens hem drie minuten terwijl de politie er gemiddeld vijf tot acht minuten over doet om ter plekke te komen. De president zei dat potentiële schutters zich wel twee keer zullen bedenken als ze weten dat er gewapende medewerkers zijn. Hij zei dat sinds de aanslagen van 9/11 sommige piloten ook onzichtbaar wapens hebben gedragen.

'Een leraar met een wapen kan een aanval snel beëindigen'

Verder zei Trump opnieuw dat de schutter, de 19-jarige Nikolas Cruz, al lang voor de moordpartij opgepakt had moeten worden. De FBI is een onderzoek begonnen na signalen dat de inlichtingendienst al was gewaarschuwd voor Cruz.

Overlevende Samuel Seif en Nicole Hockley, die een kind verloor bij de aanslag in Florida

Nicole Hockley, een moeder van een scholier die het niet overleefde, deed een emotioneel beroep op Trump. "Denk aan uw eigen kinderen. U wilt mij niet zijn, geen ouder wil dat. En u heeft de kans om een verschil te maken en levens te redden, vandaag. Alstublieft, verspil deze kans niet."

In het Congres hebben Republikeinen en Democraten gezamenlijk een initiatief genomen om de minimumleeftijd voor het kopen van bepaalde vuurwapens te verhogen van 18 naar 21. Een van de initiatiefnemers is de Republikeinse senator Jeff Flake.

De National Rifle Association reageerde in een debat bij CNN op de voorstellen van president Trump. Volgens woordvoerder Dana Loesch is de NRA altijd al tegen bump stocks geweest en krijgt hij daarin de volledige steun.

De wapenlobby-organisatie ziet echter niets in de leeftijdsverhoging van 18 naar 21 jaar. "Als je oud genoeg bent om auto te rijden en oud genoeg bent om te dienen in het leger, ben je oud genoeg om met een wapen om te kunnen gaan", zei Loesch. Ze benadrukte dat vooral beter gekeken moet worden naar de achtergrond van iemand die een wapen wil kopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl