De sheriff op bezoek bij Anthony Borges in het ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

Kwart miljoen voor held Anthony, die kogels opving bij bloedbad Florida

Hij werd geraakt door vijf kogels terwijl hij een groep medescholieren beschermde tegen de schutter. Vijf dagen later is voor de zwaargewonde Anthony Borges omgerekend 280.000 euro ingezameld. De 15-jarige scholier wordt in Amerikaanse media geroemd als de held van de schietpartij op een school in Florida vorige week.

Bij het bloedbad kwamen zeventien mensen om het leven. Volgens een klasgenoot waren er nog veel meer doden gevallen als Anthony zich niet had opgeworpen als levend schild.

De twee waren onderdeel van een groep van twintig scholieren die dekking zochten in een lokaal. Anthony probeerde volgens de ooggetuige de deur op slot te krijgen, terwijl de schutter het vuur op hem opende.

'Mijn held'

De kogels raakten zijn rug en been, maar zijn klasgenoten bleven ongedeerd. "Hij is mijn held", zegt zijn vader trots tegen ABC News.

Om het gezin te helpen bij Anthony's behandeling en het revalidatieproject, is een crowdfundactie op touw gezet. In vier dagen tijd is bijna 350.000 dollar opgehaald. Vooral na een bezoekje van de lokale sheriff en de aandacht in de media daarvoor is de teller snel opgelopen.

Het was een eer hem te ontmoeten, staat in de tweet van de politie. "Gelukkig herstelt hij, maar hij heeft nog een lange weg te gaan."

Op social media wordt Anthony ook gezien als een boegbeeld in de strijd voor een strengere wapenwetgeving. De discussie daarover in de VS is weer volop gaande sinds de schietpartij in Florida. "Anthony is een held, een leider, alles wat de Republikeinse Partij momenteel niet is", twittert een voorstander voor strengere regels voor het bezit van vuurwapens.

Wil Trump strengere wetgeving?

Op 24 maart houden de overlevenden van het bloedbad op de school een protestmars in Washington D.C.. Meerdere overlevenden hebben openlijk hun woede op president Trump geuit, die in het verleden altijd tegenstander was geweest van strengere wapenwetten.

Trump bood gisteren wel een voorzichtige opening voor strengere screening van mensen die vuurwapens willen kopen. Het plan is nog weinig concreet, naar verwachting komt er in de loop van week meer duidelijkheid over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl