Girmay heeft hechtingen in elleboog, maar is 'oké' • Groenewegen kansloos in sprint
De derde en laatste week van de Tour de France is begonnen, met een overgangsrit van de Pyreneeën naar de Alpen:
- Etappe 16: een vlakke rit over 188 kilometer van Gruissan naar Nîmes, bekijk hier de samenvatting
- Philipsen wint laatste massasprint in Tour na perfecte lead-out Van der Poel
- Van der Poel over zijn lead-out: 'Net zo zwaar als wanneer ik zelf sprint'
- Girmay heeft hechtingen in elleboog, maar is 'oké': 'Zal vechten tot in Nice'
À demain
Voor de meeste sprinters is de Tour eigenlijk wel voorbij na etappe zestien. Voor een ritzege gaan, is uitgesloten. Maar voor Girmay en Philipsen staat er nog een groene trui op het spel. Wees niet verbaasd als ze morgen allebei in de kopgroep zitten om punten te sprokkelen.
De renners vertrekken rond 12.35 uur voor etappe 17 en tegen die tijd is op NOS.nl en in de NOS-app al enige tijd een nieuw liveblog in de lucht. Tot dan, à demain.
Nabeschouwen op etappe 16 met De Avondetappe?
Etappe 17: een dag voor aanvallers
De aanvallers die van klimmen houden, worden morgen enthousiast wakker. Pogacar en Evenepoel verwachten ook dat er een vluchtgroep wegblijft. Etappe 17 is een bergetappe, maar zeker niet de zwaarste van de deze laatste Tour-week. Enigszins de benen sparen, zou voor hen geen gekke optie zijn. En dus kan er zomaar een vluchter winnen.
Wat gaan we precies zien dan?
De renners krijgen in de zeventiende etappe een bergrit over 177 kilometer van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Superdévoluy voor de wielen. De aanloop is vrijwel continu lichtelijk omhoog en in de finale klimmen. Drie gecategoriseerde cols, met finish bergop:
- Col Bayard (6,8 km à 7,2%, 2de cat.)
- Col du Noyer (7,5 km à 8,1%, 1ste cat.)
- Côte de Superdévoluy (3,8 km à 5,9%, 3de cat.)
Een prima setting voor een enerverende aanvallersetappe. Het peloton vertrekt om 12.35 uur en finisht naar verwachting rond 17.00 uur.
Wordt de strijd om het groen nog spannend?
En plots wordt de strijd om de groene trui nog behoorlijk spannend. Girmay viel in de massasprint in Nîmes en pakte geen punten. Philipsen won en loopt daardoor 50 punten in. Het verschil tussen beide heren met nog vier etappes waarin sprintpunten gepakt kunnen worden? 32 punten.
Dit is de stand in het puntenklassement:
- 376 punten: Girmay
- 344 punten: Philipsen
- 179 punten: Coquard
- 156 punten: Turgis
- 153 punten: De Lie
Komende dagen zijn er nog genoeg punten te sprokkelen. In de eerste tussensprint morgen in Veynes bijvoorbeeld al twintig. Dan moeten de heren sprinters wel mee raken in de kopgroep. Dat belooft nog een mooie strijd.
Zo ziet het algemeen klassement eruit bij het aanbreken van de Alpen
Girmay heeft hechtingen in elleboog, maar is 'oké': 'Zal vechten tot in Nice'
Groenewegen zat niet in de juiste sprintpositie: 'Ook niet de beste benen'
Girmay heeft hechtingen in elleboog, maar is 'oké'
Hoe is het met Girmay, was de vraag na afloop van etappe 16. De Eritreeër kwam met schaafwonden aan zijn knieën en ellebogen over de streep na een harde val in de massasprint in Nîmes.
"Ik ben gelukkig oké, ik kan fietsen. Ik landde om mijn knie en ik heb twee hechtingen in mijn elleboog."
"Het was geen makkelijke aankomst. Het was de laatste sprintetappe, iedereen deed er alles aan om vooraan te zitten. Er waren ook veel rotondes, dan wordt het wel erg smal. Iemand van EF raakte mijn stuur. Ik moest remmen en lag opeens op de grond."
"Het is meestal zo dat het vlak na zo'n val wel oké gaat. Als je de volgende dag wakker wordt kan het anders zijn, maar mentaal ben ik oké. Ik zal proberen te vechten tot aan Nice."
Teunissen zat achter Girmay bij val: 'Niemand remt, een typische sprint'
Bekijk hier de samenvatting van de zestiende etappe
Philipsen gaat nog steeds voor groene trui: 'Wedstrijd is nooit over tot in Nice'
Gevallen Girmay op het podium
Girmay viel in de laatste kilometers en kwam met een bloedende knie en elleboog over de streep. Een val met 60 kilometer per uur voel je, ook de dagen erna. Het is afwachten wat voor invloed de val gaat hebben op de groenetruidrager als hij de Alpen in moet.
De Eritrese renner kwam net wel op het podium voor zijn nieuwe groene trui - en hij kon alweer een beetje lachen.
Bekijk de perfecte lead-out van Van der Poel voor Philipsen
Van der Poel na superlead-out voor Philipsen: 'Niveau ligt ontzettend hoog'
Van der Poel gaf Philipsen een meesterlijke lead-out voor zijn derde ritzege. En dat kwam niet vanzelf.
"Het was een lang stuk. Het was wel perfect, zoals we het in gedachten hadden, maar het ging hard in de finale. Ik ga even diep als ik een lead-out doe dan als ik zelf sprint."
Toen Van der Poel wegstuurde uit de sprint, wist hij dat het goed zat. "Ik ken Jasper heel goed. Ik weet als ik op volle snelheid ben dat hij niet te kloppen is."
"Dit geeft veel voldoening. De eerste week was iets minder, maar de Tour duurt drie weken. We winnen drie ritten met de ploeg dus we kunnen zeggen dat we het goed doen. Het niveau ligt ontzettend hoog en als ploeg doen we vandaag mooi werk om Jasper af te zetten."
En over de val van Girmay was Van der Poel hoffelijk: "Dat is niet hoe we de groene trui willen winnen, door een val van een ander. Laten we hopen dat hij oké is."
Kussen voor Philipsen
Philipsen: 'Hopelijk is Girmay oké, verdient niet op deze manier te verliezen'
Philipsen wint en Girmay sprintte niet mee wegens een val en daarom loopt Philipsen flink in op de groenetruidrager. Maar zo wil Philipsen uiteraard niet winnen. "Ik hoop dat hij oké is na de crash. Hij verdient het niet om op deze manier te verliezen."
Op de vraag of de strijd om de groene trui nu weer helemaal spannend is, bleef de Belg na de finish mild. "Alles is mogelijk, maar het is moeilijk. Girmay klimt heel goed."
Over zijn eigen sprint was Philipsen tevreden. "Ik voelde mij goed, na een goede rustdag. Mijn vorm is verbeterd. Elke zege is moeilijk. Dus drie winnen is heel goed."
De top tien van de zestiende etappe
FINISH | Girmay binnen
O, o, o Girmay komt gehavend en vergezeld door twee ploegmaten over de finish. De schouder ligt open, de knie ook, dat ziet er niet prettig uit. Achter hem komt ook Van den Berg binnen. Ook met een beteuterd gezicht.
FINISH | Philipsen wint!
Philipsen wint!
Nog 500 meter | Van der Poel lanceert Philipsen
Een beestachtige lead-out van Van der Poel leidt een sprint van Philipsen in...
Nog 1,3 km | Val Girmay
Oei, een val van Girmay in de finale. Ook Van den Berg ligt erbij.
Nog 1,9 km | Wat een snelheid
Wat gaat het hard. Boven de 60 km/u.
Nog 2,9 km | Uno-X nu sterk op kop
Nu is het even aan de Noren van Uno-X om het tempo te bepalen. En daar komen de Astana's van Cavendish...
Nog 4,6 km | Groenewegens ploeg op kop
Luke Durbridge, de man die in de neutrale kilometers nog onderuit ging en ploegmaat van Groenewegen, bepaalt het tempo. In volle vaart naar de finish. Wordt het de tweede ritzege van Groenewegen?
Nog 6,2 km | Tegen de 60 km/u
En daar gaan er nog een paar op de trappers staan, dan komt er weer een rotonde en moet er net even een tandje worden bijgeschakeld. Het gaat hard, tegen de 60 km per uur. Alles voor de juiste positie. Nog ruim 6 kilometer tot de streep in Nîmes...
Nog 11 km | Rotonde op, rotonde af
Nog iets meer dan tien kilometer tot de streep en met een noodgang gooien de sprintploegen zich de acht rotondes in die in de finale liggen. Tot nu toe gaat het allemaal goed.
Overigens zagen we in de afgelopen kilometers vaak renners op de eerste rij en aan de zijkant van het peloton met hun armen zwaaien naar het publiek. Of ze in vredesnaam van de weg af wilden gaan. In hun enthousiasme stappen supporters langs de weg nogal eens van de stoep af het asfalt op, zich niet bewust van de snelheid waarmee de renners aan komen scheuren.
Nog 15 km | Hoeveel treintjes tel je?
Ça commence! Het sprintgeweld gaat nu echt beginnen. Hoeveel sprinttreintjes tel je op onderstaande foto voorin het peloton? Het grote schaakspel voor de perfecte sprintpositie is begonnen.
Nog 19 km | Hoe ziet de sprint er straks uit?
Het is vlakker dan vlak in de finale. En ja, we gaan sprinten. Die aanloop kan alleen nog weleens nerveus zijn. Technisch, noemde Teunissen het vanochtend, vanwege alle rotondes. We tellen acht rotondes in de laatste kilometers. De laatste rotonde zit op 380 kilometer van de finish in Nîmes.
Nog 25 km | Gachignard opgeslokt
Het is gedaan met onze enige dappere vluchter: Gachignard is gevangen door de bloeddorstige sprintersploegen. Geen heroïsche solo van de Fransman.
Nog 27 km | Rechtsaf, Kulset!
Kulset, Kulset, wat doe je nou? Zojuist was hij lelijk onderuit gegaan en nu probeert hij achter zijn ploegwagen terug te komen in het peloton. Bijna hangend aan de bumper. Volledig vertrouwend op de ploegwagen. Maar op een rotonde stuurt de ploegwagen plots de hele rotonde rond, en slaat hij niet rechtsaf. Kulset stuurt blind achter zijn ploegwagen aan, alsof hij met een touwtje vastzit aan de bumper, en gaat rechtsomkeert terug naar startplaats Gruissan.
Nog 29 km | Peloton voert tempo op
Het gaat hard en het wordt nerveus in het peloton. Sprintploegen en klassementsmannen wringen zich naar voren voor de veiligste plekken. En Gachignard komt nu heel snel dichterbij...
Nog 35 km | Politt, de laatste Tourritwinnaar in Nîmes
De laatste winnaar in Nîmes was de Duitser Nils Politt. In 2021 kwam hij solo over de streep. Hij won de heuvelrit met 30 seconden voorsprong.
Nog 41 km | De jacht in beeld
Nog 48 km | Gachignard gaat sowieso het podium op
Op de finish wacht de dappere Gachignard sowieso een beetje roem: hij zal waarschijnlijk wel het podium op mogen voor de huldiging als strijdlustigste renner. De voorsprong slinkt intussen nog een beetje. Naar een minuut en 38 seconden.
Nog 60 km | Even vijf kwartier vooruit in de tijd
Het is niet te geloven, maar de dappere Thomas Gachignard grist de laatste sprintkans weg voor de neuzen van Philipsen, Girmay en Cavendish. De sprinters overleefden de helse Pyreneeëndagen om dan in hun allerlaatste sprintrit deze Tour te worden verslagen door een 23-jarige Fransman. Gachignard is de naam, en hij won nog nooit een profrit. Maar wel vandaag in Nîmes. Het scheelde werkelijk niks of hij was vermalen door het hijgende peloton. Twintig meter blijft hij verwijderd van de kaken van de aanstormende sprinters. Maar hij komt juichend over de finish, in ongeloof, met snot in de ogen en kwijl in de mondhoeken. Ruim 90 kilometer vooruit gebleven, een heroïsche solo voltooid. De sprinters verkijken zich lelijk. Philipsen gromt vanwege zijn tweede plek, Cavendish slaat uit woede zijn stuur doormidden en Girmay buigt het hoofd. Gachignard wint etappe zestien!
Wat zou het mooi zijn als het zo eindigt, over ruim een uur, in de straten van Nîmes. Gachignard zal ervan dromen, maar het gaat helaas niet gebeuren. De voorsprong de koploper was net bijna 2,5 minuut, maar slinkt nu naar iets onder de twee minuten. De sprintploegen komen eraan en gaan dit niet weggeven aan een enkele, dappere vluchter. Toch?
Nog 76 km | Gachignard boven op Côte de Fambetou
De 23-jarige Fransman is boven op de enige gecategoriseerde klim van de dag, de côte de Fambetou, een klim van de vierde categorie van 1,2 kilometer lang die gemiddeld 5 procent stijgt.
Zijn voorsprong? Nog steeds meer dan twee minuten.
Nog 79 km | Sprintersprooi Gachignard
Gachignard frommelt nog maar eens een ijszak in de nek en gaat op de pedalen staan. En waarom ook niet. Hij heeft ruim twee minuten op het peloton, waar Alpecin en Intermarché-Wanty de boel in de gaten houden.
Je vraagt je toch wel af wat Gachignard bezielt, en tegelijkertijd gun je hem een heroïsche ritzege.
Nog 90 km | Gachignard probeert het maar eens
Moedig, heel anders kunnen we het niet noemen. Thomas Gachignard demarreert vlak na de tussensprint in Les Matellettes. De Fransman van TotalEnergies begint aan een solo aanval op 89 kilometer van de finish. Succes!
Nog 92 km | Coquard pakt meeste punten
Bryan Coquard wint de tussensprint. Philipsen komt er niet echt aan te pas - eindigt wel als tweede - en Girmay doet het nog minder (als vierde). Philipsen loopt vier punten in op Girmay.
Dit is de uitslag van de tussensprint in Les Matellettes:
- 20 punten: Coquard
- 17 punten: Philipsen
- 15 punten: Turgis
- 13 punten: Girmay
- 11 punten: De Lie
Nog 93 km | Alpecin bemoeit zich ermee
Daar komt de trein van Alpecin, met onder anderen Van der Poel voor Philipsen. Het tempo gaat nog verder omhoog...
Nog 95 km | Intermarché gaat beginnen
Daar gaan we. De mannen van Girmay, vijf renners sterk, drukken het gas in. Vol naar de tussensprint in Les Matellettes. Ineens gaat het 60 kilometer per uur...
Nog 97 km | Tussensprint op komst
Geloof het of niet, er staat iets te gebeuren: een tussensprint, jaja! Treintjes van Alpecin, Intermarché en Movistar positioneren zich vooraan het peloton, zodat Philipsen, Girmay en Gaviria straks kunnen sprinten in Les Matellettes om de punten voor de groene trui.
Nog een kilometer of vijf.
Nog 102 km | Hoe warm is het eigenlijk?
De Zuid-Franse krekels tjirpen, de wieken van de helikopter kloppen en de fietskettingen ratelen rustig door. De weerstations zeggen 32 graden en dus kieperen wat renners nog maar eens een bidon leeg over het hoofd. Nog altijd alles harmonieus bij elkaar. Tot dusver...
De laatste Tour-sprint van Mark Cavendish
Het wordt een memorabele dag voor de renner van de Isle of Man. Mark Cavendish (39) gaat misschien wel zijn laatste massasprint in de Tour de France rijden. Nog één keer het lijf op het spel zetten, nog één keer jezelf mengen in die wasmachine van een Tour-massaspurt, nog één keer racen voor die 36ste.
Het record pakte hij eerder deze Tour al, zijn 35ste ritzege in de Tour de France, waarmee hij het record overnam van Eddy Merckx.
Bekijk hieronder een terugblik op de 35 van Cavendish:
Vanaf 17.00 uur zal hij zich met zijn treintje naar voren duwen richting de kop van het peloton. Voor een allerlaatste sprint.
Wat de Brit nog kan doen, is de vraag. de 'Cav' had lelijk afgezien afgelopen weekend in de Pyreneeën:
Nog 122 km | Nog steeds: alles bij elkaar
We zouden je graag bedienen van allerlei spektakel, maar dat is er simpelweg niet. Het peloton is bijna 70 kilometer onderweg en nog altijd fietst alles en iedereen bij elkaar in het peloton. De sprintploegen willen sprinten, de klassementsmannen willen geen krachten verspelen.
Maar zou er dan niet toch een ploeg zijn die zodra het parcours een beetje open wordt en de wind vanachter op het peloton staat, de boel wil opschudden met een tempoversnelling? Stiekem hopen we daarop.
Op kop van het peloton rijdt Dililer, een mannetje van Philipsen, en een paar ploegmaten van Groenewegen. Het tempo houden ze op zo'n hoogte dat ook niemand het echt waagt om nog eens weg te rijden.
Nog 133 km | Naar de meest Romeinse stad van Frankrijk
Het peloton rijdt vandaag terug de geschiedenis in. Maar van het historische Nîmes zullen de snelste mannen weinig meekrijgen. De eeuwenoude binnenstad vertelt verhalen uit de Romeinse tijd, toen de stad op de strategisch belangrijke Via Domita, de verbindingsroute tussen Italië en Spanje, opbloeide.
De renners zullen het Maison Carrée, een van de best bewaarde Romeinse tempels, niet passeren. Ook de Arena van Nîmes - geïnspireerd op het Colosseum in Rome - zal het peloton niet doorkruisen, zoals wel gebeurde toen de Vuelta zeven jaar geleden startte in de stad.
Het gevecht tussen de hedendaagse gladiatoren op twee wielen zal plaatsvinden op een kaarsrechte avenue aan de rand van de stad. Het zal de sprinters niet deren, zij hebben alleen oog voor de witte streep op de weg: de eindstreep.
Van Poppel mag eindelijk zelf sprinten, zonder druk: 'Ploeg verdient een top-tien'
Nog 145 km | Het waait wel, maar is het hard genoeg?
Kijk eens naar die vlaggen. Het waait. Maar is het hard genoeg? Dat weet je eigenlijk pas als het straks wel of niet uit elkaar valt.
Nog 147 km | Geen demarrages, wel doorrijden
Ruim 40 kilometer onderweg is er eigenlijk nog helemaal niets gebeurd. Ja oké, een aanval die geen aanval was van Küng, meer niet. Nu is het wachten op iets nieuws.
Met ruim 39 kilometer in het uur gemiddeld rijdt het peloton niet hard, maar echt langzaam is het ook niet. Voor de kijkers zal het niet zo spannend zijn, maar voor de renners in het peloton is het toch elke keer opletten geblazen. De windkracht en windrichting wordt nauwgezet gevolgd, om niet plots verrast te worden door een waaier.
Van Aert verwacht een sprint en gaat er vol voor: 'Laatste kans'
Herkent u deze vogelspotters?
Wie zien we daar? De tafelgasten in de Avondetappe: vogelkenners Jesse Zwart (rechts) en oud-renner Jos van Emden (links). Ook zit Tom Dumoulin erbij, die door voormalig ploeggenoot Van Emden een enthousiast vogelspotter werd. Met Dione de Graaff gingen ze vanochtend op zoek naar flamingo's en andere vogels.
De Avondetappe is vanavond op NPO 1 te zien om 22.07 uur. Natuurlijk kun je ook altijd meekijken via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app.
Nog 158 km | Alles is nog steeds samen
Heel sloom gaat het niet, maar met een gemiddelde van 38 kilometer per uur is het ook niet loodzwaar voor de heren. We hebben nog geen demarrages gezien ook: alles is nog samen.
Nu rijdt het peloton toch wel even 47 in het uur. Laat het een voorteken zijn voor spektakel,
Nog 167 km | Teunissen bereidt zich voor op lastige sprint: 'Technisch met veel rotondes'
Nog 168 km | Beetje beppen en rondtrappen
Het lijkt weer op een optocht zoals je ze vaak ziet op de laatste dag van de Tour op weg naar Parijs. Renners rijden verspreid over de weg, praten even bij, maken wat geintjes en wachten op een sprint op de Champs-Elysees. Alleen zitten we nu nog midden in de Tour en ligt de finish in Nîmes.
Het gaat straks vast nog wel hard, maar nu kan Cavendish even bijpraten met Thomas en Vingegaard. Ook hangt Sivakov de clown uit voorin het peloton, Pogacar kan erom lachen.
En alles is nog bij elkaar.
Nog 175 km | Sprinten vandaag, Groenewegen? 'Mag ik hopen, anders voor niks twee dagen gevochten'
Nog 181 km | Wakker worden!
Net als je denkt dat het weer een wandeletappe wordt, schieten er een paar renners vandoor. Gaan we toch een beetje doorrijden vandaag. En ja, het waait behoorlijk. Zien we aan de vlaggen langs de kant.
Nog 183 km | Wieler-asmr: krekels, kettingen en kloppende wieken
In de drukkende hitte kachelen de renners zonder enkele haast te maken door het dorren land en de wijngaarden in Zuid-Frankrijk. Even wakker worden nog. Het enige wat ze horen is het geratel van fietskettingen, de kloppende wieken van de helikopter en tjirpende krekels. Wieler-asmr die het peloton langzaam in slaap sukkelt.
Hopelijk schrikken ze straks wakker...
Nog 186 km | Küng ging slechts naar de wc
Nou, het leek een spectaculaire start te worden, met hardrijder Küng die vanaf kilometer nul op avontuur ging. Maar even later houdt de Zwitser alweer de benen stil en stuurt hij de berm in. Plaspauze. Dommage, geen grootse aanval.
Sandy Dujardin was snel achter Küng aangereden. Daar wil ik bij zijn, dacht hij, tot Küng ermee op hield. In zijn eentje gaat hij er niet vandoor. De Fransman doet ook een plasje in de berm en is al snel weer terug in het peloton.
Départ réel | Allez!
De neutrale kilometers zijn gereden, tijd voor het echte werk. On y va! Wie gaat er als eerste aanvallen? Stefan Küng! Nog 188 kilometer.
Durbridge valt, start iets opgeschoven
Luke Durbridge gaat plots onderuit en neemt bijna een UAE-renner mee. Even later als hij nog aan zijn fiets staat te frummelen, roept hij nog wat onaardigs (lijkt het) naar de UAE-renner die hij bijna mee nam.
Gaan we weer: waaierstress op weg naar Nîmes
Komen ze wel, komen ze niet? Dat is de vraag waar veel renners mee zitten: gaan we vandaag de gevreesde waaiers zien?
In de tweede helft van de etappe staat de wind enigszins goed, schuin van achteren (zie de afbeelding hieronder), maar het is de vraag hoe hard het waait. Alleen bij een windkracht die hard genoeg is, kunnen waaiers ontstaan.
Het zal hoe dan ook weer een nerveuze dag worden. Maar goed, het is de Tour hè, elke dag is nerveus.
Bol trekt vandaag allerlaatste Tour-sprint Cavendish aan: 'Vol voor gaan'
Stapt Philipsen na deze sprintetappe af? 'Afstappen kan zonde zijn'
Wie rijdt in geel, groen, bollen en wit?
Départ fictif | Rijden maar!
Er is afgeteld in Gruissan en de renners stappen op voor de eerste neutrale kilometers. Tien kilometer lang is het warm rijden. Dus het duurt wel even voordat ze echt vertrekken.
Even kijke hoe het er in Gruissan aan toe gaat...
Opent Girmay deur voor meer Afrikanen in Tour? 'Veel jongens met fantastische waardes'
Hij was de sensatie van de eerste twee Tourweken en gaat vandaag voor zijn vierde etappezege. En het moet raar lopen wil Biniam Girmay de groene trui niet naar Nice brengen.
De 24-jarige Eritreeër schreef eerder deze Tour de France geschiedenis door als eerste renner met een zwarte huidskleur een etappe te winnen. Later voegde hij daar nog twee ritzeges aan toe. Girmay is hét rolmodel van het Afrikaanse wielrennen.
"Dit jaar ben ik de enige zwarte renner in de Tour de France. En om eerlijk te zijn: dat is niet leuk", stelde Girmay na zijn derde ritzege vast. "Ik zou graag willen dat er meer Afrikaanse profrenners zijn."
Lees hier verder:
Dag nu al geslaagd: op de foto met de wereldkampioen
Nooit eerder werd er zo snel gereden in de Tour: hoe kan dat?
Weddenschap verloren?
Magnus Cort, de besnorde wielrenner, ging maar eens een weddenschap aan. Als de Deen 200.000 volgers op Instagram zou krijgen, zou hij zijn snor blauw verven. Zul je net zien dat dat dan ook gebeurt: in één dag kreeg hij 60.000 volgers erbij. En dus: verven maar!
Terug naar coronatijd in Gruissan
Het voelt alsof het weer 2020 is, zegt onze Tour-verslaggever die voor de start in Gruissan tussen de ploegbussen en renners manoeuvreert. Overal mondkapjes!
Bij een hoop ploegen komen er renners niet met de bus, maar in een auto. Adam Yates bij UAE bijvoorbeeld, maar ook Van Wilder bij Soudal-Quick-Step.
Maar het gewone publiek, de mensen die iets verder van de renners af staan, loopt gewoon zonder maskers.
Overigens loopt zeker niet elke ploeg met mondkapjes op. Bij Movistar geloven ze het wel. En bij Bahrain, DSM en Alpecin zie je ze ook niet of nauwelijks.
Maar toch: corona reist mee met de Tour en genoeg ploegen krijgen er de zenuwen van.
Ineos bevestigt: Bernal rijdt gewoon
De ochtend begon met wat verwarring: reed Egan Bernal nou wel of niet vandaag? Colombiaanse media meldden namelijk dat hij corona heeft. Maar dat blijkt niet te kloppen.
De fiets van Bernal staat gewoon tussen de andere fietsen, klaar voor vertrek. Ineos heeft ook bevestigd dat Bernal géén corona heeft en gewoon opstapt in Gruissan.
Twee coronagevallen: Van Gils en Harper naar huis
Chris Harper en Maxim Van Gils stappen niet meer op de fiets na de rustdag. Australiër Harper kampt met symptomen van corona, meldt zijn ploeg Jayco AlUla op sociale media. "Op basis van medisch advies zal hij naar huis gaan om te rusten en goed te herstellen voor zijn volgende doelen.
Ook de Belg Van Gils, wellicht nog best een kanshebber voor etappe 17 en 18, testte maandag positief op corona, nadat hij wakker was geworden met "milde klachten".
Ook via Whatsapp blijf je op de hoogte
Abonneer je via deze link op het whatsappchannel van de NOS en krijg tijdens elke Tour-etappe een videoupdate van 1 minuut. En mis dus niets van wat er in Frankrijk gebeurt!
Wie fietst in welke trui vandaag?
Even de dagelijkse legenda van truien: wie fietst in welke kleur?
Gele trui (algemeen klassement): Tadej Pogacar (UAE-Emirates)
Groene trui (puntenklassement): Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)
Bolletjestrui (bergklassement): Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), omdat Pogacar in het geel rijdt
Witte trui (jongerenklassement): Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step)
Gele helm (ploegenklassement): UAE-Emirates
Streams, Radio Tour en De Avondetappe: blijf bij de NOS op de hoogte
Steeds meer mondkapjes in de Tour: 'Andere sporten denken vast dat we gek zijn'
Ook vandaag weer in startplaats: veel mondkapjes. Het coronavirus is ook in 2024 nog een groot thema in de Tour de France. Sommige renners dragen mondkapjes en schudden geen handen. Andere teams lijken zich geen zorgen te maken. En er rijden besmette renners rond, zoals Geraint Thomas.
Wat Remco Evenepoel ervan vindt dat Thomas met zijn positieve coronatest nog steeds in de Tour de France is? "Ik hoop maar dat hij achter mij rijdt", aldus de Belgische drager van de witte trui.
Lees het hele verhaal via onderstaande link:
Etappe 16: vlak, even klimmen, vlak en dan sprinten?
Etappe 16 is een typische overgangsetappe, eentje van 188 kilometer om het relatief vlakke land in Zuid-Frankrijk te overbruggen van de Pyreneeën naar de Alpen. Het vertrek in Gruissan is vlak, de aankomst in Nîmes ook. En dat betekent: sprinten!
Het enige obstakel in de route is de côte de Fambetou, een pukkeltje van 1,2 kilometer lang dat gemiddeld 5 procent stijgt. Dat zullen alle sprinters wel overleven.
De vraag is: welke sprinters zijn het beste de Pyreneeën doorgekomen?
Lees hier de hele voorbeschouwing:
Snel, sneller, snelst: Pogacar verpulvert alle records deze Tour (en niet alleen hij…)
"Dit is het allerbeste wielrennen dat we ooit hebben gezien." Er zit niet eens echte verbazing in de stem van Stef Clement bij het uitspreken van die woorden. Het went namelijk al een beetje.
Vanaf de eerste dag van deze Tour de France gaan alle klimrecords aan flarden. De slotklim van de vijftiende etappe naar Plateau de Beille was slechts de laatste in een rij verbluffende prestaties deze Tour tot nu toe.
Tom Dumoulin denkt dat de tendens verklaarbaar is. Maar hij begrijpt ook dat mensen zich afvragen of dit allemaal mogelijk is zonder doping.
Lees hier verder:
Pogacars weekend: even terug de Pyreneeën in
Bij het ingaan van de derde en laatste Tour-week blikken we even terug op wat er de laatste twee etappes gebeurde: Pogacar sloeg in de Pyreneeën een groot gat met de concurrentie.
Met twee vuisten klopt Pogacar zichzelf op de borst als hij zaterdag solo aankomt op de gevreesde klim naar skidorp Pla d'Adet. De Sloveen rijdt daar in etappe 14 zijn concurrent Vingegaard op een gat van 39 seconden afstand, en in het klassement naar een verschil van bijna twee minuten.
Vol in de aanval kijkt de geletruidrager op de Pla d'Adet plots wel nog in een aangebroken zak chips. De aardappelschijfjes vliegen hem zelfs om de oren. Een Franse chipsgooier is even de grootste schurk uit de wielerwereld, maar als de politie hem in de kraag beet heeft, blijkt de man te bezopen om verhoord te worden. De pesterijen doen Pogacar niets, blijkt een dag later.
Want in de 211 kilometer lange koninginnenrit met finish op Plateau de Beille laat Pogacar nog minder heel van de rest. Vingegaard valt in zijn bolletjestrui aan, maar Pogacar countert moeiteloos, demarreert een paar kilometer later zelf en komt ruim een minuut voor Vingegaard over de streep. Een vergroting van zijn voorsprong naar ruim drie minuten.
Op zaterdagochtend had Pogacar 1 minuut en 14 seconden voorsprong op zijn Vingegaard. Na een weekendje fietsen in de Pyreneeën is het verschil opgelopen naar meer dan drie minuten.
"Ik hou van de Pyreneeën en de Pyreneeën van mij", lachte Pogacar na afloop. Een terechte conclusie van de geletruidrager.
Lees hier het reactieverhaal na de vijftiende etappe:
De prestatie op zondag is indrukwekkend. Zo uitlopen in een etappe waarin Visma-Lease a Bike het tempo serieus hoog houdt, heeft de Nederlandse ploeg misschien zelfs een beetje moedeloos gemaakt.
"Ik heb waarschijnlijk een van mijn beste prestaties van mijn leven geleverd", zei Vingegaard op Plateau de Beille. "Ik was supersterk op de slotklim. Maar ja, Tadej was nog sterker. Ik kan niet teleurgesteld zijn."
Ploegleider Grischa Niermann vroeg zich hardop af: hoe nu verder? "Of er een plan bestaat om Pogacar in deze vorm te verslaan? Vertel mij het maar..."
Lees hier verder:
Bienvenue de Gruissan
Hoe voelen de benen, ben je al bijgekomen van het spectaculaire Pyreneeënweekend? Bijgekomen op een rustdag wacht de renners een vlakke overgangsetappe van de Pyreneeën naar de Alpen en het zuidoosten van Frankrijk, waar de finale van de Tour gaat plaatsvinden.
Etappe zestien vandaag is nog vlak, de laatste kans voor de sprinters, een rit over 188 kilometer van Gruissan naar Nîmes. De renners vertrekken om 13.05 en komen naar verwachting aan vanaf 17.15 uur.
Voor de klassementsrenners is het zaak de krachten te sparen voor de laatste bergetappes en de afsluitende tijdrit. Kortom: laat de derde en laatste Tour-week beginnen.