Aangepast

Bijna 40 Nederlandse jongeren in Ankara opgeleid tot imam

Veel imams die in Nederlandse moskeeën prediken zijn opgeleid in Turkije en in dienst van Diyanet, de organisatie van de Turkse regering voor geloofszaken. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat daar een einde aan komt. Diyanet zou in Nederland ongewenste invloed hebben.

Naast het opleiden van Turkse imams is Turkije ook bezig met het opleiden van Nederlandse jongeren. Aan de theologische faculteit in Ankara studeren inmiddels 38 Nederlanders theologie.

Mehmet Özdemir (24) is in 2011 begonnen aan zijn opleiding. Hij was ook ingeloot voor een studie geneeskunde in Nederland, maar koos bewust voor de imamopleiding. "Ik wil jongeren de juiste islam bijbrengen, dat is mijn doel. Er is hier zoveel kennis van de islam aanwezig, dat vind je niet in Nederland."

Hij moet nog een paar jaar studeren voordat hij imam kan worden in een van de 140 Diyanet-moskeeën in Nederland.

Ook Ismail (23) heeft voor de imamopleiding gekozen, zodat hij later les kan geven over de islam. Hij deed eerst civiele techniek aan de TU Delft, maar besloot over te stappen naar de theologie-opleiding in Turkije. "Ik wil heel graag de educatie in. Dat kan als imam, maar misschien ook als leraar."

Diyanet betaalt de studie en het verblijf in een internaat van de studenten. De organisatie heeft een begroting van 2,2 miljard en betaalt daarvan 150 duizend medewerkers wereldwijd, voornamelijk imams.

Toch vindt Ismail de angst van de politiek voor de lange arm van de Turkse regering in Nederlandse moskeeën ongegrond. "Ik ben al mijn hele leven betrokken bij Diyanet en heb niets van enige politieke beïnvloeding vanuit Turkije waargenomen."

Het afschaffen van Turkse imams in Nederland is geen oplossing.

Mehmet Özdemir

Een Nederlandse imamopleiding zou kunnen helpen, denkt Ismail. "Maar daar heb je wel eerst de juiste doktoren en professoren voor nodig. Die moeten worden opgeleid, en dat kan nog eventjes duren."

Ook Özdemir verwacht dat het een kwestie van tijd is voordat alle imams uit Nederland komen. "Dan hoop ik dat de discussie in de politiek ook voorbij is. Want afschaffen is geen oplossing."

Voorzitter Mehmet Görmez van Diyanet betreurt het dat Nederlandse politici Diyanet veertig jaar lang toestonden te werken in Nederland, en nu ineens een einde willen maken aan het sturen van imams uit Turkije.

Inburgeringscursus

Morgen behandelt de Tweede Kamer de begroting van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Dan wordt ook de rol van de in Turkije opgeleide imams besproken.

Minister Asscher heeft vandaag al laten weten dat Turkse imams niet gedwongen kunnen worden een inburgeringscursus te volgen. Het associatieverdrag tussen Nederland en Turkije laat dat niet toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl