Reuters

President Trump steunt pogingen om zogeheten background checks van mensen die een vuurwapen willen kopen te verbeteren. Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders zei dat vandaag, in reactie op de aanslag op een school in Florida waarbij zeventien doden vielen. Volgens haar heeft Trump inmiddels gesproken met de vooraanstaande Republikeinse senator John Cornyn, die vorig jaar al met enkele andere senatoren een dergelijk voorstel op papier zette.

Dat was na een ander bloedbad, in november in een kerk in Sutherland Springs, Texas, waarbij 26 mensen werden doodgeschoten. Destijds bleek dat de schutter al eens veroordeeld was voor huiselijk geweld. Als die gegevens landelijk waren geregistreerd, had de man nooit een vuurwapen kunnen kopen. Het voorstel van Cornyn, dat werd gesteund door Republikeinen en de machtige wapenlobby-organisatie NRA, bleef in het Congres op de plank liggen.

Trump krijgt de afgelopen dagen felle kritiek omdat hij allerlei factoren noemde waardoor de aanslag op de school heeft kunnen gebeuren, maar met geen woord repte over de soepele Amerikaanse wapenwetten.

Nabestaanden en overlevenden van de moordpartij op de middelbare school in Parkland, vorige week woensdag, hebben fel uitgehaald naar politici in de Verenigde Staten. Velen eisen dat er nu eindelijk werk wordt gemaakt van strengere wapenwetten.

"Als onze overheid en president alleen maar gebeden en condoleances bieden, moeten de slachtoffers zelf voor verandering zorgen", zei de 17-jarige Parkland-leerling Emma Gonzales in een toespraak. "We moeten onder ogen zien dat het niet alleen om de mentale gezondheid van de dader gaat. Hij had niet zoveel leerlingen kwaad kunnen doen met een mes."

Overlevende Florida spreekt menigte toe

De toespraak van Gonzales, en andere kritische reacties, lijken in de VS een gevoelige snaar te hebben geraakt. Voorstanders van strengere wapenwetten putten daar de hoop uit, dat er nu, na de zoveelste aanslag op een school, echt iets zal veranderen.

De bekende statisticus Nate Silver constateert dat 'Parkland' niet zo snel uit het nieuws verdwijnt als eerdere shootings.

In Amerikaanse steden zijn tal van manifestaties gepland tegen de huidige wapenwetten. De overlevenden van Parkland houden op zaterdag 24 maart een protestmars in Washington D.C. Ze spreken van de 'mars voor onze levens'.

De Amerikaanse tv-maker Bess Kalb kreeg veel aandacht met een actie op sociale media. Kalb rekende bij alle Republikeinse Congresleden die hun medeleven op Twitter betuigden, voor hoeveel geld ze hadden ontvangen van de NRA. Wat Kalb deed, is overigens ook gebeurd bij eerdere school shootings.

Wat Trump nu precies wil doen, is nog onduidelijk. Concrete plannen zijn er nog niet. Woensdag spreekt hij in elk geval met een groep scholieren en leraren. De dag erna overlegt hij volgens zijn woordvoerder met functionarissen over veiligheid op school, en op vrijdag houdt hij een toespraak voor een organisatie die het vrije wapenbezit juist fel verdedigt. Bij die bijeenkomst zal ook een van de leiders van de NRA spreken.

STER reclame