Een pro-Palestijnse betoger wordt aangevallen door tegendemonstranten
NOS NieuwsAangepast

Rellen tussen betogers op universiteit LA, in New York grijpt politie in

Op de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) zijn gevechten uitgebroken tussen pro-Palestijnse en pro-Israëlische betogers. Net als op een aantal andere campussen in de Verenigde Staten wordt ook op de campus van UCLA al dagen actiegevoerd voor de Palestijnen.

Net voor middennacht plaatselijke tijd kwamen tegendemonstranten de campus op en probeerden de barricaden omver te trekken die de pro-Palestijnse studenten hadden opgericht. Er braken gevechten uit waarbij met pepperspray werd gespoten en met vuurwerk werd gegooid. Veiligheidspersoneel van de universiteit greep niet in.

Het universiteitsbestuur heeft de politie van Los Angeles ingeschakeld. Agenten in oproeruitrusting zijn inmiddels aanwezig om de boel te kalmeren.

Bezetting Columbia University

Los Angeles is niet de enige plek in de Verenigde Staten waar het tot diep in de nacht (lokale tijd) onrustig was. Ook in New York op de Columbia University greep een grote politiemacht in bij een bezetting van een universiteitsgebouw.

Studenten hadden er Hamilton Hall, waar het bestuur zetelt, gebarricadeerd in het kader van een pro-Palestijns protest. Door een raam in te slaan, konden ze de deuren van het gebouw openen. Met stoelen en tafels werden deuren geblokkeerd en tientallen andere studenten bleven buiten staan om de bezetting in stand te houden.

De oproerpolitie maakte na uren een einde aan de bezettingen. Bijna honderd studenten op de campus van Columbia zijn gearresteerd en in bussen afgevoerd.

In groten getale was de politie van New York aanwezig bij Hamilton Hall

Het universiteitsbestuur zei geen andere keuze te hebben dan de politie in te schakelen. "We hebben duidelijk gemaakt dat het leven op de campus niet oneindig ontwricht kan worden door betogers die regels en wetten overtreden." Het bestuur heeft aangegeven dat er in ieder geval tot 17 mei politie aanwezig blijft op de campus.

'Nog nooit zoveel politie gezien'

Dani Morera Trettin studeert journalistiek op Columbia University en heeft de afgelopen dagen het protest van dichtbij meegemaakt. Morera Trettin is zelf niet gaan protesteren, maar was wel elke dag op de campus. "Ik heb nog nooit zo'n grote politiemacht gezien. Er was ook niet gecommuniceerd dat de politie zou ingrijpen."

De agenten gingen het pand via een raam op de eerste verdieping binnen:

Politie New York arresteert tientallen pro-Palestijnse activisten

Wat de 25-jarige internationale student nog het ergste van alles vindt, is dat de politie ook verslaggevers wegstuurde. "Ze zeiden dat iedereen weg moest en niemand verslag mocht doen. Het feit dat daarom niemand kon vastleggen hoe de politie te werk ging, is heel kwalijk", aldus Morera Trettin, die de protesten via sociale media en de universiteitsradio nauwlettend in de gaten hield.

"Er ontstond frustratie omdat Columbia de gesprekken met de betogers had opgeschort en omdat het bestuur niet aan hun eisen voldeed. Daarom bezetten zij Hamilton Hall, met in het achterhoofd het protest van 1968 tegen de Vietnamoorlog."

'Geen vreedzaam protest'

Al geruime tijd zijn er op universiteiten in de Verenigde Staten pro-Palestijnse protesten. Ongeveer twee weken geleden werd er een compleet tentenkamp opgezet op de Columbia University. De studenten eisen een staakt-het-vuren in Gaza en hebben felle kritiek op de regering-Biden.

Ook willen ze dat de universiteiten hun banden verbreken met bedrijven die connecties hebben met Israël, waaronder wapenleveranciers. Biden liet weten dat het bezetten van een academisch gebouw "absoluut de verkeerde aanpak is" en "geen voorbeeld is van een vreedzaam protest".

Volgens de studenten gooit de politie met zijn harde optreden juist olie op het vuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl