ANP
NOS NieuwsAangepast

Bouterse: God heeft mij hier neergezet, geen rechter haalt mij weg

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft op een bijeenkomst van zijn Nationale Democratische Partij gereageerd op de strafeis van de openbaar aanklager. Die eiste woensdag een celstraf tegen Bouterse van twintig jaar voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982.

Bouterse lijkt zich niet te willen neerleggen bij een mogelijke veroordeling. "Als God mij op deze plek heeft neergezet, welke rechter komt mij hier dan weghalen?", zei hij onder luid gejuich van het publiek.

Reactie van Desi Bouterse op de strafeis tegen hem

Het was voor het eerst dat Bouterse in het openbaar reageerde op de strafeis. Hij zei dat hij met een "gepast antwoord" zal komen, maar gaf verder geen details. Hij zei alleen dat hij geen stappen zal zetten waarbij de regering verweten kan worden dat die de democratie schaadt.

Chaos

Desi Bouterse vindt dat de rechters een rol spelen in het scenario van zijn politieke tegenstanders om chaos in het land te creëren en de regering ten val te brengen. "Ze willen ons uitlokken. Maar wij hebben geen behoefte aan chaos en gaan dat tot het uiterste uitstellen. En er zal heel wat water door de Suriname-rivier moeten stromen voordat ze onze mammoetpartij van haar stoel duwen. Wij hebben de historische taak om dit land verder op te bouwen", zei de president.

Eerder op de dag had NDP-fractievoorzitter Andre Misiekaba al uitgehaald naar de rechters. Naast Bouterse spraken ook andere belangrijke politici van de NDP. De diplomaat Harvey Naarendorp stelde de kwaliteiten van voorzitter Cynthia Valstein-Montnor van de Krijgsraad ter discussie. Volgens Naarendorp is zij om politieke redenen benoemd en is er sprake van een constitutionele crisis.

Voormalig NDP-minister Ramon Abrahams zei dat op 9 juli zal blijken hoe groot de aanhang van de NDP nog steeds is, ondanks de economische crisis. Op die dag bestaat de patij dertig jaar.

Ingrijpen

Ook adviseur en vertrouweling van de president, Henk Herrenberg, verwees naar de aanhang en het grote aantal zetels van de NDP in het parlement. "Wij zijn de regeringspartij, we hebben 26 (van de 51) zetels, en zijn op democratische wijze gekozen door het volk. Als wij met onze grote verantwoordelijkheid voor dit land zien dat men Suriname wil storten in een burgeroorlog, dan zal de regering ingrijpen", zei Herrenberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl