'Ga je schamen': overlevenden bloedbad Florida eisen actie
"Eigenlijk zouden al deze mensen nu thuis moeten zijn om te rouwen. Maar in plaats daarvan staan we hier, want als onze overheid en president alleen maar gebed en condoleances bieden, moeten de slachtoffers verandering brengen."
In een gepassioneerd betoog pleitte een overlevende van het bloedbad op een school in Florida op een bijeenkomst voor meer wapenwetgeving. De 17-jarige Emma Gonzalez sprak kwaad en verdrietig voor een menigte van enkele honderden rouwenden, onder wie veel schoolgenoten.
"Over ons zul je later leren op school", hield Gonzalez de aanwezigen voor. "Niet omdat we bij de zoveelste schietpartij betrokken waren, maar omdat dit de laatste schietpartij gaat worden."
Ik zal president Trump graag vragen hoeveel geld hij heeft ontvangen van de NRA.
Gonzalez neemt het president Trump kwalijk dat hij strengere wetgeving van zijn voorganger Obama heeft teruggedraaid en geld accepteerde van de wapenlobby.
"Als de president zegt dat dit een tragedie is en het nooit meer mag gebeuren, vraag ik hem hoeveel geld hij heeft gekregen van de NRA." Dat is de National Rifle Association, de invloedrijke lobbyclub van wapenbezitters in de VS.
In haar toespraak rekende Gonzalez voor dat de dertig miljoen dollar die Trump kreeg van de NRA gedeeld door het aantal slachtoffers van schietpartijen dit jaar inhoudt dat elk slachtoffer 5800 dollar waard is. "En als u niks doet, wordt dat bedrag steeds lager, tot we voor u niks meer waard zijn."
"Aan elke politicus die geld aanneemt van de NRA: ga je schamen", riep Gonzalez woedend. "We zijn klaar met deze onzin." De aanwezigen scandeerden "genoeg is genoeg".
Als reactie op de schietpartij zijn er op verschillende dagen op allerlei plekken in de VS manifestaties waarmee voor maatregelen wordt gepleit. Er wordt opgeroepen op 14 maart 17 minuten de lessen te staken, een minuut voor elk dodelijk slachtoffer.
Een andere organisatie roept op tot schoolboycots en sit-ins op 20 april, de dag dat twee scholieren in 1999 op Columbine High School een bloedbad aanrichtten.
De toespraak maakte weinig indruk op de bezoekers van een grote wapenbeurs, 50 kilometer verderop in Miami. Er komen dit weekend naar verwachting meer dan 10.000 mensen af op de 140 kraampjes met wapentuig.
Er was druk uitgeoefend om de beurs af te blazen, zo kort na de schietpartij, maar dat was volgens de organisator op deze termijn niet meer mogelijk. "Dat is niet respectloos of kwetsend bedoeld, de beurs is al lang geleden gepland." Een woordvoerder laat weten voorstander te zijn van veilig gebruik van wapens en training.
Bezoekers van de beurs zijn kritisch over de roep om meer regelgeving. "Een wet had dit niet voorkomen. Het lijkt erop dat veel instanties hun werk niet hebben gedaan", zegt een 29-jarige wapenliefhebber.
De beurs biedt juist geruststelling aan een 7-jarig meisje dat met haar ouders langskomt. "Zo kan ik leren met wapens omgaan. Zelfs als het nooit nodig is, weet ik in ieder geval hoe het moet."
De standhouders lijken goede zaken te zullen doen: na schietpartijen neemt de wapenverkoop altijd toe, uit angst voor strengere regelgeving. Een verkoper had zijn hele voorraad AR-15's meegenomen, het type wapen dat de schutter gebruikte.
Psychische problemen
Afgelopen woensdag opende de 19-jarige Nikolas Cruz het vuur op een school in de plaats Parkland. Zeventien mensen werden gedood, er vielen veertien gewonden. Cruz werd daarna opgepakt.
President Trump heeft zich nog niet uitgelaten over de roep om strengere wetten. Hij richt zich meer op de psychische problemen van de schutter. Cruz zou autisme en ADHD hebben en sinds de dood van zijn moeder en breuk met zijn vriendin steeds gewelddadiger zijn geworden.
Amerikaanse media wijzen erop dat Trump in zijn nieuwste begroting minder geld uittrekt voor de behandeling van psychische problemen en veiligheid op scholen.
In een tweet haalde Trump verder hard uit naar de FBI, de inlichtingendienst die volgens hem signalen over de ophanden zijnde aanslag had gemist vanwege het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Trump en zijn campagneteam zijn bij dat onderzoek ook in beeld als betrokkenen.