Bouterse trekt omstreden resolutie richting procureur in
De Surinaamse president Bouterse trekt de omstreden resolutie aan de procureur-generaal (pg) van het land in. Afgelopen weekend barstte een storm van kritiek los nadat de regering de pg in een resolutie had geadviseerd zijn ontslag in te dienen, omdat hij er niet in was geslaagd om de strafeis tegen Bouterse als hoofdverdachte in het Decembermoordenproces te voorkomen.
De goed ingevoerde website Starnieuws meldt dat de resolutie waarin de kritiek op procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday was geuit en die per deurwaardersexploot bij de magistraat was afgeleverd, als niet geschreven moet worden beschouwd. Daarmee zwicht Bouterse voor de golf van kritiek die hij de afgelopen dagen over zich heen kreeg.
Pad van confrontatie
Het Openbaar Ministerie reageerde verontwaardigd en sprak van een aantasting van de rechtsstaat en de trias politica. Volgens het OM werd de wet door de regering niet geëerbiedigd. De Surinaamse Orde van Advocaten sprak in soortgelijke bewoordingen. De bisschop van Paramaribo sprak van intimidatie, en oppositiepartijen noemden de handelwijze van de regering een pad van confrontatie en eisten het aftreden van het staatshoofd.
Ook de vakbonden en werkgeversverenigingen sprongen in de bres voor het behoud van de rechtstaat. De bond van werknemers bij het OM stelde in een verklaring noch in een politiestaat, noch in een totalitaire staat te willen leven, en kondigde aan niet te schromen om alle mogelijke juridische middelen te gebruiken voor het behoud van de rechtsstaat Suriname.
Landsbelang
Maandagavond krabbelde Bouterse al terug toen hij na een gesprek met de pg aankondigde zijn besluit in heroverweging te nemen, indachtig het landsbelang.
Bouterses woordvoerder Cliff Limburg, die daags ervoor in zijn radioprogramma Baidjnath-Panday nog had opgeroepen om de eer aan zichzelf te houden, zei daarna dat er geen sprake was van een nederlaag voor het staatshoofd, maar dat het Surinaamse volk blij moet zijn met een president die openstaat voor het terugdraaien van genomen beslissingen wanneer het hogere landsbelang daar om vraagt.
Decembermoorden
Met het intrekken van de resolutie is ook de derde poging van president Bouterse tot inmenging in het Decembermoordenproces mislukt. In 2012 probeerde hij het proces te stoppen door middel van een omstreden amnestiewet, maar die werd in 2016 door de rechter van tafel geveegd.
Daarna beval hij de pg om de vervolging van Bouterse als hoofdverdachte stop te zetten. De pg deed dat aanvankelijk, maar ook die poging werd door de rechter in hoger beroep niet toelaatbaar geacht.