Bouterse wil af van procureur-generaal Suriname
President Bouterse van Suriname dreigt het vertrouwen op te zeggen in procureur-generaal Baidjnath-Panday en heeft hem gevraagd vrijwillig te vertrekken. Dat meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.
Bouterse verwijt Baidjnath-Panday dat hij de aanklager in het Decembermoorden-proces niet heeft teruggefloten, toen die op 28 juni de strafeis van twintig jaar cel tegen Bouterse als hoofdverdachte voorlas.
Het opzeggen van het vertrouwen in de procureur-generaal is een volgende stap in de strijd tussen Bouterse en de Surinaamse justitie. Een dag na de strafeis zei de president dat hij verrast was en kondigde hij maatregelen aan met betrekking tot de rechterlijke macht.
Politieke invloed
Vorige week zondag begon Bouterse aan gesprekken met adviseurs en deskundigen over wat die zouden kunnen inhouden. De gesprekken hebben dagen geduurd. Starnieuws meldt nu dat president Bouterse zijn besluit vrijdag aan de regering heeft meegedeeld. Daarna is de procureur-generaal geïnformeerd. Die heeft bedenktijd gevraagd.
Critici zien in de maatregel van president Bouterse opnieuw een poging om de scheiding der machten met voeten te treden. Deze president probeert zich opnieuw een recht toe te eigenen wat hij niet bezit, zegt de advocaat van de nabestaanden van de Decembermoorden, Hugo Essed.
In tegenstelling tot Nederland wordt de procureur-generaal in Suriname voor het leven benoemd. Daarmee moet worden voorkomen dat er politieke invloed op de rechtsgang wordt uitgeoefend, zegt Essed. En die politieke invloed probeert de president nu toch uit te oefenen.
Eigen verzoek
De procureur-generaal kan alleen in heel bijzondere omstandigheden ontslagen worden en ook pas na een voordracht door het Hof van Justitie. De enige andere manier waarop de procureur-generaal uit zijn functie vertrekt is door pensionering, overlijden of op eigen verzoek. Van een voordracht door het Hof is geen sprake, dus lijkt Bouterse aan te sturen op een vertrek op eigen verzoek. Essed verwacht overigens niet dat Baidjnath-Panday daar gehoor aan zal geven. Daar is immers geen enkele reden voor.
Als Baidjnath-Panday niet opstapt, dreigt Bouterse met het formeel opzeggen van het vertrouwen door middel van een resolutie. Essed vindt dat president Bouterse met dat dreigement Baidjnath-Panday publiekelijk onder zware druk zet en noemt zo'n resolutie niet legitiem.
Vertraging
Het is niet duidelijk wat Bouterse precies met zijn maatregelen wil bereiken. De strafeis in het Decembermoordenproces is immers al uitgesproken. In de zaak zijn nu de advocaten, de aanklager en uiteindelijk de rechter aan zet.
Vorig jaar probeerde Bouterse een strafeis te voorkomen met een beroep op artikel 148 van de Surinaamse grondwet, waarin het staatshoofd de aanklager kan bevelen om in het landsbelang vervolging van een verdachte stop te zetten.
Baidjnath-Panday luisterde daar aanvankelijk naar, maar de rechter besloot dat het wetsartikel in een ver gevorderde zaak als het Decembermoordenproces niet van toepassing is. Ook in hoger beroep werd de aanklager in het ongelijk gesteld. De pogingen van Bouterse om het proces stop te zetten begonnen in 2012, toen de omstreden Amnestiewet door het parlement werd aangenomen. Dat leidde tot lange vertraging van de behandeling van de strafzaak.