Midden-Oostenblog
Oorlog in Gaza
NOS NieuwsAangepast

'Tientallen drones onderweg vanuit Iran naar Israël'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • Israëlische leger in hoogste staat van paraatheid
  • Israël: "Iran zal consequenties dragen voor escalatie"
  • Biden keert eerder terug van weekend in Delaware

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

Nieuw liveblog

Vanwege de ontwikkelingen gaan we verder in een nieuw liveblog.

Israëlisch leger: regeringsvliegtuig opgestegen

Het Israëlische regeringsvliegtuig is uit voorzorg opgestegen, meldt het Israëlische leger. Het toestel wordt normaal gesproken gebruikt om de premier en president van het land te vervoeren.

Waarschijnlijk is het vliegtuig opgestegen naar aanleiding van de berichten dat er drones onderweg zijn van Iran naar Israël. Het luchtafweersysteem van Israël, 'Iron Dome' genaamd, is volgens het Israëlische leger in de hoogste staat van paraatheid.

'Tientallen drones onderweg vanuit Iran naar Israël'

Er zijn tientallen drones onderweg vanuit Iran naar Israël, meldt het Israëlische leger. Vermoedelijk duurt het nog uren voordat de drones Israël hebben bereikt.

Een Iraanse drone tijdens een oefening van het Iraanse leger op 27 oktober 2023

NOS-correspondent Nasrah Habiballah over de situatie in Israël

Correspondent Nasrah Habiballah vertelt in het NOS Journaal van 20.00 uur dat Israël er niet van uitgaat dat de kaping van een Israëlisch containerschip de vergeldingsactie van Iran is. Israël houdt er serieus rekening mee dat er nog een grotere wraakactie komt voor de aanval op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus van 1 april.

Correspondent Nasrah Habiballah over de mogelijke vergeldingsactie van Iran

Jordanië sluit luchtruim vanaf middernacht

Jordanië sluit vanaf middernacht het luchtruim vanwege de opgelopen spanningen tussen Israël en Iran. Er kunnen dan geen vliegtuigen meer landen of opstijgen vanaf de luchthavens.

Het westen van Jordanië grenst aan Israël. Verwacht wordt dat Iran op korte termijn een aanval uitvoert op Israëlisch grondgebied, als vergelding voor de recente luchtaanval op het Iraanse ambassadeterrein in de Syrische hoofdstad Damascus. Het Israëlische leger is in hoogste staat van paraatheid en er zijn al tientallen gevechtstoestellen in de lucht.

Witte Huis eist dat Iran containerschip laat gaan

Het Witte Huis eist dat Iran onmiddellijk het containerschip vrijgeeft dat het heeft gekaapt. De inname is een "grove schending van het internationaal recht en een daad van piraterij", zegt woordvoerder Adrienne Watson.

Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde enterden het schip vanochtend in de Straat van Hormuz, de zeestraat tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Het schip is van een Brits bedrijf, dat deels eigendom is van een Israëlische zakenman.

Aan boord van het schip zijn 25 bemanningsleden. De Amerikanen eisen ook dat Iran hen laat gaan.

Israëlische leger in hoogste staat van paraatheid

Het Israëlische leger is in hoogste staat van paraatheid vanwege de dreiging uit Iran. Tientallen gevechtsvliegtuigen zijn uit voorzorg al in de lucht.

Schoolreizen en andere activiteiten voor jongeren zijn voor de komende dagen afgelast. De maatregelen zijn bekendgemaakt door legerwoordvoerder Daniel Hagari.

Verwacht wordt dat Iran een aanval op Israëlisch grondgebied gaat uitvoeren. De Amerikaanse president Biden denkt dat dat snel gaat gebeuren. Hij heeft een weekend in zijn vakantiehuis in Delaware afgebroken om met zijn veiligheidsadviseurs in Washington te overleggen.

Israëlische soldaten tijdens een oefening in het noorden van het land, begin juli 2023

Duitsland haalt familieleden ambassade uit Iran weg

Duitsland gaat familieleden van medewerkers van zijn ambassade in Iran terughalen. Ze verlaten vandaag nog het land, met het oog op het escalerende conflict tussen Iran en Israël.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt crisisberaad over de dreiging in de regio. Volgens het ministerie hebben al meer dan honderd Duitse burgers die in Iran verblijven zich aangemeld voor een crisislijst en zullen ze worden ingelicht over mogelijke noodmaatregelen. Het ministerie riep gisteren alle Duitsers in Iran al op het land zo snel mogelijk te verlaten.

De Nederlandse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran is morgen uit voorzorg dicht. KLM heeft besloten voorlopig niet meer over Iran te vliegen.

Biden keert eerder terug van bezoek Delaware om spanningen Midden-Oosten

De Amerikaanse president Biden keert eerder terug van een bezoek aan zijn thuisstaat Delaware vanwege de spanningen tussen Israël en Iran. Het Witte Huis maakt bekend dat hij vanmiddag plaatselijke tijd terug naar Washington gaat.

Daar zal hij met zijn veiligheidsadviseurs overleggen over de situatie in het Midden-Oosten. De VS verwacht dat Iran een rechtstreekse aanval op Israël gaat uitvoeren. Biden verwacht zo'n actie "eerder vroeger, dan later", zei hij gisteren.

Biden komt aan in Delaware

Bruins Slot uit zorgen tegenover Iraanse minister

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot heeft met haar Iraanse ambtgenoot Abdollahian gebeld en haar zorgen kenbaar gemaakt over de Iraanse dreiging jegens Israël.

Joost Klein niet van plan songfestival te skippen

Joost Klein is niet van plan om het Eurovisie Songfestival in Malmö volgende maand te skippen. Een aantal acteurs, artiesten en schrijvers riep hem gisteren in een open brief op om niet naar het muziekevenement te gaan vanwege de deelname van Israël.

Klein zegt dat hij hun "pijn" hoort. "Helaas is het een te groot dilemma om denk ik op een kleine harlekijn als ik af te schuiven", zegt hij tegen aanwezige pers, voorafgaand aan Eurovision in Concert in AFAS Live in Amsterdam, waar vandaag een aantal acts optreden die aan het songfestival meedoen. "Als ik een wereldleider was, zou ik allang wat hebben gedaan, hoop ik."

In de brief staat onder meer: "Terwijl de voorbereidingen van het Eurovisiefestival in volle gang zijn, voert één van de deelnemende landen, Israël, een genocide uit op 2,3 miljoen Palestijnen, al 16 jaar opgesloten in Gaza, hongert hen moedwillig uit en houdt alle grenzen voor hen gesloten."

AVROTROS zei dat het songfestival een apolitiek evenement is. "Dit is dus ook niet de plek waar dit diepgewortelde conflict kan worden opgelost." De organisatie van het Eurovisie Songfestival kan een land wel weren. Sinds 2022 zijn Rusland en Wit-Rusland niet meer welkom vanwege de oorlog in Oekraïne.

"Ik denk dat de brief niet aan mij gericht had moeten zijn":

Joost Klein gaat Eurovisie Songfestival niet boycotten na oproep

Israël dreigt: 'Iran zal consequenties dragen voor escalatie'

Het Israëlische leger waarschuwt Iran voor de consequenties als het "de situatie laat escaleren". Woordvoerder Daniel Hagari kwam met dat dreigement nadat Iran eerder vandaag een vrachtschip had gekaapt in de Straat van Hormuz.

"Israël verkeert in hoge staat van paraatheid. We zijn in verhoogde staat van paraatheid om Israël te beschermen tegen verdere Iraanse agressie."

De entering van het schip is mogelijk een wraakactie voor de recente luchtaanval op het Iraanse ambassadeterrein in de Syrische hoofdstad Damascus. Verwacht wordt dat Iran nog een rechtstreekse aanval op Israël gaat uitvoeren. De Amerikaanse president Biden zei gisteravond dat hij zo'n actie "eerder vroeger, dan later" verwacht.

KLM vliegt niet meer over Iran

KLM vliegt per direct niet meer over Iran en in Israël alleen nog van en naar Tel Aviv. De maatschappij heeft dat besloten vanwege signalen dat een Iraanse aanval op Israëlische doelen ophanden is. "Veiligheid heeft de hoogste prioriteit voor KLM", staat in een verklaring.

KLM zegt dat het besluit volgt op een veiligheidsanalyse. Ook staat het bedrijf in direct contact met de Nederlandse en andere overheden. "Uit deze analyse blijkt dat wij nog steeds veilig van en naar Tel Aviv kunnen vliegen. We houden de situatie nauwlettend in de gaten."

Eerder werd bekend dat de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas vluchten van Londen naar Perth omleidt, om het Iraanse luchtruim te vermijden. Lufthansa en dochteronderneming Austrian Airlines vliegen ook niet meer over Iran. Zij schortten deze week ook hun vluchten naar de Iraanse hoofdstad Teheran op.

KLM-vliegtuig

Iran meldt inname schip met link naar Israël

Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde hebben een vrachtschip ingenomen in de Straat van Hormuz, melden Iraanse staatsmedia. Op beelden die zij hebben gedeeld is te zien hoe commando's het schip enteren via een helikopter.

Het schip is eigendom van Zodiac Maritime, een internationale rederij die gedeeltelijk eigendom is van de Israëlische zakenman Eyal Ofer. Vanochtend berichtten maritieme bedrijven al over een kaping in de zeestraat tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten en nu melden Iraanse staatsmedia dat Teheran verantwoordelijk is.

Eyal Ofer is volgens zakenblad Forbes de rijkste man van Israël met een vermogen van omgerekend 22 miljard euro. Afgelopen november kwam Ofer in het nieuws omdat een kaping op een van zijn schepen werd verijdeld door de Amerikaanse marine.

Iran dreigde de afgelopen tijd met wraak voor vermoedelijke Israëlische luchtaanvallen op zijn consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus op 1 april, waarbij zeven officieren van de Revolutionaire Garde omkwamen. Onder hen waren twee hoge commandanten.

Iran entert vrachtschip in Perzische Golf

Nederlandse ambassade in Teheran morgen dicht om spanningen tussen Iran en Israël

De Nederlandse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran is morgen uit voorzorg dicht. Ook het consulaat in de Iraakse stad Erbil is uit voorzorg gesloten voor publiek. Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet dit in verband met de oplopende spanningen tussen Iran en Israël. De posten in Teheran en Erbil zijn normaal gesproken op zondag open omdat dat het begin van de werkweek is.

"Mensen die een afspraak hadden, zijn of worden spoedig geïnformeerd dat deze wordt verzet", schrijft het ministerie. Het gaat dan vooral om afspraken van mensen die een visum willen aanvragen om naar Nederland te reizen.

Andere werkzaamheden van de diplomatieke posten gaan wel door. "De veiligheid van de medewerkers heeft daarbij de hoogste prioriteit", staat in de verklaring.

Biden: 'Aanval Iran eerder vroeger dan later'

De Amerikaanse president Biden verwacht dat Iran "eerder vroeger dan later" Israël zal aanvallen. Dat zei hij in Washington tegen journalisten.

Biden zei erbij dat hij geen gevoelige informatie erover wil vrijgeven. Verder richtte hij zich tot Teheran: "Doe het niet", zei hij.

De Verenigde Staten hebben met spoed oorlogsschepen in positie gebracht om Israël en de Amerikaanse troepen in de regio te beschermen en in de hoop de aanval van Iran af te wenden.

Volgens CNN heeft de VS gezien dat Iran militair materieel aan het verplaatsen is, waaronder drones en kruisraketten. Ook zegt de nieuwszender dat de Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten dat Iran aanvallen zal uitvoeren op meerdere doelen in Israël en dat Iraanse bondgenoten mogelijk ook betrokken worden bij het uitvoeren van de aanvallen.

Bekijk hier meer over de schaduwoorlog tussen Iran en Israël:

De schaduwoorlog tussen Iran en Israël

Ook Austrian Airlines stopt met vluchten naar Teheran

Na de Duitse maatschappij Lufthansa stopt ook het Oostenrijkse Austrian Airlines tijdelijk met vluchten naar Teheran, vanwege zorgen over de veiligheid van personeel en passagiers. In ieder geval tot 18 april schrapt de maatschappij de vluchten. Austrian Airlines, een dochtermaatschappij van Lufthansa, was de laatste West-Europese maatschappij die nog naar Iran vloog.

Ook vluchten die nu nog door het Iraanse luchtruim vliegen zullen worden aangepast, zegt Austrian in een persverklaring. "De veiligheid van onze passagiers en medewerkers gaat voor alles."

Oostenrijk riep gisteren al zijn burgers op om Iran te verlaten, in navolging van de Duitse regering.

Demonstranten verstoren bijeenkomst Israëlische spreker in Surhuisterveen

Een toespraak van de Israëlische spreker Hananya Naftali in het Friese dorp Surhuisterveen is verstoord door pro-Palestijnse actievoerders, zo meldt Omrop Fryslân. Vier leden van de actiegroep Friesland For Palestine zaten in de zaal en riepen pro-Palestijnse opmerkingen. Daarna werden ze door de beveiliging uit de zaal gezet. Er is niemand aangehouden.

Naftali werkt in het mediateam van de Israëlische premier Netanyahu en was in Surhuisterveen op uitnodiging van de organisatie Christenen voor Israël. Op de website van die organisatie zegt Naftali dat hij uit liefde voor zijn land werkt, "en niet uit haat voor de Palestijnen".

Friesland For Palestine had eerder al aangekondigd te gaan demonstreren tegen de 'zionistenbijeenkomst', en demonstreerde eerder op de avond ook al buiten het zalencentrum. "Wij vinden dat het extreme gedachtegoed van Naftali geen podium mag krijgen in Friesland", zei een van de actievoerders daar.

Bekijk hier beelden van de bijeenkomst en de demonstratie, gefilmd door regio-omroep RTV-NOF:

'Dode bij inval kolonisten in Palestijns dorp'

Een groep van tientallen Israëlische kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever heeft een Palestijns dorp aangevallen, waarbij een Palestijnse man is doodgeschoten. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP op basis van Palestijnse functionarissen.

De kolonisten waren bewapend en hebben huizen en auto's in brand gestoken. AP schrijft dat de kolonisten op zoek waren naar een 14-jarige Israëlische jongen, die sinds vanochtend in de omgeving wordt vermist.

Het Israëlische leger is ook op zoek naar de jongen. Daarbij zijn gewelddadige confrontaties met Palestijnen uitgebroken, waarbij het leger het vuur heeft geopend op stenen gooiende Palestijnen, schrijft het op X.

De Palestijnse Rode Halve Maan zegt op X dat bij de aanval op het dorp een ambulance is beschoten door kolonisten. Het Palestijnse persbureau Wafa meldt daarnaast dat een tweede Palestijns dorp is aangevallen door kolonisten.

Eerder op vrijdag kwamen twee Palestijnen om het leven bij Israëlische invallen op de Westelijke Jordaanoever. Een van hen was volgens het Israëlische leger een Hamascommandant.

Een gewonde Palestijn wordt na een aanval van kolonisten naar het ziekenhuis gebracht

Nederland past reisadvies Israël aan

In navolging van verschillende andere landen heeft ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuw reisadvies gepubliceerd voor Israël.

"In verband met de oplopende spanningen tussen Iran en Israël is er een verhoogde kans op raketaanvallen en terroristische aanslagen in heel Israël", staat in het reisadvies. De kleurcodes in het advies, die aangeven hoe risicovol het reizen naar bepaalde plekken is, zijn wel hetzelfde gebleven.

Gaza, de grensgebieden tussen Israël en Libanon, Syrië en Egypte en de Golan zijn rood: alle reizen worden ontraden. De rest van Israël is oranje, wat wil zeggen dat reizen worden afgeraden tenzij deze "strikt noodzakelijk" zijn. Maar, zo stelt het advies: "In verband met de actuele situatie, is het raadzaam ook een noodzakelijke reis naar Israël op dit moment uit te stellen".

Verschillende landen hebben vandaag waarschuwingen afgegeven om niet naar Israël en naburige landen af te reizen, waaronder Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, India en Polen.

De reden is de vrees voor escalatie tussen Iran en Israël. Verwacht wordt dat Iran een Israëlisch doelwit gaat aanvallen als vergelding voor de eerdere Israëlische aanval op een Iraans consulaat. Israël zegt terug te zullen slaan als Iran inderdaad aanvalt.

Kinderen in Gaza vieren Eid al vliegerend om even oorlog te vergeten

Kinderen in Gaza vieren het einde van de ramadan, Eid al-Fitr, met vliegers, schmink en spelletjes op het strand van Gaza. Het is een klein moment van verlichting en blijdschap te midden van oorlog.

"Ik ben hier om me te vermaken en me niet somber te voelen," zegt een meisje.

Een lokale cameraploeg maakte deze beelden voor de NOS:

Kinderen in Gaza sluiten Ramadan vliegerend af: 'Om me niet somber te voelen'

Palestijns-Britse chirurg toegang geweigerd tot Duitsland

De Palestijns-Britse chirurg Ghassan Abu Sitta zegt dat hem de toegang tot Duitsland is geweigerd. Abu Sitta was vrijdagochtend vanuit het Verenigd Koninkrijk op weg naar Berlijn om deel te nemen aan een pro-Palestijnse conferentie.

De politie op het vliegveld weigerde Abu Sitta toegang vanwege "de veiligheid van de mensen op de conferentie en de openbare orde", zegt Abu Sitta tegen AP.

Abu Sitta werkte in het begin van de oorlog een aantal weken als chirurg in Gaza en sprak zich uit tegen de "oorlogsmisdaden" van Israël.

De conferentie zelf is vandaag binnengevallen en opgedoekt door de Duitse politie. Volgens de politie was er een livestream vertoond op de conferentie van een persoon die geen politieke activiteiten in Duitsland mag uitvoeren.

"Het is goed dat de Berlijnse politie een hard optreden tegen het zogenaamde Palestina Congres in Berlijn heeft aangekondigd," schreef de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser op X. "Iedereen die islamitische propaganda en haat tegen Joden verspreidt, moet weten dat zij snel en consequent vervolgd zullen worden."

De conferentie was georganiseerd door "Palestijnse, Joodse, Duitse en internationale activisten" om zich uit te spreken tegen de Duitse steun "voor de genocide in Gaza", aldus de website van de conferentie. Verschillende pro-Palestijnse prominenten zouden spreken op de conferentie.

Beelden na beschieting journalisten in Gaza

Eerder vandaag werd een groep journalisten beschoten in het vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal-Gaza. Op beelden is te zien hoe een gewonde cameraman van de Turkse publieke omroep TRT na de aanval bij het ziekenhuis aankomt. Zijn voet moest meteen worden geamputeerd, zegt zijn werkgever.

TRT en de Turkse regering zeggen dat Israël de aanval uitvoerde. Israël zelf heeft niet gereageerd.

Dit zijn beelden van de aankomst van de cameraman in het ziekenhuis:

Journalist verliest voet in Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp

Ook Noorwegen 'klaar' om Palestijnse staat te erkennen

In navolging van onder andere Spanje en Ierland is ook Noorwegen van plan een Palestijnse staat te erkennen. Dat zei de Noorse premier Jonas Gahr Støre in een persconferentie met zijn Spaanse ambtsgenoot Pedro Sánchez in Oslo.

"Noorwegen staat klaar om de staat Palestina te erkennen," zei Støre. Zo'n stap moet genomen worden in coördinatie met "gelijkgestemde landen". Hij voegde daaraan toe dat er geen tijdlijn is vastgesteld voor zo'n erkenning.

De Spaanse premier Sánchez is op een tour langs een reeks Europese landen om te pleiten voor het erkennen van een Palestijnse staat. Na Oslo vloog hij naar Dublin, waar hij sprak met de Ierse premier Simon Harris.

De Noorse premier Jonas Gahr Støre (r) en de Spaanse premier Pedro Sánchez op de persconferentie

Harris zei na deze ontmoeting dat Ierland met zoveel mogelijk landen een Palestijnse staat wil erkennen, om "de sterkste boodschap af te geven". "Het Israëlische volk verdient een veilige en vreedzame toekomst, net zoals het Palestijnse volk [dat verdient]. Gelijke soevereiniteit, gelijk respect", zei Harris.

Sánchez bezoekt later de regeringsleiders van België, Portugal en Slovenië. Volgens hem is de erkenning van een Palestijnse staat "in het geopolitieke belang van Europa". Israël vindt dat het erkennen van een Palestijnse staat het "belonen van terrorisme" zou zijn.

Mogelijk snel Iraanse aanval op Israël, 'maar niet om te escaleren'

Dat Iran tot actie overgaat om de Israëlische aanval op het Iraans consulaat in Damascus te vergelden, is aan weinig twijfel onderhevig. Maar hoe een Iraanse aanval eruit zou zien, kan niemand met zekerheid zeggen.

The Wall Street Journal bericht dat het vandaag of morgen het geval zou kunnen zijn. Volgens Bloomberg zouden raketten en drones bij zo'n aanval kunnen worden ingezet. In Israël wordt rekening gehouden met een aanval op militaire- of overheidsdoelen, zoals de havens van Haifa of Eilat.

"We zijn nog nooit zo dicht bij een directe confrontatie tussen Iran en Israël geweest, en dat is natuurlijk erg zorgelijk," zegt Iran-kenner Peyman Jafari in het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland. Maar hij denkt dat Iran geen grote oorlog met Israël wil uitlokken. "Iran zet in op de lange termijn. Ze moeten nu wel iets laten horen, maar dat zullen ze waarschijnlijk op een berekenende manier doen."

Lees hier meer:

Ontheemd in Libanon door spanningen met Israël: 'Teruggaan is ondenkbaar'

Sinds oktober beschieten Israël en Hezbollah elkaar in Zuid-Libanon. Tienduizenden mensen vluchtten weg, naar familie of vrienden. Anderen worden ondergebracht in bijvoorbeeld een leegstaand hotel. Correspondent Daisy Mohr zocht ze op.

Ontheemd in Libanon door spanningen met Israël: 'Teruggaan is ondenkbaar'

Witte Huis: nog geen reactie Hamas op laatste voorstel

De VS wacht nog op een reactie van Hamas op een voorstel voor een staakt-het-vuren. Dat zegt Witte Huis-woordvoerder John Kirby.

Kirby zegt ook dat Israël zich houdt aan de afspraken om een grensovergang in het noorden van de Gazastrook te openen voor het leveren van noodhulp, maar dat "meer nodig is".

Afgelopen maandag wees Hamas in eerste instantie een Israëlisch voorstel af, noemde het later "star", maar zei het wel te gaan bestuderen. Dinsdag noemde de VS het voorstel "serieus" en zei dat de bal nu bij Hamas lag. Hamasleider Ismail Haniyeh zei dat het doden van zijn drie zoons door Israël woensdag geen invloed heeft op de onderhandelingen.

Volgens persbureau Reuters zou het voorstel dat op tafel ligt behelzen dat Israël 150.000 vluchtelingen terug laat keren naar het noorden van Gaza. Hamas zou in ruil daarvoor veertig gijzelaars moeten vrijlaten. De wapenstilstand zou in ieder geval zes weken duren.

Hamas heeft tot nu toe altijd een permanent bestand geëist in de onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars. Israël wil juist blijven doorvechten totdat Hamas volledig is uitgeschakeld.

Witte Huis-woordvoerder John Kirby eerder deze maand

Journalist verliest voet in Israëlische aanval

Een journalist van de Turkse publieke omroep TRT is zijn voet verloren tijdens een veronderstelde Israëlische aanval in het Nuseirat-vluchtelingenkamp in Centraal-Gaza. Dat meldt TRT.

Verschillende journalisten, van wie twee werkend voor het Arabische kanaal van TRT, zouden gewond zijn geraakt toen ze onder vuur werden genomen door een Israëlische tank. TRT-cameraman Sami Shehadeh was er dusdanig slecht aan toe dat zijn voet moest worden geamputeerd.

Op deze beelden komt de cameraman aan bij het ziekenhuis:

Israël heeft niet gereageerd op de berichtgeving. Wel is bekend dat het Israëlische leger sinds gisterochtend een grote militaire operatie uitvoert in en rond Nuseirat.

De directeur van TRT, Zahid Sobaci, zeg op X dat de aanval op TRT-journalisten alle "morele, wettelijke en humanitaire grenzen" overschrijdt.

De oorlog in Gaza heeft veel slachtoffers gemaakt onder journalisten. Volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CJP) zijn 95 journalisten en medewerkers van mediabedrijven omgekomen in Gaza, Israël en Libanon. Van hen zijn er 90 Palestijns, 2 Israëlisch en 3 Libanees. NRC telde zelfs 103 doden, en noemt de oorlog in Gaza "het dodelijkste conflict onder journalisten in decennia".

Tent van blikken in Gaza als boodschap aan de wereld

In Deir al Balah, in het midden van de Gazastrook, hebben Palestijnse vluchtelingen een tent van blikken gebouwd als symbool en protest dat zij afhankelijk zijn van voedselhulp en conservenblikken vanwege de Israëlische aanvallen op Gaza.

Er zijn ernstige voedseltekorten in Gaza, honderdduizenden Palestijnen zijn ontheemd, en in delen van het gebied heerst hongersnood.

"Deze conservenblikken vertellen eigenlijk het verhaal van elke tent in dit kamp. Er wordt iedere dag ingeblikt voedsel gegeten omdat dit het enige is wat er is," vertelt een bewoner van het tentenkamp in Deir al Balah.

Tent van blikken in Gaza als boodschap aan de wereld

Israël: eerste trucks met voedselhulp in Gaza via noordelijke grensovergang

De eerste vrachtwagens met voedselhulp zijn gisteren het noorden van Gaza binnengekomen via een nieuwe grenspost, ten westen van de bestaande grensovergang Erez, meldt Israël.

Na Amerikaanse druk heeft Israël toegezegd een grensovergang met het noorden van Gaza te openen om op die manier meer hulp in het gebied te krijgen. Eerst was er sprake dat de grenspost Erez, die dicht is sinds het begin van de oorlog, zou worden heropend. Gisteren zei Israël dat het in plaats daarvan een nieuwe, tijdelijke grensovergang zou openen, wat nu dus lijkt te zijn gebeurd.

De lading is gecontroleerd bij de grenspost Kerem Shalom, op de grens tussen Israël en Egypte. Internationaal wordt grote druk uitgeoefend op Israël om meer voedselhulp toe te laten tot de Gazastrook. Grenspost Erez was een van de doelen die op 7 oktober werden aangevallen door Hamas.

Israël heeft ook beloofd om de haven van het vlak bij Gaza gelegen Ashdod open te stellen voor voedselhulp. Ashdod is een van de drie grote overslaghavens in het land. Verder moet er meer voedsel naar Gaza komen via Jordanië.

Niet duidelijk is hoeveel voedselhulp Israël wil toelaten. In het noorden van Gaza heerst een hongersnood, ook in het zuiden zijn enorme tekorten.

Frankrijk scherpt reisadvies aan, haalt familie diplomaten weg uit Iran

Frankrijk raadt zijn burgers af om de komende dagen te reizen naar Iran, Libanon, Israël en de Palestijnse gebieden. Verder worden gezinsleden van in Teheran gestationeerde Franse diplomaten geëvacueerd. De maatregelen worden genomen in verband met de oplopende spanning tussen Israël en Iran. Groot-Brittannië, Canada en Australië raden hun burgers uitdrukkelijk af naar Israël te gaan.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal schrijft dat Israël rekening houdt met een rechtstreekse aanval op zijn grondgebied door Iran op korte termijn, mogelijk al vandaag of morgen. Daarmee zou Teheran de aanval op het Iraanse ambassadeterrein in Damascus van 1 april willen vergelden. Internationaal wordt aangenomen dat Israël daarachter zat. Er kwamen dertien mensen om het leven, onder wie zeven leden van de machtige Revolutionaire Garde.

Voor de vier landen waarvoor Frankrijk een negatief reisadvies afgeeft geldt in Nederland al langer de kleurcode rood: het wordt dringend afgeraden om erheen te gaan. Wie er is moet proberen weg te komen. Het is er te gevaarlijk en de ambassades of consulaten kunnen niets doen voor reizigers die in de problemen komen. Over de vraag of Nederlandse diplomaten in Israël zich nog mogen verplaatsen wil een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken niks zeggen, omdat er nooit mededelingen worden gedaan over veiligheidsmaatregelen.

VS beperkt bewegingsvrijheid diplomaten in Israël

Amerikaanse diplomaten in Israël mogen zich niet meer buiten de steden Jeruzalem, Tel Aviv en Beër Sjeva komen. Het gaat om een voorzorgsmaatregel 'ten overvloede' met het oog op een mogelijke Iraanse aanval op Israëlisch grondgebied. Iran dreigt met vergelding van de aanval op zijn diplomatieke post in Damascus op 1 april die dertien mensen het leven kostte. Israël wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden.

Momenteel is er veel diplomatieke activiteit om escalatie van het conflict tussen Israël en aartsvijand Iran te voorkomen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft er bij China, Turkije en Saudi-Arabië op aangedrongen om Teheran in toom te houden, terwijl zijn collega's Cameron (VK) en Baerbock (Duitsland) hebben gebeld met hun Iraanse evenknie.

Lufthansa blijft Teheran mijden

Lufthansa vliegt ook vandaag en morgen niet naar Teheran. De Duitse luchtvaartmaatschappij had zijn vluchten van en naar Iran afgelopen zaterdag al stilgelegd. De hoop was dat die gisteren hervat zouden kunnen worden, maar vanwege de spanningen tussen Iran en Israël gebeurt dat dus niet. "We houden de situatie in het Midden-Oosten permanent in de gaten en hebben nauw contact met de autoriteiten", staat in een verklaring. KLM heeft geen rechtstreekse vluchten naar Teheran.

Premier Spanje begint lobby voor erkenning Palestijnse staat

De Spaanse premier Sánchez begint in Oslo aan een reeks ontmoetingen met leiders van EU-landen. Hij gaat er komende dagen bij de regeringsleiders van Noorwegen, Ierland, Portugal, Slovenië en België voor pleiten om een Palestijnse staat te erkennen. Woensdag zei hij in het Spaanse parlement al dat die erkenning "in het geopolitieke belang van Europa" is. Wat hem betreft kan de internationale gemeenschap de Palestijnse staat niet helpen als het bestaan daarvan niet wordt erkend.

Sánchez heeft zich al vaker uitgesproken voor erkenning van een Palestijnse staat en wil ook dat Spanje dat doet, al is niet duidelijk of hij daarvoor de steun van het parlement krijgt. De relatie tussen Spanje en Israël staat onder druk door de oorlog: Israël trok eind vorig jaar zijn ambassadeur in Spanje terug nadat Sánchez kritiek had geleverd op het Israëlische optreden in Gaza. In januari nam de ambassadeur haar plek weer in omdat de toon van Madrid "ten goede" zou zijn veranderd.

De EU-lidstaten waarvan Sánchez zijn ambtgenoten spreekt staan sinds het begin van de oorlog in Gaza allemaal kritisch tegenover Israël. Ook Malta wil Palestina als staat erkennen. De meeste niet-westerse landen erkennen de Palestijnse staat al. Nederland, de VS en veruit de meeste EU-landen doen dat niet.

De Spaanse premier Sánchez (l.) wordt ontvangen door zijn collega Gahr Støre

Israël: 'Voorbereid op directe aanval van Iran'

Israël houdt rekening met een rechtstreekse aanval op zijn grondgebied door Iran in de komende 24 tot 48 uur. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van een niet nader genoemde bron. De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft zijn Amerikaanse collega Austin gezegd dat Israël voorbereid is op een dergelijke confrontatie, en dat Iran kan rekenen op een "passend antwoord".

Iran houdt Israël verantwoordelijk voor een aanval op het terrein van de Iraanse ambassade in Damascus, waarbij op 1 april dertien mensen om het leven kwamen. Onder hen was een commandant van de in Iran zeer invloedrijke Revolutionaire Garde. De hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei, zei woensdag dat Teheran deze actie beschouwt als een aanval op Iraans grondgebied, en dat het wraak zal nemen op Israël.

The Wall Street Journal citeert een ingewijde die weet dat in Teheran scenario's klaarliggen voor een aanval op Israël, maar dat er nog geen definitief besluit over is genomen. De vrees bestaat dat de oorlog in Gaza door de opgelopen spanning tussen Israël en Iran zal escaleren.

Bekijk hier welke rol Iran speelt bij de machtsstrijd in het Midden-Oosten:

Krant: op 28 april arriveren schepen VS voor aanleg haven Gaza

Naar verwachting 28 april komen Amerikaanse marineschepen aan voor de bouw van een haven bij Gaza, schrijft de krant Times of Israël. De VS wil met de drijvende pier een gestage toevoer van noodhulp garanderen, maar experts verwachten allerlei complicaties. De haven moet begin mei in gebruik worden genomen.

Hij komt zo'n 5 kilometer voor de kust van de Gaza te liggen. Speciale militaire apparatuur, die wordt aangevoerd met marineschepen, komt volgens de Israëlische krant over ruim twee weken aan. Naar schatting kost de aanleg zo'n 180 miljoen dollar, meldde ABC News deze week. Er moeten op termijn dagelijks 2 miljoen maaltijden per dag worden geleverd via de haven.

President Biden heeft beloofd dat er geen Amerikaanse militairen aan land zullen gaan. De vraag is hoe de humanitaire hulp vanaf de pier veilig aan land komt en vervolgens wordt verspreid over Gaza. Er zijn gesprekken met hulporganisaties en andere landen over een taakverdeling. Experts hebben grote twijfels over de haalbaarheid van het plan.

Israël geeft VN schuld van 'ophoping noodhulp over grens in Gaza'

Israël beschuldigt de VN ervan dat noodhulp lang blijft liggen in Gaza voordat het wordt uitgedeeld aan de bevolking. De inhoud van 600 vrachtwagens "ligt te wachten tot het wordt opgehaald door de VN", stelt de Israëlische instantie die gaat over de aanvoer van humanitaire hulp. Het probleem zou spelen aan de andere kant van de Israëlische grensovergang bij Kerem Shalom.

In de Palestijnse enclave woedt een humanitaire crisis, die volgens EU-buitenlandchef Borrell opzettelijk is veroorzaakt door Israël. Na een tussentijds vonnis van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en herhaaldelijke druk vanuit de VS heeft Israël onlangs de toevoer van noodhulp opgevoerd. "We hebben onze capaciteit opgeschaald", zegt de Israëlische instantie COGAT op X. "VN, doe je werk. De flessenhals zit niet aan de Israëlische kant".

De Verenigde Naties beamen dat er meer vrachtwagens Gaza binnenrijden, maar benadrukken dat het nog altijd niet genoeg is. "De trucks die binnenkomen zijn vaak maar halfvol", zei een woordvoerder van VN-hulporganisatie OCHA eerder deze week. Medewerkers moeten de inhoud vervolgens overladen naar nieuwe vrachtwagens.

De Israëlische minister van Defensie zei vandaag dat het aantal trucks geleidelijk zal groeien tot 500 per dag. Een nog te openen grensovergang in het noorden van Gaza zal helpen het tempo op te voeren. Maar een week na de aankondiging van dat plan is nog altijd onduidelijk wanneer de extra overgang opengaat.

Een aantal hulporganisaties was vandaag in gesprek met de Israëlische legerleiding. Speciaal gezant van de VS David Satterfield prees het werk van COGAT, maar uitte ook kritiek. De toename van noodhulp "compenseert niet voor zo'n vijf maanden waarin dat heel anders was", verwees hij naar de geringe hoeveelheid voedsel, medicijnen en hulpmiddelen de afgelopen maanden Gaza werd toegelaten.

Ondanks oorlogsellende vieren kinderen Eid al-Fitr: 'We moeten blijven spelen'

Na ruim een half jaar oorlog ligt Gaza voor een groot deel in puin. Ondanks de humanitaire crisis en het aanhoudende oorlogsgeweld hebben op sommige plekken kinderen feest gevierd ter ere van Eid al-Fitr, het Suikerfeest.

"Ondanks alles moeten we doorgaan met ons leven. We moeten spelen", zegt een van de kinderen die is geïnterviewd door journalisten.

Ondanks de pijn en het verdriet vieren kinderen in Gaza Eid al-Fitr in vreugde

FNV moet acties voor Gaza ondersteunen, zegt groep kritische leden

FNV-leden in de transportsector die in actie willen komen tegen internationale militaire transporten naar Israël durven dat niet, omdat zij zich niet voelen gesteund door hun vakbond. Dat zegt Berkan Kartal namens honderden FNV-leden.

Hetzelfde geldt voor werknemers uit andere sectoren die niet willen deelnemen aan economische activiteiten die de oorlog van Israël in Gaza ondersteunen. Honderden van de ongeveer 877.000 FNV-leden roepen de FNV nu publiekelijk op zich uit te spreken tegen wat ze "de voortdurende genocide in Gaza" noemen.

Het FNV-bestuur wil niet inhoudelijk reageren, maar verwijst naar uitspraken tegen de oorlog op de eigen website. Volgens de kritische leden zijn deze uitspraken onvoldoende en steunt de vakbond geen acties en demonstraties, terwijl de bonden daar volgens hen normaal gesproken nauw bij betrokken is.

Lees verder:

Tien doden gemeld bij zware beschietingen Centraal- en Noord-Gaza

Nieuwszender Al Jazeera schrijft dat er vandaag tien doden zijn gevallen door zware Israëlische beschietingen in Gaza. Het leger heeft de aanvallen op Centraal- en Noord-Gaza fors opgevoerd, zeggen bewoners en journalisten ter plekke. Daarbij zouden drones, straaljagers, artillerie en grondtroepen worden ingezet.

Afgelopen nacht voerde Israël al zware luchtaanvallen uit op meerdere plekken in de Gazastrook. Ook werd aansluitend een grondoperatie uitgevoerd, waarbij volgens het leger Hamas-militanten werden uitgeschakeld. Onder meer een belangrijke financier van de militante beweging zou daarbij zijn gedood.

Volgens Al Jazeera zijn de gevechten 's middags steeds heviger geworden. "Het is alsof het leger een nieuwe oorlog heeft gelanceerd", wordt een 20-jarige bewoner geciteerd. Bij een ziekenhuis in Gaza-Stad worden acht dodelijke slachtoffers gemeld. Vermoedelijk liggen er meer mensen bedolven onder puin. Ook in Nuseirat, ten noorden van Gaza-Stad, zouden zeker twee mensen om het leven zijn gekomen.

Nieuwsuur maakte afgelopen weekend deze video over de schaal van de verwoesting in Gaza na een half jaar oorlog:

Gaza in puin; zo groot is de verwoesting

Duizenden ultraorthodoxen protesteren in Tel Aviv tegen dienstplicht

In Tel Aviv demonstreren opnieuw vele duizenden ultraorthodoxe joden, melden Israëlische media. Door een uitspraak van het hooggerechtshof zijn de zogeheten charedim straks niet meer uitgesloten van militaire dienst. De demonstranten zijn daar fel op tegen.

In Israël is een fel maatschappelijk debat gaande over het onderwerp. De ultraorthodoxen vinden dat het hun recht is om niet te dienen in het leger. "Liever de gevangenis in dan het leger", staat op op spandoeken van de demonstranten. Er zijn meldingen van confrontaties tussen betogers en de politie in Tel Aviv.

Aanwijzingen dat meer Israëlische gijzelaars dood zijn dan gedacht

Vermoedelijk zijn er meer Israëlische gijzelaars overleden in Gaza dan tot nu toe werd aangenomen. Dat valt op te maken uit publicaties in internationale media die zich baseren op betrokkenen bij de onderhandelingen. Het leger heeft de dood van 34 van de 129 gijzelaars officieel bevestigd.

Amerikaanse en Israëlische functionarissen schatten dat meer gijzelaars zijn omgekomen dan officieel is gemeld, schrijft de krant The Wall Street Journal. Mogelijk zijn de meeste zelfs al dood, zeggen sommige Amerikaanse functionarissen. Ze baseren zich grotendeels op Israëlische inlichtingenrapporten. Een aantal gijzelaars is omgekomen door verwondingen die ze bij hun ontvoering opliepen. Anderen zijn gedood bij de Israëlische bombardementen op Gaza.

Een actie in Israël voor de vrijlating van de laatste gijzelaars in Gaza

Voor de eerste fase van een nieuwe deal zou Hamas gevraagd zijn veertig gijzelaars vrij te laten. Volgens anonieme bronnen moet die groep alle resterende vrouwen omvatten, en moet ook een aantal oudere mannen en gewonden vrij komen. In ruil daarvoor zou Israël honderden Palestijnen vrijlaten uit de gevangenis.

Maar Hamas heeft laten weten dat het niet beschikt over veertig levende gijzelaars die aan deze criteria voldoen, zeggen twee betrokken functionarissen tegen CNN. Volgens de nieuwzender heeft Israël de militante beweging nu gevraagd jongere gijzelaars vrij te laten, om zo toch aan veertig mensen te komen. Het is onduidelijk of Hamas hier al op heeft gereageerd.

Doden bij Israëlische luchtaanvallen Centraal-Gaza

Er zijn vijf doden en meerdere gewonden gevallen bij Israëlische luchtaanvallen op het vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal-Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Ook zouden er meerdere doden zijn gevallen in een ander vluchtelingenkamp, Al-Shati, door beschietingen vanaf zee.

Het Israëlische leger zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Hamasdoelen rond Nuseirat, maar vermeldt geen slachtofferaantallen. Wel deelt het beelden van de aanvallen op X. Naast straaljagers zegt het leger dat ook de marine is ingezet bij de aanvallen, en beschietingen heeft uitgevoerd langs de kust.

Los hiervan meldt Wafa acht doden bij twee luchtaanvallen in Rafah. Het Israëlische leger noemt deze aanvallen niet.

Volgens de laatste cijfers van het ministerie van Gezondheid in Gaza, dat wordt geleid door Hamas, zijn er zeker 33.545 Palestijnen omgekomen in de militaire campagne van Israël.

Beelden gedeeld door het Israëlische leger van de aanval op Nuseirat:

Wie is Hamasleider Ismail Haniyeh?

Gisteren doodde het Israëlische leger drie zoons en meerdere kleinkinderen van Hamasleider Ismail Haniyeh in een luchtaanval. Volgens Israël waren de zoons strijders van Hamas en "op weg om terroristische activiteiten te ondernemen". Volgens Hamas waren ze onderweg naar familie om Eid al-Fitr te vieren.

"Het bloed van mijn kinderen is niet waardevoller dan het bloed van de kinderen van het Palestijnse volk", zei Haniyeh tegen Al Jazeera na het vernemen van de dood van zijn familieleden. "Alle martelaren van Palestina zijn mijn kinderen."

Wie is deze politieke leider van Hamas? NOS kijkt terug naar zijn jeugd, zijn opkomst in het Palestijnse verzet, zijn politieke successen en zijn vertrek naar Qatar:

Israëlisch ministerie: 'Ieren aan verkeerde kant van de geschiedenis'

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hard uitgehaald naar de nieuwe Ierse premier Simon Harris en minister van Buitenlandse Zaken Micheál Martin.

Harris en Martin hadden in hun inauguratietoespraken in het Ierse parlement gisteren kritiek geleverd op het optreden van Israël in Gaza. "Onschuldige kinderen, vrouwen en mannen worden uitgehongerd en afgeslacht", zei Harris.

Het Israëlische ministerie schrijft in een reactie dat Harris in zijn toespraak "vergeten was de 133 Israëlische gijzelaars die al zes maanden in Hamas-tunnels wegkwijnen" te noemen. "Na de grootste massamoord op Joden sinds de Holocaust, [..] zijn er mensen in Ierland die volharden aan de verkeerde kant van de geschiedenis te staan", aldus het ministerie.

Het ministerie verwijt Ierland verder dat het de zaak van Zuid-Afrika - "de juridische arm van terreurorganisatie Hamas" - tegen Israël steunt, en dat het de Palestijnse staat wil erkennen.

Martin zei in zijn toespraak dat Ierland van plan is samen met andere landen de Palestijnse staat "binnen enkele weken" te erkennen.

De Ierse premier Simon Harris na zijn benoeming op 9 april

'Alles raakt op', ziet Nederlandse fysiotherapeut in Gaza

Fysiotherapeut Brigitte Hoeben werkte zes weken voor het Rode Kruis in een ziekenhuis in het zuiden van de Gaza, en is net terug in Nederland. Ze heeft de situatie in Gaza zien verslechteren.

"Je zag dat dingen opraakten", vertelt Hoeben vandaag in het NOS Radio 1 Journaal. "Een lokale collega kwam op mijn laatste dag naar ons huis toe en vroeg: 'Mag ik hier alsjeblieft water komen halen?', want op de markt is geen drinkwater meer te krijgen. Dat is zo verschrikkelijk om te zien, dat alles opraakt."

Honger

In Gaza heerst honger. Steeds meer Gazanen worden ziek vanwege ondervoeding en een gebrek aan schoon drinkwater. Hulporganisaties melden dat inmiddels tientallen kinderen van de honger zijn omgekomen. Daarbij is een groot deel van de ziekenhuizen in Gaza beschadigd of zelfs helemaal verwoest tijdens de oorlog.

Volgens Hoeben had de Israëlische luchtaanval op een hulpkonvooi van voedselhulporganisatie World Central Kitchen (WCK) vorige week een grote impact. "Ook op de voedselvoorziening van het ziekenhuis", zegt ze. Na de aanval, waarbij zeven hulpverleners werden gedood, stopten WCK en een andere hulporganisatie met hun werk in Gaza. De capaciteit voor voedseldistributie in Gaza is sindsdien sterk verminderd.

Chaos

De werkomstandigheden in het ziekenhuis zijn zeer zwaar. Hoeben beschrijft hoe 21.000 vluchtelingen bescherming hebben gezocht in de compound waar het ziekenhuispersoneel verblijft, en daar bivakkeert in tentjes. In het ziekenhuis zelf "slaapt iedereen op de gang. Ieder plekje dat vrij is wordt ingenomen door vluchtelingen", zegt Hoeben. "In die chaos proberen we zo goed en zo kwaad als het gaat te werken."

Israël heeft na Amerikaanse druk toegezegd meer hulp toe laten tot Gaza. Er zijn sindsdien meer vrachtwagens met hulpgoederen binnengekomen, maar nog altijd niet voldoende. Israël zou de Erez-grensovergang met het noorden van Gaza openen voor hulp, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Volgens Israëlische media heeft Israël afgezien van het openen van deze grensovergang, en wil het nu een andere overgang (Zikim) openen.

'VS vraagt Arabische landen te bemiddelen met Iran'

De Midden-Oostengezant van de VS, Brett McGurk, heeft verschillende Arabische landen gevraagd te bemiddelen met Iran en daarmee de spanningen tussen dat land en Israël te verminderen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron "met kennis van de situatie".

McGurk heeft gebeld met de ministers van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Irak, en hun gevraagd een boodschap over te brengen aan Iran. Deze ministers belden vervolgens met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

Spanningen tussen Iran en Israël zijn hoog opgelopen na de aanval op het Iraanse consulaat in Damascus eerder deze maand, waarbij zeven Iraanse officieren omkwamen. De VS heeft gezegd dat Israël de aanval heeft uitgevoerd, wat Israël zelf niet met zoveel woorden heeft bevestigd. Iran heeft herhaaldelijk gedreigd de aanval te vergelden, maar waar, hoe en wanneer is voer voor speculatie.

Persbureau Bloomberg meldde gisteren dat de Amerikanen verwachten dat een Iraanse aanval "ophanden" is. Het zou gaan om een raket- of droneaanval van Iran of zijn bondgenoten, gericht tegen Israëlische militaire of overheidsdoelen. Deze bondgenoten zijn bijvoorbeeld Hezbollah in Libanon, de Houthi's in Jemen, en bepaalde milities in Irak.

Dergelijke alarmerende waarschuwingen zijn eerder via anonieme Amerikaanse overheidsbronnen in de media verschenen. Vorige week meldde CBS News dat de VS een Iraanse aanval voor het einde van de ramadan verwachtte, wat niet is gebeurd.

Israëlische ambassades zijn uit voorzorg in hoge staat van paraatheid gebracht. Israël heeft gezegd terug te zullen slaan bij een eventuele aanval van Iran. President Biden zei gisteren dat de VS er alles aan doet om Israël te beschermen tegen een aanval van Iran.

Midden-Oostengezant van de VS, Brett McGurk, vorig jaar in Bahrein

Gaza-onderhandelaars melden kleine stapjes, 'maar dat kan juist slecht teken zijn'

Alle ogen zijn gericht op Caïro, waar Hamas en Israël sinds afgelopen weekend onderhandelen over een staakt-het-vuren. Er komen voorzichtig positieve signalen uit de Egyptische hoofdstad, maar een definitief vredesakkoord lijkt nog ver weg.

Het Israëlische leger trok zich eerder deze week grotendeels terug uit het zuiden van de Gazastrook en zegt meer hulp te gaan toelaten tot het noorden. Maar Netanyahu heeft ook gezegd dat er een datum is vastgesteld voor het binnenvallen van Rafah, en gisteren doodde Israël drie zonen van Hamas-leider Ismail Haniyeh.

Veel details over de onderhandelingen zijn niet bekend, maar persbureau Reuters meldde wel dat Israël bereid zou zijn om 150.000 vluchtelingen terug te laten keren naar het noorden van Gaza. Hamas zou in ruil daarvoor veertig gijzelaars moeten vrijlaten. De wapenstilstand zou in ieder geval zes weken duren.

Dat dit soort informatie naar buiten komt, kán een goed signaal zijn, zegt onderhandelingsexpert Nomi Bar-Yaacov in Nieuwsuur. Maar het lek via Reuters kan ook bedoeld zijn om de druk op te voeren omdat de deal dreigt te mislukken. "De succesvolste vredesbesprekingen worden klein en geheim gehouden. Als onderhandelaars lekken, gaat de deal meestal niet door," zegt Bar-Yaacov.

Lees hier meer:

Biden: VS doet er alles aan om Israël tegen Iraanse wraakactie te beschermen

President Biden heeft Israël de volledige steun van zijn land gegarandeerd om zich te beschermen tegen een aanval door Iran. Zo'n aanval wordt verwacht na het bombarderen van een Iraans consulair gebouw in de Syrische hoofdstad Damascus, waarbij dertien mensen omkwamen onder wie hoge Iraanse militairen. "We zullen er alles aan doen om Israël te beschermen", aldus Biden.

De Iraanse ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van het land, zei eerder op de dag dat de aanval op het consulaat een aanval op Iraans grondgebied was. "Het kwaadaardige regime moet worden bestraft, en het zal worden bestraft", sprak hij op televisie.

Israël heeft de aanval in Damascus officieel niet opgeëist, maar er zijn weinig twijfels over dat Israël erachter zit. Israëlische, en Amerikaanse troepen in de regio zijn sindsdien alert op een Iraanse wraakoefening.

'Israël bereid waterleidingen naar Zuid- en Noord-Gaza te herstellen'

De Israëlische autoriteiten hebben toestemming gegeven om de waterleiding naar Zuid-Gaza te laten herstellen, meldt krant Haaretz. Ook verwacht het leger dat de komende dagen de toevoer van stromend water naar het noorden van het gebied wordt hervat.

Aan het begin van de oorlog, na de terreuraanslagen door Hamas, sloot Israël de drie hoofdleidingen richting Gaza af. Van deze wateraansluitingen is de noordelijke opzettelijk dichtgehouden, om burgers zo te dwingen zuidwaarts te gaan. Vorige week maakte het Hooggerechtshof van Israël bekend dat de noordelijke leiding weer open zou gaan. Nu meldt de Israëlische krant dat het leger verwacht dat de leiding binnen enkele dagen wordt geopend.

De centrale waterleiding werd eind oktober weer in gebruik genomen. De zuidelijke leiding is zwaar beschadigd geraakt bij bombardementen, aldus de krant. De Waterautoriteit van Gaza heeft onlangs van Israël toestemming gekregen deze schade te herstellen. Deze werkzaamheden zouden vorige week al begonnen zijn. Volgens Haaretz zijn de reparaties waarschijnlijk over een paar dagen klaar. Vervolgens zal Israël de kraan weer opendraaien.

In Gaza woedt een zware humanitaire crisis. EU-buitenlandcoördinator Borrell zei vorige maand dat Israël bewust een hongersnood heeft veroorzaakt "als oorlogswapen".

Lufthansa schrapt vliegverkeer van en naar Teheran om opgelopen spanningen

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa schrapt alle vluchten van en naar de Iraanse hoofdstad Teheran. Dat besluit is genomen vanwege de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten, zegt het bedrijf tegen Reuters. Er wordt een Iraanse vergeldingsactie verwacht tegen Israël. Vorige week werden hoge Iraanse legercommandanten gedood bij een bombardement in Syrië, dat zeer waarschijnlijk is uitgevoerd door Israël.

Het persbureau schrijft op basis van een Lufthansa-woordvoerder dat het vliegverkeer waarschijnlijk tot en met morgen stilligt. Het is opvallend dat de vluchten vooralsnog voor zo'n korte tijd worden geschrapt. De woordvoerder geeft daarover geen nadere uitleg. "We houden de situatie in het Midden-Oosten nauwlettend in de gaten in samenwerking met de autoriteiten."

Amerikaanse functionarissen zeggen tegen persbureau Bloomberg dat een Iraanse wraakactie mogelijk binnen een paar dagen komt. Volgens inlichtingendiensten is het niet de vraag óf, maar vooral hoe en wanneer het Iraanse leger terugslaat. Vanuit Teheran en Tel Aviv zijn de afgelopen dagen forse dreigementen over en weer geuit.

De veronderstelde Israëlische luchtaanval trof 1 april het Iraanse consulaat in Damascus. Die actie wordt gezien als een grove escalatie, omdat zo'n diplomatieke post onschendbaar hoort te zijn. Bij het bombardement werden onder andere twee generaals van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood, de machtigste strijdkracht van het land.

Bombardement op Iraans consulaat in Damascus

Israëlische minister: er komt een extra ingang voor hulp naar Noord-Gaza

De Israëlische minister van Defensie Gallant zegt dat er een extra grensovergang komt voor het transport van noodhulp naar Noord-Gaza. Volgens hem zal via dit punt vooral humanitaire hulp uit Jordanië en noodgoederen die aankomen per zee worden geleverd. Het is nog onduidelijk wanneer het overgangspunt in het uiterste noordwesten van Gaza, tussen de Israëlische plaats Zikim en As-Siafa in Gaza, wordt geopend.

Israël, dat bepaalt hoeveel noodhulp er binnenkomt, staat internationaal onder grote druk meer toe te laten tot Gaza. Er is een zware humanitaire crisis en vele honderdduizenden Palestijnen lijden ernstige honger. Hulporganisaties melden dat inmiddels tientallen kinderen van de honger zijn omgekomen. Vorige week donderdag kondigde Israël ook al aan dat er een grensovergang zou worden geopend in het noorden van de enclave, maar tot op heden is dat niet gebeurd.

Ontheemde Palestijnen in een geïmproviseerde tent in Rafah

Hoewel er afgelopen week meer vrachtwagens werden doorgelaten, vindt de Amerikaanse president Biden dat premier Netanyahu nog steeds niet genoeg actie onderneemt. "We zullen zien of hij zijn toezeggingen aan mij nakomt", zei Biden vandaag in het Witte Huis. Hij spoorde Israël aan om een extra toegangspunt te openen in Noord-Gaza, wat minister Gallant nu heeft aangekondigd. "We zijn van plan om Gaza te overspoelen met noodhulp", aldus Gallant.

Aanvankelijk was het plan van Israël om de overgang bij de Israëlische stad Erez te openen. Maar volgens Israëlische media zag Gallant daarvan af uit vrees dat demonstranten vrachtwagens zouden tegenhouden, zoals bij de grensovergang van Kerem Shalom herhaaldelijk is gebeurd. Uiteindelijk heeft Gallant besloten om een overgang in te stellen bij Zikim. Dat ligt enkele kilometers ten westen van Erez.

Jordaniërs al weken de straat op voor Gaza, protest is balanceeract voor regering

Elke avond verzamelen duizenden Jordaniërs zich in de Jordaanse hoofdstad Amman om hun solidariteit te tonen met de Palestijnen in Gaza. De duizenden demonstranten houden het inmiddels al ruim twee weken vol. Ze juichen het verzet van Hamas toe en roepen hun regering op om deals met Israël op te zeggen.

De protestgolf brengt de Jordaanse regering in een lastige positie. "Het is ondenkbaar dat het regime het vredesverdrag met Israël zou opzeggen," zegt Joas Wagemakers, islamoloog en universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Jordanië is een van de weinige landen in de regio die diplomatieke relaties onderhoudt met Israël, en daar zijn veel economische en politieke belangen mee gemoeid.

Lees verder:

Leger Israël bevestigt luchtaanval op zonen van Haniyeh

Het Israëlische leger bevestigt dat het vandaag drie zonen van Hamas-leider Haniyeh heeft gedood. Volgens de verklaring werden de drie mannen gedood, omdat ze strijders waren voor de gewapende tak van Hamas. Er staat niet in of ze gewapend waren.

Het leger beweert dat het drietal "op weg was om terroristische activiteiten te ondernemen". Terwijl Hamas stelt dat de zoons onderweg waren om het Suikerfeest te vieren bij familie.

In de verklaring van de legerwoordvoerder wordt niets gezegd over andere mensen die om zouden zijn gekomen bij de luchtaanval. Volgens ooggetuigen werden zes mensen gedood bij het bombardement in Centraal-Gaza. Volgens Hamas zijn ook kleinzoons van de politieke leider omgebracht.

Persbureau AFP heeft deze foto gepubliceerd van de auto waarin Haniyehs zonen zouden hebben gezeten:

'Kinderen van Haniyeh gedood in auto'

Nieuwszender Al Jazeera heeft meer informatie gebracht over de dood van een aantal familieleden in Gaza van Hamas-leider Haniyeh. De drie zoons en een aantal kleinzoons van hem zouden onderweg zijn geweest naar familie om Eid al-Fitr, het Suikerfeest, te vieren. De groep werd getroffen door een Israëlische luchtaanval, zeggen ooggetuigen evenals Hamas.

Een journalist ter plekke zegt dat er zeker zes doden zijn gevallen. Vanuit het Israëlische leger is nog altijd niet gereageerd op de beschuldiging. Volgens de door Hamas aangestuurde autoriteiten zijn de afgelopen 24 uur ruim 125 Palestijnen omgekomen in Gaza.

Volgens Al Jazeera was het de eerste keer dat een zoon van Hamas-leider Haniyeh het doelwit was. Het leger zou al wel eerder neven en nichten van hem hebben gedood. Haniyeh zegt zelf dat zestig van zijn familieleden zijn omgekomen in de oorlog.

Al Jazeera heeft op X een video gedeeld van het moment waarop Haniyeh hoorde over de dood van zijn zonen en kleinzonen. Hij was op dat moment in de hoofdstad van Qatar op bezoek bij gewonde Palestijnen, die geëvacueerd zijn uit Gaza:

Wereldwijde aandacht voor Gaza tijdens Eid al-Fitr

Over heel de wereld vieren moslims vandaag en gisteren het einde van de ramadan. Daarbij wordt op veel plekken ook stilgestaan bij de inmiddels zes maanden durende oorlog en humanitaire crisis in Gaza:

Wereldwijde aandacht voor Gaza tijdens Eid al-Fitr

Hamas-leider: Israël heeft drie van mijn zonen gedood in Gaza

Drie zonen van de hoogste politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh, zouden zijn gedood in Gaza. Hij beschuldigt Israël ervan zijn drie zonen en nog een aantal andere familieleden te hebben omgebracht met een luchtaanval. Het nieuws is nog niet onafhankelijk bevestigd.

Haniyeh verblijft zelf niet in Gaza, maar overwegend in Qatar. Zijn drie zoons zouden samen met andere familieleden zijn gedood bij een luchtaanval op een vluchtelingenkamp nabij Gaza-Stad, genaamd Shati. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging. De Hamas-leider zegt tegen nieuwszender Al Jazeera dat zijn zoons zijn gedood in een "wraakactie". Maar hij stelt dat hun dood geen invloed zal hebben op de onderhandelingen over een wapenstilstand.

Ismail Haniyeh op een foto uit 2019, die is vrijgegeven door Iran

Haniyeh is de hoogste leider van de politieke tak van de Palestijnse militante beweging. In Gaza is Yahya Sinwar de hoogste bestuurder, maar het is onduidelijk waar hij is gebleven.

De Israëlische premier Netanyahu heeft herhaaldelijk gezegd dat alle leiders van Hamas zullen worden gedood. Onlangs werd de dood van nummer vier, Marwan Issa, gemeld door het Israëlische leger. Hij stond aan de top van de militante tak van Hamas, samen met Mohammed Deif, die nog voortvluchtig is.

Ziekenhuis in Khan Younis in puin na Israëlisch offensief

Na de terugtrekking van het Israëlische leger uit Khan Younis eerder deze week werd duidelijk dat de stad in de zuidelijke Gazastrook grotendeels in puin ligt. Dat geldt ook voor het al-Amal-ziekenhuis in Khan Younis. De Palestijnse Rode Halve Maan leidde een cameraploeg rond in het ziekenhuis.

Een groot deel van de ziekenhuizen in Gaza is beschadigd of zelfs helemaal verwoest tijdens de oorlog. Zeker 21 ziekenhuizen zijn niet meer operationeel vanwege materiële schade of een gebrek aan elektriciteit of brandstof. De rest is deels of minimaal actief, bleek uit onderzoek van Nieuwsuur.

Ziekenhuis in Khan Younis in puin na Israëlisch offensief

Premier Spanje: disproportionele reactie Israël bedreigt wereldorde

De Spaanse premier Sánchez noemt de Israëlische militaire campagne in Gaza een "absoluut disproportionele reactie", die een bedreiging vormt voor de stabiliteit in het Midden-Oosten en "daarmee de rest van de wereld". Dat bericht het Franse persbureau AFP.

Sánchez zegt daarbij dat het erkennen van een Palestijnse staat van "geopolitiek belang" is voor Europa. "De internationale gemeenschap kan de Palestijnse staat niet helpen als het haar bestaan niet erkent", aldus Sánchez. Israël is tegen het "eenzijdig" erkennen van een Palestijnse staat.

Vorige week zei Sánchez al dat Spanje in juni de Palestijnse staat kan erkennen. Spanje hoort tot een kleine groep EU-landen die zich uitgesproken kritisch opstelt tegenover Israëls optreden in de Gazastrook.

Eerder vandaag zei de Ierse minister van Buitenlandse Zaken dat Ierland in samenwerking met andere landen binnen enkele weken de Palestijnse staat wil erkennen. Binnen de EU heeft tot dusver alleen Zweden de Palestijnse staat erkend. Naast Ierland en Spanje zeggen ook Slovenië en Malta dit van plan te zijn.

De Spaanse premier Pedro Sanchez eerder dit jaar

Gazanen treuren om hun doden: 'Al het goede in mijn leven is weg'

Op de eerste dag van Eid al-Fitr bezoeken Palestijnen de graven in Rafah en staan daar stil bij het verlies van hun dierbaren door de oorlog. "Eid al-Fitr is vandaag een grote wond en een pijnlijk afscheid."

Door het hoge aantal slachtoffers door Israëlische bombardementen is er een tekort aan plekken om mensen te begraven in Gaza. Nabestaanden moeten in alle haast hun doden begraven, uit angst voor nieuwe bombardementen. Vaak is er alleen plek in massagraven.

Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza, geleid door Hamas, zijn er tot nu meer dan 33.200 mensen gedood in Gaza. Waarschijnlijk ligt dat aantal veel hoger, omdat er nog duizenden Palestijnen vermist zijn en onder het puin liggen. Het gaat zeker om 7000 mensen, blijkt uit cijfers van het Rode Kruis.

'Eid al-Fitr is vandaag een grote wond' in Rafah

Wereldleiders 'in gedachten bij Gaza' tijdens Eid al-Fitr

Verschillende wereldleiders hebben in hun Eid al-Fitrwensen aandacht geschonken aan de situatie in Gaza, waar Palestijnen het einde van de ramadan vieren in erbarmelijke omstandigheden.

"Mijn gedachten gaan uit naar diegenen in de wereld die kampen met conflict, honger en ontheemding, zoals in Gaza en Soedan," schrijft President Biden op X.

"Mijn hart is gebroken wetende dat in Gaza, Soedan en veel andere plekken, moslims Eid niet naar behoren kunnen vieren vanwege conflict en honger," zegt de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres in zijn Eid-boodschap. De Australische premier Albanese schrijft: "Het lijden in Gaza betekent dat veel Australische moslims dit jaar een verdrietig Eid vieren."

Voor de Palestijnen in Gaza wordt Eid getekend door honger en Israëlische bombardementen. "Er is geen blijdschap of behoefte om deze heilige dag te vieren," zegt een Palestijn tegen Al Jazeera.

Palestijnen tijdens het Eid-gebed naast een verwoeste moskee in Rafah

Leger VS haalt Houthi-raket boven Golf van Aden neer

Het Amerikaanse leger heeft een ballistische raket die was afgeschoten door de Houthi's in Jemen neergehaald. Dat zegt het militaire commandocentrum van de VS, CENTCOM, op X.

De raket zou een Amerikaans containerschip als doel hebben gehad, dat werd geëscorteerd door twee Amerikaanse marineschepen. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is geen schade toegebracht aan de schepen.

De Houthi's voeren al maanden aanvallen uit op schepen die een link hebben met Israël of zijn bondgenoten. Ze zeggen daar mee door te gaan totdat Israël stopt met de gevechten in Gaza.

De VS en de EU hebben apart van elkaar maritieme operaties opgetuigd om de scheepvaart in de Rode Zee te beschermen. Ook Nederland heeft twee marineschepen gestuurd. Verschillende rederijen vermijden vanwege de aanvallen de scheepvaartroute door de Golf van Aden en de Rode Zee, een van de belangrijkste en drukste vaarroutes ter wereld.

Iran en Israël wisselen dreigementen uit

De hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei, heeft in een toespraak gezegd dat Israël "gestraft moet en zal worden" voor de aanval op het Iraanse consulaat in Damascus begin deze maand.

Bij deze aanval, waarvan wordt aangenomen dat die het werk van Israël is, kwamen minstens zeven Iraanse officieren om het leven. Iran heeft al eerder gezegd wraak te zullen nemen, maar hoe, waar en wanneer is voer voor speculatie.

Amerikaanse bronnen zeiden eerder inlichtingen te hebben dat een Iraanse aanval voor het einde van de ramadan zou plaatsvinden, maar dat is niet gebeurd.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz heeft direct op de de woorden van Khamenei gereageerd. "Als Iran vanaf zijn eigen grondgebied aanvalt, zal Israël reageren en in Iran aanvallen," schreef Katz op X.

Lees hier over de vrees voor escalatie tussen Iran en Israël:

Ierland wil Palestijnse staat 'binnen enkele weken' erkennen

Ierland is van plan samen met een groep andere Europese landen de Palestijnse staat binnen enkele weken te erkennen, heeft de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Micheál Martin gezegd.

"Een gezamenlijke, formele erkenning van een Palestijnse staat kan een katalysator zijn om de mensen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever te helpen," zei Martin in het Ierse parlement. "Twijfel niet, de erkenning van een Palestijnse staat gaat gebeuren."

Ierland hoort, samen met onder andere Spanje en België, bij een kleine groep EU-landen die zich sinds het begin van de oorlog in Gaza zeer kritisch opstellen tegenover Israël. Vorige week zei de Spaanse premier van plan te zijn de Palestijnse staat in juni te erkennen. Ook Slovenië en Malta willen Palestina als staat erkennen.

Buiten Europa hintte de Australische minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong gisteren op de mogelijkheid dat Australië de Palestijnse staat zou kunnen erkennen. "De weigering van de regering van Netanyahu om ook maar te spreken over het vraagstuk van een Palestijnse staat, heeft tot wijdverbreide frustratie geleid," zei Wong.

De meeste niet-Westerse landen erkennen de Palestijnse staat al. Nederland, de VS en veruit de meeste EU-landen doen dat niet.

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Michael Martin vorig jaar

VS: nog geen 'geloofwaardig en uitvoerbaar plan' voor Rafah

Het Witte Huis zegt dat Israël nog steeds geen "geloofwaardig en uitvoerbaar plan" heeft gepresenteerd om de burgerbevolking te beschermen bij een grondoffensief in Rafah. Nationaal veiligheidsadviseur Sullivan zegt dat Israël niet heeft toegelicht hoe Palestijnse burgers kunnen worden gehuisvest en medische zorg kunnen ontvangen.

De VS is de belangrijkste bondgenoot van Israël, maar heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor voor een grootschalig offensief in Rafah. In de grensstad in het zuiden van de Gazastrook zitten meer dan een miljoen gevluchte Palestijnen. De VS vreest voor een humanitaire ramp als er een inval komt, maar de Israëlische premier Netanyahu zegt dat een aanval op Rafah noodzakelijk is om Hamas uit te schakelen.

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan

Wanneer dat offensief zou beginnen, is nog onduidelijk. Netanyahu zei zondag dat er een datum voor de militaire operatie is vastgesteld, zonder daarover meer details te delen. Sullivan zegt dat de VS daarvan niet op de hoogte is.

De Israëlische minister Gallant van Defensie zou tegen zijn Amerikaanse ambtgenoot Austin hebben gezegd dat er toch nog geen datum is geprikt. Dat meldde de Amerikaanse nieuwssite Axios gisteravond. Volgens Axios zei Gallant tegen Austin dat er voorafgaand aan het offensief nog veel moet gebeuren. Zo moet Israël volgens hem toezien op een ordelijke evacuatie van de burgerbevolking en een uitbreiding van humanitaire hulp.

Israël: meer hulp komt Gaza binnen

Israël zegt dat er meer en sneller humanitaire hulp wordt toegelaten in Gaza. Volgens het land zijn er vandaag 468 vrachtwagens het gebied binnengereden. Dat zou het hoogste aantal zijn sinds het begin van de oorlog. Hulporganisatie de Rode Halve Maan en de Verenigde Naties spreken dat cijfer echter tegen.

Volgens de organisaties lag het werkelijke aantal vrachtwagens een stuk lager. De trucks zouden ook maar halfvol zijn geweest, vanwege de strenge Israëlische inspectieregels.

Hoewel volgens Israël meer hulp wordt toegelaten, is dat nog steeds te weinig om aan de basisbehoeften te voldoen, zegt de VN.

Britse wapenleveranties aan Israël kunnen doorgaan, zegt Cameron

Het Verenigd Koninkrijk heeft na het inwinnen van juridisch advies besloten dat Londen kan doorgaan met wapenleveranties aan het Israëlische leger. Dat zegt de Britse minister Cameron van Buitenlandse Zaken.

De regering van premier Sunak staat onder groeiende binnenlandse druk om de bestaande licenties voor wapenexport naar Israël in te trekken. Vorige week riepen 600 advocaten, academici en voormalige rechters van het Hooggerechtshof de regering op de wapenverkoop aan Israël op te schorten. Ook de Londense burgemeester Khan deed een soortgelijke oproep.

"De meest recente evaluatie laat onze positie met betrekking tot exportlicenties onveranderd. Dat strookt met het advies dat ik en andere ministers hebben gekregen", zei Cameron op een persconferentie in Washington samen met zijn Amerikaanse ambtgenoot Blinken. Wel zei hij dat hij zich ernstige zorgen maakt over de humanitaire situatie in Gaza.

Blinken en Cameron hameren op hulp

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken en zijn Britse ambtgenoot Cameron blijven hameren op de noodzaak tot veel meer humanitaire hulp en de bescherming van de burgerbevolking in Gaza. Op een gezamenlijke persconferentie spraken ze onder meer over de mogelijkheid van een Israëlisch grondoffensief in Rafah.

Blinken zei dat de Verenigde Staten niet op de hoogte zijn van een datum voor zo'n offensief. Gisteren nog zei de Israëlische premier Netanyahu dat zijn regering een datum daarvoor had vastgesteld, maar zijn eigen minister van Defensie sprak dat vandaag tegen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Axios. Hoe dan ook, als er wel een datum is geprikt, dan is dat niet met de Amerikanen gecommuniceerd, aldus Blinken.

Hij sprak verder de verwachting uit dat Israël binnen enkele dagen de grensovergang aan de noordkant van Gaza openstelt voor een regelmatige aanvoer van hulp die via de Israëlische haven van Asjdod binnenkomt, en maximale hulp vanuit Jordanië toelaat. Blinken voegde daaraan toe dat hulp in heel Gaza moet worden gedistribueerd en niet alleen in het zuiden. Vorige week gaf Israël aan meer hulp via twee grensovergangen te zullen toelaten.

De Britse minister Cameron wil dat er een 'plan B' ligt, mocht Israël doorgaan met een grondoffensief in Rafah. In dat geval moeten hulporganisaties klaarstaan om ervoor te zorgen dat de burgerbevolking toegang heeft tot veiligheid, voedsel, water en medicijnen. Maar hij zei ook dat er een einde moet komen aan het conflict. "Hulp naar Gaza brengen is niet genoeg."

Blinken en Cameron tijdens persconferentie

'Minister spreekt Netanyahu tegen over inval Rafah'

De Israëlische minister Gallant van Defensie zegt dat er nog geen datum is geprikt voor een grondoffensief in Rafah. Dat meldt een verslaggever van de Amerikaanse nieuwssite Axios op X, op basis van een goed ingevoerde bron.

Gallant zou vandaag telefonisch tegen zijn Amerikaanse ambtgenoot Austin hebben gezegd dat er nog geen datum is. Dat is opmerkelijk, omdat premier Netanyahu gisteren nog zei dat er een datum vaststond voor een grondoffensief. Netanyahu zei toen niet om welke datum het ging.

Volgens Axios zei Gallant tegen Austin dat Israël voorafgaand aan het offensief nog veel moet doen, met name toezien op een ordelijke evacuatie van de burgerbevolking en een uitbreiding van humanitaire hulp.

Meer dan 1,5 miljoen ontheemde Palestijnen bivakkeren tijdelijk in Rafah in nijpende omstandigheden. Zo zijn er tekorten van schoon water, voedsel en medicijnen.

Amerikaanse minister van Defensie: pier voor de kust van Gaza over twee weken klaar

De bouw van een tijdelijke pier die de Amerikaanse president Biden begin maart aankondigde zal in de derde week van april worden afgerond. Dat zegt minister van Defensie Austin, die getuigt voor de Senaatscommissie die toezicht houdt op het leger. Voor die commissie moet Austin de militaire uitgaven van president Biden verdedigen.

De pier is bedoeld om veel meer humanitaire hulp Gaza binnen te krijgen dan tot nu toe het geval is. Biden beloofde de pier tijdens zijn State of the Union-speech, in reactie op een waarschuwing van de VN dat er in Gaza wijdverbreide honger heerst door het Israëlische offensief en de beperkte hulp die binnenkomt.

Toen vandaag een lid van de Senaatscommissie Austin vroeg hoe hulp van de pier naar het vasteland van Gaza wordt gebracht en onder de bevolking zou worden verdeeld, zei hij dat dat nog niet helemaal is uitgewerkt, "maar er zullen ngo's zijn die de hulp distribueren".

De capaciteit voor voedseldistributie in Gaza is sterk verminderd sinds de dodelijke Israëlische aanval begin deze maand op een hulpkonvooi van World Central Kitchen. Kort na de aanval staakten die organisatie en een kleinere partner-ngo alle activiteiten in Gaza. Samen waren ze goed voor de distributie van 2 miljoen maaltijden per week.

Minister Austin

Celstraf voor activist die Marokko bekritiseert om banden met Israël

In Marokko is een man veroordeeld tot vijf jaar cel, nadat hij kritiek had geuit op de aangehaalde banden tussen Marokko en Israël. In 2020 besloten de Marokkaanse autoriteiten de betrekkingen met Israël te normaliseren. Sinds de oorlog in Gaza worden regelmatig grote anti-Israëlische demonstraties gehouden in het land.

Activist Abdul Rahman Zankad of Mohammedia werd vorige maand gearresteerd. In blogposts had hij kritiek geuit op het besluit de banden met Israël te normaliseren, en solidariteit getoond met de Palestijnen in Gaza. Mensenrechtenorganisatie Moroccan Space for Human Rights noemt de activist een politiek gevangene.

De man werd schuldig bevonden aan belediging van een constitutionele institutie en opruiing. Naast de celstraf kreeg hij ook een boete van omgerekend zo'n 4600 euro.

Ook bij de massademonstraties in grote steden hebben deelnemers geroepen dat Marokko de normalisering moet terugdraaien. Het anti-Israëlische sentiment is groot onder de bevolking. Bij sommige demonstraties waren tienduizenden mensen aanwezig.

Pro-Palestijnse demonstratie in Rabat, 5 april

Palestijnse christenen in Gaza begraven dierbaren op islamitische begraafplaatsen

'We zijn Palestijnen, we discrimineren niet tussen christenen en moslims'

Palestijnse christenen in Gaza begraven hun dierbaren op islamitische begraafplaatsen, omdat ze temidden van de chaos van de oorlog tussen Israël en Hamas bang zijn te ver te reizen. Maar ook omdat ze van het Israëlische leger niet mogen reizen naar de noordelijk gelegen Gaza-Stad, waar de christelijke begraafplaats ligt. Daarom worden christenen onder meer op plekken als de Tal al-Sultan-begraafplaats in Rafah begraven.

Amerika geeft onderschepte Iraanse wapens aan Oekraïne

De Verenigde Staten hebben onderschepte Iraanse wapens die bedoeld waren voor de Houthi's in Jemen aan Oekraïne geschonken. Dat meldt het militaire commandocentrum van de VS, CENTCOM.

"De Amerikaanse regering stuurde meer dan 5000 AK-47s, mitrailleurs, scherpschuttersgeweren, RPG-7s (antitankwapens, red.) en meer dan 500.000 kogels van 7.62mm naar de Oekraïense strijdkrachten", schrijft CENTCOM op X.

Volgens het commandocentrum werden de wapens door de Iraanse Revolutionaire Garde verscheept naar de Houthi's in overtreding van resolutie 2216 van de VN-Veiligheidsraad. De Amerikanen en hun bondgenoten hebben de wapens onderschept uit vier schepen tussen mei 2021 en februari 2023.

De Houthi's - nauwe bondgenoten van Iran - voeren al maanden aanvallen uit op schepen in de Rode Zee die een link hebben met Israël.

Tweede Kamer kort geschorst vanwege pro-Palestina protest

Het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer is kort verstoord door enkele pro-Palestijnse demonstranten. Het ging om een kleine groep van zes personen, die vanaf de publieke tribune leuzen riepen. Ze riepen onder meer 'Free Palestine' en 'From the river to the sea'. Die laatste tekst is in oktober vorig jaar door de Tweede Kamer gekwalificeerd als een geweldsoproep. Er werd ook met een Palestijnse vlag gezwaaid.

De beveiliging sleepte de demonstranten weg en de vergadering werd na zo'n vijf minuten hervat. Buiten de zaal gingen de demonstranten nog op de vloer zitten om vervolgens door de beveiligers te worden afgevoerd.

Begin maart voerden zo'n 25 betogers actie in de ontvangsthal van de Tweede Kamer en scandeerden daar dezelfde leuzen. Kamerleden reageerden boos en de Kamervoorzitter Bosma noemde de actie van de betogers "uiterst betreurenswaardig en verwerpelijk". In het Kamergebouw zijn demonstraties verboden. Het bestuur van de Tweede Kamer heeft aangifte gedaan tegen deze demonstranten.

Pro-Palestina-demonstrant wordt weggesleept uit de Tweede Kamer

New York Times: 'Iran smokkelt op grote schaal wapens naar de Westelijke Jordaanoever'

Iran gebruikt een internationaal smokkelnetwerk om op grote schaal wapens te leveren aan Palestijnse militanten op de Westelijke Jordaanoever. Het doel is om de Westbank "te overspoelen met wapens" zodat het verzet tegen Israël daarvandaan kan worden volgehouden. Dat schrijft The New York Times op basis van gesprekken met Iraanse, Israëlische en Amerikaanse functionarissen.

De meeste gesmokkelde wapens zijn klein, zoals hand- en machinegeweren en kogels, maar het zou ook gaan om antitankwapens. Ze worden naar de Westoever gesmokkeld door Iraanse spionnen, Palestijnse militanten en criminele bendes uit Jordanië, Israël en de Westelijke Jordaanoever. De routes lopen van Iran via Irak, Syrië, Libanon en Jordanië naar het bezette gebied.

Screenshot van een video die op 25 maart door het Israëlische leger werd vrijgegeven. Volgens Israël zijn dit Iraanse wapens die in beslag werden genomen op de Westelijke Jordaanoever.

Bronnen van The New York Times brengen de wapensmokkel in verband met veel van de recente gebeurtenissen in de voortslepende schaduwoorlog tussen Israël en Iran. Een voorbeeld is de aanval op het Iraanse consulaat in Damascus op 1 april waarbij de Iraanse generaal Zahedi omkwam. Die is vrijwel zeker uitgevoerd door Israël, al heeft het land dat niet expliciet erkend.

De krant wijst erop dat Zahedi het bevel voerde over de geheime operaties van Iran in Syrië en Libanon, het gebied waar een van de smokkelroutes zich bevindt. Andere recente Israëlische luchtaanvallen zouden precies gericht zijn op belangrijke knooppunten langs die route. Ook veel invallen door de Israëlische veiligheidsdiensten op de Westelijke Jordaanoever sinds 7 oktober zouden verband houden met pogingen om binnengesmokkelde wapens op te sporen.

Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abdollahian ontmoet eind maart algemeen secretaris al-Nakhalah van Palestijnse Islamitische Jihad, een bondgenoot die ook op de Westbank actief is

In Gaza is Eid al-Fitr dit jaar somber

Er zijn nog wel koekjes, maar na maanden van oorlog, bombardementen en tekorten aan alles, is de sfeer somber in Deir al-Balah, in het midden van de Gazastrook. Palestijnen vieren net als andere moslims wereldwijd het einde van de ramadan vanavond, maar dat is niet zoals andere jaren.

"Iedere vorm van leven is ons afgenomen", zegt een gevluchte Palestijn:

Ook in Gaza einde ramadan maar met somber Suikerfeest

Duitsland ontkent schenden van Genocideverdrag

Duitsland heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag ontkend dat het het Genocideverdrag schendt door wapens te leveren aan Israël. Nicaragua spande de zaak aan om zo de wapenleveranties een halt toe te roepen. Duitsland is een van de belangrijkste wapenexporteurs van Israël.

"Duitsland doet zijn best om zijn verantwoordelijkheid naar zowel de Israëliërs als de Palestijnen waar te maken", zegt Tania von Uslar-Gleichen, een juridisch adviseur van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken bij het VN-hof.

Volgens de adviseur zijn de wapenexporten naar Israël onder de loep genomen om ervoor te zorgen dat het internationaal recht wordt nageleefd. "Duitsland heeft van zijn verleden geleerd", zegt ze verder, verwijzend naar de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.

De delegatie van Nicaragua was gisteren aan het woord. "Duitsland faalt om genocide te voorkomen of internationale mensenrechten te respecteren", zei de Nicaraguaanse ambassadeur in Nederland. "Verrassend genoeg kan Duitsland geen onderscheid maken tussen zelfverdediging en genocide."

Voor de zaak staan twee dagen gepland. Het hof zal over enkele weken een tussenvonnis uitspreken, het daadwerkelijke vonnis kan jaren duren. De uitspraken zijn bindend, maar het hof heeft geen mogelijkheid om de uitvoering ervan af te dwingen.

Juridisch adviseur Tania von Uslar-Gleichen in Den Haag

Turkije beperkt export naar Israël na verbod luchtdroppings Gaza

De spanningen tussen Turkije en Israël lopen verder op. Turkije heeft exportbeperkingen opgelegd voor producten naar Israël, nadat Israël Turkije eerder had verboden om luchtdroppings boven Gaza uit te voeren.

De exportbeperkingen gelden voor 54 producten, waaronder bouwmaterialen zoals cement-, staal- en aluminiumproducten, die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. De beperkingen blijven volgens het ministerie van Handel van kracht totdat Israël een staakt-het-vuren in Gaza afkondigt en voldoende humanitaire hulp toestaat.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz zegt dat Turkije met de exportbeperking "de economische belangen van Turkije alweer opoffert om Hamas te steunen".

De spanningen tussen de twee landen zijn het afgelopen half jaar opgelopen. De Turkse president Erdogan heeft meermaals kritiek geuit op het Israëlische leger en vergeleek premier Netanyahu met Hitler. Israël beticht Turkije ervan dat het terreurorganisatie Hamas steunt.

'Genocidezaak ligt heel gevoelig in Duitsland'

Een delegatie uit Duitsland komt vandaag aan het woord in de genocidezaak die Nicaragua tegen dat land heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Duitsland is een van de grootste militaire exporteurs van Israël. Nicaragua zegt dat het 'uiterst urgent' is dat het land de wapenexport naar Israël stopt, want ze zouden daarmee het Genocideverdrag schenden.

De Duitse delegatie in Den Haag

'De stank van de dood is overal' rond het al-Shifa-ziekenhuis

"Zoals je kan zien en ruiken is de stank van dood overal", zegt een hulpverlener. Nu Israël zich heeft teruggetrokken uit het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad keren gevluchte Palestijnen terug om lichamen tussen het puin te zoeken. "De identificatie gaat niet altijd makkelijk, zegt een forensisch patholoog.

Bekijk de verwoestingen in en rondom het ziekenhuis:

'De stank van de dood is overal' rond het al-Shifa-ziekenhuis

Zeker 21 ziekenhuizen in Gaza functioneren niet meer

Een groot deel van de ziekenhuizen in Gaza is beschadigd of zelfs helemaal verwoest tijdens de oorlog. Als gevolg daarvan zijn ze niet meer volledig operationeel. Dat is een humanitair drama: hulpverleners zeggen dat Gazanen bijna nergens meer terechtkunnen als ze ziek, gewond of ondervoed zijn.

Nieuwsuur onderzocht 32 medische instellingen in het gebied. Zeker 25 daarvan liepen schade op als gevolg van bombardementen of ander oorlogsgeweld, vier zijn totaal verwoest.

21 ziekenhuizen zijn helemaal niet meer operationeel vanwege materiële schade of gebrek aan elektriciteit of brandstof. De rest is nog deels of minimaal actief.

Lees meer:

Patiënten in het Shuhada al-Aqsa Ziekenhuis in Deir el-Balah

Hamas: voorstel Israël is 'star'

In een nieuwe verklaring heeft Hamas het voorstel van Israël voor een bestand 'star' genoemd. Hamas gaat het wel bestuderen en een antwoord doorgeven aan bemiddelaars.

Een topfunctionaris van Hamas wees het voorstel gisteren af. Hamas heeft altijd gezegd alleen een voorstel met een permanent staakt-het-vuren en het terugtrekken van Israëlische troepen te accepteren.

De details van het voorstel zijn niet openbaar gemaakt, maar volgens de VS hield het in ieder geval in dat Israël en Hamas zes weken lang de wapens zouden neerleggen en Israëlische gijzelaars zouden worden vrijgelaten.

Gisteren waren er voorzichtig optimistische berichten over de gesprekken in Israëlische media, Egyptische media en Al Jazeera. Die werden vervolgens teniet gedaan door de afwijzing van het bestand door Hamas en de aankondiging van de Israëlische premier Netanyahu over een datum voor de inval in Rafah.

Israël zet voor het eerst maritieme versie van Iron Dome in

Israël heeft voor het eerst deze oorlog zijn C-Dome ingezet, een verdedigingssysteem dat op schepen gemonteerd kan worden. C-Dome is de maritieme versie van de bekendere Iron Dome, het luchtverdedigingssysteem dat Israël beschermt tegen raketaanvallen.

Gisteravond deed het Israëlische leger melding van een "verdacht doel in de lucht" in Eilat, de meest zuidelijke stad in Israël. Mogelijk ging het om een drone.

Op beelden is te zien hoe projectielen uit de lucht worden geschoten door C-Dome:

Het is onduidelijk wie er achter deze aanval zat. In februari werd Eilat ook onder vuur genomen. De Houthi's vuurden toen vanuit Jemen een raket af op de zuid-Israëlische stad.

Amnesty: 'Dood Palestijn in Israëlische cel getuigt van minachting van het recht op leven'

Amnesty International beschuldigt Israël van wreedheid na de dood van gedetineerde Walid Daqqah, een Palestijn met de Israëlische nationaliteit die ongeneeslijk ziek was. De 62-jarige Daqqah heeft 38 jaar vastgezeten en was dus de langst gedetineerde Palestijn in Israël.

Volgens Amnesty is zijn dood een "wrede herinnering aan Israëls minachting voor het recht van Palestijnen om te leven".

Daqqahs dood werd gisteren gemeld door het Palestijnse ministerie dat zich bezighoudt met de rechten en leefomstandigheden van Palestijnse gedetineerden. Hij overleed in de gevangenis ondanks oproepen om hem op dringende humanitaire gronden vrij te laten nadat hij in 2022 de diagnose van beenmergkanker kreeg.

De Israëlische autoriteiten hebben zijn lichaam nog niet vrijgegeven aan nabestaanden.

"Sanaa Salameh, de vrouw van Daqqah, kon haar man geen laatste keer vasthouden voordat hij overleed. De Israëlische autoriteiten moeten zijn lichaam nu meteen teruggeven aan zijn familie zodat zij hem een vredige en waardige begrafenis kunnen geven en zijn dood zonder intimidatie kunnen rouwen", zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty.

Daqqah zat vast sinds 1986, toen hij gearresteerd werd voor het doden van een Israëlische militair. Na zijn overlijden gisteren gingen Palestijnen in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever de straat op om tegen zijn behandeling te demonstreren.

Vandaag viel Israëlische politie een tent binnen waar rouwenden de nabestaanden van Daqqah konden condoleren. Dat gebeurde in Daqqas geboorteplaats Baqa al-Gharbiyye, een Noord-Israëlische stad met een Palestijnse meerderheid die aan de Westelijke Jordaanoever grenst.

Hamas wijst voorstel tot bestand af na tumultueuze dag in de Israëlische politiek

Hamas gaat niet in op het Israëlische voorstel voor een staakt-het-vuren, zegt topfunctionaris Ali Baraka van Hamas tegen persbureau Reuters.

Eerder vandaag meldde zowel Israëlische media als Al Jazeera dat er voorzichtige optimisme heerste rond het laatste voorstel van Israël. De details van het voorstel zijn niet openbaar gemaakt, maar volgens Washington hield het in ieder geval in dat Israël en Hamas zes weken lang de wapens zouden neerleggen en Israëlische gijzelaars zouden worden vrijgelaten. Al maanden zegt Hamas alleen een permanent staakt-het-vuren te accepteren.

Andere aspecten van het voorstel waren de terugkeer van Palestijnse ontheemden naar Noord-Gaza en de heropening van twee belangrijke snelwegen, zij het onder blijvend toezicht van Israëlische troepen. Ook zouden onder het voorstel 400 tot 500 vrachtwagens met voedsel dagelijks de Gazastrook worden binnengelaten.

Na de aanvankelijk optimistische berichtgeving vanochtend volgde veel onrust binnen de Israëlische coalitie. Extreemrechtse ministers eisten duidelijkheid van premier Netanyahu dat de strijd tegen Hamas niet gestaakt ging worden. Daarna zei Netanyahu dat er een datum is vastgesteld om de stad Rafah binnen te vallen in Zuid-Gaza. Vervolgens liet Hamas weten het Israëlische voorstel voor een bestand af te wijzen.

Schiphol biedt excuses aan voor incident rond twee Israëlische vrouwen, toedracht nog onduidelijk

Schiphol biedt excuses aan voor een incident op de luchthaven vorige week vrijdag, waarbij volgens de Israëlische nieuwssite Ynet twee Israëlische vrouwen werden lastiggevallen door een veiligheidsmedewerker. Een van de vrouwen was een voormalige gijzelaar van Hamas.

Volgens Ynet stonden de twee Israëlische vrouwen, van wie er één ook een Nederlands paspoort bezit, in de rij om in te checken voor een vlucht naar Israël na een bezoek aan Nederland. Toen zij - op verzoek van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al - gebruik wilden maken van de versnelde rij, stak naar verluidt de veiligheidsmedewerker daar een stokje voor.

"Hij zag onze Israëlische paspoorten en werd razend", zei een van de vrouwen tegen Ynet. Daarop ontstond er ruzie en werden de twee vrouwen volgens Ynet lastiggevallen, vastgehouden en vernederd. Schiphol kon na het incident niet bevestigen dat het om een veiligheidsmedewerker ging en zei uit te zoeken wat er precies was voorgevallen.

Na het incident zei de Israëlische ambassadeur in Nederland een klacht te zullen indienen bij Schiphol. Een van de vrouwen diende ook een klacht in. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee zei dat de zaak zou worden onderzocht.

Vandaag bood Schiphol excuses aan voor het incident:

Na aanvullende vragen van de NOS geeft Schiphol geen helderheid over de gang van zaken. In antwoord op de vraag wat er precies is misgegaan, zegt Schiphol het bij hun verklaring te houden. Of de betrokken medewerker inderdaad bij de beveiliging werkte en of er disciplinaire maatregelen zijn genomen, wil Schiphol niet zeggen.

Schiphol

Zoeken naar lichamen in puin van het al-Shifa-ziekenhuis

Palestijnse artsen graven naar lichamen op de binnenplaats van het al-Shifa-ziekenhuis in Noord-Gaza. Veel mensen worden nog vermist na de Israëlische belegering van het ziekenhuiscomplex die op 1 april eindigde. Na twee weken gevechten lieten Israëlische militairen het ziekenhuis in puin achter. De artsen proberen lichamen te identificeren. Palestijnen zijn naar de locatie gegaan in de hoop vermiste familieleden te vinden.

Israël zegt tijdens de gevechten honderden Hamas-strijders te hebben gedood die zich schuilhielden in het al-Shifa-ziekenhuis. Hamas en medische staf van het ziekenhuis spreken de Israëlische beschuldigingen tegen. Inmiddels zijn maar 10 van de 36 ziekenhuizen in Gaza nog enigszins bruikbaar, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Artsen en nabestaanden van vermisten vertellen in deze video hun verhaal:

Bij al-Shifa-ziekenhuis worden slachtoffers geïdentificeerd en geborgen

Netanyahu: 'we hebben een datum geprikt om Rafah binnen te vallen'

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat er een datum is vastgesteld om Rafah binnen te vallen, zonder daar verder concreet over te worden.

Rafah huisvest momenteel meer dan een miljoen ontheemde Palestijnen. Zij bivakkeren daar omdat het elders in Gaza te gevaarlijk is. Westerse bondgenoten van Israël hebben Netanyahu herhaaldelijk gewaarschuwd tegen een invasie van de stad in Zuid-Gaza. Daarbij zouden te veel burgerslachtoffers vallen, zegt zowel Washington als de Europese Unie.

De uitspraak van Netanyahu over een datum zou bedoeld kunnen zijn om druk te zetten op de onderhandelingen in Caïro met Hamas, dat nu een voorstel voor een bestand met Israël bestudeert.

Maar de woorden van Netanyahu zouden ook bedoeld kunnen zijn om de onrust binnen zijn eigen regering te doen verstommen. De Israëlische premier staat onder druk van de extreemrechtse vleugel van zijn coalitie om de oorlog voort te zetten. Toen eerder vandaag optimistische geluiden over een mogelijk staakt-het-vuren vanuit Caïro te horen waren, hebben extreemrechtse Israëlische ministers meteen om tekst en uitleg gevraagd.

"Vandaag ontving ik een gedetailleerd rapport over de de gesprekken in Caïro", zei Netanyahu. "We blijven werken om onze doelen te behalen, allereerst de vrijlating van al onze gijzelaars en een complete overwinning op Hamas."

"Deze overwinning noodzaakt dat we Rafah ingaan en de terroristische bataljons daar elimineren", zei Netanyahu verder. "Dat gaat gebeuren. Er is een datum."

Benjamin Netanyahu

VS: 'Hamas buigt zich over voorstel voor bestand van zes weken'

De Amerikaanse regering houdt de gesprekken in Caïro tussen Hamas en Israël nauwlettend in de gaten, zegt woordvoerder van het Witte Huis John Kirby. Hij zegt dat het voorstel dat nu door Hamas wordt bestudeerd een staakt-het-vuren van zes weken en de vrijlating van Israëlische gijzelaars inhoudt. In de afgelopen maanden heeft Hamas steeds een permanent bestand geëist.

Afgelopen weekend was directeur Burns van de CIA in Caïro om zich over de onderhandelingen te laten informeren, zegt Kirby.

Meer voedsel naar Gaza

De woordvoerder meldt ook dat 300 vrachtwagens met humanitaire hulpgoederen Gaza gisteren binnenreden. Dat is volgens Al Jazeera de grootste hoeveelheid hulp die via de weg binnen mocht komen sinds het begin van het Israëlische offensief een half jaar geleden.

Toch is het lang niet genoeg om aan de urgente behoefte aan voedsel in Gaza te voldoen. Volgens de VN lijdt een groot deel van de bevolking van de Gazastrook honger en op sommige plekken overlijden mensen er al aan. Kirby zegt dat Washington druk zal blijven zetten op Israël om te zorgen dat meer hulp Gaza kan bereiken.

Palestijnse jongeren kijken naar het puin na de Israëlische terugtrekking uit Khan Younis

Nieuwe Nederlandse voedseldroppings boven Gaza

Nederland heeft vandaag voor de tweede dag op rij voedsel gedropt boven Gaza. Vorige week donderdag werd ook een dropping uitgevoerd.

De commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim laat via X weten dat de luchtmacht dat de komende dagen zal blijven doen.

Een woordvoerder van Defensie zegt dat de precieze locatie van de voedseldroppings in overleg met Jordanië en andere landen in de hulpcoalitie wordt bepaald.

'Deal Israël-Hamas dichterbij', onrust bij extreem-rechts in regering Israël

Zowel Israëlische als Arabische media melden dat een staakt-het-vuren dichterbij komt. Al Jazeera spreekt van 'vooruitgang' in de gesprekken in Caïro en meldt dat er een raamwerk voor een staakt-het-vuren ligt dat door het Israëlische oorlogskabinet en het Hamas-leiderschap wordt bestudeerd.

Eerder haalde de Israëlische krant Haaretz een buitenlandse diplomaat aan die op de hoogte is van de inhoud van de gesprekken. Die zegt dat de komende 48 uur van groot belang zullen zijn. "We zullen morgen weten of deze deal verder kan worden gebracht. Er heerst voorzichtig optimisme." Hij benadrukt dat beide kanten nog concessies moeten doen.

Direct betrokkenen in de onderhandelingen willen niets zeggen tegen Haaretz en doen dus geen mededelingen over de vermeende vooruitgang.

Israëlische militairen doen onderhoud aan hun tanks vandaag, na terugtrekking uit Khan Younis

Extreemrechtse politici in de Israëlische regering hebben intussen om tekst en uitleg gevraagd. Minister van Financiën Smotrich, leider van de zionistische Nationale Religieuze partij, eiste dat premier Netanyahu een zitting van het Veiligheidskabinet bijeen zou roepen.

Smotrich, die veel aanhang heeft in Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, schreef een brief aan Netanyahu waarin hij zijn zorgen uit over de terugtrekking van sommige Israëlische troepen uit Gaza en de geplande teruggang van Palestijnen naar het noorden van het gebied, "die in feite neerkomen op het stoppen van de oorlog". Smotrich wil van Netanyahu een update over de oorlog en het "zeer brede mandaat" dat de Israëlische onderhandelaars hebben kregen om met Hamas tot een overeenkomst te komen.

De extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir spreekt zich nog scherper uit tegen de vermeende voortgang in de gesprekken. Hij schrijft op X dat Netanyahu moet opstappen als hij zijn plan om Rafah grootschalig binnen te vallen niet doorzet.

Reddingsboei

De Israëlische premier staat dus onder groeiende druk van uiterst rechts binnen zijn eigen regering. Maar hij krijgt mogelijk een reddingsboei van de oppositie, die graag een deal wil zien met Hamas. Oppositieleider Lapid zegt Netanyahu steun te willen geven om een overeenkomst voor een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars mogelijk te maken.

Als het tot een deal komt, betekent dat niet dat de oorlog voorbij is, laat de Israëlische minister van Defensie Gallant weten. Times of Israel schrijft dat hij in een toespraak voor nieuwe dienstplichtigen zei dat Israël voor "moeilijke besluiten" staat om de gijzelaars vrij te krijgen. Hij benadrukte dat een eventueel staakt-het-vuren tijdelijk zou zijn. Daarna zal het leger "terug naar het slagveld gaan en alles doen wat nodig is".

Nicaragua veroordeelt 'trieste wapendeal' van Duitsland met Israël

De Nicaraguaanse ambassadeur in Nederland heeft het openingswoord bij de hoorzitting bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Carlos José Argüello Gómez noemt de wapendeal die Duitsland met Israël heeft "triest".

"Duitsland faalt om genocide te voorkomen of internationale mensenrechten te respecteren", zegt Argüello Gómez. "Verrassend genoeg kan Duitsland geen onderscheid maken tussen zelfverdediging en genocide."

Nicaragua wil met het proces afdwingen dat Duitsland stopt met het leveren van wapens aan Israël. Het land is een belangrijke bondgenoot van Israël en is na de VS de grootste wapenleverancier.

Er staan twee dagen gepland voor de zaak. Morgen geeft een Duitse delegatie zijn verweer. Een uitspraak wordt pas later dit jaar verwacht.

Carlos José Argüello Gómez spreekt met media in Den Haag

Minister Ben-Gvir: Netanyahu moet weg als hij Rafah niet binnenvalt

De radicaalrechtse Israëlische minister Itamar Ben-Gvir vindt dat premier Netanyahu niet kan aanblijven als hij zijn plannen om Rafah binnen te vallen niet doorzet. Er is al langer onrust binnen het oorlogskabinet in Israël en de uitspraken van de minister van Nationale Veiligheid op X zijn nieuwe olie op het vuur.

Er is vooralsnog geen indicatie dat het aangekondigde offensief wordt gestaakt. Netanyahu heeft zijn plannen vaak herhaald, maar geeft tegelijkertijd geen tijdsindicatie. Hij staat internationaal onder zeer zware druk om Rafah niet binnen te vallen. In en rondom de stad verblijven honderdduizenden Palestijnen die zijn gevlucht voor de oorlog.

De ultranationalistische Ben-Gvir is zeer omstreden. Hij is niet in dienst geweest omdat zijn opvattingen daarvoor te radicaal werden bevonden. Hij is meerdere keren veroordeeld, onder meer vanwege het aanzetten tot racisme. Oud-premier Olmert noemde hem begin dit jaar "een staatsvijand".

Ben Gvir vorig jaar in Israël

Verwoest Khan Younis onherkenbaar voor terugkerende Palestijnen

Na de terugtrekking van het Israëlische leger uit Khan Younis wordt duidelijk dat de zuidelijke stad stad grotendeels in puin ligt. De eerste Palestijnen keren weer terug, maar treffen de stad onherkenbaar aan. "Het is niet voor te stellen hoe groot de verwoesting hier is", zegt de Palestijnse journalist Hind Khourdary op Instagram.

"Alles is weggevaagd, met de grond gelijkgemaakt. Ziekenhuizen, scholen, huizen, fabrieken", deelt Khoudary met haar ruim 1 miljoen volgers. Ze vraagt zich af hoe het nu verder moet met de Palestijnen die voor het geweld uit de stad gevlucht zijn. "Natuurlijk zullen ze terugkeren, maar waar moeten ze gaan wonen?"

Ook de 51-jarige Muhammad Yunis vertelt tegen Al Jazeera over de verwoestingen. "Er liggen nog lichamen onder het puin. We kunnen de stank ruiken."

"We zijn teruggekeerd om te kijken wat er met ons huis is gebeurd. Maar eerst vonden we helemaal geen huizen":

Gevluchte Palestijnen keren terug naar Khan Younis: 'De verwoesting is onwerkelijk'

Nicaragua wil stoppen Duitse wapenleveranties afdwingen bij VN-hof

Bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dient vandaag een geschil tussen Nicaragua en Duitsland. Nicaragua wil dat Duitsland stopt met het leveren van wapens aan Israël, en hoopt dat bij het hoogste VN-hof af te dwingen.

Duitsland was een van de eerste landen die onmiddellijke steun aan de Israëlische regering uitspraken na 7 oktober en het land is een belangrijke bondgenoot op het gebied van wapenleveranties. Volgens Nicaragua schendt Duitsland het Genocideverdrag uit 1948 door de leveringen van wapentuig.

Het VN-hof boog zich dit jaar twee keer eerder over een zaak met betrekking tot Israël. Zuid-Afrika eiste 'voorlopige maatregelen' tegen Israël om te voorkomen dat het land het Genocideverdrag schendt. Een deel daarvan werd toegewezen. De Algemene Vergadering van de VN wil een adviserende opinie van het hof.

Delegaties van Nicaragua nemen vandaag het woord, morgen is Duitsland aan de beurt. Naar verwachting komen de uitspraken van zowel de zaak van de VN als de zaak van Nicaragua pas later dit jaar.

  • Reuters
    De Nicaraguaanse ambassadeur voor Nederland in Den Haag
  • Reuters
    Leden van de Duitse delegatie in Den Haag

Hamas: geen vooruitgang in gesprekken over bestand

Hamas zegt tegen persbureau Reuters dat er geen vooruitgang is geboekt in de gesprekken in Caïro over een bestand. Er waren tegenstrijdige berichten over de gesprekken: een Egyptische functionaris sprak vanochtend in Egyptische media nog over aanzienlijke vooruitgang.

De delegaties van Qatar en Hamas zouden volgens het Egyptische Al-Qahera News Caïro al hebben verlaten en binnen twee dagen terugkeren om de voorwaarden van de overeenkomst af te ronden. Details over het mogelijke bestand werden niet bekendgemaakt.

Het Libanese Al Mayadeen bericht op basis van een anonieme bron dat de gesprekken zijn vastgelopen door de "Israëlische inflexibiliteit". Een van de eisen van Israël is het vrijlaten van alle gijzelaars, Hamas wil dat de Israëlische troepen uit Gaza worden teruggetrokken.

Gevluchte Palestijnen keren terug naar Khan Younis

Nu het Israëlische leger zich grotendeels heeft teruggetrokken uit het zuiden van Gaza, kunnen gevluchte Palestijnen die in Rafah verblijven weer terugkeren naar de eveneens zuidelijke stad Khan Younis, zegt journalist Ralph Dekkers vanuit Tel Aviv in het NOS Radio 1 Journaal.

Het leger is uit Khan Younis vertrokken omdat de infrastructuur van Hamas in de stad volgens het Israël is ontmanteld. "Er was nauwelijks nog verzet", meldt Dekkers. Khan Younis ligt na maanden van gevechten echter voor een groot deel in puin, veel gebouwen zijn verwoest.

Een inval in Rafah, zoals Israël al langere tijd aankondigt, is nog niet van baan, denkt Dekkers. "Een andere reden voor het terugtrekken is omdat de troepen vier maanden actief waren, en nu een rustperiode nodig hebben." Een grootschalige evacuatie van burgers uit Rafah, waar nu ongeveer 1,4 miljoen Palestijnen verblijven, zal makkelijker verlopen als een deel al terugkeert naar een eerdere woonplaats.

Israël is de afgelopen tijd onder zeer zware internationale druk komen te staan, ook vanuit de VS, om Rafah niet binnen te vallen. Er zijn grote zorgen over de humanitaire situatie in de zuidelijke stad.

Verwoestingen in Khan Younis

Egyptische media: vooruitgang in gesprekken over bestand

Volgens de Egyptische staatstelevisiezender Al-Qahera News is er "aanzienlijke vooruitgang" geboekt in de besprekingen over een wapenstilstand tussen Israël en Hamas. De zender baseert zich op een Egyptische bron.

De delegaties van Qatar en Hamas hebben Caïro verlaten, meldt Al-Qahera News. Ze zouden binnen twee dagen terugkeren om de voorwaarden van de overeenkomst af te ronden. Amerikaanse en Israëlische delegaties verlaten de Egyptische hoofdstad "in de komende uren".

Details van de overeenkomst zijn niet bekend en geen van de partijen die bij de gesprekken aanwezig waren heeft het nieuwsbericht van de nieuwszender bevestigd.

De Israëlische premier Netanyahu zei eerder dat Israël niet met een staakt-het-vuren zou instemmen als niet alle gijzelaars worden vrijgelaten. Hamas wil een permanent staakt-het-vuren en een terugtrekking van de Israëlische troepen uit Gaza.

Verwoestingen in Khan Younis in Gaza

Australië benoemt adviseur in onderzoek naar gedode hulpverleners

Australië heeft een voormalige hoge militaire officier aangesteld die het onderzoek gaat leiden naar de Israëlische aanval in Gaza waarbij zeven hulpverleners omkwamen. De gepensioneerde defensiechef Mark Binskin moet met het Israëlische leger gaan samenwerken in het onderzoek.

Hij werd door de Australische minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong benoemd tot speciaal adviseur. Wong zei dat Binskin "bij uitstek geschikt" was voor de taak om de regering te adviseren bij de vraag of verder onderzoek of consequenties gerechtvaardigd zijn.

De Australische Zomi Frankcom was een van de zeven medewerkers van de World Central Kitchen die omkwamen toen Israël vorige week een hulpkonvooi aanviel dat door Gaza reisde. Het Israëlische leger heeft twee officieren ontslagen vanwege de aanval.

Langstzittende Palestijnse gevangene overleden

In Israël is de langstzittende Palestijnse gevangene, Walid Daqqah, overleden. Dat schrijven onder meer Al Jazeera en Haaretz op basis van een bericht van het Palestijnse overheidsorgaan voor gevangenen in Israël.

De 62-jarige Daqqah was terminaal ziek en leed onder meer aan een chronische longziekte en aan beenmergkanker. Volgens Haaretz overleed Daqqah in een Israëlisch ziekenhuis. Vorig jaar werd een verzoek tot vervroegde vrijlating vanwege zijn ziekte nog geweigerd. Hij zou in maart 2025 vrijgelaten worden.

Daqqah zat een gevangenisstraf van 37 jaar uit voor betrokkenheid bij de moord op de Israëlische soldaat Moshe Tamam in 1984. In 2018 werd daar nog twee jaar bij opgeteld omdat Daqqah telefoons de gevangenis in zou hebben gesmokkeld voor medegevangenen.

Gedurende zijn gevangenschap werd Daqqah een bekend figuur en geliefd onder politiek gevangenen. Talloze organisaties in Israël en daarbuiten hebben jarenlang gepleit voor zijn vrijlating. Daqqah laat een vrouw en een 3-jarig dochtertje na, die naar het schijnt is verwekt met uit de gevangenis gesmokkeld zaad.

Administratieve detentie: zo worden Palestijnen langdurig vastgezet door Israël:

Administratieve detentie: zo worden Palestijnen langdurig vastgezet door Israël

Demonstraties in Amsterdam, New York en andere steden voor vrijlating gegijzelden

Op meerdere plekken in de wereld werd gisteren stilgestaan bij de aanval van Hamas op Israël die precies een half jaar geleden plaatsvond. In onder meer Jeruzalem, New York en Parijs gingen mensen de straat op om aandacht te vragen voor het lot van de gegijzelden die nog in Gaza worden vastgehouden door Hamas en andere terreurgroepen. Onder anderen voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal hield in Amsterdam een toespraak.

Op het Museumplein waren ongeveer duizend mensen op de been:

Duizend mensen bij demonstratie voor Israëlische gegijzelden in Amsterdam

Nieuw liveblog

Welkom in dit nieuwe liveblog over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Het blog van vorige week is hier terug te vinden.