Robert Gesink
NOS Wielrennen

Gesink gaat na zijn laatste Vuelta kameraadschap missen: 'Maar ik blijf fietsen'

Wat gaat Robert Gesink het meeste missen? "De kameraadschap onderling. Ook hier zijn we weer met een superleuke ploeg. De gezelligheid aan tafel, dat ga ik zeker missen."

De komende drie weken rijdt de 38-jarige Gesink met de Vuelta a España de laatste ronde van zijn lange carrière. Na achttien jaar in het profpeloton stopt de renner uit de Achterhoek ermee.

Tijdens die gezellige gesprekken met ploeggenoten aan tafel, merkt Gesink soms ook dat hij niet meer de jongste is. "Af en toe is dat wel confronterend, als je met al die jonge mannen aan tafel zit", vertelt hij in Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1. "Als ik dan een verhaal uit de oude doos vertel en je ziet ze kijken: Goh, dat was nog van voor ik geboren was..."

Hij had ook vorig jaar kunnen stoppen, toen Jumbo-Visma vijf ritten won in de Vuelta en met Sepp Kuss, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic het volledige podium bezette. "Dat was achteraf een fantastisch moment geweest. Maar ik ben heel blij dat ik er nog een jaartje aan vast heb geplakt."

"Het gaat nu nog heel erg goed, dat is het belangrijkste. Je wil ook niet een jaar te lang doorgaan, dan gaat het plezier eraf. Ik ga het in de Vuelta proberen mooi af te sluiten. Mijn niveau is nog net zo hoog als vorig jaar."

Verschillende fases

Gesink reed zijn hele carrière voor dezelfde ploeg, die hem in de Vuelta eert met een logo op het tenue. De naam van de ploeg veranderde van Rabobank naar Blanco, naar Belkin, naar Lotto-Jumbo, Jumbo-Visma en uiteindelijk Visma - Lease a Bike. Maar Gesink bleef.

Het logo van Gesink op het tenue van Visma - Lease a Bike

Wat is in achttien jaar zijn hoogtepunt geweest? "Die vraag wordt me best vaak gesteld: waar ben je nou echt trots op? Ik vind het echt heel lastig om aan te wijzen."

Blijven fietsen

"Er zijn heel veel hoogtepunten, allemaal met een mooi verhaal. Mijn carrière is in verschillende fases verlopen. Eerst was ik klassementsman en later werd ik helper."

Robert Gesink (tweede van rechts) tijdens de Ronde van Burgos met zijn ploeggenoten

"Ik ben trots op mijn vierde plaats in de Tour van 2010. Maar ook mijn ritzege in de Vuelta en overwinningen in Quebec en Montreal zijn hoogtepunten."

Maar net zo goed koestert hij de momenten waarop hij een teamgenoot aan een mooie zege hielp. Die werden steeds talrijker. De Nederlandse ploeg groeide de laatste jaren uit tot een van de sterkste en succesvolste formaties van het peloton.

Als de Vuelta over drie weken finisht in Madrid, moet Gesink die mooie momenten en het kameraadschap gaan missen. "Maar stoppen met fietsen, dat zal niet gebeuren. Ik zal blijven fietsen, alleen niet meer in wedstrijdverband."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl