Suriname neemt amnestiewet aan

Het Surinaamse parlement debatteerde 3 dagen over de amnestiewet»
Het Surinaamse parlement debatteerde 3 dagen over de amnestiewet Jeroen Wollaars / NOS

In Suriname is de omstreden amnestiewet aangenomen. Dat gebeurde na dagenlang vergaderen in de Nationale Assemblee in Paramaribo. Uiteindelijk stemden 28 afgevaardigden voor en 12 tegen.

Op verzoek van het oppositionele Nieuw Front was de stemming hoofdelijk, zodat duidelijk zou zijn welke parlementariërs voor de wet hebben gestemd. Dankzij de wet kunnen de verdachten van de Decembermoorden in 1982 amnestie krijgen, onder wie president Desi Bouterse.

Verstoord

Volgens Ricardo Panka, partijgenoot van Bouterse, zal hiermee een einde komen aan het slepende strafproces tegen Bouterse en zijn medeverdachten. Hij noemde de wet noodzakelijk om een einde te maken aan de verdeeldheid in het land.

"We hopen dat het besluit van vandaag in de historie wordt gemarkeerd als een eerste stap naar een nieuw Suriname", zei Panka na de stemming.

Het parlement heeft drie dagen over de wet gedebatteerd. De oppositie was tegen en wil niet dat het strafproces wordt verstoord door de nieuwe wet. "De scheiding van de wetgevende en rechtelijke macht is vertrapt", zei parlementslid Chandrikapersad Santokhi.

Veroorloven

Ronnie Brunswijk, een vroegere rivaal van Bouterse, stemde "met veel pijn in zijn hart" voor de wet. Hij verontschuldigde zich tegenover de nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden, maar zei dat het land het zich niet kan veroorloven om een president te hebben die veroordeeld wordt in een rechtzaak.

Vlak voor de stemming eiste Brunswijk dat de amnestiewet niet zou gelden voor daders van de slachtpartij in Moiwana in 1986. Daarbij kwamen ongeveer vijftig mensen om, onder wie zwangere vrouwen en kinderen. De eis van Brunswijk werd aangenomen.

De regeringspartijen hebben aangekondigd dat er een waarheidscommissie wordt ingesteld, die de gebeurtenissen van december 1982 gaat onderzoeken.

Deel deze pagina

Video

Na dagenlang vergaderen in de Nationale Assemblee in Paramaribo is de wet erdoor. Uiteindelijk stemden 28... afgevaardigden voor en 12 tegen. Met de wet kunnen de verdachten van de Decembermoorden in 1982, waaronder president Bouterse, amnestie krijgen.

 • Omstreden amnestiewet Suriname aangenomen

  Na dagenlang vergaderen in de Nationale Assemblee in Paramaribo is de wet erdoor. Uiteindelijk stemden 28... afgevaardigden voor en 12 tegen. Met de wet kunnen de verdachten van de Decembermoorden in 1982, waaronder president Bouterse, amnestie krijgen.

 • 'Surinamers niet massaal de straat op'

  In Suriname is de omstreden amnestiewet aangenomen. Dat gebeurde na dagenlang vergaderen in de Nationale... Assemblee in Paramaribo. Verslaggever Jeroen Wollaars is in Paramaribo.

 • Inwoner Paramaribo: niet blijven zaniken over iets

  De Nederlandse amabassadeur in Suriname is met onmiddellijke ingang teruggeroepen. Voor overleg, zoals dat ... heet. En premier Rutte dreigde Suriname met nog meer gevolgen. Het zijn de eerste reacties op de vannacht aangenomen Amnestiewet. Die moet president Bouterse vrijwaren tegen verdere vervolging voor de Decembermoorden van 1982.

 • Verdeelde reacties in Nederland na besluit Suriname

  In Nederland lopen de meningen onder Surinaamse Nederlanders uiteen. Wat voor de één als een overwinning en... een stap naar verzoening voelt, is voor de ander een gitzwarte dag.

Audio

 • Amnestiewet Suriname aangenomen Hij is aangenomen, de amnestiewet die het mogelijk maakt dat oud-legerleider en president Desi Bouterse vrijuit gaat in het proces... van de Decembermoorden. Na een urenlang debat werd er vannacht in het Surinaams parlement gestemd over de zeer omstreden amnestiewet. Het was een hoofdelijke stemming, waarbij duidelijk werd dat 28 mensen voor de wet stemden en 12 mensen tegen. Parlementsvoorzitter Jenny Simons maakte de uitslag bekend.
 • 'Regering Suriname niet bezorgd om consequenties' Na een urenlang debat werd vannacht in het Surinaams parlement de zeer omstreden amnestiewet aangenomen. Correspondent Harmen... Boerboom vertelt.
 • 'Proces Decembermoorden zal vertraging oplopen' Drie dagen van debat in het Surinaams parlement. Voor en na de stemming over de omstreden amnestiewet lieten de oppositiepartijen... hun afkeur blijken. Roy Khemradj, journalist en Surinamekenner, reageert.
 • Inwoner Paramaribo: Bouterse wil iets goed doen voor Suriname Vannacht nam het Surinaamse parlement de omstreden amnestiewet aan, die het mogelijk maakt dat president Desi Bouterse vrijuit gaat... in het proces van de decembermoorde. Correspondent Harmen Boerboom van de Wereldomroep peilde aan het begin van de nieuwe dag de reacties op straat in Paramaribo.

Video en Audio

Meer video en audio