Ook marineschip Karel Doorman naar Rode Zee vanwege aanvallen Houthi's
Het marineschip Zr.Ms. Karel Doorman gaat naar de Rode Zee om mee te doen aan de Europese operatie tegen aanvallen van Houthi's op de internationale scheepvaart. Demissionair minister van Defensie Ollongren: "Het gaat ons om de veiligheid, maar ook om het principe: de internationale rechtsorde bepaalt dat iedereen daar mag varen."
De Karel Doorman is een logistiek ondersteuningsschip voor bevoorrading, brandstof en medische zorg. Op het schip kunnen levensreddende chirurgische ingrepen worden uitgevoerd. Het blijft daar van begin mei tot half augustus. Ook de Amerikaanse operatie voor een veiliger doorvaart kan van de faciliteiten gebruikmaken.
Eerder vertrok het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp naar de Rode Zee om aanvallen vanuit de lucht met drones en raketten af te slaan. Bij een aanval op een Grieks schip vielen begin maart drie doden en verschillende gewonden.
De Rode Zee en het Suezkanaal in Egypte vormen de kortste scheepvaartroute tussen de Middellandse Zee en de Indische Oceaan, maar schepen moeten door de aanvallen omvaren langs zuidelijk Afrika, wat veel extra geld kost. Ook voor Nederland en Nederlandse bedrijven gaat het om economische en commerciële belangen.
De Houthi's in Jemen vallen schepen aan die volgens hen banden hebben met Israël. Zij zeggen dat ze met deze aanvallen de Palestijnen in Gaza willen steunen. De Houthi's zijn een clan van sjiitische moslims. Ze worden gesteund door het eveneens sjiitische Iran.