Aangepast

'Bouterse achter de tralies? Dat gaan wij nooit toelaten'

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

"Natuurlijk voel ik de economische crisis ook, maar ik neem president Desi Bouterse niets kwalijk. We hebben met zijn allen te weinig gespaard om de klappen op te vangen van de dalende olie- en goudprijzen."

Renwich Govaard geeft de pas geplante groenteplantjes water. Hij heeft een stukje braak liggend terrein tegenover zijn huis ontgonnen en omgetoverd tot een groentetuin.

"Kijk", zegt hij trots. Hij loopt naar een jonge bananenboom en wijst naar de bloesem. "De eerste vruchten komen er al aan. Ik plant voor mezelf, maar ook voor de mensen in de buurt die het moeilijk hebben. Iedereen kan in deze tijden een beetje steun gebruiken."

Trotse eigenaar

Govaard was één van de eerste bewoners van het woningbouwproject Hanna's Lust waar hij met zijn vrouw en drie jonge kinderen in een eenvoudig huis woont met een tuin. De wijk werd kort na het aantreden van president Bouterse in 2010 in sneltreinvaart uit de grond gestampt.

De bewoners konden tegen een zachte rente hypotheken afsluiten en zijn nu trotse eigenaar van een eigen huis. "Ik heb heel veel aan deze president te danken", zegt hij. "Ik had nooit een eigen huis gehad als hij deze woningen niet had neergezet."

Wanneer de strafeis van vorige week tegen Bouterse in het het decembermoordenproces ter sprake komt, glimlacht Govaard smalend. "Ik neem dat niet zo serieus hoor. Er is een Amnestiewet die is aangenomen door het parlement. De rechter moet zich daaraan houden."

De omstreden Amnestiewet werd inderdaad in 2012 door het parlement aangenomen. Het initiatief kwam van Bouterses Nationale Democratische Partij, en omdat die in de Nationale Assemblee een meerderheid heeft, werd de wet snel door het parlement geloodst.

Maar de rechter verwierp de rechtsgeldigheid van de wet en het Decembermoordenproces ging door. Met de strafeis van 20 jaar cel als historisch momentum.

Als God mij hier heeft neergezet, hoe kan een rechter mij hier dan weghalen?

Desi Bouterse

Toen de militaire aanklager Roy Elgin op 28 juni zijn requisitoir had voorgelezen en de betrokkenheid van Bouterse bij de Decembermoorden bewezen achtte, slaakten de aanwezigen in de rechtszaal letterlijk een zucht van verlichting. De nabestaanden, hun advocaat en veel andere Surinamers waren verrast en opgelucht.

Zij zien in het uitspreken van de strafeis het bewijs dat de rechtsstaat in Suriname nog steeds overeind staat. Ook in het Boutersekamp hadden ze de conclusies van de aanklager niet zien aankomen.

Grenzen van de wet

"Het nieuws heeft Suriname geschokt. En ja, het heeft ons verrast", zei de president daags na de rechtszitting. "Maar als God mij hier heeft neergezet, hoe kan een rechter mij hier dan weghalen?", zei Bouterse.

"De rechters zijn ervoor om wetten na te leven, niet om ze naast zich neer te leggen", zei de felle NDP-fractievoorzitter en mede initiatiefnemer van de Amnestiewet, André Misiekaba. Bouterse heeft sinds afgelopen zondag overleg met zijn adviseurs over het treffen van regelingen ten aanzien van de rechterlijke macht. Maar die regelingen zullen volgens de president vallen "binnen de grenzen van de wet".

Wat er vijfendertig jaar geleden gebeurd is, is nu niet meer belangrijk. Het land verkeert in crisis en Bouterse gaat ons hieruit halen.

Patricia Tay

Medeparlementariër en oppositieleider Chandrikapersad Santokhi is niet onder de indruk van de woorden vanuit regeringskringen. "We horen al jarenlang dreigende en intimiderende woorden vanuit de hoek van de regering, klaarblijkelijk bedoeld om de rechterlijke macht te beïnvloeden", zegt de oud-minister van Justitie en Politie.

"Maar ik heb de indruk dat de rechters door de woorden hun onafhankelijkheid nog harder willen bewijzen." Wel benadrukt hij dat de regering wet en recht moet blijven respecteren. "De rechters hebben het laatste woord en moeten ruimte hebben om hun werk af te maken. Dat hebben wij zo afgesproken in onze rechtsstaat."

"Als de rechters wetten naast zich neerleggen dan kunnen we de tent wel sluiten." Patricia Tay woont ook op Hanna's Lust en ziet Bouterse als redder van het land. "Wat er vijfendertig jaar geleden gebeurd is, is nu niet meer belangrijk. Het land verkeert in crisis en hij gaat ons hieruit halen."

Er kan nog van alles gebeuren. We zijn nu pas bij de strafeis van de aanklager.

Chandrikapersad Santokhi

Maar wat als er een vonnis komt en de politie krijgt opdracht om hem thuis op te halen? "Ik zie dat niet gebeuren", zegt Tay. "En als het wel gebeurt, wil ik er niet aan denken wat voor een gevolgen dat kan hebben." "Bouterse achter de tralies? Dat gaat echt niet gebeuren", valt Govaard haar bij. "Als hij gearresteerd wordt, gaan wij dat nooit toelaten. Echt niet!"

Santokhi wil niet op de zaken vooruitlopen. "Laten we ophouden te doen alsof we nu al weten hoe het vonnis van de rechter eruit gaat zien. Er kan nog van alles gebeuren. We kunnen pas over een arrestatie praten na de pleidooien van de advocaten en een vonnis in hoger beroep van het hoogste rechtscollege, het Hof van Justitie. We zijn nu pas bij de strafeis van de aanklager."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl