Drie militairen gedood door Hamas bij grensovergang, zegt leger Israël
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
- Drie militairen gedood door Hamas bij grensovergang, zegt leger Israël
- Voor humanitaire hulp belangrijke grenspost Kerem Shalom gesloten na aanval
- Onderhandelingen over deal lijken vastgelopen, 'CIA-directeur gaat naar Israël'
- 'VS heeft lading munitie voor Israël tegengehouden'
- Nederlandse Vereniging van Journalisten over blokkade Al Jazeera: 'Rechtsstaat onwaardig'
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.
'CIA-directeur komende week naar Israël voor gesprek over deal'
De directeur van de CIA wordt komende week in Israël verwacht. Hij gaat proberen de Israëlische regering te overtuigen een deal te sluiten met Hamas over vrijlating van de gijzelaars in ruil voor een gevechtspauze, schrijft krant Haaretz.
William Burns, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst, was dit weekend ook bij de gesprekken in Caïro. Aanvankelijk klonken er positieve geluiden, maar vandaag lijkt een doorbraak aan de onderhandelingstafel weer ver weg. Burns is vanavond naar Qatar afgereisd als onderdeel van zijn lobbytour voor een akkoord. Egypte, Qatar en de VS zijn bemiddelaars bij de gesprekken tussen Israël en Hamas, die niet direct met elkaar praten.
Wanneer Burns in Israël arriveert, is nog onduidelijk. Haaretz zegt dat hij maandag wordt verwacht, maar een verslaggever van de Amerikaanse nieuwssite Axios zegt dat de CIA-directeur later deze week vertrekt. Officiële bevestiging is er nog niet.
Drie militairen gedood door Hamas bij grensovergang, zegt leger Israël
Het Israëlische leger heeft bekendgemaakt dat vandaag drie militairen zijn gesneuveld. De militairen werden gedood bij de raketaanval door Hamas op de grensovergang bij Kerem Shalom, aldus de verklaring.
Vanwege de aanval heeft Israël de grensovergang, die zeer belangrijk is voor humanitaire hulp, voorlopig gesloten. Volgens het leger raakten ook elf militairen gewond. Een van hen verkeert in kritieke toestand. Hamas heeft de aanval op de militaire basis opgeëist. Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd op Hamas-doelen in Rafah ter vergelding.
Sinds het begin van de Israëlische grondaanval in Gaza zijn zeker 266 militairen gesneuveld. Dat is het officiële cijfer dat het leger openbaar heeft gemaakt.
VN-hulporganisatie haalt uit naar Israël en Hamas: 'Bescherm ons'
De VN-hulporganisatie voor Palestijnen (UNRWA) uit felle kritiek op Israël en Hamas. "De afgelopen tijd zijn er meer aanvallen op hulpmedewerkers en -konvooien en wordt er meer humanitaire hulp tegengehouden", zegt directeur Philippe Lazzarini op Twitter. Hij eist een onafhankelijk onderzoek en de bescherming van hulpmedewerkers.
Lazzarini zegt dat de Israëlische autoriteiten "nog altijd humanitaire hulp tegenhouden". Hij spreekt over tien incidenten in twee weken tijd. "Schieten op konvooien, het arresteren van VN-personeel, pesterijen en ze verplichten zich uit te kleden", somt Lazzarini op. Israël heeft nog niet gereageerd op deze beschuldigingen. Wel is duidelijk dat er de afgelopen tijd fors meer noodhulp is toegelaten tot Gaza, al is het volgens de VN nog lang niet voldoende.
UNRWA veroordeelt ook de raketaanval door Hamas vandaag op de grensovergang bij Kerem Shalom. Lazzarini benadrukt dat deze overgang de plek is waar de meeste noodhulp Gaza binnenkomt. Israël heeft de grensovergang gesloten vanwege de aanval. "Ik roep Hamas en andere gewapende groepen op te stoppen met deze aanvallen."
Honderdduizenden mensen kampen met ernstige ondervoeding in Gaza. De directeur van het Wereldvoedselprogramma van de VN zei onlangs dat er effectief een hongersnood is in Noord-Gaza. "En die beweegt zich zuidwaarts", zei ze in een interview met het Amerikaanse NBC News.
Netanyahu bij herdenking: Hamas heeft hetzelfde doel als de nazi's
In Israël wordt vandaag en morgen de de Holocaust herdacht. Op Jom Hashoa, oftewel dag van de Shoah, heeft onder andere premier Netanyahu een toespraak gehouden. Daarin legde hij een link tussen de Holocaust en de massamoord op Israëliërs door Hamas op 7 oktober vorig jaar.
"De moordenaars van Hamas hebben hetzelfde doel" als de nazi's tachtig jaar geleden, zei Netanyahu. Het grote verschil volgens hem is dat Israël zich er nu tegen kan verdedigen. De aanslag van 7 oktober "was geen Holocaust vanwege het ontbreken van dezelfde intentie om ons te vernietigen, maar vanwege de afwezigheid van de mogelijkheid om het uit te kunnen voeren".
Netanyahu herhaalde zijn belofte om Hamas als organisatie "weg te vagen". Hij vergeleek de strijders van de terroristische organisatie met monsters. "Onze militairen hebben een kopie van Mein Kampf gevonden en een tablet met een Hitler-screensaver in een huis in Gaza."
Doden en gewonden bij beschietingen tussen Hezbollah en Israël
Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op het zuiden van Libanon. Andersom heeft Hezbollah Noord-Israëlische steden bestookt met raketten. In Libanon worden vier burgerslachtoffers gemeld. Aan Israëlische zijde raakte minstens één burger gewond, melden Israëlische media.
Volgens Israël werden er 65 raketten afgevuurd door Hezbollah. Daarmee is het een van de zwaarste luchtaanvallen vanuit Libanon sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël. Dagelijks worden beschietingen gemeld tussen Israël en Libanon, waar Hamas-bondgenoot Hezbollah opereert.
Een 65-jarige man raakte gewond in de Israëlische stad Kirjat Sjmona. Deze plaats is de afgelopen maanden herhaaldelijk getroffen door raketten. In het Libanese dorp Meiss al-Jabal kwamen volgens landelijke media vier burgers om het leven.
In bijna 7 maanden tijd zijn in Libanon 390 doden gemeld als gevolg van Israëlische luchtaanvallen. Zeventig van de dodelijke slachtoffers waren burgers, de rest strijders van Hezbollah. Andersom heeft het leger van Israël de dood van elf militairen gemeld als gevolg van acties door Hezbollah. Ook zijn negen burgers omgekomen bij raketaanvallen vanuit Libanon.
'VS heeft lading munitie voor Israël tegengehouden'
Volgens de Amerikaanse nieuwssite Axios heeft Washington vorige week een lading munitie die bestemd was voor Israël tegengehouden. Het bericht is gebaseerd op twee anonieme Israëlische functionarissen. Er zijn geen officiële reacties op het artikel.
Als het bericht klopt, zou het een opvallende geopolitieke ontwikkeling zijn. De VS is de belangrijkste bondgenoot van Israël en doneert jaarlijks ruim 3 miljard dollar aan wapens en munitie aan het land. President Biden heeft openlijk kritiek geuit op de manier hoe Israël oorlog voert in Gaza, maar heeft de militaire hulp vooralsnog niet beperkt.
Volgens Axios is dat vorige week dus wel gedaan. Het is onduidelijk hoeveel munitie zou zijn tegengehouden en of de voorraad later wel naar Israël zal gaan. De twee Israëlische functionarissen zeggen dat de regering-Netanyahu is geschrokken van het besluit. Ook de Israëlische regering zou geen reden hebben gehoord vanuit Washington.
Axios komt geregeld met opvallende primeurs op basis van anonieme bronnen. Twee weken geleden meldde de site als eerste dat de VS sancties overweegt tegen een Israëlische legereenheid vanwege mensenrechtenschendingen. Netanyahu heeft daar openlijk tegen geageerd, maar vooralsnog heeft de VS geen sancties ingesteld.
'CIA-directeur voor spoedoverleg naar Qatar'
CIA-directeur William Burns is onderweg naar Qatar voor spoedoverleg over de onderhandelingen tussen Hamas en Israël. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een anonieme bron.
Burns zou "maximale druk" op de strijdende partijen uitoefenen om de onderhandelingen voort te zetten. De bron zegt dat de gesprekken "op de rand van de afgrond staan". Zo wil Israël alleen een tijdelijk bestand waarin Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten in ruil voor Palestijnse gevangenen, om daarna door te vechten. Hamas wil daarentegen een einde aan de oorlog in de Gazastrook en garanties voor haar voortbestaan.
Volgens Egyptische media keert een Hamas-delegatie dinsdag terug naar Caïro. De onderhandelingen zullen dan worden hervat.
Nederlandse Vereniging van Journalisten over blokkade Al Jazeera: 'Rechtsstaat onwaardig'
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het sluiten van de kantoren van Al Jazeera in Israël een doodzonde. "Dit is bijzonder laakbaar, een democratische rechtsstaat onwaardig", zegt woordvoerder Paul Teixeira.
Hij vreest dat met deze actie van Israël "het hek van de dam is". "Straks kijkt Israël ook naar Westerse media die kritisch berichten over de oorlog en zeggen ze: 'de NOS, Reuters en AP moeten ook vetrekken'." Teixeira noemt zo'n scenario niet ondenkbaar. "Censuur is echt het allerlaagste en vaak een voorbode voor nog veel ernstiger zaken waarover ik nu niet eens na durf te denken."
De internationale organisatie Reporters without Borders (RSF) zegt al langer dat de druk op journalisten in Israël toeneemt sinds de oorlog. Ze zien dat kritische berichtgeving over de oorlog ernstig wordt belemmerd, onder meer omdat alleen journalisten die verbonden zijn aan het Israëlische leger Gaza mogen betreden.
Hamas-delegatie vertrekt uit Caïro, 'keert dinsdag terug'
De groep onderhandelaars van Hamas vertrekt vanavond uit Caïro. De afgelopen dagen is in de Egyptische hoofdstad onderhandeld over een wapenstilstand en vrijlating van gijzelaars. De delegatie gaat nu terug naar Qatar voor onderling overleg, zegt een Hamas-functionaris tegen persbureau AFP. Volgens Egyptische media keert de Hamas-delegatie dinsdag terug naar Caïro en zullen de onderhandelingen dan worden hervat.
Het valt niet te zeggen hoe groot de kans is op een nieuwe deal tussen Hamas en Israël. Beide partijen geven aan bereid te zijn tot een overeenkomst, maar houden openlijk vast aan hun eisen. Na een aanval door de terreurorganisatie op een legerbasis bij Kherem Shalom, heeft Israël deze grensovergang vandaag gesloten. Israël heeft opnieuw gedreigd om de stad Rafah aan te vallen.
Volgens nieuwszender Al Jazeera is het veelzeggend dat Israël geen nog geen delegatie naar Caïro heeft gestuurd. Dat zou de Israëlische regering doen als er wat hen betreft een realistische kans is op een doorbraak.
Politie neemt apparatuur in beslag bij inval Al Jazeera in Jeruzalem
De Israëlische politie heeft een inval gedaan bij een kantoor van de Arabische nieuwszender Al Jazeera in Oost-Jeruzalem. Dat deel van de stad wordt door de internationale gemeenschap gezien als bezet Palestijns gebied. Op videobeelden is te zien dat inspecteurs en agenten een geïmproviseerde redactieruimte in een hotelkamer binnen zijn getreden om uitzendapparatuur in beslag te nemen.
De door Qatar gefinancierde nieuwszender doet kritisch verslag van Israëls oorlog in Gaza. Vandaag besloot de Israëlische regering om de kantoren van Al Jazeera te sluiten in Israël. De VN heeft dit besluit fel veroordeeld. Inmiddels is de zender op zwart gegaan in Israël.
Leger Israël: Hamas viel Kherem Shalom aan vanuit Rafah
Het Israëlische leger heeft meer informatie gegeven over de aanval door Hamas op een legerbasis bij grensovergang Kherem Shalom. Volgens de verklaring zijn er projectielen afgevuurd vanuit Rafah. Het leger stelt dat de projectielen gelanceerd zijn op zo'n 300 meter afstand van een schuilkelder voor vluchtelingen in Rafah.
Als het klopt, dan is het opvallend dat Hamas vanuit deze zuidelijke stad in Gaza heeft aangevallen. Israël heeft steeds herhaald dat het Rafah, waar een ruim een miljoen burgers schuilen, wil binnenvallen om Hamas te verslaan. Israël zou de aanval van vandaag kunnen gebruiken om het offensief te legitimeren. Internationaal zijn er grote zorgen over de gevolgen voor schuilende Palestijnen in de stad.
Als gevolg van de raketaanval is de grensovergang bij Kherem Shalom gesloten. Daarmee valt een essentiële doorgang voor humanitaire hulp aan Gaza voorlopig weg. Volgens Israëlische media zijn tien mensen gewond geraakt bij het bombardement. Hamas heeft de aanval opgeëist, maar heeft niet gezegd van waar de raketten zijn gelanceerd.
Israël dreigt: Hamas wil geen deal, offensief Rafah 'in nabije toekomst'
De Israëlische minister van Defensie dreigt dat het leger mogelijk snel Rafah zal binnenvallen. "We zien alarmerende signalen dat Hamas niet echt een akkoord met ons wil opvolgen. Dat betekent actie in Rafah en de hele Gazastrook in de nabije toekomst", citeert krant Haaretz minister Gallant.
Waar gisteren nog positieve geluiden klonken, lijkt een doorbraak in de maandenlange onderhandelingen vandaag weer ver weg. Zo hebben militanten van Hamas de grensovergang bij Kerem Shalom aangevallen. Als reactie heeft Israël deze belangrijke grenspost voor de toevoer van noodhulp weer gesloten.
Beide partijen beschuldigen elkaar ervan de gesprekken over een wapenstilstand en vrijlating van de gijzelaars te frustreren. Beschuldigingen en dreigementen horen bij de dynamiek van zulke onderhandelingen. Ook is het niet ongewoon dat strijdende partijen op het laatste moment nog aanvallen op elkaar uitvoeren in de hoop op zo veel mogelijk concessies door de tegenpartij.
Op dit moment valt niet goed in te schatten of een deal nu dichtbij is, of dat de gesprekken opnieuw zullen stuklopen. Enkele uren geleden zeiden Hamas en Israël in ieder geval dat ze allebei een staak-het-vuren willen bereiken aan de onderhandelingstafel in Caïro.
Al Jazeera: sluiten van kantoren 'misdadig'
De Qatarese nieuwszender Al Jazeera noemt het sluiten van de kantoren in Israël door die regering "misdadig". Redactiechef Waleed Omari voor Israël en de Palestijnse gebieden zegt verder dat "de achtergrond van dit besluit niet professioneel of journalistiek is, maar politiek".
"De onderdrukking van de vrije pers door Israël om zijn misdaden te verdoezelen, door journalisten te vermoorden en te arresteren, heeft ons er niet van weerhouden onze plicht te vervullen", staat in een eerste verklaring van de zender.
De Israëlische premier Netanyahu kondigde de sluiting vandaag aan, en noemde de zender daarbij "opruiend". Al Jazeera doet kritisch verslag van de oorlog en is een van de weinige internationale mediakanalen die nog live uitzenden vanuit Gaza. Volgens Omari bereidt Al Jazeera juridische stappen voor.
Hamas valt grensovergang aan, Israël sluit post
Hamas heeft de grensovergang met Gaza bij Kerem Shalom aangevallen. De beweging heeft de aanval van eerder vandaag opgeëist en zegt dat die gericht was op een Israëlische legerbasis. Er zijn meerdere Israëlische gewonden. Hoe zij eraan toe zijn is nog niet duidelijk.
Israël heeft de post, vlak bij Egypte, gesloten. De grensovergang werd gebruikt om vrachtwagens met humanitaire hulp toe te laten.
Gesprekken in Caïro: Israël en Hamas willen nog steeds bestand, maar blijven bij eisen
Israël en Hamas hebben in verklaringen allebei benadrukt dat ze uit zijn op een staakt-het-vuren in de Gazastrook, maar blijven ook bij hun eisen. Dit weekend praten vertegenwoordigers van Hamas en Israël via onderhandelaars uit Qatar, Egypte en de Verenigde Staten met elkaar in Caïro.
De Israëlische premier Netanyahu zegt dat Israël niet kan instemmen met de Palestijnse eis om de oorlog helemaal te beëindigen. Een functionaris van Hamas zei eerder dat de beweging niet kan instemmen met een staakt-het-vuren indien dat niet een definitief einde van de oorlog in Gaza inhoudt. Hamasleider Haniyeh zegt vandaag tevens dat Netanyahu de pogingen om tot een staakt-het-vuren te komen "saboteert".
Volgens Netanyahu zou een akkoord met een beëindiging van de oorlog betekenen dat Hamas aan de macht blijft. "We willen geen situatie accepteren waarin de Hamasbataljons uit hun bunkers komen, de controle over Gaza hernemen, hun militaire infrastructuur herbouwen en de burgers van Israël bedreigen." Hij wil tot een tijdelijk bestand komen, waarin de gijzelaars kunnen worden vrijgelaten in ruil voor Palestijnse gevangenen.
Israël sluit kantoren van Qatarese nieuwszender Al Jazeera
Israël gaat de kantoren van de Qatarese nieuwszender Al Jazeera sluiten. Al Jazeera is al langer een doorn in het oog voor de Israëlische premier Netanyahu, die de Arabische zender nu in een verklaring "opruiend" noemt. De maatregel is onmiddellijk van kracht, zegt de minister van Communicatie Shlomo Karhi op X.
De zender doet kritisch verslag van de oorlog in Gaza. De Israëlische premier Netanyahu heeft vorige maand al gezegd dat hij de nieuwszender wil verbieden om vanuit Israël uit te zenden. Hij zei de zender te willen sluiten nu het Israëlische parlement een wet heeft aangenomen die de weg vrijmaakt voor een ban.
De communicatieafdeling van de Arabische zender sprak toen van "aanhoudende aanvallen op Al Jazeera en de persvrijheid".
Lees meer:
Palestijns-Britse chirurg toegang geweigerd tot Frankrijk
De Palestijns-Britse chirurg Ghassan Abu Sitta is de toegang tot Frankijk ontzegd, zegt hij op X. Hij zou daar een bijeenkomst van de Franse Senaat over de oorlog tussen Hamas en Israël bijwonen, maar werd vastgehouden op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle, en is daarna teruggestuurd naar Londen.
Abu Sitta zou de toegang tot alle Schengenlanden zijn ontzegd, na een verzoek daarvoor van Duitsland. Dat zeg een anonieme functionaris in Frankrijk tegen persbureau AP. De functionaris geeft geen verdere details. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken wil volgens het persbureau niet reageren op de zaak.
Vorige maand werd de chirurg de toegang tot Duitsland ontzegd, waar hij in Berlijn zou deelnemen aan een pro-Palestijnse conferentie. De politie op het vliegveld weigerde de toegang vanwege "de veiligheid van de mensen op de conferentie en de openbare orde", zei hij toen tegen AP.
Abu Sitta woont in het Verenigd Koninkrijk en werkte in het begin van de oorlog een aantal weken als chirurg in Gaza. Hij spreekt zich veelvuldig uit tegen de Israëlische agressie in Gaza.
Hamas: geen akkoord zonder einde geweld in Gaza
Hamas wil niet instemmen met een staakt-het-vuren indien dat niet een definitief einde van de oorlog in Gaza inhoudt. Dat zegt een hoge functionaris tegen persbureau AFP. De functionaris, die anoniem wil blijven, hekelt de Israëlische pogingen om tot een akkoord te komen over de vrijlating van gijzelaars "zonder dit te koppelen aan het beëindigen van de agressie in Gaza".
Een hooggeplaatste Israëlische functionaris zei gisteren echter juist dat de eis van Hamas tot een totale beëindiging van de oorlog "de mogelijkheid om tot een akkoord te komen dwarsboomt".
Een delegatie van Hamas is dit weekend in Caïro waar opnieuw wordt onderhandeld over een staakt-het-vuren. Vertegenwoordigers van Hamas en Israël praten via onderhandelaars uit Qatar, Egypte en de Verenigde Staten met elkaar. De onderhandelingen zijn de afgelopen maanden steeds stukgelopen.
Israël zegt commandant van Islamitische Jihad te hebben gedood
Het Israëlische leger zegt dat het een commandant van Islamitische Jihad heeft gedood tijdens een luchtaanval in het zuiden van de Gazastrook. Aiman Zaarab was volgens Israël verantwoordelijk voor de aanval van de groepering op de kibboets van Sufa en op een militaire post in het zuiden van Israël tijdens de aanval onder leiding van Hamas op 7 oktober.
"Tijdens de luchtaanval werden samen met Zaarab ook twee andere terroristen van Islamitische Jihad geëlimineerd die in zijn appartement verbleven", zegt het Israëlische leger.
Positieve geluiden vanuit uit Egypte en Saudi-Arabië over kans op deal
Er zit schot in de onderhandelingen tussen Hamas en Israël, melden bronnen in Saudi-Arabië, Egypte en Qatar. Volgens sommige publicaties zou een deal zelfs dichtbij zijn, maar het zou niet de eerste keer zijn als de zwaar beladen onderhandelingen uiteindelijk stuklopen. De Israëlische minister Gantz roept op te wachten op officiële reacties en te waken voor "hysterie om politieke redenen".
Een Hamas-delegatie is in Caïro en bespreekt daar sinds vanmiddag het Israëlische voorstel. Er is nog geen officieel antwoord vanuit Hamas, maar een Saudische nieuwszender stelt dat de militante beweging akkoord wil gaan met een door Egypte bemiddelde variant. Anonieme betrokkenen beweren dat de VS garanties heeft gegeven voor de gefaseerde invoering van een permanent staakt-het-vuren. In ruil daarvoor laat de terreurbeweging alle Israëlische gijzelaars gaan. De exacte details zijn nog niet bekend.
Tegenover Reuters zeggen Egyptische bronnen alleen dat er duidelijke vooruitgang is geboekt. "We hebben een overeenkomst op vele punten, en er staan nog een paar punten open", zegt een anonieme functionaris. Het aangekondigde Israëlische offensief is een van de hete hangijzers. Hamas-woordvoerder Osama Hamdan herhaalde vandaag dat er geen deal kan worden bereikt zolang Netanyahu hieraan vasthoudt.
Zodra er "positieve beweging" is over het raamwerk voor een deal, dan stuurt Israël weer een delegatie naar Caïro. Een anonieme Israëlische functionaris heeft dat vandaag gezegd tegen persbureau AFP. "We verwachten lange en zware onderhandelingen om tot een daadwerkelijke overeenkomst te komen."
Pro-Palestijns protest universiteitscampus Dublin
Bij het universiteitscomplex van Trinity College in Dublin hebben studenten uit protest een tentenkamp opgezet. Ze roepen onder meer het bestuur van de universiteit op de banden met Israël te verbreken. De studentenvakbond protesteerde de afgelopen maanden meerdere keren. Het nieuwste protest begon vrijdagavond nadat de universiteit de studentenvakbond een boete van 214.000 euro had opgelegd ter compensatie van de financiële schade die de universiteit heeft geleden door eerdere studentenprotesten.
Niet al die studentenprotesten waren pro-Palestijnse protesten. Een van de genoemde protesten was bijvoorbeeld een protest tegen de voorgestelde verhoging van het collegegeld voor masterstudenten, schrijft de studentenkrant van Trinity. De universiteit zegt geld te zijn misgelopen doordat de bibliotheek met het Book of Kells, een grote toeristentrekpleister, gesloten moest blijven door de protesten. Verschillende politieke partijen hebben verontwaardigd gereageerd op de boete.
De afgelopen weken ontstonden er studentenprotesten in verschillende steden in de Verenigde Staten. Bij de ontruiming van een bezet gebouw van Columbia University werden 282 demonstranten aangehouden. Op de universiteit in California braken gevechten uit, nadat pro-Israëlische tegendemonstranten de barricaden van de pro-Palestijnse studenten hadden geprobeerd om te trekken. Ook in Frankrijk, Australië en Canada hebben studenten bij hun universiteit geprotesteerd.
Hamas-delegatie arriveert in Caïro
De Hamas-delegatie is gearriveerd in de hoofdstad Caïro. Dat heeft een hoge Hamasfunctionaris bevestigd, meldt persbureau AFP. "Om 13.00 uur begint de eerste onderhandelingsronde met delegaties uit Qatar, Egypte en zelfs Amerika", citeert het persbureau de Hamasfunctionaris.
De Verenigde Staten hebben volgens de Amerikaanse nieuwssite Axios topman Bill Burns van de inlichtingendienst CIA afgevaardigd. Volgens de nieuwssite geeft dit aan dat de VS een grote druk voelt om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen.
Weekend met onderhandelingen in Caïro
In de Egyptische hoofdstad Caïro wordt dit weekend opnieuw indirect onderhandeld over een staakt-het-vuren in Gaza. Hamas liet gisteravond weten met een "positieve instelling" naar Egypte af te reizen.
In Caïro praten vertegenwoordigers van Hamas en Israël via onderhandelaars uit Qatar, Egypte en de Verenigde Staten met elkaar. De baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, is volgens Egyptische en Amerikaanse bronnen gisteren aangekomen in Caïro.
Een Israëlische betrokkene tempert in The Times of Israël de verwachtingen op een snel akkoord over een bestand. Daarvoor zouden de posities nog te ver uiteen liggen.
Donderdag bleek al dat het laatste voorstel van Israël, voor een bestand van zo'n zes weken, Hamas niet ver genoeg gaat. Gisteravond stelde Israël een ultimatum aan Hamas. In de vorige blogpost lees je er meer over.
'Israël geeft Hamas nog een week, anders aanval op Rafah'
Israël geeft Hamas nog een week om akkoord te gaan met het jongste voorstel voor een staakt-het-vuren. Doet Hamas dat niet, dan begint de aanval op Rafah. Dat schrijft The Wall Street Journal na gesprekken met bronnen uit Egypte. Dat is een van de bemiddelende landen bij de onderhandelingen over beëindiging van de Gazaoorlog.
Gisteren hoorde zowel The Wall Street Journal als het Israëlische Kanaal 12 dat het recentste voorstel van Israël voor Hamas niet ver genoeg gaat. Hamas-leider Sinwar zou van Israël zwart op wit willen hebben dat de oorlog stopt. Dat was vanaf het begin een harde eis van de terreurorganisatie. Zolang Israël dat niet toezegt, zal Hamas geen Israëlische gijzelaars vrijlaten.
Premier Netanyahu heeft steeds gezegd dat hij Hamas wil vernietigen. Daarom wil hij hoe dan ook een grondoffensief beginnen tegen Rafah, de stad die de laatste schuilplaats in Gaza is voor ongeveer 1,5 miljoen Palestijnen. De internationale gemeenschap vreest dat bij zo'n aanval nog eens duizenden burgers zullen omkomen.
Nieuwsuur sprak met islamoloog Joas Wagemakers en hoogleraar Joodse Studies Bart Wallet over de vraag waarom er nog geen akkoord is.
Aanleg Amerikaanse pier vertraagd door woelige zee
Het Amerikaanse leger laat weten dat de aanleg van de pier op de kust van Gaza gisteren is stilgelegd vanwege een harde wind en een woelige zee, ook in de komende dagen. "De deels voltooide pier en marineschepen die bij de aanleg betrokken zijn, zijn naar de Israëlische haven Ashdod overgebracht, waar de assemblage wordt afgerond. Hij wordt naar de beoogde locatie gebracht als de zee tot bedaren is gekomen."
President Biden kondigde begin maart aan dat de VS een tijdelijke haven voor de kust van Gaza ging opzetten, om meer hulpgoederen het gebied in te krijgen. De aanleg begon ruim een week geleden. Het bleek een pier te zijn, waaraan schepen hun lading in vrachtwagens kunnen overladen. Deze vrachtwagens rijden de goederen dan via het strand het gebied in.
Resten van vermeende gijzelaar lagen in graf ander Hamasslachtoffer
Israëlische media melden dat de stoffelijke resten zijn geïdentificeerd van een man die sinds de terreuraanval van Hamas op 7 oktober niet meer was gezien. Aangenomen werd dat Eliakim Shlomo Liebman door Hamas naar Gaza was meegenomen als gijzelaar, maar zijn familie heeft bekendgemaakt dat zijn resten zijn gevonden in het graf van een vrouw die op 7 oktober werd vermoord.
Liebman was aan het werk als beveiliger op het meerdaagse muziekfestival bij de kibboets Re'im, waar de vrouw ook was. Toen Hamas aanviel, bracht hij meerdere bezoekers in veiligheid en ging terug om meer mensen te redden. Hij moet toen zijn vermoord. Hoe zijn lichaam in het graf van de vrouw is terechtgekomen is niet bekend.
Hamas-terroristen vermoordden 365 festivalgangers. Op minstens zeven plaatsen zijn vrouwen en meisjes verkracht. Ook werden mensen als gijzelaar meegenomen naar Gaza.
Erdogan verdedigt opschorten handel met Israël
De Turkse president Erdogan heeft het opschorten van de handel met Israël verdedigd. We kunnen gezien het gewelddadige optreden van Israël in de Gazastrook niet langer lijdzaam blijven toekijken, zei hij. Volgens Erdogan heeft Israël 40.000 tot 50.000 moslims gedood, het ministerie van Gezondheid in Gaza houdt het op bijna 35.000.
De Turkse minister van Handel maakte gisteren bekend dat alle import en export stilligt totdat Israël onbelemmerd hulpverleners tot Gaza toelaat. Met de wederzijdse handel zou zo'n 9 miljard euro zijn gemoeid. Israël reageert furieus. "Zo reageert een dictator die lak heeft aan de belangen van de bevolking en zakenlui", zei minister van Buitenlandse Zaken Katz.
Zijn collega van Economische Zaken Barkat heeft een klacht ingediend bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Hij noemt Erdogan een antisemitische dictator en vindt dat Europa moet ingrijpen, omdat het "bedrieglijke besluit" van Turkije de Europese economie schaadt.
Erdogan haalde ook uit naar westerse landen die Israël blijven steunen:
Bezetting Science Po-universiteit Parijs voorbij
De politie in Parijs heeft in een gebouw van de Science PO-universiteit een eind gemaakt aan een zitblokkade van pro-Palestijnse studenten. Dat is rustig verlopen. De politie zegt dat ze 91 mensen het gebouw uit heeft gedragen.
De studenten eisten een onderzoek naar de banden van hun universiteit met Israëlische universiteiten die direct of indirect bij mensenrechtenschendingen in Gaza betrokken zouden zijn. Israël maakt zich daar schuldig aan genocide, aldus de studenten.
Ook in vestigingen van Science Po elders in Frankrijk werd gedemonstreerd. Gisteren hoopte de universiteit nog de acties door overleg te beëindigen. Toen er vandaag toch nieuwe acties volgden liet premier Attal weten de autoriteiten streng zouden ingrijpen.
Hoofdaanklager Strafhof: stop met intimidatie
De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag wil dat het intimideren van medewerkers van het hof en pogingen om lopende onderzoeken te beïnvloeden onmiddellijk stopt.
Sinds een week wordt er druk gespeculeerd over arrestatiebevelen van het Strafhof (ICC) tegen de Israëlische premier Netanyahu en andere Israëlische topfunctionarissen. Vorige week vrijdag bracht Netanyahu op X de geruchtenmolen zelf aan het draaien door te schrijven dat hij een arrestatiebevel ziet als "ondermijning van Israëls fundamentele recht op zelfbescherming". Israël erkent het hof niet.
Ook vanuit de Verenigde Staten en de G7-landen wordt er druk uitgeoefend op de hoofdaanklager Karim Khan om te wachten met de beschuldigingen aan het adres van Israël. Het hof doet overigens ook al jaren onderzoek naar mogelijke mensenrechtenschendingen van Hamas.
Khan laat nu op X glashelder weten dat hij niet gediend is van dergelijke inmenging. Bedreigingen aan het adres van ICC-medewerkers ondermijnen volgens hem de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het hof.
WHO levert hulp aan ziekenhuis Noord-Gaza
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag medische hulpgoederen naar een ziekenhuis in Noord-Gaza gebracht. Het Kamal Adwan-ziekenhuis is volgens VN-organisatie UNRWA een van de vijf ziekenhuizen in het noorden van Gaza die nog gedeeltelijk in bedrijf zijn.
De noodhulp kwam voor een deel uit het EU-programma ECHO. Een WHO-coördinator bij het ziekenhuis zegt dat dankzij het konvooi een ondervoedingskliniek kon worden opgezet in het ziekenhuis. Volgens het meest recente WHO-bulletin over de gezondheidssituatie in Gaza is in het noorden tot een kwart van de kinderen onder de 5 jaar ondervoed.
Vanuit het Kamal Adwan-ziekenhuis werden ook vier patiënten naar een ziekenhuis in het zuiden gebracht:
Doden bij Israëlische aanval op Rafah
Bij een Israëlische luchtaanval op Rafah in de Gazastrook zijn vannacht zeker zes mensen gedood, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Volgens nieuwszender Al Jazeera is het dodental inmiddels opgelopen naar zeven, onder wie vier kinderen. Bij een aanval elders in Rafah zouden mensen gewond zijn geraakt.
Al Jazeera zond deze beelden uit van de nasleep van de luchtaanval op Rafah:
Beide media maken ook melding van negen gewonden bij een aanval op een huis in het Bureij-vluchtelingenkamp in het midden van de Gazastrook.
Het aantal Palestijnen in Gaza dat in deze oorlog is gedood, nadert de 35.000. Volgens het gezondheidsministerie in Gaza, dat onder leiding staat van Hamas, stond het dodental gisteren op 34.596 en zijn bijna 78.000 mensen gewond geraakt.
Iraanse minister meldt vrijlating van bemanning MSC Aries
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Amirabdollahian zegt dat alle bemanningsleden van het geënterde containerschip MSC Aries inmiddels zijn vrijgelaten. Hij zei dat volgens zijn ministerie gisteren in een telefoongesprek met zijn Estse collega. Een van de opvarenden is iemand uit Estland. Volgens het Iraanse Press TV waren er ook Indiërs, Pakistanen, Filipijnen en Russen aan boord.
De vrijlating, die zaterdag al door Iran werd aangekondigd, is nog niet door de rederij bevestigd. De Estse minister van Buitenlandse Zaken Tsahkna twitterde gistermiddag over het telefoongesprek, maar meldde niets over de vrijlating.
De MSC Aries, die onder Portugese vlag vaart, werd op 13 april door Iran in beslag genomen vanwege "overtreding van de maritieme wet" en omdat het schip volgens Iran een link met Israël heeft. Minister Amirabdollahian zegt dat het schip zijn radartransponder had uitgezet terwijl het in Iraanse wateren voer, waarmee het een gevaar vormde voor de scheepvaart.
De opvarenden mogen nu van Iran met hun kapitein terug naar huis, maar het schip zelf blijft voorlopig in Iran aan de ketting liggen.
'Syrische militairen gewond na Israëlische luchtaanval bij Damascus'
Bij een Israëlische luchtaanval op een gebouw in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus zijn zeker acht Syrische militairen gewond geraakt. Dat meldt het Syrische ministerie van Defensie.
De aanval zou hebben plaatsgevonden vanaf de Golanhoogten. Het getroffen gebouw werd volgens een anonieme bron van persbureau Reuters beheerd door Syrische veiligheidstroepen. Het zou in de buurt liggen van een locatie waar zich manschappen van Iran en de door Iran gesteunde beweging Hezbollah uit Libanon bevinden. Israël zegt tegen Reuters dat het geen reactie geeft op meldingen in buitenlandse media.
Israël voert geregeld aanvallen uit in Syrië. Begin vorige maand werd een aanval toegeschreven aan Israël op de Iraanse ambassade in Damascus. Bij die aanval kwamen leden van de Iraanse revolutionaire garde om het leven. Iran reageerde daarop met een grootscheepse vergeldingsactie. Honderden drones en raketten werden op Israël afgevuurd. Deze werden nagenoeg allemaal onderschept.
Israël en Hamas nog niet nader tot elkaar
Leiders van Israël gaan ervan uit dat Hamas het jongste voorstel voor een staakt-het-vuren en een gijzelaars-gevangenenruil afwijst, schrijft The Times of Israel. Andere geluiden wijzen daar ook op. Zowel The Wall Street Journal als het Israëlische Kanaal 12 hoorde van bronnen dat voor Hamas het voorstel dat op tafel ligt niet ver genoeg gaat. Hamas-leider Sinwar wil van Israël zwart op wit dat de oorlog stopt, aldus Kanaal 12.
Het Israëlische oorlogskabinet is vanavond bijeen. Daar wordt volgens The Times of Israel over de verwachte aanval op het Zuid-Gazaanse Rafah gesproken. Premier Netanyahu heeft vandaag opnieuw gezegd dat hij ook daar Hamas wil uitschakelen.
Hij lijkt niet bang dat Israël dan alleen komt te staan. In een toespraak tot Holocaustslachtoffers zei hij vandaag dat Joden hun hoop niet op niet-Joden moeten vestigen. "Als we alleen moeten staan, staan we alleen. Als het mogelijk is niet-Joden aan onze kant te krijgen, prachtig. Maar als we onszelf niet beschermen, zal niemand ons beschermen."
Turkije stopt alle handel met Israël vanwege de oorlog in Gaza
Turkije is per direct gestopt met alle handel met Israël, bevestigt het Turkse ministerie van Handel in een verklaring. Eerder schreef persbureau Bloomberg dat al op basis van twee Turkse functionarissen.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz stelt in een reactie dat Turkije met de stop de handelsverdragen tussen de twee landen schendt. "Dit is hoe een dictator zich gedraagt, de belangen van het Turkse volk en zakenlieden en internationale handelsovereenkomsten negerend", schrijft Katz op X.
De twee landen hadden tot 7 oktober een relatief goede band, maar sindsdien loopt de spanning op. De Turkse president Erdogan steunt de Palestijnen en haalt regelmatig uit naar Israël. Afgelopen december vergeleek hij de Israëlische premier Netanyahu nog met Adolf Hitler.
De handelsstop zou grote gevolgen kunnen hebben voor de twee landen. Volgens Turkse statistieken verhandelden Israël en Turkije vorig jaar voor zo'n 6,4 miljard euro aan goederen. Daarvan betrof driekwart de export van Turkse producten naar Israël.
Amerikaanse Senaat buigt zich over antisemitismewet
In de Amerikaanse Senaat tekent zich een ruime meerderheid af voor een antisemitismewet. In de Antisemitism Awareness Act wordt de definitie van antisemitisme opgenomen die ook de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) hanteert. Ook Nederland is daar lid van.
Het Huis van Afgevaardigden ging gisteren al akkoord. De verwachting is dat ook de Senaat in ruime meerderheid voor de wet stemt. Het wordt dan makkelijker om in bepaalde gevallen kritiek op de staat Israël als antisemitisch te bestempelen. Zo mag het beleid van de staat Israël niet met dat van de nazi's worden vergeleken.
Voorstanders van de wet zeggen dat het voor het ministerie van Onderwijs makkelijker wordt om discriminatie en het pesten van Joodse studenten aan te pakken. Volgens tegenstanders perkt de wet de vrijheid van meningsuiting in. "Kritiek op de staat Israël is op zich geen discriminatie", zei een Democratisch parlementslid tijdens een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden. Volgens hem schiet de wet door.
Biden over onrust op universiteiten: demonstreren mag, chaos veroorzaken niet
President Biden heeft een korte verklaring afgelegd over de protestacties op Amerikaanse universiteiten door pro-Palestijnse demonstranten. Op meerdere universiteiten maakte de politie daar gisteren en vandaag een einde aan.
Biden hield de Amerikanen in zijn verklaring twee principes voor: vrijheid van meningsuiting en handhaving van de rechtsorde. Die zijn allebei belangrijk. "Mensen hebben het recht om te demonstreren, maar niet het recht om chaos te creëren. Mensen hebben recht op onderwijs, recht om af te studeren, recht om veilig over de campus te lopen, zonder bang te zijn dat ze worden aangevallen."
Biden zit in een spagaat. Bij de presidentsverkiezingen in november heeft hij de steun van jongeren nodig, maar ook die van kiezers die zich in deze oorlog achter Israël scharen en de demonstranten van antisemitisme beschuldigen.
'Herbouw woningen Gaza op z'n vroegst in 2040 voltooid'
Als de Gazaoorlog vandaag stopt, duurt het nog zeker tot 2040 voordat alle woningen zijn herbouwd die in de afgelopen zeven maanden zijn vernietigd. Dat blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties.
Volgens de onderzoekers zijn 370.000 Palestijnse woningen bij Israëlische luchtaanvallen en grondoffensieven beschadigd geraakt. Daarvan zijn er 79.000 met de grond gelijk gemaakt, met alles wat erin zat. De herbouw van de totaal vernielde woningen kan in 2040 voltooid zijn, maar dan moet Israël wel vijf keer zo veel bouwmaterialen toelaten als voorheen, aldus de onderzoekers.
Ook de economie van Gaza is bijna volledig vernietigd. Voor de oorlog was 45 procent van de beroepsbevolking al werkloos. Ook de economie op de Westelijke Jordaanoever heeft van de oorlog te lijden gehad, met name door reisbeperkingen die door Israël werden opgelegd.
Ontruiming universiteit Los Angeles voltooid
De politie van Los Angeles heeft het door pro-Palestijnse demonstranten bezette deel van de University of California (UCLA) zo goed als ontruimd. CNN meldt dat het tentenkamp is leeggehaald en de demonstranten in bussen worden geladen. Aan de rand van het terrein staan nog demonstranten, maar die worden tegengehouden door een kordon agenten.
De ontruiming duurde zo'n drie uur. Voor zonsopgang verschenen op verzoek van het bestuur honderden agenten om een eind te maken aan de bezetting. De politie maakte gebruik van wapenstokken en flitsgranaten. Tientallen demonstranten zijn opgepakt.
Ook op andere Amerikaanse universiteiten treedt de politie op tegen pro-Palestijnse demonstranten die een deel van het terrein bezet houden, onder meer in New Hampshire, Portland en Dallas.
Hamas stuurt 'zo snel mogelijk' delegatie naar Caïro
Hamas laat weten dat het zo snel mogelijk een onderhandelingsdelegatie naar Egypte stuurt "om de gesprekken die gaande zijn af te ronden en met het doel vooruitgang te boeken naar een akkoord". Wanneer de delegatie in Egypte aankomt wordt niet gezegd. Op tafel ligt een voorstel van Israël dat volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zeer vergaand is. Hamas-leider Haniyeh laat weten dat Hamas het voorstel "positief gestemd" bestudeert.
Het akkoord voorziet in een tijdelijk staakt-het-vuren waarin Hamas Israëlische gijzelaars vrijlaat en Israël Palestijnse gevangenen laat gaan. Als dat proces op gang komt, starten onderhandelingen over een "duurzame vrede". Persbureau AP hoorde van een Egyptische bron dat Hamas dit te vaag vindt. Hamas wil een permanent staakt-het-vuren.
Uitlatingen van het Israëlische kabinet wijzen er ook op dat een tijdelijk staakt-het-vuren niet tot een eind van de oorlog zal leiden. Premier Netanyahu laat keer op keer weten dat hij de aangekondigde aanval op de stad Rafah zal doorzetten om Hamas ook daar te verslaan. Ook vandaag weer. "We zullen alles doen om onze vijanden te verslaan, ook in Rafah", zei hij bij een herdenkingsbijeenkomst voor omgekomen militairen.
Israëlische regering waarschuwt burgers tegen reizen naar Malmö voor Songfestival
De Israëlische nationale veiligheidsraad geeft Israëlische burgers opnieuw een negatief reisadvies voor Malmö vanwege het Eurovisie Songfestival van volgende week, meldt de Israëlische krant Haaretz.
Volgens de veiligheidsraad is er een "gegronde vrees dat terroristische actoren de anti-Israëlische sentimenten zullen aangrijpen om Israëliërs die naar Eurovisie gaan aan te vallen". Daarnaast wordt er gewaarschuwd voor een toenemend aantal oproepen door wereldwijde jihadistische groeperingen om aanslagen te plegen op westerse, Israëlische en Joodse doelwitten, met name tijdens evenementen die veel aandacht krijgen van de media.
De lokale Joodse gemeenschap in Malmö maakt zich ook zorgen, aldus persbureau Reuters. Er wordt gevreesd voor 9 mei in het bijzonder, als Israël deelneemt aan de tweede halve finale van het Songfestival, en voor de finale op 11 mei.
Politie bezig met ontruiming aan universiteit in Los Angeles
Politieagenten vallen het tentenkamp binnen en arresteren demonstranten op de campus van de universiteit UCLA in Los Angeles. Daar demonstreren honderden mensen tegen de oorlog in Gaza. Rond het tentenkamp waren eerder duizenden sympathisanten verzameld die de politie proberen weg te houden.
Helikopters vliegen boven de demonstranten en er worden projectielen afgevuurd. Livebeelden van mediaorganisaties laten een pluim van rook zien die opstijgt van de plek waar de betogers zich bevinden. Er zijn ook luide knallen te horen die vergezeld gaan van lichtflitsen. Mogelijk zijn die afkomstig van flitsgranaten, die bedoeld zijn om mensen te desoriënteren.
De demonstranten zitten verschanst achter barricades gemaakt van houten platen en afvalbakken. De politie is bezig de barricades weg te halen. Via luidsprekers wordt de menigte opgedragen om te vertrekken. Tot nu toe blijven ze in en om het tentenkamp zitten en scanderen ze pro-Palestijnse leuzen.
Hulp komt Gaza nu ook via het noorden binnen
Palestijnen in de Gazastrook beginnen er iets van te merken dat er relatief meer humanitaire hulp het gebied binnenkomt, meldt Al Jazeera. Vandaag kwamen de eerste hulpgoederen binnen via de noordelijke grensovergang Erez.
Israël sloot die grensovergang na de terreuraanslag van Hamas op oktober 7 vorig jaar. Een maand geleden zegde Israël onder grote druk uit Washington toe om Erez weer open te stellen voor hulpkonvooien, maar dat is gisteren pas daadwerkelijk gebeurd. Twee zuidelijker gelegen grensovergangen gingen overigens wel eerder open.
Ondanks de stijging in binnengekomen hulp zijn er volgens hulporganisaties nog veel meer voedsel en medicijnen nodig om de noodlijdende bevolking uit de humanitaire crisis te helpen.
Spanning op Westoever na doden Palestijn door Palestijnse Autoriteit
Er heerst spanning in de Palestijnse stad Tulkarm op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever na het doodschieten van een Palestijn door veiligheidsagenten van de Palestijnse Autoriteit (PA). Nabestaanden van het slachtoffer, de 31-jarige Ahmad Abu al-Foul, vertellen Al Jazeera dat hij al drie keer eerder tot doelwit werd gemaakt door de PA.
Sinds 1995 wordt Tulkarm bestuurd door de Palestijnse Autoriteit. Vlak bij de stad ligt het vluchtelingenkamp Nur Shams, waar het Israëlische leger de afgelopen tijd meerdere keren is binnengevallen. Volgens de PA werden de eigen agenten eerst door al-Foul onder vuur genomen. Zijn familie bestrijdt dit.
Al-Foul is volgens de Israëlische krant Haaretz lid van de Palestijnse Islamitische Jihad. In een verklaring beschuldigt deze militante organisatie de Palestijnse Autoriteit ervan dat ze "jagen op de vrijheidsstrijders die verzet bieden tegen de [Israëlische] bezetting". De groepering verklaart verder dat al-Foul is omgebracht omdat hij zich verzet tegen Israëlische legerinvallen in Tulkarm, aldus Haaretz.
Het Palestijnse nieuwsmedium Quds Netwerk, gelieerd aan Hamas, verspreidt deze foto van hem:
Tiener opgepakt voor aanslag op historische synagoge in Warschau
In Polen is een 16-jarige jongen gearresteerd na een aanslag op een synagoge in Warschau.
In de nacht van 30 april werden er drie molotovcocktails gegooid naar de Nozyk-synagoge, het enige joodse gebedshuis in de Poolse hoofdstad van voor de Tweede Wereldoorlog.
Volgens de Poolse opperrabbijn Schudrich is niemand gewond geraakt. Wel is er lichte schade aan de voorgevel van het gebouw. De aanslag is door veel politici in het land bekritiseerd.
Het Europese Joodse Congres roept op tot meer maatregelen om joodse instellingen te beschermen wegens een grote stijging in het aantal antisemitische incidenten in Europa.
Confrontatie dreigt op universiteitscampus in Los Angeles
In Los Angeles dreigt een botsing tussen de politie en een grote groep demonstranten op de campus van de universiteit UCLA.
Meer dan duizend mensen hebben zich verzameld rond een tentenkamp opgezet door pro-Palestijnse studenten. De politie heeft het kamp onwettig verklaard en de menigte opgedragen om te vertrekken. Volgens The New York Times is een aantal demonstranten weggegaan, maar bleven er honderden in het tentenkamp achter. Ze werpen barricades op van afvalbakken en houten planken. Verder wordt er gezongen en pro-Palestijnse leuzen geroepen, meldt de krant.
Honderden politieagenten zijn op de UCLA-campus in zware uitrusting aanwezig. CNN meldt dat meerdere politiediensten zijn ingezet en zich voorbereiden om veel arrestaties te verrichten. Gisteren braken gevechten uit toen gemaskerde, in het zwart geklede tegendemonstranten het kamp binnenvielen. Veiligheidspersoneel van de universiteit greep niet in.
Meer dan 1600 mensen zijn gearresteerd op de campussen van Amerikaanse universiteiten de afgelopen twee weken. Dat meldt persbureau Associated Press na een eigen telling van politieoptredens op dertig universiteiten sinds 18 april.
Gisteren werden 282 demonstranten opgepakt die het bestuursgebouw van de Columbia University in New York bezetten. Dat was het grootste aantal arrestaties in een politieactie tot dusver. Columbia is een van meerdere universiteiten in de stad New York waar gedemonstreerd wordt tegen de oorlog in Gaza. Er zijn ook demonstraties gaande op universiteitscampussen in tientallen andere steden verspreid door het land.
'Hamas negatief over Israëlisch voorstel'
Hamas lijkt weinig positief over het Israëlische voorstel voor een tijdelijk bestand in ruil voor vrijlating van gijzelaars. "Onze huidige positie over het document is negatief", zegt een Hamas-functionaris tegen een Libanees tv-station. Een officieel antwoord is er nog niet vanuit de militante beweging.
"Ons negatieve standpunt betekent niet dat de onderhandelingen zijn gestopt", schrijft de Israëlische krant Times of Israël op basis van het tv-interview. Hamas-woordvoerder Osama Hamdan benadrukt dat het een "heen-en-weerproces" is. Als Israël Rafah binnenvalt, zoals het al weken dreigt te doen, dan zijn de gesprekken volgens hem sowieso voorbij. "De vijand probeert iedereen te chanteren met een mogelijke aanval op Rafah."
Binnen enkele dagen wordt het officiële antwoord van Hamas verwacht. Wat Israël heeft aangeboden is niet officieel bekendgemaakt. Volgens een Libanese krant die de tekst heeft ingezien biedt het Israëlische leger de volledige terugtrekking uit Gaza, als Hamas de militante tak volledig opheft. Ook moeten onder meer gefaseerd alle gijzelaars worden vrijgelaten. In ruil daarvoor zou er een wapenstilstand van veertig dagen komen.
Legerchef: we bereiden ons voor op offensief in het noorden
Het Israëlische leger bereidt zich voor op een offensief in het noorden. Dat zegt legerchef Halevi, die vandaag militairen bezocht bij de Israëlische grens met Libanon. "Jullie leveren uitstekend werk bij het verdedigen van het noorden, en we bereiden ons voor op een offensief in het noorden", zegt Halevi. Hij geeft geen verdere details over het plan.
De afgelopen weken zijn de spanningen tussen Israël en Hezbollah in Libanon opgelopen, met raket- en drone-aanvallen over en weer.
Israël opent grensovergang Erez
De noordelijke grensovergang Erez in de Gazastrook is sinds vandaag geopend voor het doorlaten van hulpgoederen. Hulporganisaties roepen al maanden op om de grensovergang te openen; de behoefte aan eten, medicijnen en water is in het noorden van Gaza het grootst. De grensovergang was al sinds 7 oktober dicht.
De toegelaten hulpgoederen zijn waarschijnlijk niet genoeg om de grote tekorten op te lossen. De Amerikaanse buitenlandminister Blinken drong er vandaag nog bij de Israëlische premier Netanyahu op aan om meer noodhulp toe te laten. Hij sprak vandaag 2,5 uur met Netanyahu in Israël, de laatste stop van zijn reis door het Midden-Oosten.
Colombia verbreekt banden met Israël
Colombia zal de diplomatieke betrekkingen met Israël verbreken, heeft de Colombiaanse president Gustavo Petro aangekondigd. Hij had al langere tijd felle kritiek op de oorlog die Israël voert in Gaza.
In een toespraak in de hoofdstad Bogota, waar Petro sprak in het kader van de Dag van de Arbeid, noemde Petro de Israëlische regering "genocidaal". Hij zei verder dat landen zich niet passief mogen opstellen ten opzichte van Gaza.
In november riep Colombia zijn ambassadeur in Israël al terug. "Als Israël de massamoord op het Palestijnse volk niet stopt, kunnen we daar niet blijven", zei Petro toen. Vorige maand diende Colombia een verzoek in bij het Internationaal Gerechtshof om zich aan te sluiten bij de zaak van Zuid-Afrika, dat Israël beschuldigt van het plegen van genocide in Gaza.
Colombia volgt Bolivia in het opschorten van de diplomatieke banden met Israël. Bolivia verbrak de betrekkingen vorig jaar al. Het Zuid-Amerikaanse land was ontstemd over de "disproportionele" aanvallen op de Gazastrook.
Bijna 300 arrestaties bij ontruiming protest Columbia University
De politie heeft gisteravond 282 demonstranten aangehouden bij de ontruiming van een bezet gebouw van Columbia University. Dat heeft de politiecommissaris van de stad New York laten weten in een persconferentie. Pro-Palestijnse demonstranten hadden Hamilton Hall, waar het bestuur van de Amerikaanse universiteit zetelt, gebarricadeerd in het kader van een pro-Palestijns protest.
De studenten wisten door een raam te breken en het gebouw binnen te dringen, waarna zij de ramen en deuren barricadeerden. Tientallen andere studenten bleven buiten staan om de bezetting in stand te houden.
Na enkele uren beëindigde de oproerpolitie het protest. Het universiteitsbestuur zei geen andere keuze te hebben dan de politie in te schakelen. "We hebben duidelijk gemaakt dat het leven op de campus niet oneindig ontwricht kan worden door betogers die regels en wetten overtreden."
Lees meer:
Palestijnen bedanken Amerikaanse studenten voor steun
In een vluchtelingenkamp in Deir el-Balah in Centraal-Gaza bedanken Palestijnen Amerikaanse studenten voor hun steun. Bij universiteiten in de Verenigde Staten worden al weken pro-Palestijnse protesten gehouden. De politie heeft meerdere keren ingegrepen.
Hamas reageert 'op zeer korte termijn' op voorstel bestand
Hamas reageert "op zeer korte termijn" op het laatste voorstel voor een bestand. Dat zegt een hoge functionaris, Al-Hindi, tegen persbureau AFP. Hij noemt geen specifiek tijdsbestek, maar een andere bron spreekt over maximaal twee dagen.
Al-Hindi benadrukt tevens dat als er een staakt-het-vuren wordt afgesproken, dit permanent moet zijn.
Een delegatie van Hamas was begin deze week in Egypte om over het voorstel te praten. De vertegenwoordigers zijn inmiddels weer in Qatar, waar de politieke leiding van de militante Palestijnse beweging is gevestigd.
Volgens een Libanese krant zou in het voorstel staan dat Israël zich volledig uit Gaza terugtrekt en dat Hamas geen militaire tak meer mag hebben. Ook zou er in eerste instantie een staakt-het-vuren van veertig dagen in acht worden genomen.
Blinken tegen Netanyahu: meer hulp naar Gaza
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft de Israëlische premier Netanyahu laten weten dat Israël meer humanitaire hulp moet toelaten tot Gaza. Blinken is vandaag op bezoek in Israël. Ook riep hij Hamas opnieuw op in te stemmen met Israëls voorstel voor een staakt-het-vuren.
Netanyahu maakt het voor Hamas niet makkelijker om dat te doen. Voor zover bekend geeft Israël Hamas geen garantie voor een permanent staakt-het-vuren en dat is wel wat Hamas steeds heeft geëist. Netanyahu zei gisteren opnieuw dat hij Hamas koste wat het kost wil vernietigen. Hij blijft erbij dat hij de stad Rafah in Zuid-Gaza zal aanvallen. Het Israëlische leger gaat door met de voorbereidingen daarvoor.
Een woordvoerder van Hamas zei vandaag dat niet Hamas maar Netanyahu het obstakel is voor vrede. "Zelfs het Israëlische onderhandelingsteam gaf toe dat het Netanyahu is die vrede in de weg staat."
Netanyahu staat onder grote druk van leden van zijn kabinet. Die voorspellen het einde van de regering als Netanyahu Rafah ongemoeid laat en de oorlog beëindigt.
Israël is bereid tot volledige terugtrekking, zegt Libanese krant
De Libanese krant Al-Akhbar zegt de tekst in handen te hebben van Israëls jongste voorstel voor een staakt-het-vuren, het voorstel waar Hamas nog op moet reageren. Daarin zou staan dat Israël zich volledig uit Gaza terugtrekt en dat Hamas geen militaire tak meer mag hebben.
In het voorstel wordt volgens de krant in eerste instantie een staakt-het-vuren van veertig dagen in acht genomen. In die periode laat Hamas ten minste 33 nog levende Israëlische gijzelaars vrij: vrouwen, kinderen jonger dan 19, ouderen en zieke en gewonde gijzelaars. Voor elk van deze groepen is vastgelegd hoeveel Palestijnse gevangenen er tegenover moeten staan. Om een voorbeeld te geven: voor elke vrouwelijke Israëlische militair die Hamas vrijlaat moet Israël twintig Palestijnse levenslanggestraften laten gaan en twintig Palestijnen die een straf van minder dan tien jaar uitzitten.
Het Israëlische leger trekt zich in deze eerste periode gefaseerd terug uit delen van de Gazastrook, zodat inwoners naar hun woningen terug kunnen en er meer humanitaire hulp naar binnen kan. Per dag zouden vijfhonderd vrachtwagens moeten worden toegelaten, waaronder vijftig vrachtwagens met brandstof.
Daarnaast zou Israël acht uur tot tien uur per dag geen verkenningsvluchten mogen uitvoeren op dagen waarop gijzelaars worden vrijgelaten. Op de zestiende dag van het staakt-het-vuren beginnen onderhandelingen voor het herstel van "duurzame rust" in Gaza.
Tweede en derde fase
Na de eerste fase van veertig dagen volgt een tweede, van 42 dagen. Daarin worden de resterende gijzelaars vrijgelaten, in ruil voor een niet nader genoemd aantal Palestijnse gevangenen en volledige terugtrekking van het Israëlische leger uit Gaza. In deze fase moeten de afspraken over "duurzame rust" in werking treden.
Daarna volgt een derde fase waarin beide partijen de lichamen van omgekomen tegenstanders uitwisselen en voor de komende vijf jaar een herstelplan voor Gaza opstellen, schrijft de krant.
'Pro-Palestijnse studenten aangevallen door gemaskerde tegendemonstranten'
Op de UCLA-universiteit in Los Angeles zijn gevechten uitgebroken tussen pro-Palestijnse studenten die daar een tentenkamp hebben opgeslagen en gemaskerde, in het zwart geklede tegendemonstranten, meldt de LA Times.
De tegendemonstranten kwamen net voor middennacht plaatselijke tijd (09.00 uur in Nederland) de campus op en probeerden de barricaden omver te trekken die de pro-Palestijnse studenten hadden opgericht. Er braken gevechten uit waarbij met pepperspray werd gespoten en met vuurwerk werd gegooid. Veiligheidspersoneel van de universiteit greep niet in.
Mogelijk kwamen de gemaskerde tegendemonstranten uit een nabijgelegen kamp dat door pro-Israëlische demonstranten is opgezet. Een woordvoerder van het universiteitsbestuur sprak haar afschuw uit en zegt dat de hulp van de politie is ingeroepen. Ook de burgemeester zegt dat de politie in actie zal komen.
Het universiteitsbestuur liet gisteren weten dat bezetting in strijd is met de campusregels. Als de studenten die er aan meedoen niet vertrekken, riskeren ze schorsing of zelfs verwijdering van de universiteit.
De beelden kunnen als schokkend worden ervaren:
'Doden en gewonden bij nachtelijke aanvallen op Gaza'
Het Palestijnse persbureau Wafa zegt dat vannacht bij Israëlische luchtaanvallen op Gaza-Stad drie mensen zijn omgekomen en vier mensen gewond zijn geraakt.
Volgens nieuwszender Al Jazeera viel Israël ook een vluchtelingenkamp in het centrale deel van de Gazastrook aan. Over slachtoffers is niets bekend. In de zuidelijke stad Rafah zouden twee kinderen zijn omgekomen. Ze raakten gewond bij een bombardement en stierven in een ziekenhuis.
Al Jazeera ziet een duidelijke toename van het aantal bombardementen in het oostelijk deel van Rafah. Dat is waar de Israëlische aanval op de stad wordt verwacht.
Houthi's beschoten containerschip 600 kilometer uit de kust
Jemenitische Houthi's hebben een containerschip dat onder Portugese vlag vaart, aangevallen in de Arabische Zee, het noordwestelijk deel van de Indische oceaan. De aanval vond vrijdag al plaats en is opmerkelijk omdat de MSC Orion zich 600 kilometer uit de Jemenitische kust bevond.
Het lijkt erop dat de Houthi's nu over wapens beschikken waarmee ze tot ver op de Indische Oceaan kunnen toeslaan. Vermoedelijk hebben ze hulp gehad van hun bondgenoot en wapenleverancier Iran. De aanval zou nauwelijks schade hebben aangericht.
De Houthi's vallen schepen aan die een link hebben met Israël. Dat lijkt ook wat betreft de Orion het geval. Het schip wordt in verband gebracht met een Britse rederij die eigendom is van een Israëlische zakenman.
De Houthi's claimen dat ze de afgelopen dagen nog drie schepen hebben beschoten, een containerschip en twee Amerikaanse marineschepen. Of die werden geraakt, is niet bekend.
Wachten op Hamas, 'Israël verwacht vandaag antwoord'
De wereld wacht nog steeds op het antwoord van Hamas op het jongste Israëlische voorstel over een staakt-het-vuren in de Gazaoorlog. De lezingen over het voorstel lopen uiteen, maar wat ze gemeen hebben is dat het plan voorziet in een tijdelijk staakt-het-vuren van veertig dagen en opnieuw een uitruil van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen.
Hamas staat onder grote druk, omdat behalve de VS ook Qatar en Egypte hebben gezegd dat Hamas het voorstel moet aanvaarden. Een obstakel is mogelijk dat Hamas de harde eis van een permanent staakt-het-vuren zal moeten opgeven.
Een bron bij de Israëlische regering zei tegen The Times of Israel dat het antwoord van Hamas vanavond wordt verwacht. De regering is bereid om daarna een onderhandelingsdelegatie naar Caïro te sturen.
The Wall Street Journal schrijft dat dit de laatste kans voor Hamas is om een Israëlische aanval op Rafah af te wenden, in ieder geval voorlopig. Het Israëlische leger gaat ondertussen door met de voorbereidingen voor de aanval. Premier Netanyahu zei gisteren, net als het leger eerder, dat de honderdduizenden inwoners en vluchtelingen de kans krijgen de stad te verlaten, voordat de aanval begint. Van zo'n evacuatie is nog niets te merken.
Politie in New York betreedt bezet pand Columbia University, tientallen aanhoudingen
In New York is een grote groep politieagenten de campus van de Columbia University op gegaan. Studenten bezetten daar Hamilton Hall, waar het bestuur zetelt, in het kader van een pro-Palestijns protest.
"Nadat we gehoord hadden dat Hamilton Hall was bezet en beschadigd en dat er vernielingen zijn aangericht, hadden we geen keus", laat de universiteit weten. "We hebben de hulp van politie opgeroepen vanwege de aard van de protestacties, niet vanwege het het doel dat demonstranten nastreven. We hebben duidelijk gemaakt dat het leven op de campus niet eindeloos verstoord kan worden door demonstranten die de regels overtreden."
De agenten gingen het pand via een raam op de eerste verdieping binnen:
De meeste agenten droegen een helm en sommigen hadden een zware betonschaar en handboeien bij zich. De demonstranten drongen dinsdagochtend vroeg (lokale tijd) het gebouw binnen. Ze deden de deuren op slot en barricadeerden die ook.
Tientallen demonstranten zijn gearresteerd en afgevoerd in politiebussen, meldt CNN. Het universiteitsbestuur heeft de politie gevraagd om tot 17 mei op de campus te blijven, om nieuwe acties te voorkomen. Gisteravond werd al bekend dat Columbia University de studenten schorst die het pand hebben bezet.
Doden en gewonden bij luchtaanvallen op Gaza, dodental passeert 34.500
Op verschillende plekken in Gaza zijn vandaag doden en gewonden gemeld bij Israëlische luchtaanvallen. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa vielen zeker zeven doden en raakten ruim dertig mensen gewond. De bombardementen en artilleriebeschietingen waren in Zuid-, Centraal- en Noord-Gaza.
In het centraal gelegen Nuseirat kwamen minstens drie Palestijnen om het leven, zegt de Palestijnse Rode Halve Maan. De zusterorganisatie van het Rode Kruis heeft een video geplaatst van hulpverleners die lichamen uit een ambulance dragen. Een van de slachtoffers was een kind. Een appartementencomplex werd getroffen door Israëlisch vuur, aldus de hulporganisatie.
Bij de oorlog in Gaza zijn inmiddels 34.535 Palestijnse sterfgevallen geregistreerd bij het ministerie van Volksgezondheid, dat door Hamas wordt gerund. Zeker 77.704 Palestijnen zouden gewond zijn geraakt. Vooral burgers zijn volgens de Palestijnen het slachtoffer van de Israëlische bombardementen. Israël zegt dat het ruim 13.000 strijders van Hamas heeft gedood. Het leger benadrukt dat de militanten opereren vanuit woonwijken in dichtbevolkt gebied.
Bij de terreuraanslagen door Hamas op 7 oktober zijn zeker 1200 mensen in Israël gedood, voornamelijk burgers. Sinds het begin van de grondoorlog in Gaza zijn volgens het Israëlische leger zeker 263 militairen omgekomen.
Universiteit VS schorst studenten die pand bezetten
Columbia University in New York schorst de studenten die in het kader van een pro-Palestijns protest een pand hebben bezet. De groep activisten houdt sinds gisteravond Hamilton Hall bezet. Ook op andere campussen in de VS zijn demonstraties tegen de oorlog in Gaza, en de grote Amerikaanse steun voor Israël. De afgelopen weken zijn in het hele land ruim 1100 demonstrerende studenten opgepakt.
Gisteren dreigde het Columbia-schoolbestuur dat de bezetters permanent van school zouden worden verwijderd. "Demonstranten hebben ervoor gekozen om de situatie te escaleren", staat vandaag in een nieuwe verklaring. De activisten hebben vernielingen aangericht en zorgen volgens het bestuur voor een "dreigende situatie" voor Joodse studenten. "Daarom zetten we door met de gisteren aangekondigde consequenties."
De studenten die het ultimatum hebben genegeerd, zijn vanaf nu geschorst. Zij mogen alleen nog op hun kamer op de campus en niet meer in de universiteit. Nog altijd hangt definitieve verwijdering van de universiteit boven hun hoofd, zegt het bestuur.
Op verschillende plekken in de VS zijn er confrontaties tussen agenten en pro-Palestijnse studenten. Op een campus in de staat Vermont zette de politie vandaag traangas in om activisten te verwijderen. In de staten Pennsylvania en Californië zijn geïmproviseerde tentenkampen van demonstranten verwijderd bij een aantal universiteiten.
In deze video zie je een aantal acties op Amerikaanse universiteiten van de afgelopen dagen:
Leger Israël 'bereidt zich voor', groeiende zorgen over burgers in Rafah
Het Israëlische leger meldt in een verklaring dat eenheden zich voorbereiden "op voortzetting van de oorlog in Gaza". Media in Israël leggen een verband met het vandaag opnieuw uitgesproken dreigement dat er een offensief in Rafah komt. Er wordt gespeculeerd dat de aanval binnen enkele dagen begint als er geen deal met Hamas wordt bereikt over vrijlating van de gijzelaars.
Volgens de verklaring zijn "plannen voor volgende missies goedgekeurd". Het leger maakt niet duidelijk wat daar precies mee wordt bedoeld. Er zijn videobeelden vrijgegeven van tanks en pantservoertuigen.
De Amerikaanse minister Austin van Defensie zei vandaag dat Israël nog geen stappen lijkt te hebben gezet om burgers te beschermen bij een offensief tegen Hamas in Rafah. De Amerikanen hebben naar eigen zeggen nog steeds geen geloofwaardig plan gezien van Israël om burgers in de zuidelijke stad van Gaza te ontzien. In Rafah verblijven ruim een miljoen gevluchte Palestijnen.
Premier Netanyahu dreigde vandaag opnieuw dat Israël koste wat het kost Hamas wil "vernietigen" in Rafah. Hij staat onder druk van ultrarechtse ministers in zijn kabinet, die dreigen de regering ten val te brengen als het offensief wordt afgeblazen. Anderzijds spelen ook de lopende onderhandelingen met Hamas een rol bij de felle retoriek van de Israëlische premier. Het offensief wordt gebruikt als drukmiddel aan de onderhandelingstafel.
Arrestatiebevel tegen Netanyahu zou 'symbolische nederlaag' voor Israël zijn
Hoewel er publiekelijk niets over is gemeld door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, was de Israëlische premier Netanyahu vandaag alvast kraakhelder: als het hof een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigt, is dat volgens hem een "historisch schandaal". Het onderstreept het gewicht van de arrestatiebevelen die nu al een paar dagen boven de markt hangen tegen Netanyahu, zijn minister van Defensie Gallant en zijn stafchef Halevi.
"Als die arrestatiebevelen er echt komen, zou dat een symbolische nederlaag voor Israël betekenen", zegt Erwin van Veen, Midden-Oosten-deskundige bij Instituut Clingendael. "Want ook al erkent Israël het Strafhof niet, Netanyahu en zijn collega's staan dan ineens in hetzelfde rijtje als Congolese rebellenleiders, de Sudanese oud-president Omar al-Bashir en de Russische president Poetin. En dat is slecht voor Israëls internationale status en morele imago."
Netanyahu: arrestatiebevel door Haags Strafhof zou antisemitisme zijn
De Israëlische premier Netanyahu heeft woest gereageerd op de mogelijkheid van een arrestatiebevel vanuit Den Haag. Hij noemt het schandalig dat het International Strafhof (ICC) mogelijk legercommandanten en Israëlische bewindslieden gaat proberen te vervolgen wegens oorlogsmisdaden in Gaza.
"Als dit echt gebeurt, zal het een onuitwisbare smet op de menselijkheid zijn, en een ongekende daad van antisemitische haat", tiert Netanyahu in een video die hij gedeeld heeft op sociale media. De premier noemt het absurd dat het hof in Den Haag overweegt om Israël "het recht te ontzeggen om zich te verdedigen tegen degenen die genocide tegen ons plegen, verwijzend naar de terreuraanslagen van Hamas van 7 oktober. Het ICC overweegt naar verluidt overigens ook om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen leiders van Hamas.
"Geen enkel besluit, vanuit Den Haag of waar dan ook, zal ons ervan weerhouden de doelen van de oorlog te bereiken", aldus Netanyahu:
De Israëlische regering bereidt zich al langer voor op een eventuele aanklacht door het ICC, maar dat is nog niet gebeurd. Ziekenhuispersoneel in Gaza is recent geïnterviewd door ICC-aanklagers, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen.
Het gaat om medewerkers van het al-Shifa- en Nasserziekenhuis, waar het Israëlische leger is binnengevallen. Volgens het leger zijn daarbij alleen gewapende militanten gedood, maar ooggetuigen spreken van talloze burgerslachtoffers.
Aangezien Israël de rechtsmacht van het hof niet erkent, zouden commandanten of ministers alleen kunnen worden gearresteerd als ze verblijven in een land dat het ICC wel erkent. Bondgenoot VS, dat het ICC ook niet erkent, zou druk uitoefenen op het hof om geen arrestatiebevel uit te vaardigen.
Het Israëlische leger is het afgelopen halfjaar herhaaldelijk beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden, van het standrechtelijk executeren van burgers in Gaza tot de inzet van fosfor in woonwijken in buurland Libanon. Maar zonder onafhankelijk onderzoek ter plekke is het haast onmogelijk om juridisch vast te stellen of er sprake was van oorlogsmisdaden.
Tussenvonnis ICJ: Duitsland mag wapens blijven leveren aan Israël
Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft in een tussenvonnis uitgesproken dat Duitsland mag doorgaan met het leveren van wapens aan Israël. Nicaragua heeft de zaak tegen Duitsland aangespannen. Na de Verenigde Staten levert Duitsland het meeste militair materieel en wapens aan Israël, en dat maakt volgens Nicaragua een genocide in Gaza mogelijk.
Na afweging van het bewijs en de argumenten oordeelt het ICJ dat er voor nu onvoldoende grond is om de militaire leveranties stop te zetten. Maar daarmee is de zaak nog niet gesloten. Het zal nog maanden duren voordat het hof tot een definitief vonnis komt. Het ICJ herhaalt dat het grote zorgen heeft over de ernstige humanitaire crisis in Gaza.
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken is blij met het voorlopige oordeel. In de verklaring benadrukken de Duitsers dat Israël zichzelf moet kunnen verdedigen tegen aanslagen, zoals die van 7 oktober vorig jaar.
Met de aanklacht volgt Nicaragua het voorbeeld van Zuid-Afrika, dat Israël had aangeklaagd omdat het meer moet doen om genocide in Gaza te voorkomen. In januari werd Zuid-Afrika, eveneens in een tussenvonnis, in het gelijk gesteld. De Israëlische regering werd opgedragen om de humanitaire hulp op te voeren, wat met horten en stoten ook is gebeurd. Desondanks vormt de toevoer van voedsel en medicijnen naar Gaza nog altijd maar een fractie van wat er nodig is.
Columbia University weer bezet, tientallen arrestaties in Texas
De pro-Palestijnse studentenprotesten bij diverse universiteiten in de Verenigde Staten blijven maar doorgaan. Op de campus van Columbia University in New York houden enkele honderden demonstranten sinds gisteravond een gebouw bezet. Buiten zijn er zo'n 120 tenten opgezet.
Ze barricaderen Hamilton Hall, dat in 1968 ook werd bezet uit protest tegen de oorlog in Vietnam. De demonstranten hebben het gebouw hernoemd naar Hind's Hall, een verwijzing naar het meisje van 6 dat in februari werd gedood door Israëlisch tankvuur.
Omdat de betogers nog altijd niet vertrokken zijn heeft het schoolbestuur besloten studenten te schorsen, zoals gisteren al aangekondigd was. De universiteit heeft studenten en medewerkers gevraagd vandaag niet naar de campus te komen uit veiligheidsoverwegingen.
Op universiteiten door het hele land zijn tientallen mensen opgepakt, zoals in Utah, Virginia, New Jersey en Texas. In die laatste staat werden in de stad Austin zo'n veertig studenten opgepakt na een confrontatie met de politie:
Netanyahu: inval Rafah nodig voor totale overwinning
De Israëlische premier Netanyahu herhaalt dat hij hoe dan ook van plan is de zuidelijke grensstad Rafah binnen te vallen. "Het is uitgesloten dat we de oorlog beëindigen voordat al onze doelen bereikt zijn. We zullen Rafah binnengaan en de bataljons van Hamas uitschakelen, om de totale overwinning te behalen, met akkoord of zonder akkoord." Daarmee doelt hij op de onderhandelingen die bezig zijn voor een staakt-het-vuren.
Het is aannemelijk dat Netanyahu met zijn uitspraken tegemoet hoopt te komen aan de groeiende spanningen in zijn regering. De ultrarechtse ministers Smotrich van Financiën en Ben-Gvir van Nationale Veiligheid dreigen uit de regering te stappen als Netanyahu de aanval op Rafah niet doorzet.
Smotrich zei dit weekend dat bemiddeling door Egypte er in het verleden steeds toe leidde dat Hamas zich kon herstellen. "Dat is precies wat we dit keer niet zullen doen. Instemmen met een Egyptisch akkoord is een vernederende capitulatie en een overwinning voor de nazi's over de ruggen van honderden Israëlische militairen die in de strijd gevallen zijn. Het betekent ook een acuut gevaar voor het voortbestaan van de staat Israël."
Hoewel er geen Israëlische grondtroepen in Rafah zijn, wordt de stad bij de Egyptische grens wel regelmatig onder vuur genomen. Gisteren zouden er zeker 25 Palestijnen zijn gedood.
Deze gewonde man moest kiezen of hij zijn kinderen of moeder zou redden uit de puinhopen:
Hamas en Fatah zoeken toenadering bij gesprekken in Peking
Vertegenwoordigers van de rivaliserende Palestijnse groeperingen Hamas en Fatah hebben recent in Peking gesprekken gevoerd over verzoening. Daarbij is er "bemoedigende voortgang" geboekt, laat het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten.
Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de vertegenwoordigers op uitnodiging van China naar Peking zijn gekomen om "een diepgaande en openhartige dialoog" te voeren. "De twee kampen zijn het met elkaar eens geworden om de gesprekken voort te zetten, met als doel op korte termijn Palestijnse solidariteit en eenheid te bewerkstelligen", aldus de woordvoerder.
De relatie tussen Hamas en Fatah, de beweging van president Abbas van de Palestijnse Autoriteit, is al langer slecht. In 2007 kwam het tot een korte oorlog tussen de twee facties, waarbij militanten van Hamas Fatah verdreven uit de Gazastrook. Sindsdien heeft Hamas politiek de controle over de Gazastrook en reikt de macht van Fatah niet verder dan de Westelijke Jordaanoever.
Door de ontmoeting in Peking te organiseren, hoopt China zichzelf te presenteren als bemiddelaar voor het Midden-Oosten en als alternatief voor de Verenigde Staten en zijn westerse bondgenoten. China heeft van oudsher banden met de Palestijnen, maar zoekt de afgelopen jaren ook toenadering tot Israël. Zo stelde Peking een speciaal gezant voor het Midden-Oosten aan, die gesprekken faciliteerde tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit.
Meer weten over Fatah? Bekijk het in onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten:
'Hamas verlaat Caïro, wil terugkomen met geschreven verklaring'
Functionarissen van Hamas hebben de onderhandelingstafel in Caïro verlaten, meldt het Egyptische staatsmedium al-Qahera News. Een delegatie van Hamas is in conclaaf met de leiding van de organisatie en van plan om met een geschreven verklaring terug te keren naar Caïro. Wanneer dat gebeurt, meldt de zender, die nauwe banden heeft met Egyptische veiligheidsinstanties, niet.
Een Israëlische functionaris zegt tegen Hebreeuwse media dat Israël voorlopig nog geen delegatie naar Caïro stuurt. Israël wil wachten op een reactie van Hamas voordat het bereid is verder te onderhandelen.
Egypte is samen met de VS en Qatar bemiddelaar in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas over een staakt-het-vuren. De Egyptische minister Shoukry van Buitenlandse Zaken meldde gisteravond dat hij positief is. "We hebben goede hoop dat het voorstel rekening houdt met de positie van beide partijen en beide kanten tot matiging beweegt", zei Shoukry. "Er zijn aan beide kanten factoren die gevolgen zullen hebben. Maar ik hoop dat iedereen dit moment aangrijpt en erkent dat we niet verder kunnen met een situatie die voortdurend mensenlevens kost."
Egypte heeft de afgelopen week een nieuwe impuls gegeven aan de onderhandelingstafel, in de hoop een Israëlisch grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah in de Gazastrook te voorkomen. Het resultaat is dat Israël volgens de VS "grote concessies" heeft gedaan en "buitengewoon genereus" is geweest.
Het voorstel zou inhouden dat Israël bereid is tot een staakt-het-vuren van veertig dagen en ook over verlenging daarvan wil praten. Ook zouden de partijen elkaar zijn genaderd wat betreft de ruil van Israëlische gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen. Daarnaast zou Israël willen instemmen met de terugkeer van vluchtelingen naar hun woningen in het noorden van Gaza.
De onderhandelingen duren al maanden. Tot dusver is het maar één keer gelukt om tot een akkoord te komen. In november werden de wapens een week lang neergelegd. In die week werden meer dan honderd gijzelaars vrijgelaten in ruil voor drie keer zo veel Palestijnse gevangenen.
Wachten op reactie Hamas in onderhandelingen staakt-het-vuren
Hoe gaat Hamas reageren op het nieuwste voorstel van Israël voor een staakt-het-vuren? Dat is de vraag die de gemoederen vandaag bezighoudt.
Volgens Midden-Oostendeskundige Omar Dweik lijkt een wapenstilstand dit keer dichterbij omdat de partijen het in principe in grote lijnen met elkaar eens zijn. Toch kunnen de onderhandelingen alsnog klappen.
Meer over de stand van zaken in de onderhandelingen en waar het nog op kan mislopen, is te lezen in dit artikel:
EU-festival op Vrijthof voortijdig beëindigd
Op het Vrijthof in Maastricht is een EU-verkiezingsfestival voortijdig beëindigd. Tientallen pro-Palestijnse demonstranten ageerden daar tegen de oorlog in Gaza. Dat veroorzaakte volgens een woordvoerder van medeorganisator Universiteit Maastricht veel kabaal. Het festival zou tot 23.00 uur duren, maar werd na overleg met de gemeente rond 21.00 uur beëindigd.
Tegelijk met het festival vond in het Theater aan het Vrijthof een debat plaats tussen de lijsttrekkers van de partijen die aan de verkiezingen meedoen. Volgens persbureau ANP probeerden demonstranten hekken rond het theater omver te trekken. Dat is niet gelukt. Het lawaai dat ze maakten, zou binnen niet te horen zijn geweest.
EU-commissaris en EVP-lijsttrekker Von der Leyen werd voor het debat door een vrouw uit het publiek uitgemaakt voor oorlogscrimineel, omdat diegene vond dat Von der Leyen medeverantwoordelijk was voor het doden van kinderen in Gaza. Von der Leyen reageerde daar niet op. De vrouw werd door beveiligers weggeleid. Er is voor zover bekend niemand aangehouden.
Demonstranten Columbia Universiteit negeren ultimatum
Pro-Palestijnse activisten van de Columbia Universiteit in New York negeren het ultimatum dat het universiteitsbestuur hun heeft opgelegd. Ze moesten voor 14.00 uur plaatselijke tijd (20.00 uur Nederlandse tijd) het universiteitsterrein verlaten. Deden ze dat niet, dan zouden ze worden geschorst.
Toen het ultimatum verstreek, waren er nog zo'n 300 activisten aanwezig. Zeker 120 tenten stonden nog overeind. De universiteitsbestuurders lieten zich niet zien.
Op andere universiteiten zijn soortgelijke protesten. De activisten eisen dat hun universiteit vanwege de oorlog in Gaza hun banden met Israëlische of pro-Israëlische instellingen en donateurs verbreken. Ook op andere universiteiten hebben bestuurders activisten opgeroepen om hun acties te staken.
Nog geen stappen van VS tegen Israëlische eenheden voor mensenrechtenschendingen
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat vijf Israëlische legereenheden schuldig zijn aan grove mensenrechtenschendingen. Deze wandaden zouden hebben plaatsgevonden in gebieden buiten Gaza en ver voordat de Gaza-oorlog begon.
Een Amerikaanse wet verbiedt de levering van wapens aan individuen of strijdkrachten die grove mensenrechtenschendingen begaan en daarvoor niet worden vervolgd. Toch hebben de bevindingen van het ministerie vooralsnog geen gevolgen.
Vier eenheden hebben de schendingen inmiddels "rechtgezet", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie. Israël heeft de VS aanvullende informatie over de schendingen van de vijfde eenheid verstrekt en de landen gaan daarover met elkaar in gesprek. Welke eenheden dit waren, wat ze hebben gedaan en hoe de schendingen zijn rechtgezet, wilde de woordvoerder niet zeggen.
Onder meer de Israëlische krant Haaretz en de Amerikaanse nieuwssite Axios meldden eerder deze maand dat de VS "naar verwachting" sancties ging instellen tegen het Netzah Yehuda-bataljon. Dat is een speciale eenheid voor ultraorthodoxe militairen, die in het verleden vooral gestationeerd was op de Westelijke Jordaanoever. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken begon eind 2022 een onderzoek naar het bataljon, omdat het was betrokken bij verschillende geweldsincidenten tegen Palestijnse burgers.
Een bron zei tegen persbureau Reuters dat het onderzoek dat nog niet is afgerond over dit bataljon gaat.
Houdt Hamas vast aan een permanent staakt-het-vuren?
Alle ogen zijn gericht op de Hamas-delegatie in Cairo die een antwoord zal geven op het jongste Israëlische voorstel voor een staakt-het-vuren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei dat Israël grote concessies heeft gedaan en "buitengewoon genereus" is geweest en dat Hamas daar zo snel mogelijk mee moet instemmen.
Wat het Israëlische voorstel precies inhoudt, is niet bekendgemaakt. Wel lekte uit dat Israël een staakt-het-vuren van veertig dagen wil accepteren en ook bereid zou zijn om over verlenging daarvan te praten. Ook zouden de partijen elkaar zijn genaderd wat betreft de ruil van Israëlische gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen. Daarnaast zou Israël willen instemmen met de terugkeer van vluchtelingen in het zuiden naar hun woningen in het noorden van Gaza.
Kinderen in Gaza krijgen les in tenten
Door de oorlog hebben kinderen in Gaza al meer dan een half jaar geen onderwijs gehad. Om meer leerachterstand te voorkomen zijn tentscholen opgericht.
Die bieden de kinderen ook afleiding voor de ellende die ze elke dag meemaken:
Columbia Universiteit stelt studenten ultimatum
De Columbia Universiteit in New York heeft de pro-Palestijnse studenten die daar hun tenten hebben opgeslagen een ultimatum gesteld. Ze mogen hun semester afronden, maar dan moeten ze voor 14.00 uur plaatselijke tijd (20.00 uur in Nederland) vertrekken en een verklaring tekenen dat ze zich tot aan juni volgend jaar aan de gedragsregels houden. Zo niet, dan worden ze geschorst in afwachting van een onderzoek naar hun gedrag.
Een van de leiders van het protest zei tegen persbureau AP dat de studenten discussiëren over wat ze nu gaan doen. Eerder zeiden ze dat de bezetting doorgaat, zolang de oorlog in Gaza niet voorbij is.
Het politieoptreden tegen de Columbia-studenten vorige week, inspireerde studenten van andere universiteiten in de VS om tot vergelijkbare acties over te gaan. De studentenacties beginnen volgens de universiteit een probleem te worden nu de lessen voorbij zijn, examens worden afgenomen en afstudeerceremonies plaatsvinden.
Ook studenten Sorbonne betuigen solidariteit met Palestijnen
Ook studenten van de Sorbonne-universiteit in Parijs hebben steun betuigd aan de Palestijnen in Gaza. In de buurt van universiteitsterrein in het centrum van de stad ontvouwden zo'n honderd studenten een grote Palestijnse vlag onder het uitroepen van pro-Palestijnse slogans.
Ook werd naar Amerikaans voorbeeld een tentenkamp opgezet. De politie ging daarna tot ontruiming over. De universiteit is voor de rest van de dag dicht.
De Sorbonne is een topuniversiteit. Bij de eveneens in Parijs gevestigde elite-universiteit Sciences Po greep de politie in bij een pro-Palestijns protest toen deelnemers slaags raakten met pro-Israëlische studenten.
De oorlog in Gaza leidt met name in de VS tot studentenprotesten. De studenten daar eisen onder meer dat universiteiten hun banden met (pro-)Israëlische donateurs verbreken. Op meerdere universiteiten worden lessen om veiligheidsredenen alleen nog online gegeven.
De studenten van de Sorbonne eisen dat de samenwerking met Israëlische bedrijven en universiteiten stopt:
Blinken: heel genereus voorstel Israël, Hamas moet nu snel instemmen
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken vindt dat Israël in de onderhandelingen over een bestand in Gaza grote concessies heeft gedaan. "Hamas heeft nu een voorstel voor zich dat van de kant van Israël buitengewoon, buitengewoon genereus is", zei hij. Het enige dat een staakt-het-vuren in de weg staat, is volgens hem Hamas. Hamas moet "een besluit nemen en wel snel".
Volgens Israëlische media gaat Israël in dit voorstel akkoord met de vrijlating van minder dan 40 gijzelaars van de 130 die Hamas nog gevangen houdt. Dat lekte vrijdag al uit. Aangenomen wordt dat er daarvan nog honderd in leven zijn. In ruil daarvoor zou Israël honderd Palestijnse gevangenen laten gaan. De duur van het staakt-het-vuren zou afhangen van het aantal gevangenen dat Hamas wil laten gaan. Daarnaast zou het Israëlische leger zich terugtrekken van de corridor die dwars door Gaza loopt en het zuiden van het noorden scheidt. Israël zou bereid zijn om inwoners van het noorden van Gaza naar hun woning te laten terugkeren.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Cameron zegt dat het Israëlische voorstel in een staakt-het-vuren van veertig dagen voorziet. Israël zou in ruil voor de vrijlating van de Israëlische gijzelaars "duizenden" Palestijnse gevangenen willen vrijlaten.
Een delegatie van Hamas wordt vandaag in Caïro verwacht en zal mogelijk daar op het jongste Israëlische voorstel reageren.
Blinken is in Saudi-Arabië. Hij en zijn Saudische collega Faisal bin Farhan zeiden dat Saudi-Arabië zeer dicht bij een erkenning van de staat Israël is. Dan moet wel eerst de rust in Gaza terugkeren en een "geloofwaardige" route naar de oprichting van een Palestijnse staat zijn afgesproken. Gesprekken over de normalisering van de banden met Israël liepen al, maar werden kort na het begin van de Gaza-oorlog opgeschort.
EU-chef Borrell verwacht dat meer lidstaten Palestijnse staat erkennen
EU-buitenlandchef Borrell verwacht dat een aantal EU-lidstaten eind mei tot erkenning van de Palestijnse staat zal overgaan. Dat zei hij in de wandelgangen van een bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in de Saudische hoofdstad Riyad.
Borrell noemde geen namen, maar vorige maand zeiden Spanje, Ierland, Malta en Slovenië al dat ze deze stap "op het juiste moment" willen zetten. Zweden deed dat al in 2014 en ook sommige Oost-Europese lidstaten deden dat voordat ze EU-lid werden. Vooral West-Europese landen zijn op dit moment nog tegen, waaronder de invloedrijke lidstaten Duitsland en Frankrijk. Zij willen de relatie met Israël niet verstoren. Ook Nederland is tegen, een voorstel van de SP strandde in 2016 in de Tweede Kamer.
Vooral de Spaanse premier Sánchez maakt zich sterk voor erkenning. "Veel EU-landen vinden dat we dit gezamenlijk moeten doen, maar als dat niet gebeurt, neemt Spanje zijn eigen besluit", zei hij in november.
VS: nog geen plan voor evacuatie Rafah ontvangen
De Verenigde Staten hebben nog geen plan van Israël ontvangen waarin de veilige evacuatie van burgers wordt gegarandeerd bij een inval in Rafah. Dat zegt de minister van Buitenlandse Zaken Blinken.
De VS heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat het tegen zo'n offensief is, maar de Israëlische premier Netanyahu wil echter niet van dat plan afwijken. Volgens Israël is het laatste bolwerk van Hamas in de Zuid-Gazaanse stad.
Het Israëlische leger zei eerder deze maand dat het de meer dan een miljoen vluchtelingen in Rafah wil evacueren naar het midden van de Gazastrook. De bedoeling is om "humanitaire eilanden" te creëren waar de vluchtelingen voorzien worden van tijdelijk onderdak, eten en water. Gazanen vrezen al maanden voor een grondoffensief in Rafah. De Palestijnse president Abbas zei gisteren dat een inval in Rafah een "misdaad" en "de grootste ramp in de geschiedenis van het Palestijnse volk" zou zijn.
Blinken: situatie Gaza aantoonbaar verbeterd, maar 'nog niet genoeg'
Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken is de humanitaire situatie in de Gazastrook "aantoonbaar" verbeterd. Dat zegt hij in de Saudische hoofdstad Riyad, waar hij vandaag begint aan zijn reis door het Midden-Oosten.
Er zijn volgens Blinken in de afgelopen weken meer hulpgoederen toegelaten, en de haven die de VS aanlegt zal ook verlichting bieden, zegt de minister. "Maar het is nog steeds niet genoeg. We moeten meer doen om hulp in Gaza te krijgen."
Hij dringt er bij Israël daarom op aan om meer humanitaire hulp toe te laten. Dat is het belangrijkste gespreksonderwerp van zijn reis, zegt hij vandaag. Daarnaast wordt er gesproken over een bestand en het bestuur van Gaza na de oorlog.
Blinken zegt niets over de hoeveelheid voedsel en hulpgoederen die Gaza nu binnenkomt. Eerder deze maand ging het volgens de UNRWA nog om 12 procent van wat er nodig is.
De minister besteedde in zijn toespraak tevens aandacht aan de veiligheid van hulpverleners in Gaza. Meerdere hulpverleners zijn gedood door Israëlische aanvallen. Hulporganisatie World Central Kitchen hervat vandaag weer het werk in Gaza, nadat zeven medewerkers eerder deze maand werden gedood.
Doden en verwoeste gebouwen na Israëlische aanval Rafah
Het dodental van Israëlische aanvallen op Rafah van vannacht is opgelopen tot minstens twintig, schrijft Al Jazeera op basis van medisch personeel in het gebied. Onder hen zijn negen leden van één familie, zegt een correspondent ter plaatse.
Blinken komt aan in Saudi-Arabië
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken is vanochtend aangekomen in Saudi-Arabië. Het is zijn zevende trip naar het Midden-Oosten sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober.
Blinken reist morgen door naar Jordanië en Israël, en spreekt ook met hoge functionarissen uit Qatar, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. Onderwerpen op de agenda zijn een staakt-het-vuren in Gaza, het toelaten van humanitaire hulp door Israël en het bestuur van Gaza na de oorlog.
Een staakt-het-vuren en de aangekondigde Israëlische inval in Rafah zijn gisteren ook besproken in een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Biden en de Israëlische premier Netanyahu. De Verenigde Staten hebben al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat het tegen zo'n inval is. De humanitaire situatie in de Zuid-Gazaanse stad is schrijnend: veel Palestijnen zijn er vanwege de oorlog naartoe gevlucht en leven in tentenkampen.
Meerdere doden bij luchtaanvallen op Rafah
Bij Israëlische luchtaanvallen op drie huizen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zijn vannacht dertien mensen om het leven gekomen en meerdere mensen gewond geraakt, meldt Al Jazeera op basis van schattingen van medisch personeel in het gebied. Aan Hamas gelieerde mediakanalen schatten het aantal doden op vijftien.
Ook in Gaza-Stad waren meerdere luchtaanvallen, meldt persbureau Reuters. Twee huizen werden getroffen waarbij volgens medisch personeel meerdere doden zijn gevallen.
'Israëlisch kabinet bereidt zich voor op arrestatiebevelen van Strafhof'
De Israëlische regering houdt er rekening mee dat het Internationaal Strafhof in Den Haag mogelijk de komende week al de aanhouding beveelt van premier Netanyahu, minister van Defensie Gallant en de stafchef van het Israëlische leger Halevi. Dat meldde de nieuwszender Kanaal 12 en wordt door andere media bevestigd.
Pogingen om de aanklager van het hof langs diplomatieke weg op andere gedachten te brengen, zouden nog niets hebben opgeleverd. De arrestatiebevelen zouden verband houden met de humanitaire situatie die door de oorlog in Gaza is ontstaan, met name de hongersnood, en het niet naleven door Israël van de plicht om burgers in tijd van oorlog te beschermen.
Netanyahu en zijn ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken zouden medio deze maand al besloten hebben om de aanhouding van Israëlische bewindslieden te voorkomen. Een bron verklaarde tegen The Times of Israël dat de hoop is gevestigd op bemoeienis van de Verenigde Staten.
Palestijnen op Westelijke Jordaanoever verliezen steeds meer land aan kolonisten
De Palestijnen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zien dat de Israëlische staat en Israëlische kolonisten steeds meer land van hen afpakken. In de eerste maanden van het jaar heeft de regering grote stukken land toegewezen aan Israëlische kolonisten en het Israëlische leger.
De ultrarechtse minister Smotrich, die financiën en civiel bestuur in bezet gebied in zijn portefeuille heeft en zelf kolonist is, publiceerde jaren geleden een plan om de Westoever te annexeren. Hij zei vorige maand dat de regering "op strategische wijze" nederzettingen wil bevorderen. De regering zet zo daadwerkelijk stappen in de richting van een annexatie, zegt Mauricio Lapchik van Peace Now. "Het idee is dat er steeds meer kolonisten in het gebied gaan wonen, zodat de scheidslijn met het Palestijnse gebied verdwijnt."
Demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken pleitte maandag bij haar EU-collega's voor meer sancties tegen Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever die Palestijnen verjagen. "Er zijn heel veel acties van kolonisten die Palestijnen van hun huis en haard verjagen. Dat maakt het steeds ingewikkelder om tot een twee-statenoplossing te komen", zei ze.
Nieuw liveblog
Welkom in een nieuw liveblog over de situatie in het Midden-Oosten. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.