Twee hoofdpijndossiers, één president. Zowel de diepe economische crisis in Suriname als het proces om de decembermoorden, blijven president Desi Bouterse achtervolgen.
Het Hof van Justitie bepaalde vanmiddag dat het proces doorgaat. Ook de crisis laat zijn sporen na: op straat demonstreren politieke tegenstanders al weken tegen de economische malaise in Suriname.
Proces
Vandaag deed het Hof, het hoogste rechtsorgaan van Suriname, uitspraak over de vraag of de Krijgsraad wel door moet gaan met het decembermoordenproces. De president had namelijk eerder het Openbaar Ministerie opdracht gegeven de vervolging te staken. Het OM wilde de opdracht van de president uitvoeren. Maar de rechters van de Krijgsraad wilden doorgaan met het proces. Vandaag werd de Krijgsraad gesteund door het Hof.
Dat kan pijnlijke consequenties hebben voor Bouterse. De aanklager heeft een aanklacht liggen van 32 pagina's. Hoewel we niet weten wat erin staat, betekent het voorlezen ervan al gezichtsverlies voor de president.
De advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, zegt dat met het vonnis van het Hof de rechtstaat Suriname nog overeind staat. Hij verwacht dat het eindvonnis in het decembermoordenproces eerder een kwestie is van maanden dan jaren.
Er komt een moment waarop de uitvoerende macht weer in charge zal zijn.
Ook de minister van Justitie en Politie, Eugene van der San, reageerde vanavond op de uitspraak. "De regering respecteert het besluit van de rechter. We hebben verder geen mening over wat er door de rechterlijke macht wordt besloten. Maar er komt een moment waarop de uitvoerende macht weer in charge zal zijn."
Het is niet duidelijk wat de minister met die laatste opmerking bedoelt. Wel geeft hij aan dat de regering zich uiteindelijk toch niet zomaar bij een uitspraak zal neerleggen.
Economie
Het imago van de president heeft de afgelopen tijd al het nodige te verduren gehad. Zelf sprak hij eerder van de strijd tegen "vijand nummer één, de armoede". Maar daar is niets van terecht gekomen.
De Surinaamse dollar is in een jaar tijd de helft minder waard geworden. De prijzen in de winkels zijn verdubbeld.
In zijn eerste ambtsperiode deed Bouterse veel 'leuke dingen voor de mensen'. De kinderbijslag en de pensioenuitkeringen gingen fors omhoog. Daarnaast ging veel staatsgeld op aan goedkope koopwoningen, naschoolse opvang en ziektekostenvergoedingen.
Intussen daalden de inkomsten uit met name olie en goud, de dobber waar de Surinaamse economie tot dan toe op dreef. Het gevolg: een steeds leger wordende schatkist.
Om de tekorten aan te vullen, leent de regering geld bij investeringsfondsen, banken en het IMF. Het IMF is inmiddels alweer gestopt met hulp, omdat Suriname zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.
De hoge prijzen, de zwakke economie en het beleid van de regering zijn aanleiding voor de grootste protesten sinds jaren. Zelfs aanhangers van de president voegen zich bij de demonstranten, uit onvrede over het regeringsbeleid.
De president zit gevangen in deze omstandigheden, veel mogelijkheden heeft hij niet. Toch lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat Bouterse uit zichzelf opstapt. Ook omdat hij zonder zijn presidentiële macht en privileges, zwakker zou komen te staan in het decembermoordenproces. Of zoals de president zelf eerder zei: "Het volk heeft mij gekozen. En niemand haalt mij hier weg. Ik blijf zitten tot 2020."