Nieuwsuur
ANP

Desi Delano Bouterse probeert al decennia het decembermoordenproces tegen hem en 24 andere verdachten te ontregelen. Tot dusver leek dat de Surinaamse president steeds redelijk te lukken. Maar vandaag gebeurde er toch iets onverwachts en geheel niet naar de zin van de president.

De openbaar aanklager las in de rechtbank in Paramaribo alsnog de aanklacht voor tegen Bouterse. Hij eiste 20 jaar gevangenisstraf. Het is gezichtverlies voor de huidige president, want Bouterse had de aanklager eerder via de minister van Justitie bevolen af te zien van het voorlezen van de aanklacht.

Maar aanklager Roy Elgin heeft gehoor gegeven aan de opdracht van de rechtbank om dat wel te doen.

Dit is een heel belangrijke stap voor Suriname", zegt Lilian Gonçalves. Ze is juriste en de weduwe van van een van de de slachtoffers van de decembermoorden. "Deze rechtsgang vereist moed. Dit laat zien dat er nog steeds onafhankelijke rechtspraak is in Suriname."

Aanklager Elgin zegt geen bewijs te hebben dat toenmalig legerleider Bouterse zelf de trekker heeft overgehaald. Wel zegt Elgin te kunnen aantonen dat Bouterse op het moment van de moorden in Fort Zeelandia was.

De moorden zijn met voorbedachten rade gepleegd en waren goed voorbereid, zei Elgin. De slachtoffers werden uit hun huis gehaald, hun telefoonlijnen werden doorgesneden en bij de huizen bleef bewaking achter.

Gevolgen voor Bouterse?

Zolang Desi Bouterse president is, is de kans klein dat hij wordt opgesloten. "Wie gaat hem thuis ophalen?" is in Suriname een veelgestelde vraag. Als hij veroordeeld wordt, is de kans dat hij de gevangenis in moet klein. Als staatshoofd kan hij namelijk gemakkelijk gratie krijgen.

Bovendien heeft Bouterse heeft een elitekorps dat zorgt voor zijn veiligheid. Ook is hij opperbevelhebber van het leger. Het is ook nog mogelijk dat Bouterse de noodtoestand uitroept waardoor hij absolute zeggenschap in het land krijgt.

Ook nabestaande Lilian Gonçalves is voorzichtig. "Het ligt in de rede dat er een veroordelend vonnis komt. Maat ik weet niet of hij achter de tralies gaat komen."

Bouterse na 35 jaar alsnog aangeklaagd voor decembermoorden

STER reclame