'Kabinet moet eind maken aan financiering moskeeën door Turkije'
De Tweede Kamer wil dat het kabinet een eind maakt aan het financieren van moskeeën door de Turkse regering. Een meerderheid in de Kamer vindt dat de Diyanet, de moskee- en imamorganisatie van het Turkse ministerie van Godsdienstzaken, een ongewenste invloed heeft in Nederland.
De motie was ingediend door CDA-leider Buma tijdens het Turkije-debat met premier Rutte en de ministers Koenders en Asscher. Rutte zei in dat debat dat het niet eenvoudig is de financiering te verbieden in verband met de godsdienstvrijheid in Nederland.
Vandaag stemden 75 Kamerleden voor en 67 tegen de oproep van het CDA. Opvallend is dat regeringspartij VVD voor stemde en regeringspartij PvdA tegen. Onder de voorstemmers waren behalve CDA en VVD ook de PVV, ChristenUnie en SGP.
Lange arm
Een meerderheid wil verder dat het kabinet de "lange arm van Ankara" duidelijk veroordeelt en met de Turkse regering gaat praten over het beperken van het aantal mensen met een Nederlandse en een Turkse nationaliteit. Ook herhaalde de Kamer de wens dat de EU-toetredingshulp aan Turkije wordt stopgezet, al kan Nederland dat niet alleen bepalen.
Minister Asscher komt volgende week met een brief over de mogelijkheden om ongewenste buitenlandse financiering van gebedshuizen in Nederland aan te pakken.