Surinaamse krijgsraad bepaalt dat proces Decembermoorden doorgaat
In Paramaribo heeft de krijgsraad besloten dat het proces om de Decembermoorden wordt voortgezet. De raad negeert daarmee het gebod van president Bouterse om het hele proces stop te zetten.
Het Openbaar Ministerie wilde zich bij het gebod van de president neerleggen, maar de krijgsraad heeft voorkomen dat het proces wordt beëindigd. Het argument van de rechters is dat een zaak niet mag worden gestopt als de vervolging al begonnen is.
Na een schorsing van de zitting werd bekendgemaakt dat op donderdag 9 februari een begin wordt gemaakt met het voorlezen van de strafeisen tegen de 25 verdachten. De hoofdverdachte is president Desi Bouterse zelf. Alle strafzaken zijn formeel heropend.
De Decembermoorden werden gepleegd in 1982. Het regime-Bouterse stelde toen vijftien zogenoemde tegenstanders van het regime terecht in het militaire fort Zeelandia. Bouterse was in 1980 via een staatsgreep aan de macht gekomen. Twee jaar later voorkwam het leger een tegencoup.
'Overwinning rechtsstaat'
De zaak sleept sindsdien en verdeelt de bevolking. Bouterse wilde er een streep door zetten via de Amnestiewet, die de verdachten vrijwaart van vervolging. Volgens Bouterse brengt het proces de staatsveiligheid in gevaar.
NOS-correspondent Harmen Boerboom, die de zaak bijwoonde, zegt dat nabestaanden van de slachtoffers het besluit van de krijgsraad al als een overwinning vierden, terwijl de strafeisen nog moeten komen en de vonnissen nog ver weg zijn. Ook was er tevredenheid over het feit dat de rechters zich niet hebben laten weerhouden door het feit dat de Amnestiewet al was goedgekeurd door het parlement.