Het is een video van ruim zes minuten, waarin Scott Pappalardo uit New York zich richt tot alle wapenbezitters in de Verenigde Staten. Hij is zelf wapenliefhebber en wil een statement maken. Daarom besluit hij zijn wapen in stukken te zagen. "Mensen zeggen altijd: er zijn zoveel wapens in omloop. Nou, nu is er een minder."

Voor Pappalardo was het bloedbad in Florida de druppel. De 19-jarige Nikolas Cruz opende daar vorige week het vuur op een school in de plaats Parkland. Zeventien mensen kwamen om, veertien raakten er gewond.

De video van Pappalardo is op Facebook inmiddels honderdduizenden keren gedeeld en geliket en bereikt daardoor miljoenen mensen.

Viral: man uit New York zaagt wapen doormidden

Hij verwacht dat daar mensen tussen zullen zitten die hem voor gek verklaren dat hij zijn wapen in stukken heeft gezaagd. "Ik kan 'm verkopen, dat levert me al snel zo'n 600 tot 800 dollar op. (...) Maar dit is een persoonlijke overweging. Ik kan niet leven met het idee dat mijn wapen in omloop is en dat iemand daarmee op een dag een bloedbad aanricht, zoals in Florida."

"Ik zeg niet dat dit het antwoord is om alle problemen op te lossen", gaat Pappalardo verder. "Er zullen altijd mensen zijn die iemand anders om willen brengen. Maar ze zullen het niet doen met dit wapen."

De Amerikaan hoopt dat mensen die de video zien, besluiten hetzelfde te doen. "En voor alle haters die me dom vinden: ik hoop en bid dat je niet van gedachte verandert als een keer de loop van een geweer op een van jouw kinderen is gericht."

Woede

De schietpartij in Florida leidde de afgelopen week tot veel woede in de Verenigde Staten. Zo hield studente Emma Gonzalez zaterdag een emotioneel betoog waarin ze opriep tot een strengere wapenwetgeving.

Overlevende Florida spreekt menigte toe

Op 24 maart is door overlevenden van de schietpartij een protestmars georganiseerd in Washington. Ook op andere plekken in het land wordt dan gedemonstreerd. Maandag liet president Trump weten dat hij het verbeteren van background checks voor mensen die een vuurwapen willen kopen steunt.

STER reclame