1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump bezoekt slachtoffers schietpartij Florida

De Amerikaanse president Trump heeft een bezoek gebracht aan slachtoffers van de schietpartij op een school in Florida. Samen met zijn vrouw Melania sprak hij met mensen die zijn neergeschoten, artsen en agenten. "Het is verdrietig dat zoiets kan gebeuren", zei hij na afloop.

Trump feliciteerde de dokter die hem begeleidde met de snelle hulpverlening. "De artsen, de verpleegkundigen, het ziekenhuis, politie, ongelooflijk. De slachtoffers werden razendsnel naar het ziekenhuis gebracht, eentje zelfs in 19 minuten na het schot. Ongelooflijk."

Daarna bezocht hij nog een politiebureau waar hij sprak met de agent die de 19-jarige verdachte arresteerde. "Wat ben je toch bescheiden, ik had het meer aangezet", grapte de president toen de man zijn relaas deed.

Trump bezoekt slachtoffers schietpartij Florida

De oud-leerling opende afgelopen woensdag het vuur op scholieren en personeel van de highschool in Parkland. Zeventien mensen kwamen om, veertien raakten gewond. Daarmee was het de dodelijkste schietpartij op een Amerikaanse school sinds Sandy Hook.

De dader, Nikolas Cruz, werd opgepakt. Hij bleek vorig jaar van school te zijn gestuurd. Een bekende van hem bleek de FBI eerder al te hebben gewaarschuwd dat de jongen dreigde te ontsporen, maar met die tip werd niks gedaan.

Er waren aanvankelijk berichten dat Cruz getraind was door de extreem-rechtse militia Republic of Florida, maar daar zijn inmiddels twijfels over ontstaan. Hoewel de politie de piepkleine onafhankelijkheidsgroep volgt, was er niets bekend over banden met Cruz. Het lijkt erop dat de leider ervan Amerikaanse media valse informatie heeft gegeven.

Zoon Trump

De eerste doden zijn inmiddels begraven, twee meisjes van 14 en 17. De moeder van een van hen riep president Trump op meer te doen om scholen veiliger te maken. Ze vroeg hem aan zijn eigen zoon te denken.

"President Trump, Barron gaat ook naar school. Laten we hem beschermen. Laten we ook al die andere kinderen beschermen. Help ons. Het moet veiliger. Er is actie nodig, actie, actie."

Mijn kind is dood. Het blijft maar malen, dag en nacht.

Vader van een van de slachtoffers

De vader van het andere meisje sprak geëmotioneerd de rouwenden toe in de synagoge waar de uitvaart werd gehouden. "Mijn kind is dood. Het blijft maar malen, dag en nacht", schreeuwde hij. "Het is niet te begrijpen dat ik mijn prinses nooit meer zal zien. Ik heb haar altijd kunnen beschermen, maar nu was ze niet veilig."

Trump, die in het verleden zijn steun uitspraak voor wapenlobby NRA, twitterde kort na het bloedbad dat hij de veiligheid in scholen wil verbeteren en dat psychische problemen beter moeten worden aangepakt. Op vragen of wapenwetten moeten worden aangescherpt ging hij niet in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl