Een betoger bij een herdenking van de Decembermoorden

Tegenslag voor Desi Bouterse: proces Decembermoorden kan doorgaan

Het proces over de Decembermoorden in Suriname gaat door. Dat heeft het Hof van Justitie besloten, het hoogste rechtsorgaan van het land.

Het hof verklaarde het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk met zijn bezwaar tegen voortzetting van het proces door de krijgsraad. Het OM was in beroep gegaan tegen het besluit van de krijgsraad om door te gaan met het behandelen van de zaak. De krijgsraad verdaagde daarop het proces.

Dat betekende in februari de zoveelste vertraging in het proces dat al negen jaar duurt. Het gaat over de moord, op 8 december 1982, op vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse.

Staatsveiligheid

Bouterse, die nu president is, had het OM opdracht gegeven de vervolging te staken omdat de staatsveiligheid in het geding zou zijn. De rechters van de krijgsraad trokken zich niets van dat bevel aan.

Dat het OM in beroep ging, kwam voor velen in Suriname als een verrassing. Militair aanklager Roy Elgin was al maanden klaar om de strafeis uit te spreken tegen hoofdverdachte Bouterse en 24 anderen die betrokken zouden zijn geweest bij de Decembermoorden. Dat requisitoir ging niet door omdat Elgin aankondigde dat het OM in beroep ging en de krijgsraad de zitting verdaagde.

Nabestaanden

Lange tijd leek het erop dat het OM zich erbij had neergelegd dat het proces moest doorgaan. Sommige nabestaanden van slachtoffers van de Decembermoorden vermoeden dat het OM door de regering onder druk is gezet om beroep aan te tekenen tegen voortzetting van het proces.

Hugo Essed, de advocaat van de nabestaanden, zei in februari dat hij niet twijfelde aan de onafhankelijkheid van het OM. Maar hij achtte het hoger beroep kansloos, omdat in het Wetboek van Strafrecht geen grond is te vinden voor het stoppen van het proces.

Geen mening

De minister van justitie, Eugene van der San, zei dat de regering het besluit van de rechter respecteert. "We hebben verder geen mening over wat er door de rechterlijke macht wordt besloten. Maar er komt een moment waarop de uitvoerende macht weer in charge zal zijn", voegde hij eraan toe.

Wat hij daarmee precies bedoelde en of het betekent dat de regering zich toch niet zomaar bij een uitspraak zal neerleggen, liet Van der San in het midden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl