Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Israëlisch parlement steunt regering in verzet tegen uitroepen Palestijnse staat

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

VN-commissie: Israël moet hulp aan Gaza makkelijker maken

De VN-commissie die de samenwerking verzorgt tussen humanitaire organisaties binnen en buiten de VN, heeft Israël opgeroepen zijn "wettelijke verplichting" na te komen om voedsel en medische voorraden aan Gaza te leveren en hulpoperaties te vergemakkelijken.

Israël heeft de levering van hulp aan Gaza grotendeels geblokkeerd en heeft humanitaire konvooien onder vuur genomen, ook al dreigt er een hongersnood in de Gazastrook, stelt het Inter-Agency Standing Committee (IASC) van de VN.

De commissie zegt op X dat er aan tien eisen moet worden voldaan om essentiële hulp te kunnen bieden aan Gaza. Die eisen zijn onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren, veiligheidsgaranties voor de hulpverlening, het herstel van de steun aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) en de vrijlating van de resterende gevangenen in Gaza.

Ziekenhuis in Khan Younis verplaatst patiënten vanwege gebrek aan water en elektriciteit

Het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis ziet zich genoodzaakt om patiënten over te plaatsen naar andere ziekenhuizen omdat er geen water en elektriciteit meer zijn in het ziekenhuis.

Vandaag was de derde dag op rij dat het ziekenhuis patiënten overbracht naar andere locaties.

In de video hieronder is te zien hoe de patiënten worden geëvacueerd:

Ziekenhuis Khan Younis ontruimt patiënten: 'Het is niet veilig om daar te blijven'

Vorige week viel het Israëlische leger het ziekenhuis in Khan Younis binnen. Het leger zei aanwijzingen te hebben dat er lichamen van Israëlische gijzelaars in het gebouw lagen.

Na het binnendringen van het Israëlische leger ontstond chaos in het ziekenhuis, omdat de stroom uitviel als gevolg van het inval. Volgens het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid, dat onder controle staat van terreurorganisatie Hamas, zijn daardoor vijf mensen omgekomen die afhankelijk waren van beademing.

Israël voert aanvallen uit in Zuid-Libanon, functionarissen melden dood vrouw en kind

De afgelopen uren hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen op verschillende plekken in Zuid-Libanon de militante beweging Hezbollah aangevallen. Daarbij is een commandocentrum geraakt waarin veel wapens en munitie lagen, wat een grote explosie veroorzaakte, zegt het Israëlische leger.

Als gevolg van de Israëlische luchtaanvallen zijn een vrouw en een kind omgekomen, meldt persbureau Reuters op basis van Libanese functionarissen. Het Israëlische leger heeft dit niet bevestigd, maar zegt te gaan onderzoeken of er burgers zijn geraakt als gevolg van de explosie.

Hezbollah zegt op de aanvallen te hebben gereageerd met raketaanvallen op de Israëlische kibboets Matzuva.

De afgelopen maanden zijn er dagelijks beschietingen over en weer tussen Israël en Hezbollah, dat een bondgenoot is van Hamas.

Straat van Israëlische ambassade in Den Haag weer open

De straat bij de Israëlische ambassade in Den Haag is weer vrijgegeven. Twee weken geleden werd de weg afgesloten, omdat er sprake was van een "serieuze dreiging". Burgemeester Van Zanen zegt dat er nog wel sprake is van beveiliging die "onverminderd wordt doorgezet".

De beveiliging van de ambassade gaat wel gewoon door, meldt de burgemeester. Over hoe dat eruit ziet en of het om zichtbare of onzichtbare maatregelen gaat, worden geen mededelingen gedaan.

Israëlisch parlement steunt regering in verzet tegen uitroepen van Palestijnse staat

Het Israëlische parlement is het met premier Netanyahu eens dat de internationale gemeenschap niet over mag gaan tot het "eenzijdig" uitroepen van een Palestijnse staat. De Israëlische premier zei eerder dat een poging daartoe "Israël alleen maar in gevaar zou brengen en de echte vrede die we allemaal zoeken zou verhinderen".

Van de 120 parlementsleden stemden 99 vóór het standpunt van Netanyahu. Negen stemden tegen. Israël zegt dat elk akkoord met de Palestijnen moet worden bereikt via directe onderhandelingen tussen de partijen en niet via internationale dictaten.

Archieffoto van Netayahu in de Knesset

Critici hebben betoogd dat Israël met dit standpunt feitelijk de oprichting van een Palestijnse staat dwarsboomt en dat dit een van de redenen is waarom er weinig vooruitgang is geboekt in de richting van een tweestatenoplossing.

Het idee van de tweestatenoplossing is al oud. Lees er meer over in het onderstaande artikel:

Man uit Gaza die Israëlische militairen redde krijgt verblijfspapieren in Israël

Een man die is geboren in Gaza en woont in de Israëlische Negev-woestijn heeft een permanente verblijfsstatus in Israël gekregen. De man heeft volgens Israël levens gered tijdens de Hamas-aanval van 7 oktober vorig jaar. De vader van negen kinderen zou zichzelf in de vuurlinie hebben geplaatst om Israëlische militairen te redden tijdens een Hamas-hinderlaag.

Hij deed dit nadat hij zijn vrouw Fatima voor zijn ogen vermoord had zien worden door Hamas-militanten. De man, Hamid Abu Ar'ar, mag nu in Israël blijven. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Arbel zei dat hij heeft besloten om de man een permanente verblijfsstatus te verlenen omdat "we, naast de compromisloze oorlog tegen het terrorisme, degenen moeten helpen die loyaliteit tonen en voor het leven kiezen".

Abu Ar'ar vertelde eerder over wat er gebeurde op 7 oktober. Hij sprak daarover met een vereniging die zich inzet voor het bevorderen van het Joods-Arabische partnerschap in Israël:

Rapport: er vallen nog duizenden doden in Gaza, ook als geweld nu stopt

Zelfs als de gevechten in Gaza nu zouden stoppen, zullen in het komende half jaar nog rond de 8000 mensen omkomen door de ontstane gezondheidscrisis. Dat schrijven Amerikaanse en Britse wetenschappers in een rapport.

Door de oorlog zijn de ziekenhuizen in Gaza verwoest en is meer dan 85 procent van de 2,3 miljoen inwoners dakloos geworden. Mensen zijn ondervoed en hebben geen toegang tot zorg voor aandoeningen als diabetes of cholera. Volgens de wetenschappers zullen daardoor duizenden doden vallen, bovenop de slachtoffers die vallen bij gevechten in Gaza.

In het ergste geval, als de gevechten escaleren en er grote ziekte-uitbraken zijn, zullen er begin augustus ongeveer 85.570 mensen zijn overleden, waarvan 68.650 aan verwondingen opgelopen door gevechten, staat in het rapport. Zelfs met een staakt-het-vuren zouden er in dezelfde periode nog ongeveer 11.580 mensen kunnen sterven bij een grote ziekte-uitbraak.

Een man sluit een graf bij Rafah na nieuwe Israëlische aanvallen

Syrische staatstelevisie: Israëlische aanvallen op Damascus

Een wijk in de Syrische hoofdstad Damascus is getroffen door Israëlische aanvallen, meldt de Syrische staatstelevisie. Het regeringsgezinde radiostation Sham FM meldt dat bij de aanval een gebouw is geraakt in de buurt van een Iraanse school en slachtoffers veroorzaakte. Israël heeft niet op de berichten gereageerd.

Het hoofd van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een waarnemingsorganisatie van de oppositie, zei dat de aanval "een moordaanslag" was. Hij zei niet wie het doelwit was.

Israël heeft de afgelopen jaren honderden aanvallen uitgevoerd op doelen in Syrië. Israël erkent zelden dat het acties uitvoert in Syrië, maar het land heeft nu wel gezegd dat het zich richt op bases van militante groepen die gelieerd zijn aan Iran, zoals de Libanese Hezbollah, die duizenden strijders heeft gestuurd om de troepen van de Syrische president Assad te steunen.

Israël bombardeert wijk in Damascus

Iran beschuldigt Israël van opblazen gasleidingen

Iran beschuldigt Israël van het opblazen van gaspijpleidingen die tussen het zuiden en noorden van het land lopen. De leidingen werden een week geleden verwoest door twee explosies.

Aanvankelijk sprak Iran van een "terroristische sabotagedaad" zonder daarbij een dader te noemen. Nu wijst Iran naar Israël. "De vijand was van plan om de gasvoorziening van huishoudens te verstoren", zegt de Iraanse minister van Olie, Javad Owji. Hij zei erbij dat grotere schade door de snelle inzet van het ministerie kon worden voorkomen.

Verschillende Israëlische invallen op Westelijke Jordaanoever

Israëlische soldaten hebben meerdere nachtelijke invallen gedaan op de bezette Westelijke Jordaanoever, meldt Al Jazeera. Onder meer in het enorme vluchtelingenkamp in Jenin worden volgens Al Jazeera huizen verwoest. Israël valt Jenin regelmatig binnen. Er zijn verschillende militante groeperingen actief, waaronder Islamitische Jihad en Hamas.

Ook in andere steden en dorpen op de Westelijke Jordaanoever worden invallen of gevechten gemeld, onder meer ten noorden van Ramallah in het vluchtelingenkamp Jalazone en in twee dorpen ten noorden en oosten van Hebron.

Houthi's vielen volgens VS schip met hulpgoederen aan

Houthi-rebellen hebben volgens de VS een Amerikaans schip dat onder Griekse vlag vaart aangevallen dat graan naar de Jemenitische havenstad Aden aan het brengen was.

De aanval met twee ballistische raketten vond volgens de Amerikanen eergisteren plaats. Een van de raketten veroorzaakte lichte schade, maar het schip kon doorvaren naar de haven. Het schip, de M.V Sea Champion heeft de afgelopen vijf jaar elf keer hulpgoederen naar Jemen gebracht.

Met het delen van het bericht willen de Amerikanen laten zien dat de Houthi's met hun acties ook de Jemenieten raken. "De Houthi-agressie in de regio heeft de toch al hoge nood in het door conflicten getroffen Jemen nog verder verergerd."

'Gisteren tientallen mensen gedood in Gaza'

Gisteren zijn er tientallen mensen in de Gazastrook om het leven gekomen, meldt het aan de Palestijnse autoriteiten gelieerde persbureau Wafa. Volgens het persbureau gaat het onder meer om acht mensen die gedood zijn bij een Israëlische luchtaanval ten oosten van Rafah, zes mensen die door tanks om het leven kwamen in de buurt van Khan Younis en een onbekend aantal doden bij een luchtaanval op enkele huizen in het zuidoosten van Gaza-stad.

Rook stijgt op na Israëlische luchtaanvallen bij Gaza-stad

Witte Huis waarschuwt opnieuw voor gevolgen aanval op Rafah

Het Witte Huis heeft Israël opnieuw gemaand tot terughoudendheid in Rafah. In het gebied rond de stad in het zuiden van de Gazastrook zijn meer dan een miljoen Palestijnen samengedrongen. Israël heeft er een aanval aangekondigd. "Zonder maatregelen om hen te beschermen zal een operatie in Rafah op een ramp uitlopen", zei Witte Huis-woordvoerder Kirby gisteren.

President Biden richtte zich vrijdag in soortgelijke bewoordingen tot de Israëlische premier Netanyahu. Die trekt zich vooralsnog niets aan van deze oproepen en ook niet van oproepen voor een gevechtspauze.

"In het binnenland en buitenland wordt druk op Israël uitgeoefend om met de oorlog te stoppen voordat we alle doelen bereikt hebben", zei hij bij een bezoek aan Israëlische militairen. Die doelen zijn vrijlating van de resterende 134 Israëlische gijzelaars door Hamas en de vernietiging van Hamas. "Geen enkele druk kan dat veranderen", zei hij.

Welkom

Welkom in het liveblog over de situatie in het Midden-Oosten van woensdag 21 februari. Het liveblog van gisteren kan je hier teruglezen.