Kamer keurt 'pleurt op'-opmerking van Rutte af
PvdA-fractievoorzitter Samsom vindt de 'pleurt-op'-opmerking van premier Rutte "armoedig". Dat zei hij in een debat over Turkije in de Tweede Kamer.
Ook D66-fractievoorzitter Pechtold vindt de opmerking niet verstandig. Hij adviseert Rutte om zich niet te laten provoceren. "We moeten ervoor waken dat Nederlandse politici meegaan in de vloedgolf van onverdraagzaamheid", aldus de D66'er.
Premier Rutte haalde onlangs in het televisieprogramma Zomergasten hard uit naar Turks-Nederlandse jongeren die na de mislukte staatsgreep in Nederland de straat op gingen en een NOS-verslaggever en een cameraman lastigvielen.
De jongeren riepen leuzen als 'rot op', gingen voor verslaggever Robert Bas staan en duwden de cameraman weg. De minister-president zei na het bekijken van het fragment over de jongeren "Ga zelf terug naar Turkije" en daarna "Pleurt op, zou ik in plat Haags zeggen".
Gedeelde waarden
Volgens PvdA-leider Samsom is het duidelijk dat het in de Turks-Nederlandse gemeenschap ontbreekt aan gedeelde waarden, maar is de oplossing niet eenvoudig. "De kritiek van Rutte schiet tekort, zonder dat we alle antwoorden paraat hebben."
Samsom zei verder dat hij niet wil dat de vluchtelingendeal met Turkije wordt afgebroken of dat de EU-onderhandelingen over lidmaatschap worden stopgezet naar aanleiding van de gebeurtenissen. SP-leider Roemer zei in het debat dat hij dat juist wel wil.
Volgens PVV-leider Wilders is de opmerking van Rutte weliswaar stoer, maar doet die niets. "De Turken lachen hem uit", aldus Wilders.
Hij zei in het debat het jammer te vinden dat de coup in Turkije niet gelukt is. Volgens hem is de Turkse president Erdogan nu zelf bezig met een coup en worden de mensenrechten in Turkije ernstig geschonden. Wilders zei dat Erdogan "een gevaar is met imperialistische dromen" die geen respect heeft voor de democratie. "Hij laat dappere journalisten als Ebru Umar vervolgen", aldus Wilders.
CDA-leider Buma noemde het "stuitend" dat Wilders gezegd heeft dat hij hoopte dat de coup was gelukt. "Had u liever een militair regime gehad?", beet Buma hem toe. Wilders reageerde daarop door te zeggen dat Buma hypocriet is. Volgens hem zou Buma ook blij zijn geweest als het gelukt was om Erdogan af te zetten.
'Schurkenturken'
PVV-leider Wilders noemde vervolgens de volgers van Erdogan in Nederland die Nederlanders terroriseren "schurkenturken". "Waar is het gezag? Is het tuig het gezag?", vroeg Wilders zich af. Volgens hem verstoren de Erdogan-volgers de openbare orde in Nederland.
CDA-leider Buma zei al eerder dat hij vindt dat premier Rutte op zijn woorden moet letten. Uitspraken als "tuig van de richel" en "pleur op" passen niet bij zijn functie, zei hij op een bijeenkomst van zijn partij in Amsterdam. Volgens hem moet een premier het goede voorbeeld geven. "Als je minister-president wilt zijn, gedraag je dan ook als een minister-president."
In het debat merkte GroenLinks-leider Klaver op dat het niet gek is dat Turkse Nederlanders zich aangetrokken voelen tot Erdogan, als de Nederlandse premier hen afwijst. Volgens hem had premier Rutte er beter aan gedaan als hij de 'pleurt-op opmerking' in zijn onderbuik had gehouden.
Zijlstra zei dat hij in principe tegen de toetreding van Turkije bij de Europese Unie is, maar dat je ook "pragmatisch" moet zijn. Het is volgens hem in het Nederlandse belang dat er niet meer enorme vluchtelingenaantallen naar Nederland komen.