Lastercampagne tegen strijdbare scholier na schietpartij Florida
Zoals na iedere schietpartij in de Verenigde Staten laait in het land opnieuw de discussie over strengere wapenwetgeving weer op. Leerlingen van de school in Florida waar afgelopen week zeventien mensen werden gedood, zoeken de publiciteit en komen in actie.
De afgelopen dagen was het vooral de 17-jarige David Hogg die van zich liet horen in Amerikaanse media. Hogg was op school in Parkland toen een oud-leerling het vuur opende met een semi-automatische AR-15.
Kort na de schietpartij ontpopte Hogg zich als een voorvechter van strengere wapenwetgeving. Hij gaf tal van interviews met een boodschap voor politici: "Dit is onacceptabel. Wij zijn de kinderen, jullie de volwassenen. Jullie moeten in actie komen en verantwoordelijkheid nemen."
Ik ben geen crisisacteur, ik ben een ooggetuige.
Maar daar lijkt Hogg nu de nadelen van te ondervinden. Inmiddels is hij het doelwit van een lastercampagne. Op sociale media wordt gespeculeerd over zijn motieven. Zo gaan er theorieën dat Hogg zou zijn ingeschakeld door mensen of instanties die tegen Trump zijn. Sommigen noemen Hogg zelfs een 'crisisacteur' die niet echt bij de schietpartij was, maar wel probeert de publieke opinie te beïnvloeden.
Hogg snapt die complottheorieën niet. "Sommige mensen zeggen dat ik een acteur ben, maar ik heb geen tijd om me daar druk over te maken", zegt hij tegen nieuwssite CBS. "Ik moet de stem van de slachtoffers laten horen zodat ze niet voor niets zijn gestorven."
Ook het feit dat Hoggs vader voormalig FBI-agent is, wordt tegen hem gebruikt. Mensen die de complottheorieën steunen, denken dat vader Hogg zijn zoon van alles influistert. Tegen CNN bevestigt Hogg dat zijn vader een gepensioneerd FBI-agent is, maar hij ontkent dat dat een rol speelt.
"Ik spreek vanuit mijn hart. Ik vind het zo jammer dat de mensen die mij beschuldigen het vertrouwen in Amerika kwijt zijn. Ja, ik ben de zoon van een voormalig FBI-agent. Maar ik ben ook een leerling van de Douglas High School en ik was bij de schietpartij."
De theorieën van complotdenkers hebben een breed en deels ook prominent publiek. Afgelopen week likete de zoon van de Amerikaanse president, Donald Trump jr., een aantal tweets met mogelijke complottheorieën over Hogg. "Walgelijk", noemt Hogg dat.
Mensen lijken op sociale media actief bezig te zijn met lasteren. Zo werd geprobeerd twijfel te zaaien door een nep-account aan te maken op Classmates.com, een studentenarchiefsite. Dat profiel zou aantonen dat Hogg nooit op de school in Parkland zou hebben gezeten. Aan de hand van de broncode van de website kon worden aangetoond dat het profiel pas onlangs is aangemaakt.
Ook gaat er een tweet rond van iemand die beweert dat hij met Hogg in Californië op school zat, waar hij in 2015 afgestudeerd zou zijn. Iemand anders op Twitter ontkrachtte dit weer met een video van een jaarboek van de Douglas High School.
Marco Rubio, senator voor Florida, steunt Hogg op Twitter. "Claimen dat een aantal van de studenten in Parkland acteurs zijn, is het werk van een walgelijke groep idioten zonder fatsoen."
Vandaag ontvangt Trump scholieren uit Parkland voor een 'luistersessie' in het Witte Huis. Daarnaast houden scholieren in Tallahassee, de hoofdstad van Florida, besprekingen met het staatsparlement en met de gouverneur over wetgeving tegen wapengeweld. Daar is vanavond ook een bijeenkomst met studenten.
Als reactie op de schietpartij zijn er deze week op allerlei plekken in de VS manifestaties waarmee voor wapenmaatregelen wordt gepleit. Veel overlevenden nemen het president Trump kwalijk dat hij strengere wetgeving van zijn voorganger Obama heeft teruggedraaid en geld accepteerde van de wapenlobby.