Eerste leiderstrui in Vuelta is voor McNulty • Tour de France Femmes krijgt spannende climax
Dit is ons liveblog over de Vuelta en de Tour de France Femmes
- De Amerikaan Brandon McNulty wint de openingstijdrit van de Vuelta.
- Hij klopt Mathias Vacek en Wout van Aert in Lissabon.
- De Belgische Justine Ghekiere wint de zevende etappe in de Tour de France Femmes.
- Demi Vollering loopt dankzij bonificaties vier seconden in op gele trui Kasia Niewiadoma.
- Lees het wedstrijdverslag en het reactieverhaal.
Een push ontvangen bij een nieuw bericht in dit blog? Vink het belletje aan.
Tot morgen!
Bedankt voor het volgen van dit lange wielerblog. Morgen zijn we terug voor de tweede etappe in de Vuelta en natuurlijk de spannende slotrit in de Tour de France Femmes met aankomst op L'Alpe d'Huez.
Fijne avond en graag tot morgen!
Over tien minuten: De Avondetappe
De zon is onder in Lissabon, het is in Portugal een stuk beter weer dan in de Alpen. Daar hoopt het team van de Avondetappe ook op wat zonnestralen. De de poten van tafel van Jeroen Stomphorst staan nu nog buiten, maar als het niet opknapt moet er een droge plek worden gezocht.
Te gast aan die tafel: Tourwinnaar Annemiek van Vleuten, EF Education-manager Esra Tromp en Iris Slappendel, voorzitter van de rennersvakbond.
Alles over de voorlaatste etappe van de Tour de France Femmes in de Avondetappe om 21.35 uur op NPO 1 en in de NOS-app.
Vuelta | Wedstrijdverslag
Brandon McNulty won de openingstijdrit van de Vuelta met een gemiddelde snelheid van 57,197 kilometer per uur. Eigenlijk waren de Olympische Spelen in Parijs zijn grote doel, maar daar strandde hij op de vijfde plaats.
Maar zijn topvorm heeft hij dus toch kunnen gebruiken voor een knap kunststukje. Hij start morgen in de rode leiderstrui in de tweede etappe, een rit van 191 kilometer van Cascais naar Ourém.
Teruglezen hoe het allemaal in zijn werk ging? Lees het wedstrijdverslag hieronder.
Vuelta | Top tien openingstijdrit
In deze tijdrit worden geen bonificatieseconden gegeven en dus zijn dit ook de verschillen in het klassement. Morgen wordt er waarschijnlijk gesprint en daar liggen wel 10, 6 en 4 boniseconden voor het oprapen. De kans dat Van Aert morgen wel in de rode leiderstrui zal staan is behoorlijk groot dus.
Thymen Arensman is de beste Nederlander. Hij is 23ste geworden op 0.29 van de winnaar en op slechts 0.12 van Primoz Roglic die 'gewoon' de beste klassementsrenner is in deze tijdrit.
Vuelta | Van Aert redt het niet, McNulty wint tijdrit!
Nee hoor, Van Aert moet nog wat langer wachten op zijn eerste zege sinds Kuurne-Brussel-Kuurne dit voorjaar. Hij is 0.03 langzamer dan McNulty en wordt zo derde achter Vacek.
De Amerikaan, die al drie grote tijdritten won dit seizoen, is de eerste leider in deze Vuelta!
Vuelta | McNulty sneller dan Vacek!
McNulty doet het! De Amerikaans kampioen is twee seconden sneller dan Vacek. Nu Van Aert nog!
Vuelta | Nagelbijten
Oei, oei, oei, wat is dit spannend! Mathias Vacek heeft nog steeds de beste tijd, maar twee mannen komen daar heel dicht bij in de buurt. Na 7,3 kilometer is Brandon McNulty 0.01 langzamer dan de Tsjech.
Wout van Aert is juist een seconde sneller dan Vacek. Wie gaat dit winnen en mag de eerste rode leiderstrui aantrekken?
Vuelta | Sterke tijdrit Roglic
Primoz Roglic rijdt een prima tijdrit, maar geeft wel 0.15 toe op de toptijd van Vacek. Hij is wel 0.03 sneller dan Almeida en dus doet Roglic het van alle klassementsrenners het beste.
Vuelta | Van Aert (als laatste) vertrokken!
Ook Wout van Aert is onderweg en daarmee is de Vuelta voor alle 176 renners begonnen. Kan hij een sesnationele zege van de Tsjech Vacek nog voorkomen?
Stefan Küng kwam dicht bij, maar de Zwitser strandde op 0.04. Dat is wel voorlopig de tweede tijd van allemaal, sneller dus dan Affini en Tarling.
Vuelta | Daar is Roglic!
We zitten nu echt in de apotheose van deze tijdrit, met de laatste zeven renners. De eerste daarvan is drievoudig eindwinnaar Primoz Roglic! De Sloveen werd vorig jaar derde, nadat hij gedwongen werd om zijn ploeggenoten Vingegaard en Kuss niet aan te vallen.
Roglic vertrok daarop naar Red Bull-Bora-hansgrohe, maar had pech in de Tour de France, waarin hij opnieuw zwaar ten val kwam. Deze Vuelta is voor hem een kans om zijn seizoen goed te maken.
Vuelta | Almeida sterk, Kuss verliest wat tijd
João Almeida heeft zoals verwacht een uitstekende tijdrit gereden. Hij is voorlopig vijfde op 0.17 van de nieuwe toptijd van Vacek en is daarmee van alle klassementsmannen de snelste.
Sepp Kuss is geen specialist en geeft 0.51 toe op Vacek. Maar zo slecht is dat nog niet, want hij is bijvoorbeeld maar acht tellen toe op Carlos Rodriguez.
Vuelta | Vacek verrast met nieuwe toptijd: 6 seconden sneller
De Tsjechisch kampioen Vacek verrast vriend en vijand en rijdt gewoon 6 seconden sneller dan Affini! Eindelijk mag de Italiaan van Visma-Lease a Bike de snikhete hotseat verlaten. Maar dat had hij natuurlijk liever niet gedaan.
Vuelta | Vacek rijdt snelste tijd bij tussenpunt
Kijk nou eens! Dat Mathias Vacek tot veel in staat is, wisten we. Maar dat hij in deze tijdrit bij het tussenpunt na 7,3 kilometer 0.02 sneller zou zijn dan de snelste tijd van Tarling op dat moment, dat hadden we niet verwacht.
Vacek zou je trouwens kunnen kennen als de renner die de laatste ritzege voor de Russische Gazprom-ploeg boekte, voor die ploeg uit het profwielrennen werd geweerd vanwege de inval in Oekraïne.
Vuelta | Portugese publiek loopt warm voor Almeida
Echt druk is het niet langs de route van deze openingstijdrit in Lissabon. Maar als João Almeida langs komt, dan hoor je meteen dat hij de populairste renner is in de Portugese hoofdstad.
En hij is niet de enige blikvanger op de weg momenteel. Ook Carlos Rodriguez (Ineos) is bezig aan zijn tijdrit. En ook de winnaar van vorig jaar Sepp Kuss (Visma-Lease a Bike) is vertrokken. Voor Kuss zal het vooral een kwestie worden van schade beperken.
Vuelta | Update klassementsrenners
Er zijn weer heel wat favorieten voor het klassement binnen en dus geven we even een update van de tijdsverschillen ten opzichte van de toptijd van Edoardo Affini (die natuurlijk geen klassement zal rijden).
Vuelta | Tarling strandt op 28 honderdsten van Affini
Wat een spanning! Tarling stevende af op de beste tijd, maar op de streep is hij welgeteld 0,28 seconden langzamer dan de Italiaan.
Vuelta | Tarling snelste bij tussenpunt
Nu op het parcours: topfavoriet Joshua Tarling. De Europees kampioen tijdrijden is pas 20 jaar oud en bezig aan zijn eerste grote ronde. Hij kan een van de jongste ritwinnaars worden in de Vuelta.
Ook Adam Yates en Aleksandr Vlasov, twee mannen voor een topklassering in het eindklassement zijn bezig aan hun tijdrit.
En Affini? Die heeft zijn bordje in de hotseat inmiddels al lang leeg. MAar nu zal hij toch even opkijken, want Tarling is na 7,3 kilometer drie seconden sneller dan hij.
Vuelta | Arensman verliest wat tijd in tweede deel
Thymen Arensman komt binnen op 0.21 van leider Affini en dan heeft hij in het tweede deel dus toch wat verloren. Voorlopig is de Nederlander negende. Hij is 0.07 langzamer dan Skjelmose en 0.02 langzamer dan Tiberi. Dat zou best eens te maken kunnen hebben met de wind, die steeds harder gaat waaien.
Niet slecht, maar ook niet supergoed. Een degelijk begin. Wel een stuk beter begin dan Mikel Landa, want die heeft 0.58 toegegeven op de beste tijd van Affini.
Vuelta | Arensman goed onderweg
Ook Thymen Arensman, de enige Nederlander die voor een topklassering gaat in de Vuelta, is bezig aan zijn tijdrit. Dat doet de kopman van Ineos (samen mat Carlos Rodriguez) heel behoorlijk.
Bij het eerste tussenpunt na 7,3 kilometer is hij 7de op een kleine 13seconden van Affini. Dat is ruim een seconde sneller dan Skjelmose. Arensman werd eerder dit jaar zesde in de Giro, zoals hij ook al deed in 2023. In de Vuelta was hij in 2022 al eens vijfde. Ook debuteerde hij ooit (heel aanvallend) in de Vuelta en won hij er in 2022 een schitterende bergetappe.
Vuelta | Schellin voorlopig snelste Nederlander
Ook Steven Kruijswijk is klaar met zijn tijdrit. Na afloop komt hij een oude bekende tegen: Merijn Zeeman, die in de Tour voor het laatst eindverantwoordelijk was en binnenkort bij AZ aan de lag gaat als algemeen directeur, is naar Lissabon gereisd en maakt van de gelegenheid gebruik om zijn zoon (?) op de foto te zetten met zijn voormalige pupil Kruijswijk.
Robert Gesink is zijn laatste Vuelta begonnen met een verdienstelijke 13.21 (0.37 langzamer dan ploeggenoot Affini). De snelste Nederlander tot nu toe Ide Schelling, die nog een seconde sneller was dan Gesink.
Vuelta | Intussen op het parcours: Mikel Landa
Op dit moment is Mikel Landa bezig aan zijn openingstijdrit. De Bask, die de Tour nog in dienst reed van Remco Evenepoel en zelf vijfde werd, is in de Vuelta de kopman van T-Rex-QuickStep.
Voor deze Ronde van Spanje heeft de Belgische ploeg (die zichzelf doorgaans de Wolfpack noemt) namelijk het dinosaurus-thema volledig omarmd. Mocht je je afvragen waarom: T-Rex is een product van sponsor Soudal, die het graag in Spanje onder de aandacht wil brengen.
Vuelta | Tijdsverschillen klassementsmannen (na 68 renners)
We zetten de voornaamste klassementsmannen die intussen binnen zijn even op een rij. Zoals gezegd doet Skjelmose voorlopig de beste zaken.
We horen trouwens veel renners spreken over de grote hoeveelheid wind. Dat zou betekenen dat ook Van Aert vermoedelijk niet met twee dichte wielen van start zal gaan.
Vuelta | Tussenstand na 68 renners
Ook Bruno Armirail, de Frans kampioen tijdrijden bijt zich stevig stuk op de toptijd van Affini. Armirail is wel tweede voorlopig op 0.10 van de Italiaan.
De beste klassementsrenner voorlopig is Mattias Skjelmose. De Deens kampioen heeft zich dit jaar specifiek voorbereid op de Vuelta en dus mogen we van hem ook wel wat verwachten. Ook onverwacht goed: de jonge Duitser Florian Lipowitz.
Vuelta | Affini in hotseat: 'Beetje warm'
Inmiddels zijn alweer een batterij aan specialisten en favorieten de finish gepasseerd, maar nog altijd is de beste tijd van Edoardo Affini. De Italiaan van Visma-Lease a Bike zit alweer een tijdje in de 'silla caliente' (Spaans voor hotseat).
En die doet zijn naam eer aan. Na een verfrissend washandje horen we hem zeggen, in het Nederlands: "Poeh, beetje warm".
Vuelta | Snelste tijd Affini (zonder dicht voorwiel)!
Hoe knap de tijdrit van Vine ook, de winnende tijd is het niet. Want vlak na de Australiër is Edoardo Affini ruim 16 seconden sneller! De Italiaan van Visma-Lease A Bike rijdt 12.43 en doet dat met een dicht achterwiel en een open voorwiel.
Dat zou weleens kunnen betekenen dat er toch te veel wind staat om met twee dichte wielen te starten. Om dat zeker te weten moeten we wachten tot de laatste renner van het startpodium rolt: Wout van Aert.
Vuelta | Vine helemaal terug na val in Baskenland
Jay Vine is liefst acht seconden sneller dan Campenaerts: 12.59. Dat Vine op de fiets zit in deze Vuelta is al een wonder op zich. Naast Jonas Vingegaard en Steff Cras was hij misschien wel het grootste slachtoffer van de massale valpartij in de Ronde van Baskenland.
Vine brak meerdere rugwervels, lag lang op de intensive care en moest maandenlang revalideren. Maar bij zijn rentree in de Ronde van Burgos was hij weer meteen op zijn oude, indrukwekkende niveau. Vine won namelijk de tijdrit in die door Kuss gewonnen voorbereidingskoers op de Vuelta.
Vuelta | Campenaerts valt beetje tegen
Natuurlijk is Victor Campenaerts sneller dan Enric Mas, maar zijn eindtijd van 13.07 zal de Belg - die nog zo'n knappe ritzege boekte in de Tour de France - toch een beetje tegenvallen. Hij is een kleine 0.07 sneller dan Mas.
Normaal gesproken ga je daar geen heel hoge ogen mee gooien in dit startveld. Een van de schaduwfavorieten, Jay Vine, is net begonnen aan zijn tijdrit. En dat geldt ook voor Edoardo Affini. En dan gaan we zien wat de tijd van Campenaerts waard is.
Vuelta | Mas voorlopig snelste
De eerste klassementsman, Enric Mas, heeft zijn werk er alweer op zitten voor vandaag. De Spanjaard noteert een tijd van 13.14 en dat is voorlopig de snelste tijd.
Ook de eerste Nederlander is binnen: Gijs Leemreize, de neef van Robert Gesink, heeft 13.39 neergezet in deze 12 kilometer.
Vuelta | Maté zet eerste tijd neer
De eerste tijd in deze Vuelta is zojuist neergezet door de Spaanse routinier Luis Ángel Maté, die je nog zou kunnen kennen vanwege zijn bijzondere project in de Vuelta van 2022. Destijds doneerde hij een boom voor zijn door bosbranden geteisterde thuisregio voor elke kilometer in de aanval.
Die Vuelta begon met een door Rohan Dennis gewonnen tijdrit in Utrecht, die te boek staat als een van de snelste tijdritten ooit. En dat zou het vandaag ook weleens kunnen worden, want Maté - die je zeker geen specialist kunt noemen - heeft deze tijdrit afgeraffeld met een gemiddelde boven de 51 kilometer per uur.
Moet je nagaan wat een specialist als Victor Campenaerts gaat doen. De Belg is ook onderweg!
Vuelta | De laatste van Robert Gesink
Wat gaat Robert Gesink het meeste missen? "De kameraadschap onderling. Ook hier zijn we weer met een superleuke ploeg. De gezelligheid aan tafel, dat ga ik zeker missen."
De komende drie weken rijdt de 38-jarige Gesink met de Vuelta a España de laatste ronde van zijn lange carrière. Na achttien jaar in het profpeloton stopt de renner uit de Achterhoek ermee.
Tijdens die gezellige gesprekken met ploeggenoten aan tafel, merkt Gesink soms ook dat hij niet meer de jongste is. "Af en toe is dat wel confronterend, als je met al die jonge mannen aan tafel zit", vertelt hij in Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1. "Als ik dan een verhaal uit de oude doos vertel en je ziet ze kijken: Goh, dat was nog van voor ik geboren was..."
Vuelta | Van Aert denkt aan leiders- én puntentrui
Wout van Aert, mee met Visma-Lease a Bike als secondant van kopman Sepp Kuss, maakt zijn debuut in de Ronde van Spanje en doet dat met veel ambitie. "Mijn honger is nog niet gestild. Ik heb de knop omgedraaid en mij mentaal opgeladen voor deze koers."
De Vuelta begint in Lissabon met een tijdrit van 12 kilometer. "Ik ben hier om te winnen. Ik heb al een blik kunnen werpen op het parcours. Het ziet er makkelijker uit dan op papier en zal heel snel gaan. Het is geen lange, maar ook geen korte tijdrit. Het is een eerste mogelijkheid. Ik wil zo hoog mogelijk finishen. Dat biedt mij de kans om later een gooi te doen naar de rode trui."
Naast de leiderstrui denkt Van Aert ook aan de puntentrui. "Die zit in mijn achterhoofd. Er doen weinig sprinters mee en er zijn ook niet veel sprintkansen. Ik zal dan wel eerst succesvol moeten zijn."
Vuelta | Kuss, Roglic of een van de kopmannen van UAE?
Vorig jaar bestond het volledige podium in de Vuelta uit renners van Jumbo-Visma. Giro-winnaar Primoz Roglic werd derde, Tour-winnaar Jonas Vingegaard tweede en (voorheen) meesterknecht Sepp Kuss werd de zege gegund. Dit jaar is Kuss weer een van de favorieten, mede door het waanzinnig zware parcours.
"De Vuelta is het pure domein van de klimmers geworden, met de meeste etappe-aankomsten bergop en het meeste aantal hoogtemeters", weet NOS-commentator Stef Clement. "Ik geloof dat ze 60.000 hoogtemeters aantikken. Het is heel extreem dit jaar."
Zie daar ook meteen deel twee van de vergeten Cruijff-uitspraak: de Vuelta als moeilijkste der grote ronden.
De Vuelta wil zichzelf zo onderscheiden, zegt Clement. "Zeker in een olympisch jaar wordt deze ronde toch een beetje het kind van de rekening. Het is het nagerecht van dit seizoen. Een ronde waarin renners voor een wederopstanding kunnen zorgen door een tegenvallend seizoen goed te maken."
Lees de voorbeschouwing hieronder.
Vuelta | Eerste renners van start gegaan!
Snel over naar Lissabon waar zojuist de Vuelta van start is gegaan. Om precies te zijn de openingstijdrit van 12 kilometer van de Portugese hoofdstad naar Oeiras.
Eerder op de dag konden de renners het parcours verkennen. Wout van Aert en Edoardo Affini deden dat met twee dichte wielen. Zullen ze die ook gaan gebruiken? We zullen zien.
Tour Femmes | Morgen valt de beslissing
Zondag zal de beslissing vallen in de slotrit van deze Tour de France Femmes. De koninginnenrit van Le Grand-Bornand naar Alpe d'Huez is 149,9 kilometer lang en telt drie serieuze beklimmingen. De Col de Tamié (tweede categorie, 9,5 km à 4 procent) is nog een opwarmertje voor de twee Alpenreuzen van buitencategorie die volgen.
De Col du Glandon (19,7 km à 7,2 procent) ligt nog realtief ver van de finish, dus de kans is groot dat we vooral strijd gaan zien op de slotklim naar Alpe d'Huez (13,8 km à 8,1 procent).
De slotrit begint om 14.00 uur, de finish wordt even na 18.30 uur verwacht.
Tour Femmes | Jongerenklassement
Tour Femmes | Bergklassement
Tour Femmes | Puntenklassement
Vos heeft tweede groene trui in Tour binnen: 'Alleen 'nog even' Alpe d'Huez op'
Marianne Vos hoeft niet meer te dromen. Met twee lange aanvallen in etappe 6 en 7 verzekerde ze zich mathematisch van de groene puntentrui, voor de tweede keer na 2022. De routinier moet alleen nog wel finishen.
"Het gaat nog een zware dag worden. Nog een dag scherp zijn."
Pieterse durft zelfs te dromen van geel: 'Heb wel een heel goede dag nodig'
Kasia Niewiadoma en Demi Vollering zijn dan wel de topfavorieten, maar met twaalf vrouwen binnen twee minuten zijn er nog veel meer kandidaten voor de eindzege. Wat te denken van Puck Pieterse? Ze reed nog nooit een etappekoers bij de profs en reed nog nooit een wegkoers in het hooggebergte. Maar ze staat wel mooi tweede op slechts 0.27 van Niewiadoma.
"Ik denk dat ik langzaam moet focussen op winnen", zegt ze, alsof het niets is. "Maar dan heb ik wel een heel goede dag nodig. Als ik op het podium zou kunnen eindigen, dan zou dat heel mooi zijn. Op het laatst konden Kasia en Demi er nog wel een snok aan geven, maar er is veel mogelijk. Misschien geeft het me een beetje vleugels morgen."
Niewiadoma schampert over bravoure Vollering: 'Ik nerveus? Interessant...'
Dat vraagt om een reactie van de geletruidraagster Kasia Niewiadoma, zelf niet vies van een verbaal speldenprikje hier en daar. "Vond Vollering dat ik nerveus was? Interessant", reageert Niewiadoma met een schamperend lachje. "Als zij dat vindt, c'est la vie".
Hoe dan ook begint de Poolse, die in de voorgaande twee edities als derde eindigde, in de meest comfortabele positie aan de slotrit naar Alpe d'Huez. "Het was eigenlijk een heel relaxte dag. Ik had het gevoel dat iedereen al uitkeek naar morgen, want dan zal het beslist worden. Het wordt zaak om zo fris mogelijk aan de voet van Alpe d'Huez aan te komen, klaar voor de laatste veldslag."
Vollering speelt psychologisch spelletje mee: 'Wilde Kasia zenuwachtig maken'
Sinds haar valpartij in de slotfase van de vijfde etappe van de Tour de France Femmes is het voor Demi Vollering elke dag de vraag of haar gehavende lijf voldoende hersteld is. In de zevende etappe leek het erop dat haar een paar keer moed werd ingesproken door ploeggenoot Mischa Bredewold. Hand op de rug, schouderklopje erna.
Op de slotklim rond het skidorp Le Grand-Bornand deelde ze twee keer een speldenprik uit, maar die aanvallen werden ogenschijnlijk moeiteloos beantwoord door geletruidraagster Kasia Niewiadoma.
Vollering zag dat anders. "Ik wilde Kasia wel even zenuwachtig maken", sprak ze vol bravoure. "Dat is gelukt. Ze was heel zenuwachtig, zat constant achterom te kijken, bang dat ik zou aanvallen. Dat was wel een lekker gevoel."
Uiteindelijk liep Vollering zelfs vier seconden in op de Poolse, door in de laatste meters vanuit haar wiel weg te sprinten en als derde de laatste bonificatieseconden op te rapen. Maar om de Tour opnieuw te winnen, moet ze 1.15 goed maken. "Morgen zijn er meer échte klimmen, hopelijk is dat goed voor mij."
Tour Femmes | Top tien klassement
Grote verschillen in het klassement zien we vandaag niet, maar wel kunnen we constateren dat Kristin Faulkner is weggevallen uit de top tien. En ook de winnares van gisteren Cédrine Kerbaol, heeft een seconde of twintig verloren.
Dat betekent dat Puck Pieterse klimt naar de tweede plek op 0.27 van geletruidraagster Kasia Niewiadoma. Demi Vollering is nu achtste op 1.15 van de Poolse.
Tour Femmes | Top tien etappe 7
Tour Femmes | Ghekiere kan geluk niet op
"Pas toen ik het laatste bergsprintje won, durfde ik te denken aan de overwinning", aldus winnares Justine Ghekiere. "Dit is echte een droom die uitkomt! Ik moet Julie (Van de Velde, red.) bedanken, dit is ook haar overwinning."
Tour Femmes FINISH | Vollering pakt bonificaties, Niewiadoma vierde
Achter Squiban komt Vollering als derde over de streep en dat betekent dat ze inderdaad vier bonificatieseconden pakt. Niewiadoma heeft laten zien hoe sterk ze is en vindt dat prima.
Maar ook de andere favorieten volgen op korte afstand: Muzic, Pieterse en de rest geven slechts 0.05 toe op Vollering en Niewiadoma.
Tour Femmes FINISH | Ghekiere wint!
Terwijl Justine Ghekiere met de handen op haar hoofd als winnares over de finish komt, heeft Niewiadoma bij het ingaan van de laatste kilometer alsnog haar aanval geplaatst. En daar zit wat achter hoor, want alleen Vollering kan de Poolse volgen.
Op de streep liggen nog vier bonificatieseconden trouwens, want Squiban gaan ze niet meer bijhalen.
Tour Femmes 1,5 km | Ghekiere gaat het halen!
Justine Ghekiere uit het West-Vlaamse Izegem mag gaan genieten, want met nog een kilometer te gaan en een voorsprong van 1.30 kan de grootste zege in haar loopbaan haar niet meer ontgaan!
De Bretonse Maëve Squiban rijdt er nog altijd in haar eentje achter op een ruime minuut. En in de groep met favorieten zagen we nog een aanvalletje van Gaia Realini, maar die aanval leidt ook tot niets.
Tour Femmes 3 km | Tweede aanval Vollering!
Wat Labous niet lukte, lukt Pauliena Rooijakkers wel. De ploeggenote van Puck Pieterse, achtste in het klassement heeft een gaatje geslagen met de rest van de favorieten. Maar dat gat wordt zo goed als gedicht als Demi Vollering een tweede aanval plaatst.
Geletruidraagster Niewiadoma zelf zet zich op kop en rijdt het gat met Rooijakkers dicht. En in de tussentijd worden ook Vos en Martin ingelopen.
Tour Femmes 4 km | Hollen en stilstaan bij favorieten: Labous valt aan
Nu is het Juliette Labous die de aanval opent, maar ook dat wordt geneutraliseerd.
Tour Femmes 7 km | Aanvalletje Vollering, Ghekiere op weg naar zege
Op zeven kilometer van de finish, in het skidorp Le Grand-Bornand uitrijden, plaatst Demi Vollering een serieuze aanval! Maar gele trui Niewiadoma laat zich niet verrassen en springt meteen in haar wiel. En dan valt het meteen weer stil.
Koploopster Ghekiere, die net ook weer vijf punten aan haar totaal in het bergklassement toevoegde, heeft nog altijd 2.09 voorsprong op de favorieten en mag beginnen te dromen van een ritzege.
Marianne Vos en Sara Martin rijden nog altijd op een ruime minuut. En op 1.50 rijdt nu een jonge Française met een schitterende naam, die net is weggereden uit de groep met favorieten: Maëve Squiban. Aan haar naam kun je al afleiden dat ze een Bretonse is. Dat klopt: Squiban komt net als de winnares van gisteren Kerbaol uit Brest.
Tour Femmes 10 km | Faulkner lost
Ze kondigde het vanochtend al een beetje aan door te zeggen dat ze niet voor de bergen getraind had. En dat blijkt nu ook. Kristin Faulkner, de nummer drie van het klassement moet lossen.
Mischa Bredewold blijft even in haar wiel, alsof ze zeker wil weten dat de Amerikaanse echt niet beter kan.
Tour Femmes 12 km | Le Court helemaal niet abandon!
Kijk nou eens even. Aan het begin van dit liveblog meldden we dat Kim Le Court, de renster uit Mauritius niet meer was opgestapt vanwege de gevolgen van de grote valpartij. Maar dat was veel te voorbarig, zo blijkt.
Le Court rijdt nog gewoon mee, maar niet in de voorposten van het peloton. Toch mooi dat ze er nog is! En excuses voor de voorbarige conclusie!
Tour Femmes 13 km | Aanval Ghekiere
Het werk van Julie van de Velde zit erop en meteen gaat Justine Ghekiere in de aanval. En De Vlaamse in de bolletjestrui slaat meteen een groot gat met Sara Martín en Marianne Vos.
In het peloton is de rust inmiddels ook voorbij: weer is het FdJ-Suez die het tempo enorm opvoert met Amber Kraak, Loes Adegeest en Grace Brown.
Ze rijden op 2.30 van Ghekiere, die op haar beurt al een halve minuut heeft op Vos en Martin.
Tour Femmes 15 km | Roy en Winder lossen aan voet van beklimming
Meteen aan de voet van de Col de Saint-Jean-de Sixt laat de Australische Sarah Roy de kopgroep lopen. Nog altijd is het Van de Velde die het tempo bepaalt, met ploeggenote Ghekiere in haar wiel. Vos en Martín kunnen makkelijk volgen, maar Ruth Winder zwalkt op een metertje van het laatste wiel.
Sterker, ook de Amerikaanse moet eraf. We zijn nog met vier vooraan.
Tour Femmes 17 km | Voorsprong loopt terug
We zijn bijna aan de voet van de Col de Saint-Jean-de Sixt. De kopgroep, onder aanvoering van Julie van de Velde, heeft nog steeds een heel mooie marge van 3.50. Maar dat betekent wel dat er in de afgelopen kilometers ruim een minuut van die voorsprong is afgereden.
In het peloton positioneren de klassementsrenners zich om zo niet verrast te kunnen worden door een aanval. Over wie hebben we het dan? Gele trui Niewiadoma en rivale Vollering natuurlijk. Maar ook Pieterse, Labous, Muzic, Van Anrooij en de kleine klimster Realini.
Tour Femmes 26 km | Echte klimwerk begint op 15 kilometer
Vanaf een kilometer of vijftien van de streep begint het echte klimwerk met de Col de Saint-Jean-de-Sixt (5,4 km à 5,1 procent) en na een korte afdaling de slotklim op de flanken van de Colombière naar Chinaillon (7 km à 5,1 procent).
Maar ook in de aanloop loopt het al smerig omhoog. En als Chloé Dygert dan op kop gaat rijden in dienst van haar kopvrouw Kasia Niewiadoma, vallen er achterin het peloton toch slachtoffers.
Tour Femmes 29 km | Spreekt Bredewold Vollering moed in?
De laatste kilometers zien we een paar keer hetzelfde beeld: Europees kampioene Mischa Bredewold, met haar hand op de rug van haar kopvrouw Demi Vollering. Zijn ze plannetjes aan het beramen? Of is Bredewold haar kopvrouw moed aan het inpraten?
Het lijkt een beetje op het laatste...
Tour Femmes 35 km | Achtervolging geopend
In de kopgroep zien we vooral Julie van de Velde keihard werken voor haar ploeggenote in de bollentrui, Justine Ghekiere. En ze houdt het tempo flink hoog, want achter haar hebben FdJ-Suez (voor kopvrouw Évita Muzic), en SD Worx-ProTime (voor Vollering) inmiddels de handen ineen geslagen.
We zien zelfs Lorena Wiebes op kop rijden, samen met de Luxemburgse Christine Majerus. Maar ondanks hun inspanningen is de voorsprong van de kopgroep nog altijd 4.48.
Wist jij trouwens dat Majerus een begenadigd tekenaar is en zelfs haar eigen kinderboek geïllustreerd heeft?
Tour Femmes 38 km | Vakantiegevoel
De helikoptercamera legt een plaatje vast dat veel Nederlanders bekend zal voorkomen. Want wie vakantie viert in Frankrijk is zeker weleens door de tolpoortjes gekomen. Bij de péage de Saint-Martin Bellevue is nog plek voor vakantievierders zo te zien.
Tour Femmes 50 km | Ghekiere heeft het naar de zin
Justine Ghekiere is ook als eerste boven op de Côte de Cercier (derde categorie) en staat inmiddels weer zes punten voor op Puck Pieterse in het bergklassement. De Vlaamse was al dolgelukkig om de bergtrui een dag te mogen dragen, maar is nu toch wel bezig om een mooie slag te slaan.
Met haar vijf medevluchters heeft ze namelijk een voorsprong van ruim vijf minuten op het peloton en dat is een marge die het misschien wel mogelijk maakt om zelfs in de finale nog bergpuntjes te pakken.
En als je toch zover bent, dan kun je net zo goed voor de dagzege gaan. Waarom niet?!
Tour Femmes 59 km | Vos pakt volle mep tussensprint, Ghekiere sprokkelt bergpuntjes
Even de administratie bijwerken voor we echt naar de livebeelden gaan: zoals verwacht heeft Justine Ghekiere de twee bergpuntjes opgeraapt op de Côte de Bois d'Arlod (vierde categorie) en loopt dus weer iets uit op Pieterse.
Marianne Vos is dan weer als eerste doorgekomen bij de tussensprint, pakt 25 punten en zal voor de tweede keer het groen winnen. Als er geen ongelukken gebeuren in de komende twee dagen tenminste.
Tour Femmes | Even luisteren naar Faulkner
Van Peter Schep naar olympisch kampioene Kristian Faulkner is een kleine stap. De Amerikaanse werd in Parijs olympisch kampioene op de weg en op de baan en staat in deze Tour knap derde in het klassement.
Maar of ze die topklassering kan volhouden? Faulkner, voor de etappe. "Ik heb niet voor de bergen getraind, maar voor de baan."
Tour Femmes | Speciale gast voor analyse: Peter Schep
Je kunt nu meekijken met onze uitzending op NPO 1 en de livestream met het restant van deze etappe. Voor de gelegenheid hebben we een speciale gast die de analyse zal verzorgen. En dat is niet zomaar iemand.
Peter Schep zou je kunnen kennen van zijn verleden als een van de meest stijlvolle baanwielrenners van zijn generatie. Een echte 'pédaleur de charme', die in 2007 aan de zijde van Danny Stam (tegenwoordig ploegleider van Demi Vollering en Lorena Wiebes bij Sd Worx) bijvoorbeeld zilver won bij de WK koppelkoers.
Na zijn carrière was hij onder meer bondscoach van de baanwielrenners. Tegenwoordig werkt hij als trainer en performance manager bij het Amerikaanse EF Education en is daar onder meer verantwoordelijk voor de sterk verbeterde tijdritten van de mannen én vrouwen in het roze.
Tour Femmes 86 km | Kopgroep met Vos en Ghekiere
Halverwege deze loodzware bergrit zijn zes rensters er dan eindelijk in geslaagd zich los te maken van het peloton. In die groep zien we de groene trui van Marianne Vos. Zij sloeg gisteren al haar slag in de strijd om de groene trui, maar wil blijkbaar vandaag nog een keer de puntjes op de i zetten.
Ze is precies op tijd weg om over een kilometer of tien 20 punten bij te schrijven aan haar toch al riante voorsprong op naaste achtervolger Lorena Wiebes (145 om 79 punten).
Ook Justine Ghekiere is meegeslopen in de kopgroep en heeft haar ogen gericht op de bergpunten op de Côte de Bois d'Arlod (vierde categorie) en de Côte de Cercier (derde categorie). Samen met Julie van de Velde (ploeggenote van Ghekiere bij AG Insurance-Soudal), Sara Martín (Movistar), Sarah Roy (Cofidis) en Ruth Edwards (Human Powered Health) hebben Vos en Ghekiere al twee minuten voorsprong op het peloton.
Karlijn Swinkels (UAE) en Sheyla Gutiérrez (Movistar) probeerden ook nog de oversteek te maken, maar slaagden daar niet in.
Vuelta | Van Aert verkent tijdrit met twee dichte wielen
Na de etappe in de Tour de France Femmes schakelen we al snel door naar Lissabon, waar om 17.23 uur de Ronde van Spanje begint met een tijdrit van 12 kilometer.
Wout van Aert zal om 20.18 uur als laatste van start gaan en geldt met Joshua Tarling als topfavoriet voor de zege. Het is een echte tijdrit voor de grote wattagekanonnen, want het parcours is hartstikke vlak en telt maar een bocht.
En hoewel het de hele tijd langs de Taag gaat, is er vrijwel geen wind. Tenminste, dat kunnen we opmaken uit het feit dat Van Aert zometeen gaat verkennen op zijn fiets met twee dichte wielen! Hij niet alleen trouwens, want ook tijdritspecialist Edoardo Affini gaat het met twee dichte wielen proberen.
Bij de olympische tijdrit in Parijs reed Van Aert voor het eerst met twee dichte wielen, iets wat buiten de wielerbaan zelden tot nooit voorkomt. Navraag leerde dat de Belg met coach en performance manager Mathieu Heijboer al maanden bezig was met dat experiment.
"We hebben in de windtunnel getest dat het tot 17 watt sneller kan zijn, afhankelijk van de wind", vertelde Heijboer desgevraagd. "Dat is een enorm groot voordeel. Het enige nadeel is dat het moeilijker bestuurbaar is. Er moet weinig wind zijn, maar daar hadden we wel goede hoop op hier op een stadscircuit in de zomer. Alles viel goed vandaag, het was de perfecte dag ervoor."
Met succes trouwens, want Van Aert won zilver achter zijn landgenoot Remco Evenepoel.
Tour Femmes 107 km | Pieterse als eerste boven en nadert Ghekiere
Kijk eens aan: Puck Pieterse heeft de top van de Col de la Croix de la Serra als eerste gerond en pakt zo 10 punten in het bergklassement. Maar genoeg om virtueel de bolletjestrui terug te pakken is dat nog niet.
De draagster, Justine Ghekiere, wordt namelijk tweede en wordt beloond met acht punten. Pieterses ploeggenote Yara Kastelijn is de nummer drie (6 punten), voor Silvia Persico (4 punten).
Pieterse zei het gisteren al in haar interview na de finish. "Vorig jaar kwam Yara Kastelijn uiteindelijk een punt tekort voor de bergtrui. Dus je moet pakken wat je pakken kunt." (Overigens was het verschil met eindwinnares Kasia Niewiadoma iets groter: 27 om 23 punten).
Tussenstand bergklassement
1. Justine Ghekiere (AG Insurance-Soudal) | 26 punten |
2. Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) | 25 punten |
3. Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck) | 14 punten |
Tour Femmes 116 km | Tweevoudig ritwinnares Kool geeft op
Wat jammer! Voor Charlotte Kool kan deze Tour de France natuurlijk al lang niet meer stuk: ze won de eerste twee etappes, droeg het geel en het groen. Maar Alpe d'Huez halen zit er niet in voor haar.
Op de flanken van de Col de la Croix de la Serra heeft ze opgegeven.
Tour Femmes | Mag dat eigenlijk wel, zo'n lange etappe?
Opvallend genoeg overtreedt de organisatie van de Tour de France voor de tweede keer al deze week de regels van de internationale wielerbond UCI. Die stelt namelijk klip en klaar dat een etappe in een rittenkoers voor vrouwen maximaal 160 kilometer mag zijn. De etappe van vandaag is 166,4 kilometer.
Ook stellen de UCI-reglementen dat het in de WomensWorldTour (het hoogste niveau in het profwielrennen) niet is toegestaan om twee etappes op een dag te organiseren. Op dinsdag reden de vrouwen echter 's ochtend een korte rit van Dordrecht naar Rotterdam (gewonnen door Charlotte Kool) en 's middags haalde Demi Vollering vernietigend uit in de tijdrit in het centrum van Rotterdam.
De Tourorganisatie vroeg speciaal dispensatie aan om de die dubbele rit op een dag te kunnen organiseren. En over de lengte van vandaag zal ongetwijfeld ook wel contact zijn geweest. In de afgelopen twee edities waren er trouwens nog twee ritten langer dan vandaag.
In 2023 won Yara Kastelijn een rit van 177,1 kilometer van Cahors naar Rodez. En in 2022 was Lorena Wiebes de beste na 175,6 kilometer van Bar-le-Duc naar Saint-Dié-des-Vosges.
Tour Femmes 137 km | Rensters op Col de Croix de la Serra
De rensters zijn inmiddels bezig aan de Col de la Croix de la Serra, de eerste van vijf beklimmingen waar punten te verdienen zijn op de top. En niet zomaar punten, want deze berg van 12 kilometer met een gemiddelde stijging van 5,1 procent is er een van de eerste categorie.
Op de top liggen 10 punten klaar voor de eerste en ook nog 8, 6, 4, 2 en 1 voor vijf vrouwen daarna. Reken maar Justine Ghekiere zal proberen om hier nog een keer toe te slaan, als er niet al te hard omhoog wordt gereden. Gaan we straks al een sprintje zien tegen Pieterse?
De komende dagen liggen overigens nog zoveel bergpunten voor het oprapen, dat in theorie iedereen nog in de bolletjestrui kan komen. Vandaag zijn dat er maximaal 25, zondag zelfs 35.
Tussenstand bergklassement
1. Justine Ghekiere (AG Insurance-Soudal) | 18 punten |
2. Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) | 15 punten |
3. Silvia Persico (UAE) | 13 punten |
Tour Femmes | Hoe zwaarder, hoe beter voor Van Anrooij: 'Proberen bij te blijven'
Van Puck Pieterse naar Shirin van Anrooij is maar een kleine stap. De twee schelen drie maanden, werden allebei al eens wereldkampioen veldrijden bij de beloften en staan allebei stevig in de top tien van het klassement in deze Tour de France Femmes.
Maar waar Pieterse zich elke dag laat zien met haar aanvalslust rijdt Van Anrooij vrij onopvallend mee in de top. Heeft ze haar kruit gespaard om in het slotweekend uit te kunnen pakken? "Vandaag gaat het wel echt gebeuren. Het is vandaag heel lang met steady klimmen en niet zulke steile klimmen zoals morgen. Wat ik fijner vind? Dat weet ik eigenlijk niet. Ik vind het vooral heel fijn dat het een lange etappe is en dat hij zwaar is."
Hoe het met haar zelfvertrouwen is? "Euhm, ik vind het vooral spannend. Het wordt voor mij vooral zaak om te volgen en bij te blijven."
Tour Femmes | Pieterse wil zichzelf blijven verbazen: 'Rit vanochtend verkend op VeloViewer'
Als je haar ziet rondrijden in deze Tour de France Femmes, dan zou je denken dat ze al jaren meedraait in de top van het vrouwenwielrennen. Toch is het voor debutant Puck Pieterse nog altijd een grote ontdekkingstocht.
Een lange bergetappe als vandaag bijvoorbeeld reed ze nog nooit. "Ik heb de rit vanochtend verkend op VeloViewer. Het zal een van de zwaardere dagen worden en het zou me niet verbazen als er vandaag met minuten gegooid wordt. Ik vind het spannend, maar ik kijk er ook wel naar uit. Ik ben vooral benieuwd hoe lang ik erbij kan blijven. Ik heb mezelf natuurlijk al verbaasd deze Tour en denk dat er veel mogelijk is."
Als draagster van de witte trui, nummer twee in het bergklassement op slechts drie punten van Justine Ghekiere en als nummer vier in het klassement op 0.22 van het geel is er nog heel veel om voor te strijden voor het Amersfoortse supertalent. Lachend: "Iedereen moet kijken natuurlijk!"
Tour Femmes | Vollering nerveus voor eerste zware bergrit: 'Aanvallen? Even aanvoelen hoe het gaat'
Met vlinders in de buik is de grote favoriete Demi Vollering van start gegaan in de eerste van twee zware bergritten. Normaal gesproken zal zij zondag met de loodzware Col du Glandon en de slotklim naar Alpe d'Huez haar slag willen slaan.
Of wordt vandaag al de dag? "Ik voel natuurlijk nog wel wat pijntjes", vertelt ze voor de start van de etappe, verwijzend naar de gevolgen van haar valpartij op donderdag. "Gisteren op de fiets had ik er niet te veel moeite mee, dus ik hoop dat ik vandaag ook makkelijk de dag door kom."
Vollering moet nog wel 1.19 goed zien te maken op geletruidraagster Kasia Niewiadoma. En dan scheelt het als ze vandaag al wat van die achterstand af kan knabbelen. "De laatste klim is niet al te lastig, dus ik moet het even aanvoelen. Te licht om aan te vallen? Nee dat denk ik niet. Het is ook een lange dag, dat maakt ook verschil."
Tour Femmes 152 km | Aanvallen genoeg
Tour Femmes 160 km | Nog meer abandons: ook Bastiaenssen en Williams niet vertrokken
Correctie op het vorige bericht: de nieuwe rodelantaarndraagster is niet Fauve Bastiaenssen, want ook zij is niet meer opgestapt vanochtend. Toch lijkt de prijs voor de laatste renster in het klassement nog even in de ploeg te blijven, want ook de Finse Wilma Aintila rijdt voor Lotto-Dstny.
Ook de Amerikaanse Lily Williams (Human Powered Health), die samen met Kristin Faulkner en Chloé Dygert nog olympisch kampioene ploegenachtervolging werd, vinden we niet meer terug in het peloton.
En de zojuist gevallen Anya Louw (AG Insurance-Soudal) kan ook niet verder helaas.
Tour Femmes Départ | Officiële start
De neutralisatie zit erop, koersdirectrice Marion Rousse heeft vanuit de auto gezwaaid met haar vlag en dus is de voorlaatste etappe van deze Tour Femmes officieel begonnen!
Er moet meteen geklommen worden en dus is het meteen alle hens aan dek voor de betere, maar zeker ook de mindere klimmers in het peloton. Helaas wordt het begin van de koers nog niet opgenomen, dus we moeten het voorlopig doen met de informatie van de koersradio.
En daar horen we dat de Australische Anya Louw, ploeggenote van Le Court en bolletjestruidraagster Justine Ghekiere, gevallen is. En we horen dat de Belgische Mieke Dockx haar rode lantaarn als de nummer laatst in het klassement heeft overgedragen aan land-en ploeggenote Fauve Bastiaenssen.
Dockx is afgestapt. Gelukkig heeft ze deze week nog tijd gevonden voor een ontmoeting met Saar De Reu, een van de grootste en sympathiekste fans van het Belgische vrouwenwielrennen!
Tour Femmes Tegenvaller voor Mauritius: geen Le Court aan de start
De rensters zijn inmiddels vertrokken vanuit startplaats Champagnolo voor de neutralisatie. Niet alle rensters helaas, want we hebben drie uitvallers. De Italiaanse Sofia Bertizzolo, de Australische Ruby Roseman-Gannon en helaas ook de hoop van het eiland Mauritius, Kim Le Court.
Le Court - die in haar eerste profseizoen dit voorjaar al veel indruk maakte - was bezig aan een sterke Tour, werd vierde in de Ardennenrit naar Luik en stond zevende in het klassement tot ze slachtoffer werd van de grote valpartij waarbij ook Demi Vollering en Puck Pieterse betrokken waren.
Tour Femmes | Over Van der Breggen gesproken...
Nu we het toch over Anna van der Breggen hebben...vandaag zit ze weer in de ploegleidersauto achter Demi Vollering. Maar volgend seizoen keert ze zelf weer terug als renster.
Daarom probeert ze ook tijdens de Tour in haar vrije uurtjes wat bij te trainen. Onze verslaggever ter plekke, Rens Went, sprak erover met Van der Breggen.
Tour Femmes | Le Grand-Bornand: de plek waar Anna en Annemiek één van hun mooiste duels uitvochten
De finish van vandaag ligt halverwege de bekende Col de la Colombière, dat hoort bij het skioord Le Grand-Bornand. Die plek figureerde meer dan eens in de Tour de France voor mannen.
Maar je zou Le Grand-Bornand ook kunnen kennen van een van de meest meeslepende duels aller tijden in het vrouwenwielrennen. In 2018 eindigde de eendagswedstrijd La Course - de voorloper van de huidige Tour de France Femmes - namelijk in Le Grand-Bornand.
Anna van der Breggen leek zeker van de overwinning, maar dat was buiten de ongekende vechtlust van Annemiek van Vleuten gerekend. Het leverde een spektakel op dat voor altijd in het geheugen gegrift zal blijven.
Tour Femmes | Waarheen leidt de weg?
De zevende etappe van de Tour de France Femmes is de langste en een van de zwaarste van allemaal. Het is de hele dag op en af, maar slechts vijf van die beklimmingen tellen ook mee voor het bergklassement.
Tour Femmes | De strijd in de Alpen: wie staat er straks met het geel in handen?
Demi Vollering of Kasia Niewiadoma? Wie is de sterkste van de twee in het slotweekend van de Tour de France Femmes? Dat is ook de vraag die Demi Vollering gisteren na de finish al bezighield. "Ik heb het gevoel dat Kasia ook weer een stap heeft gezet, dus we gaan het zien."
Niewiadoma verwacht een echte strijd met de Nederlandse. "Demi is een ongelooflijke vechter, dus ik denk niet dat zij zomaar opgeeft. Ik ga me in ieder geval opmaken voor flink wat pijn dit weekend."
Tour Femmes | Wie rijdt vandaag in welke trui?
De dagelijkse legenda van de Tour.
- Gele trui (algemeen klassement): Kasia Niewiadoma (Canyon-Sram)
- Groene trui (puntenklassement): Marianne Vos (Visma-Lease a Bike)
- Bolletjestrui (bergklassement): Justine Ghekiere (AG Insurance-Soudal Team)
- Witte trui (jongerenklassement): Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck)
Tour Femmes | Het algemeen klassement
Tour Femmes | De etappe van gisteren: Kerbaol zorgt voor eerste Franse ritzege in Tour Femmes
De zesde etappe werd gisteren een prooi voor de Franse Cédrine Kerbaol. De Française wist in de slotfase van de etappe de Nederlandse Pauliena Rooijakkers te lossen en zo solo op de etappewinst af te gaan.
In die etappe zagen we ook dat Demi Vollering en Puck Pieterse weinig last leken te ondervinden van hun val een dag eerder.
Twee voor de prijs van één
Tour de France Femmes:
- De zevende etappe van de Tour de France Femmes is een rit van 166,4 kilometer van Champagnole naar Le Grand-Bornand, met finish bergop.
- De officiële start is om 10.50 uur, finish wordt verwacht rond 15.45 uur.
- Bekijk de etappe vanaf 13.30 uur live op NPO 1 of via deze stream.
Vuelta a España:
- Ook de Vuelta a España, de laatste grote ronde bij de mannen, begint vandaag.
- De eerste etappe is een tijdrit van 12 kilometer Lissabon naar Oeira.
- De eerste renner (Mate) start om 17.23 uur, de laatste (Van Aert) om 20.18 uur.
- De Ronde van Spanje is elke dag te volgen via ons liveblog in de NOS-app en op NOS.nl. Een samenvatting is ook elke dag online en op televisie te zien.
- De laatste acht etappes zenden we live uit op NPO 1 en via een stream op NOS.nl, de NOS-app en de NOS live-app op je televisie.
Welkom!
Welkom en goedemorgen!
We beginnen vandaag aan de zevende etappe van de Tour de France Femmes. De ontknoping van deze tour komt er nu echt aan. Want na zes etappes fietsen, kunnen we ons nu gaan opmaken voor het grootste spektakel: de strijd om het geel in de Alpen.
Dat lijkt toch vooral een strijd te gaan worden tussen de Poolse Kasia Niewiadoma en Demi Vollering. En de grote vraag is dan hoe het met Vollering gaat op haar tweede dag na haar valpartij. Dat gaan we vandaag zeker zien, want de rensters worden flink getest met vijf beklimmingen en zeker 3.000 hoogtemeters.
En dat ook nog eens in de langste etappe van deze Tour: 166.4 kilometer lang.
Wielerliefhebbers komen sowieso aan hun trekken vandaag, want na de finish van de Tour de France Femmes begint de laatste grote ronde van het jaar bij de mannen. De 79ste Vuelta a España begint overigens dit jaar in Lissabon, de hoofdstad van Portugal.