NOS Nieuws

Bussemaker wil geschrapte imamopleiding nieuw leven inblazen

De opleiding tot geestelijk verzorger en imam moet opnieuw van start. Minister Bussemaker heeft er bij de hogescholen Windesheim, Inholland en de Vrije Universiteit op aangedrongen dat zij om de tafel gaan om de HBO- opleiding opnieuw op te zetten.

Drie jaar geleden werd de opleiding gestopt, want er studeerden nauwelijks mensen af en de studie was duur. Van de 105 studenten maakte één zijn opleiding af en vond werk. Er zijn nog wel opleidingen op universitair niveau, maar geen hbo opleiding meer.

De opleiding van 'polderimams' startte in 2006 in de hoop dat islamitische geestelijken zo beter zouden integreren in Nederland. Ook zouden moskeebesturen geen imams meer uit het buitenland hoeven halen. Om die redenen vindt Bussemaker het nog steeds van belang dat er een opleiding is.

Moreel leider

Bussemaker wil dat de instellingen alsnog kijken wat er mogelijk is, temeer omdat er volgens haar steeds vraag is naar een opleiding.

Trouw schrijft over een bijeenkomst gisteren op de Vrije Universiteit in Amsterdam waar Bussemaker 75 imams toesprak. Daar "bleek dat moskeeën behoefte hebben aan een imam die goed Nederlands spreekt en ook moreel leider kan zijn", schrijft de krant.

Op Radio 1 zei Bussemaker vanmorgen dat "het heel belangrijk is dat er imams zijn die hier opgeleid worden, die Nederlands spreken, geworteld zijn in de Nederlandse samenleving, de thema's hier goed volgen en de dialoog kunnen voeren".

Deelrichting?

Hoe de opleiding eruit komt te zien, moet nog worden ingevuld. De kans lijkt klein dat het opnieuw een vierjarige hbo-studie wordt.

Volgens Bussemaker kan het ook door bij bestaande opleidingen specialisaties of deelrichtingen op te richten, maar daar wordt dus nog naar gekeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl