liveblog
NOS NieuwsAangepast

Palestijnen doodgeschoten in Oost-Jeruzalem • Gruwelijkheden in kibboetsen komen naar buiten

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. De belangrijkste feiten in dit blog:

liveblog gesloten

We sluiten het liveblog

Volg de laatste ontwikkelingen over de oorlog tussen Hamas en Israël in het nieuwe blog.

Israëliërs zoeken in 'hel van onwetendheid' naar hun geliefden

In Israël heerst veel onzekerheid over waar hun vermiste geliefden zijn en of ze nog in leven zijn. Ze leveren DNA en foto's in bij Lahav 433, een speciale afdeling van de Israëlische politie, in de hoop meer duidelijkheid te krijgen over hen.

NOS sprak met een aantal Israëliërs bij het Lahav 433:

Amerikaans vliegdekschip Gerald R. Ford is gearriveerd

Het Amerikaanse vliegdekschip de USS Gerald R. Ford is aangekomen in de oostelijke Middellandse Zee. Dat meldt het Amerikaanse leger. Het schip is daar gearriveerd met begeleidende marineschepen, waaronder een aantal torpedobootjagers. De schepen moeten zich gereedhouden om Israël hulp te bieden.

De Gerald R. Ford is het nieuwste en modernste vliegdekschip in de Amerikaanse vloot. Aan boord werken zo'n 5000 mensen en aan dek staan meerdere gevechtsvliegtuigen.

De inzet van het gigantische schip wordt uitgelegd als een manier om landen in de regio ervan te weerhouden om het conflict verder te laten escaleren. De Amerikaanse president Biden waarschuwt de landen rond Israël om zich absoluut niet te mengen in de strijd.

Palestijnen doodgeschoten in Oost-Jeruzalem

In Oost-Jeruzalem zijn bij gevechten met de politie twee Palestijnen doodgeschoten, meldt de politie. De twee zouden met vuurwerk en stenen naar de agenten hebben gegooid.

Ondertussen meldt het Israëlische leger dat er drie Palestijnen zijn doodgeschoten in de buurt van Ashkelon, ten noorden van de Gazastrook. Ze zouden op een industrieterrein op de drie mannen zijn gestuit, waarna beide partijen het vuur op elkaar openden.

Netanyahu vergelijkt festivalbloedbad met Babi Jar (1941) in gesprek met Biden

Het kantoor van premier Netanyahu heeft delen vrijgegeven van het telefoongesprek van Netanyahu met de Amerikaanse president Biden, iets wat doorgaans niet wordt gedaan na dit soort gesprekken. "Hallo Joe. Het zijn zware tijden. We hebben betere dagen gekend en die zullen we ook weer krijgen, met jouw hulp", begon Netanyahu zijn gesprek met Biden, zo is te zien in een video op de site van het Israëlische dagblad Yedioth Ahronoth.

Netanyahu beschrijft de aanslagen tegenover Biden als "van een wreedheid die we niet hebben gezien sinds de Holocaust". Netanyahu: "Er zijn honderden mensen afgeslacht. Hele families zijn vermoord in hun bedden en huizen. Vrouwen zijn op brute wijze verkracht en vermoord. Meer dan honderd mensen zijn ontvoerd, ook kinderen. Sinds ons vorige gesprek is de omvang van dit kwaad alleen maar gegroeid. Ze hebben tal van kinderen meegenomen, vastgebonden en in brand gestoken. Ze hebben ze geëxecuteerd."

Verder zegt de premier tegen Biden dat Hamas Israëlische militairen heeft onthoofd. "En ze hebben jongeren op een festival neergemaaid. Ze hebben ze omringd met vijf jeeps. Net als in Babi Jar hebben ze ze neergemaaid", haalde Netanyahu de massamoord door de nazi's in de buurt van Kyiv in 1941 aan. "Ze zijn nog erger dan IS en zo moeten we ze ook behandelen."

Israëlisch leger: raketten vanuit Syrië afgevuurd op Israël

Het Israëlische leger meldt dat er vanuit Syrië raketten zijn afgevuurd op Israël. Meerdere projectielen zouden over de grens zijn gekomen. Volgens het leger wordt aangenomen dat de raketten zijn neergekomen op open vlaktes. Over slachtoffers of schade wordt niet gerept. Meer details over de aanval zijn nog niet bekendgemaakt.

Wel meldt het leger dat er is teruggeschoten door Israël. Met mortieren en artillerie heeft het leger de aanval vanuit Syrië beantwoord.

Reservist Jisjai wil naar Israël: 'ik wil die kant op'

Israël heeft 300.000 reservisten opgeroepen in de strijd tegen Hamas. Dat zijn burgers die in Israël hun dienstplicht hebben vervuld. Reservisten die in het buitenland wonen zijn niet verplicht aan de oproep gehoor te geven, maar velen doen dat wel. Luchtvaartmaatschappij El Al zet extra toestellen in om mensen op te halen van over de hele wereld.

Jisjai zat van 2019 tot 2021 bij de gevechtseenheden en wil nu terug. In de video hieronder vertelt hij hierover:

Jisjai is reservist van het Israëlische leger en wil weer terug

EU-buitenlandchef Borrell: 'sommige beslissingen Israël in strijd met internationaal recht'

Israël heeft het recht om zichzelf te verdedigen, maar dat moet wel gebeuren in overeenstemming met het internationaal recht, zegt EU-buitenlandchef Borrell. "En sommige beslissingen zijn in strijd met het internationaal recht." Borrell deed zijn uitspraken na afloop van een afloop van een ontmoeting tussen Europese ministers van Buitenlandse Zaken. De ministers overlegden over de voortzetting van EU-hulp aan Palestijnen.

"Sommige acties - zoals het afsluiten van elektriciteit en voedsel voor burgers - zijn in strijd met het internationaal recht," zei Borrell. Gisteren gaf de Israëlische minister van Defensie Gallant de opdracht tot volledige belegering van de Gazastrook. "Geen elektriciteit, geen voedsel, geen brandstof, alles gaat dicht. We vechten tegen beesten en handelen daarnaar", zei hij.

Vandaag herhaalde Gallant die boodschap opnieuw toen hij zei dat hij de opdracht had gegeven "alle beperkingen" los te laten in de strijd tegen Hamas. Demissionair premier Rutte twijfelt of Israël daadwerkelijk de toegang van water en voedsel naar de Gazastrook afsluit. "Als we nu elke uitspraak gaan zitten analyseren hier in de luxe van onze kantoren alsof dat dan ook de werkelijkheid is wat ze gaan doen, dan is dat ook een beetje een blijk van disrespect, vind ik, voor het land", zei Rutte daarover vandaag tegen de NOS.

Palestijns ministerie: nu 900 mensen in Gaza gedood, onder wie 260 kinderen

Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldt dat er nu zo'n 900 Palestijnen zijn gedood en zo'n 4500 mensen gewond zijn geraakt op de Gazastrook. Onder de doden in Gaza zijn volgens het ministerie 260 kinderen. Meer details zijn nog niet bekendgemaakt.

Kinderrechtenorganisatie Defence for Children spreekt van 140 kinderen die zijn gedood bij Israëlische luchtaanvallen op Gaza, maar haalt daarbij hetzelfde ministerie aan dat nu een hoger aantal meldt. Zelf zegt de organisatie nu zeker 74 gedode kinderen in Gaza geteld te hebben.

"Israëlische troepen intensiveren de lucht- land en zee-aanvallen tegen een overwegend Palestijnse burgerbevolking in de Gazastrook, waar nergens iemand veilig is", aldus een programmadirecteur van Defense for Children in de Palestijnse gebieden. "In plaats van te de-escaleren om burgerslachtoffers te voorkomen, versterkt de internationale gemeenschap actief de Israëlische oorlogsinspanningen met financiering en wapens. En dat terwijl Israëlische functionarissen openlijk verklaren dat ze oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid willen plegen."

Biden: veertien Amerikanen gedood, ook Amerikaanse gijzelaars genomen

De Amerikaanse president heeft de bloedige aanval van Hamas in een korte persverklaring een "daad van pure kwaadaardigheid" genoemd. Verder omschreef hij de terreurorganisatie als bloeddorstig en zei hij dat de gruwelijkheden die zijn gepleegd hem doen denken aan de ergste misdaden van terreurbeweging IS. Onder de ruim duizend burgerdoden die tot nu toe bekend zijn, zijn volgens Biden minstens veertien Amerikanen. Ook zijn er Amerikanen onder de groep die nu nog wordt gegijzeld door Hamas.

Biden sprak onder meer over de gruwelijke verhalen die nu uit de regio komen. "Ouders die worden afgeslacht terwijl ze proberen hun kinderen te beschermen met hun lichaam. Verhalen over baby's die worden vermoord. Vrouwen die worden verkracht en worden rondgeparadeerd als een soort trofee."

Ook herhaalde Biden zijn eerdere waarschuwing aan andere groeperingen en landen in de regio om zich vooral niet in de strijd te mengen. "Laat geen twijfel over bestaan: de Verenigde Staten staan pal achter Israël. We zullen er alles aan doen zodat de Joodse en de democratische staat Israël zichzelf kan verdedigen. Vandaag, morgen, zoals we dat altijd hebben gedaan. Zo simpel is het. Voor iedereen die nu overweegt om te profiteren van deze situatie heb ik één boodschap: doe het niet."

Het Witte Huis is verlicht in de kleuren van Israël

Kabinet 'ervan vergewist' dat er geen geld naar Hamas gaat

Het kabinet heeft de steun aan de Palestijnen "scherp tegen het licht gehouden" en zegt dat er geen geld gaat naar organisaties als Hamas. Dat zegt demissionair minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze benadrukt dat vooraf, tijdens en na ieder project uitgebreid wordt gecontroleerd met wie er wordt samengewerkt, en of een hulpproject aan het doel beantwoordt.

"Wij geven geen bilaterale begrotingssteun aan de Palestijnse Autoriteit. En hoewel onze processen daar dus al op zijn ingericht, hebben we gezien de uitzonderlijke situatie onze hele portfolio in de Palestijnse gebieden scherp tegen het licht gehouden en ons er nogmaals van vergewist dat er geen geld naar terroristische organisaties zoals Hamas gaat", zegt Schreinemacher.

De minister vindt het belangrijk om door te gaan met hulp aan de Palestijnse bevolking. "We moeten een onderscheid maken tussen gewone Palestijnen en Hamas. Het opschorten of herzien van die hulp is daarom op dit moment niet aan de orde. Als ons nieuwe informatie bereikt die mogelijk tot een ander oordeel leidt, zullen we de steun heroverwegen. Natuurlijk hebben we hierover ook goed overleg met andere lidstaten."

In totaal is er 51 miljoen euro begroot voor hulp aan de Palestijnen. Met dat geld voeren de VN, maatschappelijke organisaties en bedrijven projecten uit op het gebied van water, voedsel, onderwijs en andere sectoren. Uit die begroting gaat 19 miljoen euro naar UNRWA, een VN organisatie die zich richt op Palestijnse vluchtelingen.

Mogelijk nog terroristen in Israël, meldt leger

Het Israëlische leger denkt dat er nog altijd terroristen rondlopen aan de Israëlische kant van de grens met Gaza. Dat heeft een woordvoerder van het leger gezegd. Vanochtend zijn er nog vier terroristen doodgeschoten bij Zikim, ten noorden van Gaza. Bij de kibboets Re'im, ten oosten, zijn ook nog eens twee terroristen gedood. Er wordt nog gezocht naar anderen. Verder heeft het leger bekendgemaakt dat het belangrijkste doel op dit moment is om de top van Hamas te treffen.

Nederland zet defensievliegtuig in om Nederlanders te evacueren

Nederlanders in Israël kunnen woensdag met een militair transporttoestel terug naar Nederland. Dat zegt demissionair minister van Defensie Ollongren op X.

Eerder vandaag maakten andere landen ook bekend militaire vliegtuigen in te zetten voor de evacuatie van hun burgers.

Nederland zei eerder samen te willen werken met andere landen en luchtvaartmaatschappijen. KLM zei door het ministerie van Buitenlandse Zaken een verzoek te hebben ontvangen voor een repatriëringsvlucht. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen hebben hun vluchten naar Tel Aviv geannuleerd.

'Baby's vermoord in Kfar Aza, meerdere onthoofde lichamen ontdekt'

Langzaam maar zeker komt er meer naar buiten over de slachtpartij die Hamas heeft aangericht in kibboetsen als Kfar Aza, zo'n vijf kilometer ten oosten van Gaza. Het leger toont beelden van afgebrande huizen, auto's en ook lokale en internationale journalisten doen verslag van de verschrikkingen die zich sinds zaterdag afspeelden in het dorp. Vanochtend nog waren er gevechten aan de gang in Kfar Aza.

Zo vertellen militairen tegen verslaggevers onder meer over gezinnen die zijn uitgemoord. Er zouden ook dode baby's en jonge kinderen zijn aangetroffen. Ook zouden er meerdere lichamen zijn onthoofd door de terroristen van Hamas en overal liggen lichamen. Het zou voor het leger moeilijk zijn om de huizen van de slachtoffers te doorzoeken vanwege boobytraps die door de terroristen zijn achtergelaten.

Het Israëlische leger toonde journalisten de gevolgen van de slachtpartij die is aangericht in Kfar Aza:

Israëlisch leger toont 'slachtpartij' door Hamas in kibboets Kfar Azza

Veelgebruikte woorden tussen oorlog Israël en Hamas

Sinds de terreuraanval op Israël van afgelopen zaterdag door Hamas, komen er veel termen langs in de berichten over deze oorlog. Wat is Hamas, wat is een kibboets en waar ligt de Gazastrook?

Dat wordt uitgelegd in dit artikel:

EU-buitenlandchef Borrell: EU blijft Palestijnse Autoriteit ondersteunen

De Europese Unie blijft de Palestijnse Autoriteit ondersteunen, zei EU-buitenlandchef Borrell na afloop van een ontmoeting tussen Europese ministers van Buitenlandse Zaken. De ministers overlegden over de voortzetting van EU-hulp aan Palestijnen.

Borrell sprak over een "overweldigende meerderheid van lidstaten" die voor de voortzetting van de steun was. "De verschuldigde betalingen mogen geen vertraging oplopen", zei Borrell. De EU-buitenlandchef zei daarnaast dat de EU ervoor moet zorgen dat er geen steun weglekt naar terroristische organisaties. Hamas wordt door de EU beschouwd als een terroristische organisatie.

Israëlische minister van Defensie kondigt 'volledig offensief' aan

De Israëlische minister van Defensie Gallant zegt dat hij de opdracht heeft gegeven "alle beperkingen" los te laten in de strijd tegen Hamas. Gallant heeft dit gezegd tijdens een ontmoeting met militairen bij de grens met de Gazastrook, melden Israëlische media.

Hij zei daarnaast dat Israël nu overgaat op een "volledig offensief". Gallant: "Ze zullen spijt krijgen van dit moment - Gaza zal niet terugkeren naar wat het was".

Verschillende landen zetten militaire vliegtuigen in om burgers te evacueren

Meerdere Europese landen zetten het leger in om burgers te evacueren vanuit Israël. Onder meer Oostenrijk, Spanje en Portugal hebben evacuaties door middel van het leger aangekondigd. Spanje gaat twee militaire vliegtuigen sturen naar Israël voor de evacuaties. Volgens de Spaanse ambassade in Israël zijn er naar schatting 500 Spaanse burgers vanwege vakantie of tijdelijk werk in Israël. Het is "niet voorzien" dat ook Spanjaarden die voor andere redenen in het land zijn met de vluchten meegaan, zei de minister van Buitenlandse Zaken.

Ook Portugal kondigde eerder vandaag aan 190 burgers naar Cyprus te evacueren met militaire vliegtuigen. Onder de passagiers op de eerste vlucht zou zich ook een groep Spanjaarden bevinden, volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken op Cyprus. In Nederland is luchtvaartmaatschappij KLM verzocht om een repatriëringsvlucht door het ministerie van Buitenlandse Zaken. KLM heeft gezegd te gaan kijken of dit kan.

'Duitse vrouw die in pick-up lag, leeft volgens familie nog'

De Duitse vrouw Shani Louk, van wie na de aanslagen van Hamas beelden naar buiten kwamen waarin te zien was dat ze vrijwel naakt bewusteloos achterin een pick-up lag, is volgens haar familie nog in leven. Haar familie zegt in een video gericht aan de Duitse regering dat ze met een ernstige hoofdwond in een ziekenhuis in Gaza ligt. Ze is volgens haar familie in kritieke toestand.

"We vragen, nee, we eisen dat de Duitse regering snel in actie komt", zegt de moeder van de 22-jarige Louk, die zowel de Israëlische als de Duitse nationaliteit zou hebben. Ze was bij het festival bij kibboets Re'im, waar zeker 260 mensen zijn vermoord door terroristen van Hamas. Kort na de verrassingsaanval gingen beelden van Louk de wereld over. Even ging het verhaal dat ze een Israëlische militair was die door Hamas door de straten werd gereden, maar haar familie in Duitsland zei haar later te herkennen aan haar dreadlocks en haar tatoeages.

Of Louk nog in leven was, was niet duidelijk, maar het werd aangenomen dat ze was vermoord. Duitse media, waaronder Der Spiegel, melden dat de vriend van de tante van Louk zegt dat ze levend in het door Indonesië gefinancierd ziekenhuis in Beit Lahiya ligt, in Noord-Gaza. Hij mag zelf het ziekenhuis niet in, maar hij zegt vrijwel zeker te weten dat ze daar ligt. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet nu wat doen. Elke dag telt", zegt hij tegen het blad.

Bij een Brits protest naar aanleiding van de aanslagen werd aangenomen dat Louk dood was

Zweden stopt tijdelijk ontwikkelingshulp aan Palestijnse gebieden

Zweden zet de ontwikkelingshulp aan de Palestijnse gebieden tijdelijk stop na de terreuraanval van Hamasstrijders afgelopen weekend. Dat heeft de Zweedse minister van Ontwikkeling Forssel aangekondigd. Denemarken kondigde eerder vandaag ook aan dat het de hulp stopzet.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken vergaderen vandaag in Oman over de voortzetting van de betalingen aan de Palestijnen. Meerdere EU-functionarissen deden hier gisteren uitspraken over op X, maar de Europese Unie kwam terug op de aankondigingen dat zowel financiële steun als noodhulp aan de Palestijnen worden opgeschort.

Die beslissing ligt namelijk niet bij hen, maar bij de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Ook de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken en zijn Palestijnse ambtgenoot zijn uitgenodigd in Oman. EU-buitenlandchef Borrell spreekt op X over een "intens debat over de recente gebeurtenissen in Israël/Palestina". Volgens Borrell zijn de landen het eens dat ze samen krachtige gemeenschappelijke boodschappen willen uitdragen.

Een gewonde gemeld in Ashkelon

Bij de aanvallen op de Israëlische stad Ashkelon is een 54-jarige Israëlische vrouw gewond geraakt, melden Israëlische media. De vrouw zou gewond geraakt zijn door rondvliegend glas en brokstukken door de raketaanvallen op de stad.

Observatieposten Hezbollah geraakt in Libanon

Inmiddels is meer duidelijk over de Israëlische aanvallen op doelen in Libanon. Een woordvoerder van het Israëlische leger meldt dat er in Libanon twee observatieposten van Hezbollah zijn getroffen. Vanuit Libanon zijn volgens het leger vijftien raketten afgevuurd richting Israël.

De VN-vredesmacht in Libanon, Unifil, reageert bezorgd op de beschietingen. Een woordvoerder van de VN-missie waarschuwt dat "de partijen zich ervan bewust moeten zijn dat elke inschattingsfout schade kan toebrengen aan het werk dat de afgelopen zeventien jaar is uitgevoerd om de stabiliteit te bewaren". Daarmee wordt verwezen naar het vorige grootschalige conflict tussen Israël en Libanon, de Israëlisch-Libanese Oorlog van 2006.

Stilte in kuststad Ashkelon na luchtaanvallen

In Ashkelon is het stil na de raketaanvallen, meldt een BBC-journalist ter plaatse. Ze zegt geen tekenen te zien van grote schade tijdens het rijden door de straten. Inwoners van de stad wachten af wat nu komen gaat.

Hamas riep vanmiddag inwoners op de stad te verlaten. Kort daarna werden de eerste raketaanvallen vanuit de Gazastrook gemeld.

Duitsland: humanitaire steun aan Palestijnen niet stopzetten

Duitsland vindt niet dat de humanitaire steun aan de Palestijnse gebieden moet worden stopgezet in verband met de aanvallen van Hamas. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Baerbock, spreekt zich daartegen uit voorafgaand aan een bijeenkomst met Europese ministers van Buitenlandse Zaken. "Het zou compleet de verkeerde keuze zijn om nu te stoppen met de vitale humanitaire steun aan de burgerbevolking", vindt Baerbock. "Miljoenen mensen in de Palestijnse gebieden, onder wie veel kinderen, zijn van ons afhankelijk voor voedsel, water en medicijnen."

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag voor een spoedbijeenkomst samen in Oman om te praten over het conflict, en wat dat betekent voor bijvoorbeeld de steun die de Europese Unie biedt aan de Palestijnse gebieden. In totaal maakt de EU bijna 700 miljoen euro beschikbaar voor de Palestijnen. Ook is de EU goed voor zo'n 25 miljoen euro aan humanitaire hulp.

Eurocommissaris Várhely voor Nabuurschap en Uitbreiding, die daar helemaal niet in zijn eentje over gaat, zei gisteren de de EU de steun aan de Palestijnen opschort. Enkele uren later werd de Hongaar teruggefloten door de Sloveense Eurocommissaris Lenarcic voor Crisisbeheer, die bekendmaakte dat humanitaire steun helemaal niet is opgeschort. Uiteindelijk bracht de Commissie een gezamenlijk persbericht naar buiten waarin enkel nog stond dat de financiële steun aan de Palestijnen onder de loep wordt genomen, zonder iets te zeggen over het opschorten van steun.

Luchtaanvallen op haven Gaza, bootjes in brand

Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd op de haven van Gaza. Op beelden is te zien dat vissersbootjes en andere schepen in brand staan. Uit de haven stijgen grote zwarte wolken op. Het precieze doel van de aanval op de haven is nog niet bekendgemaakt.

Luchtaanvallen in de haven van Gaza

Israël beschiet doelen in Libanon

Het Israëlische leger heeft doelen in in het zuiden van Libanon bestookt in reactie op een raketaanval. Zojuist gingen in het noorden van Israël raketalarmen af, ook aan de grens met Libanon. Israël heeft dat nu beantwoord met eigen artillerievuur, meldt de radiozender van het Israëlische leger, Army Radio. Meerdere doelen zouden getroffen zijn, maar details over slachtoffers en schade zijn er nog niet.

Dodental aan Palestijnse kant naar 830

Het dodental door de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook is opgelopen naar 830, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast zijn er sinds zaterdag 4250 inwoners gewond geraakt.

Israël heeft gemeld dat het dodental door aanvallen van Hamas is opgelopen naar 1000 slachtoffers.

Raketten op Israël afgevuurd vanuit Libanon

Vanuit Libanon worden nu raketten afgeschoten richting het noorden van Israël. In de regio klinkt op verschillende plaatsen het luchtalarm. Onder meer bij de plaatsen Betzet, Shlomi, Mitzpe Hila, Liman en Hanita aan de Israëlisch-Libanese grens gaan raketalarmen af.

Luchtaanvallen Israëlische stad Ashkelon

Israëlische media melden raketaanvallen van Hamas op de kustplaats Ashkelon in het zuiden van Israël. Daarbij zou een hotel zijn geraakt. Er wordt nog geen melding gemaakt van slachtoffers.

Hamas waarschuwde eerder vanmiddag dat inwoners de stad voor 17.00 lokale tijd moesten verlaten. Kort nadat die deadline was verstreken, meldde het Israëlische leger dat het luchtalarm afging in de stad.

De afgelopen dagen heeft Israël burgers uit de grensplaatsen geëvacueerd.

KLM gevraagd repatriëringsvluchten uit te voeren

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft luchtvaartmaatschappij KLM gevraagd voor een repatriëringsvlucht om mensen uit Israël terug te halen. Dat meldt persbureau ANP. KLM gaat dit kijken of dit mogelijk is.

Andere vliegmaatschappijen hebben geen verzoeken hiervoor ontvangen, meldt het persbureau. KLM, Transavia en EasyJet hebben sinds afgelopen weekend hun vluchten naar Tel Aviv voorlopig opgeschort.

Kamer steunt kabinetsstandpunt: ‘Israël heeft recht op zelfverdediging’

In de Tweede Kamer is brede steun voor de opstelling van het demissionaire kabinet in de oorlog tussen Israël en Hamas. De meeste partijen spraken uit dat Israël het recht heeft op zelfverdediging na de extreem gewelddadige aanval van de Palestijnse terreurorganisatie.

"Het gaat waarschijnlijk om de grootste moordpartij op Joodse mensen na de Tweede Wereldoorlog", zei demissionair premier Mark Rutte. Er is bezorgdheid in de Kamer voor de veiligheid van Joodse Nederlanders, die het nu eng vinden om met een keppeltje over straat te gaan of boodschappen te doen bij Joodse winkels. Rutte zegde toe dat er extra beveiliging is waar en wanneer dat nodig is. Hij spreekt vanmiddag op het Catshuis met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap.

Rutte kreeg ook vragen over de aankondiging van Israël dat de Gazastrook wordt afgesloten van water, elektriciteit en voedsel. De Kamer wil dat Nederland Israël houdt aan het humanitair oorlogsrecht. Dat bepaalt dat onschuldige burgers zo veel mogelijk beschermd moeten worden.

In zijn gesprek met de Israëlische premier Netanyahu werd duidelijk dat Israël zich daarvan bewust is, zei Rutte. "Men realiseert zich in Israël dat er een groot onderscheid is tussen de gewone Palestijnen en de terroristen van Hamas." Rutte wil eerst afwachten of en op welke manier Israël het dreigement gaat uitvoeren.

Rutte spreekt met leden Joodse gemeenschap

Demissionair premier Rutte heeft vanmiddag op het Catshuis een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap. Dat zei hij in de Tweede Kamer. Het gesprek in de ambtswoning zal gaan over de terreuraanslag van Hamas op Israël en de gevolgen voor Joden in Nederland.

Rutte herhaalde verder dat het kabinet alert is op de beveiliging van Joodse instellingen. Bijvoorbeeld Joodse scholen en synagogen worden sinds jaar en dag al beveiligd in Nederland, maar vaak als het conflict oplaait, neemt de dreiging toe.

Verwoesting wijk Rimal in Gaza-Stad in beeld

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht naar eigen zeggen meer dan 200 locaties in de Gazastrook gebombardeerd. Een van de getroffen plekken is de wijk Rimal in Gaza-Stad.

  • Twitter.com/WarMonitors
    Dronebeeld van de de ravage in de wijk Rimal in Gaza-Stad
  • Twitter.com/WarMonitors
    Mensen tussen het puin in de de wijk Rimal in de Gaza-strook
  • Twitter.com/WarMonitors
    Een man tussen het puin in de stadswijk Rimal

Reisadvies Israël aangepast naar oranje en rood

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Israël aangescherpt naar oranje en rood. Het ministerie raadt mensen alleen naar de oranje gebieden te gaan als dat noodzakelijk is, vanwege een verhoogd risico op terroristische aanslagen in het hele land.

"Ga niet naar de grensstreek bij Gaza, Syrië, Libanon, de Golan en Egypte. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe", luidt het advies verder. Wie toch afreist naar deze gebieden kan waarschijnlijk niet geholpen worden volgens de Nederlandse ambassade, zegt het ministerie.

Eerder vandaag werd het reisadvies voor de bezette Westelijke Jordaanoever al aangescherpt naar rood. Het advies voor de Gazastrook was al rood.

Hamas: inwoners Israëlische stad Ashkelon moeten evacueren

Hamas roept inwoners van de Israëlische kustplaats Ashkelon op om voor 17.00 uur lokale tijd te evacueren. De stad Ashkelon ligt vlak bij de noordelijke grens van de Gazastrook met Israël. Hamas gaf geen verdere informatie.

Twee topfunctionarissen van Hamas gedood bij luchtaanvallen

Twee topfunctionarissen van Hamas zijn gedood door Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Het zou gaan om minister Shamalla van Economie en politicus Maamar. Dat heeft een functionaris van Hamas tegen Reuters gezegd. Beiden zouden zijn omgekomen bij een luchtaanval op de stad Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook.

Het Israëlische leger heeft de dood van Shamalla bevestigd in een verklaring. Volgens Israël is hij afgelopen nacht gedood.

1000 doden aan Israëlische zijde

Bij de aanvallen van Hamas van afgelopen zaterdag zijn aan Israëlische zijde meer dan 1000 doden gevallen. Dat meldt de Israëlische ambassade in de Verenigde Staten. Onder de slachtoffers zijn ook tientallen mensen uit andere landen, of Israëliërs met een dubbel paspoort.

Aan Palestijnse zijde worden zeker 770 doden gemeld.

Israëlische soldaten bij Kfar Aza

Israëlische soldaten worden met materieel in stelling gebracht bij Kfar Aza, een kibboets in de buurt van de Gazastrook. Ze voeren daar onder meer patrouilles uit.

Persbureau AFP maakte daar deze foto's van:

  • AFP
    Israëlische soldaten worden in stelling gebracht bij Kfar Aza
  • AFP
    Israëlische soldaten worden in stelling gebracht bij Kfar Aza
  • AFP
    Het lichaam van een Israëlische soldaat wordt weggehaald na de aanvallen van Hamas
  • AFP
    Israëlische soldaten voeren patrouilles uit bij Kfar Aza
  • AFP
    Israëlische soldaten worden in stelling gebracht bij Kfar Aza

VN veroordeelt Israël voor blokkade Gazastrook

Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, heeft Israël veroordeeld voor de "volledige belegering" van de Gazastrook. Gisteren stelde Israël een blokkade in, waardoor er geen water, voedsel, elektriciteit en brandstof meer naar het Palestijnse gebied gaat.

"Een blokkade opleggen die burgerlevens in gevaar brengt door ze af te snijden van essentiële levensbehoeften is volgens het internationaal humanitair recht verboden", waarschuwt Türk. Hij roept diverse invloedrijke partijen op om de situatie te de-escaleren.

De VN-vertegenwoordiger zegt dat de stappen die Israël onderneemt "ertoe kunnen leiden dat de al schrijnende humanitaire situatie in Gaza verder verslechtert".

Hamas roept op tot 'algehele mobilisatie'

Hamas heeft de Arabische en islamitische wereld opgeroepen tot een "algehele mobilisatie". Komende vrijdag wordt bestempeld als de "vrijdag van de Al-Aqsa-vloed", waarbij iedereen zich achter de Palestijnen zou moeten scharen en zich tegen de "openlijke oorlogsvoering van de bezetter" zou moeten uitspreken.

Hamas riep ook jonge Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever op om de confrontatie aan te gaan met Israëlische soldaten.

'We werden zonder waarschuwing plots gebombardeerd'

Bij Israëlische luchtaanvallen is gisteren onder meer een moskee in Shati geraakt, vlak bij de kust. Shati is een van de grootste vluchtelingenkampen in Gaza. De schade daar is groot.

De 14-jarige Ahmed zag het gebeuren en vertelt erover tegen de NOS:

'We werden zonder waarschuwing plots gebombardeerd'

Negatief reisadvies voor Westelijke Jordaanoever

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt mensen onder alle omstandigheden af om naar de Westelijke Jordaanoever te reizen. Het reisadvies daarvoor is aangescherpt van oranje naar rood. Het reisadvies voor de Gazastrook blijft rood. Het ministerie adviseert mensen in deze regio's te vertrekken "als dat veilig kan" en waarschuwt dat het geen consulaire bijstand kan verlenen als mensen toch naar die gebieden afreizen.

Het advies voor Oost-Jeruzalem blijft oranje, wat inhoudt dat mensen daar alleen naartoe zouden moeten reizen als dat noodzakelijk is. Ook het reisadvies voor heel Israël is oranje, behalve de grensgebieden rond Gaza, Egypte, Libanon en Syrië: die zijn rood gekleurd.

Egypte sluit grensovergang met Gaza na Israëlische luchtaanvallen

Egypte heeft de grensovergang bij Rafah, aan de zuidgrens van de Gazastrook, tot nader order gesloten vanwege Israëlische luchtaanvallen, meldt het Duitse persbureau DPA. Egypte roept medewerkers van de grenspost aan de Gaza-zijde op om te vertrekken, schrijft een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken en Veiligheid op sociale media.

Na de grote aanval van Hamas in Israël van zaterdag beval Israël een volledige sluiting van de Gazastrook. De grensovergang bij Rafah is de enige grensovergang vanuit Gaza die niet door Israël wordt gecontroleerd. Met de huidige sluiting zijn er momenteel geen mogelijkheden voor mensen in de Gazastrook om het gebied te verlaten.

Gisteren maakte het internationale persbureau Reuters op basis van Egyptische bronnen ook melding van een tijdelijke sluiting van de grensovergang vanwege Israëlische bombardementen.

De grensovergangen van de Gazastrook naar Israël en Egypte

Kabinet onderzoekt mogelijkheden repatriëring

Het kabinet onderzoekt of Nederland samen met "partners" chartervluchten kan inkopen voor mensen die weg willen uit Israël. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"We hebben een aantal Nederlandse groepen in beeld waarvan we weten dat ze Israël willen verlaten. We werken er nu hard aan te inventariseren welke Nederlanders nog meer willen vertrekken", aldus het ministerie.

De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten van en naar Israël geschrapt. Daardoor kunnen veel mensen die nu in Israël verblijven en weg willen niet terug naar huis. Meerdere landen hebben met eigen (leger)vliegtuigen inmiddels eigen staatsburgers opgehaald, zoals Polen, Hongarije, Roemenië en Bulgarije.

Andere landen hebben aangekondigd dit te gaan doen. De Mexicaanse regering zegt twee vliegtuigen te sturen, Brazilië eveneens. Chili stuurde gisteren een vliegtuig naar Tel Aviv. Thaise autoriteiten melden dat 1400 Thai hebben aangegeven dat ze willen worden geëvacueerd.

De Hongaarse minister Szijjarto plaatste deze foto van de aankomst een evacuatievlucht vanuit Israël:

Een evacuatievlucht vanuit Israël landt in de Hongaarse hoofdstad Boedapest

Dodental aan Palestijnse kant naar 770

Het dodental door de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook is opgelopen naar 770, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Ook zijn er sinds zaterdag 4000 mensen gewond geraakt. De luchtaanvallen zijn een vergelding voor de aanval die Hamas afgelopen weekend opende op Israël, waarbij volgens Israël zeker 900 Israëliërs om het leven zijn gekomen.

De Palestijnse autoriteiten melden dat er ook nog achttien mensen om het leven zijn gekomen bij geweld op de Westelijke Jordaanoever. Nog eens honderd mensen zouden daar gewond zijn geraakt.

'Achttien VN-gebouwen in Gaza beschadigd'

De VN-organisatie die de hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen in de Gazastrook coördineert, de UNRWA, meldt dat achttien gebouwen beschadigd zijn geraakt sinds de aanvallen van Hamas in Israël van afgelopen weekend. Het gaat volgens de VN-organisatie onder meer om vier scholen en acht zorginstellingen.

Bijna 190.000 mensen zijn binnen de Gazastrook op de vlucht geslagen, staat in de laatste update over de situatie. Rond de 137.500 Palestijnse ontheemden schuilen in 83 UNRWA-scholen verspreid over de Gazastrook. Door de aanhoudende luchtaanvallen melden steeds meer mensen zich bij de scholen, waardoor een deel van de gebouwen overvol is. Ook is drinkwater beperkt beschikbaar.

Van de 22 zorgcentra die de VN-organisatie runt in de Gazastrook bieden er 15 nog basiszorg aan patiënten. Dit gebeurt alleen in de ochtenduren en na telefonische doorverwijzing.

Duizenden wapens voor Israëlische burgerwachten

Israël gaat duizenden aanvalsgeweren uitdelen aan burgerwachten in regio's die grenzen aan de Palestijnse gebieden en in gemengd Joods-Arabische plaatsen. Dat heeft minister Ben-Gvir van Nationale Veiligheid aangekondigd.

In eerste instantie worden er 4000 wapens geleverd. Daar moeten later nog 6000 wapens bij komen. Vrijwilligers zouden ook helmen en scherfvesten moeten krijgen, aldus Ben-Gvir.

Iraanse leider Khamenei ontkent betrokkenheid, prijst Hamas

Ayatollah Khamenei, de geestelijk leider van Iran, ontkent dat Teheran betrokken was bij de aanval van Hamas van zaterdag. Gisterochtend meldde the Wall Street Journal dat Iran al weken bij de planning van de operatie betrokken was. De Iraanse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties ontkende dat, enkele uren na de publicatie van de krant. Nu neemt ook Khamenei er openlijk afstand van, in zijn eerste televisietoespraak sinds de aanval.

Khamenei juicht het offensief wel toe. "We kussen de handen van diegenen die de aanval op het zionistische regime hebben gepland." Hij zei dat Israël een "onherstelbare" nederlaag heeft geleden op militair gebied en op het gebied van inlichtingen.

Het Amerikaanse Witte Huis zei vannacht geen hard, tastbaar bewijs te hebben dat Teheran zou hebben meegeholpen met de voorbereiding.

Amsterdam hijst dag na Israëlische vlag de internationale vredesvlag

Op het stadhuis van Amsterdam is vandaag de internationale vredesvlag gehesen: een blauwe vlag met witte duif. Gisteren hing daar de Israëlische vlag. Amsterdam was de enige van de vijftien grootste Nederlandse gemeenten die de Israëlische vlag hees, meldt NRC. Burgemeester Halsema had daartoe besloten naar aanleiding van "de terreurdaden van Hamas tegen de Israëlische bevolking".

In een toelichting op de wissel wijst de gemeente vandaag op de lange duur van het Palestijns-Israëlische conflict en de vele onschuldige burgerslachtoffers die daarbij vallen. "Daarom wordt de rest van de week de internationale vredesvlag gehesen op het stadhuis. Deze vlag is een steunbetuiging aan alle onschuldige slachtoffers aan beide zijden en aan alle Amsterdammers die meeleven of door de situatie in angst en onzekerheid verkeren."

Uit een rondgang van persbureau ANP langs meer dan honderd gemeenten blijkt dat zij verschillend omgaan met de ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse gebieden. Een klein aantal gemeenten hijst de Israëlische vlag. Een meerderheid kiest ervoor om de Nederlandse vlag of gemeentevlag halfstok te hangen of de internationale vredesvlag te hijsen.

Van uur tot uur: de grootschalige aanval die Israël niet zag aankomen

De aanval van Hamas van afgelopen zaterdag kwam voor Israël als een grote verrassing. Bekijk hier een samenvatting van de gebeurtenissen van die ochtend:

Van uur tot uur: de grootschalige aanval die Israël niet zag aankomen

Israëlische luchtmacht: honderden reservisten opgehaald in Europa

De Israëlische luchtmacht zegt met twee Hercules-transportvliegtuigen honderden reservisten in Europa te hebben opgehaald. Er is niet bekendgemaakt waar in Europa dit is gebeurd.

Vanwege de strijd met Hamas heeft het Israëlische leger gisteren zo'n 300.000 reservisten opgeroepen, de grootste mobilisatie in de geschiedenis van het land.

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al kondigde gisteren extra vluchten aan om reservisten uit het buitenland op te halen.

Spanje en Frankrijk tegen stopzetten hulp aan Palestijnse gebieden

De regeringen van Spanje en Frankrijk zijn tegen het opschorten van Europese hulpgelden aan de Palestijnse gebieden. De steun staat vandaag op de agenda tijdens een bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Oman.

"We zijn geen voorstander van het opschorten van hulp die rechtstreeks ten goede komt aan het Palestijnse volk", laat het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. "Dat hebben wij gisteren ook duidelijk gemaakt aan de Europese Commissie."

Ook Spanje wil dat de Europese Unie de financiële steun voortzet. "We kunnen Hamas, dat op de lijst van terroristische groeperingen van de EU staat, niet verwarren met de Palestijnse bevolking, of met de Palestijnse Autoriteit of de organisaties van de Verenigde Naties ter plaatse", zegt minister Albares van Buitenlandse Zaken.

De Europese Commissie draaide gisteravond een eerdere aankondiging van Eurocommissaris Várhelyi over het "onmiddellijk" stopzetten van hulpgelden aan de Palestijnse autoriteiten terug. De Commissie wil deze steun heroverwegen en er na de aanvallen van Hamas in Israël zeker van zijn dat deze gelden niet worden misbruikt, aldus de nieuwe verklaring.

Demissionair premier Rutte zei gisteren dat Nederland geen voorstander is van het stopzetten van hulp aan de Palestijnse gebieden. "We moeten het onderscheid maken tussen gewone Palestijnen en Hamas." Oostenrijk en Duitsland kondigden gisteren wel aan hulpgelden op te schorten.

Raketaanvallen in beeld

  • Reuters
    Raketten raakten een wooncomplex in Gaza-Stad
  • Reuters
    Een man loopt door het puin na luchtaanvallen op Gaza-Stad
  • Reuters
    Rookwolken na Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook
  • Reuters
    De situatie in Gaza-Stad na de luchtaanvallen van vannacht
  • Reuters
    In Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, is een wooncomplex verwoest
  • Reuters
    Het Israëlische raketschild onderschept raketten uit de Gazastrook in Ashkelon

BBC-correspondent vanuit gebouw Gaza: 'Ik hoor kinderen schreeuwen'

BBC-correspondent Rushdi Abu Alouf doet verslag vanuit de Gazastrook en heeft zich verschanst in een gebouw. "Het is compleet donker en ik hoor kinderen schreeuwen", zegt hij in een video op de BBC-website, terwijl op de achtergrond een explosie te horen is.

"Er is bijna geen stroom, geen internet, geen brandstof en geen medicijnen. Het gebouw van de Palestijnse telecomprovider is verwoest, waardoor er op meer plekken geen bereik is."

Alouf zegt dat de humanitaire situatie schrijnend is. "Volgens het ministerie van Volksgezondheid raken de medische voorraden van ziekenhuizen op. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van slachtoffers niet aan." Hij zegt dat de luchtaanvallen van vannacht en gisteravond de zwaarste ooit zijn in de Gazastrook.

Betogers tegenover elkaar in New York

In New York demonstreren zowel inwoners die pro-Israël zijn als inwoners die de Palestijnen steunen. Bij het Israëlische consulaat staan ze, gescheiden door een straat, tegenover elkaar.

Niet alleen in New York, ook in Bogota en Buenos Aires gaan mensen de straat op:

Pro-Israël en pro-Palestijnse betogers tegenover elkaar in New York

Iran, Qatar, Rusland: wie heeft Hamas achter zich staan?

De grootschalige aanval van Hamas op Israël kwam als een grote verrassing. De militante Palestijnse beweging bleek over een groot arsenaal aan wapens en raketten te beschikken. Hoe was Hamas hiertoe in staat? Op wiens steun kan Hamas rekenen? En hoe vergaand is de samenwerking tussen Hamas en buitenlandse overheden?

Lees het in dit artikel:

Israël: 200 locaties in Gazastrook onder vuur genomen

In de Gazastrook zijn vannacht meer dan 200 locaties gebombardeerd, zegt het Israëlische leger. Onder meer de wijk Rimal in Gaza-Stad en de stad Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, zijn onder vuur genomen. Er zijn nog geen berichten over nieuwe slachtoffers.

Het leger zegt dat onder meer een wapenopslag in een moskee is geraakt, net als een appartement dat gebruikt zou worden door strijders van Hamas.

Israëlische leger: 1500 lichamen van Hamas-strijders gevonden

Het Israëlische leger zegt de afgelopen dagen zo'n 1500 lichamen van Hamas-strijders te hebben gevonden in Israël. Dat heeft legerwoordvoerder Richard Hecht aan journalisten laten weten. Het is voor zover bekend de eerste keer sinds de aanvallen van zaterdag dat Israël zich uitlaat over doden aan de kant van Hamas.

Eerder meldde Israël 900 doden aan Israëlische kant, onder wie burgers en militairen. De Palestijnse autoriteiten spraken tot nu toe over bijna 700 doden in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

Ruim twintig landen melden doden, vermisten en gegijzelden

Landen over de hele wereld maken melding van gedode, vermiste en gegijzelde landgenoten na de aanval van Hamas in Israël afgelopen weekend. Veel buitenlanders en Israëliërs met een dubbele nationaliteit waren aanwezig bij het festival in het zuiden van Israël waar Hamas-terroristen zaterdagochtend het vuur openden op bezoekers. Op het festivalterrein zijn meer dan 250 lichamen gevonden.

Nieuwszender Al Jazeera zette de berichtgeving uit ruim twintig landen op een rij, waaronder acht landen in Latijns-Amerika. Argentinië heeft zeven doden en vijftien vermisten gemeld, Nepal tien doden en een vermiste en Thailand twaalf doden en elf gegijzelden. De VS heeft de dood van elf Amerikaanse burgers bevestigd.

Erdogan wil bemiddelen in conflict

De Turkse president Erdogan zegt dat zijn land bereid is om te bemiddelen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, als de twee partijen daarom vragen. Dat liet hij gisteravond weten in een persconferentie.

"We geloven dat er geen vrede in de regio kan zijn zonder een onafhankelijke Palestijnse staat", sprak hij. Erdogan voegde eraan toe dat Turkije bezig is met voorbereidingen om humanitaire hulp naar Gaza te sturen. Hij roept Israël op om te stoppen met het bombarderen van de Palestijnse gebieden en dringt er bij de Palestijnen op aan om Israëlische nederzettingen met rust te laten.

Voor zijn persconferentie sprak de Turkse president via de telefoon met de leiders van Israël, de Palestijnse Autoriteit, Libanon, Qatar en Egypte. Erdogan trad eerder al op als bemiddelaar in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, waardoor een akkoord werd bereikt over het exporteren van graan uit Oekraïense havens.

Nieuwe luchtaanvallen in Gaza

Ook afgelopen nacht heeft het Israëlische leger doelen in Gaza bestookt. Onder meer in Khan Younis, een stad in het zuidelijke deel van de Gazastrook, waren explosies te horen.

De schade door de aanvallen van de afgelopen dagen is goed te zien op deze beelden:

Nieuwe luchtaanvallen op Gaza

Israël zegt controle terug te hebben over grenshek met Gaza

Het Israëlische leger zegt de controle terug te hebben over de grens met Gaza en mijnen te leggen op de plekken waar gewapende Palestijnse Hamas-leden zaterdag door het grenshek braken. Volgens een woordvoerder zijn er sinds gisteren geen mensen meer door het hek naar Israël overgestoken. In reactie op geruchten dat Hamas tunnels heeft gebruikt om Israël binnen te komen, zei hij dat het leger daar niet op is gestuit.

VS werkt aan 'onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars'

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken heeft telefonisch overleg gehad met zijn Israëlische ambtgenoot Cohen over de steun van de VS aan Israël. Blinken bevestigde in dat gesprek de Amerikaanse "inspanningen om de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars te bewerkstelligen", meldt zijn ministerie.

De militante Palestijnse beweging Hamas gijzelde zaterdag naar verluidt zo'n 150 mensen in Israël, onder wie militairen, en bracht hen naar Gaza. De Amerikaanse president Biden zei gisteren dat er waarschijnlijk ook Amerikaanse staatsburgers onder de gegijzelden zijn.

VN: aantal ontheemden in Gaza boven de 187.000

Meer dan 187.000 mensen in de Gazastrook zijn sinds de aanval van Hamas hun huis ontvlucht en dat aantal zal vermoedelijk toenemen. Dat blijkt uit een rapport van OCHA, het orgaan van de VN dat zich met humanitaire zaken bezighoudt. De VN-hulporganisatie UNRWA heeft ruim 137.000 mensen ondergebracht op 83 scholen, die als noodopvang fungeren. Naar schatting 41.000 ontheemden verblijven bij vrienden of familie.

Het aantal ontheemden is op het hoogste niveau sinds de 50 dagen durende escalatie van het conflict in 2014. Dat was de dodelijkste geweldsuitbarsting in Gaza sinds 1967.

Weer nachtelijke explosies in Gazastrook

Er klinken, net als in de afgelopen nachten, zware explosies in de Gazastrook. Correspondenten van CNN en Al Jazeera maken daar melding van. Israël voert vergeldingsaanvallen uit na de aanval van Hamas op Israël zaterdagochtend.

Een correspondent van Al Jazeera in Gaza zegt dat er onder meer explosies te horen zijn in Khan Younis, een stad in het zuidelijke deel van de Gazastrook.

Ook journalisten van CNN in Israël horen zware explosies in de Gazastrook. Ook zien ze gevechtsvliegtuigen, drones en een helikopter vliegen bij de grens met Gaza.

Er is nog niets bekend over eventuele slachtoffers.

'Aanval Hamas op vier na grootste terreuraanslag sinds 1970'

De aanval van Hamas op Israël is de op vier na grootste aanslag ter wereld sinds 1970, meldt de Israëlische krant Haaretz op basis van een database van de University of Maryland. Alleen bij de aanslagen van 11 september, de IS-aanslagen in de Iraakse steden Tikrit en Sinjar, en het bloedbad in Gikoro in Rwanda kwamen de afgelopen 53 jaar meer mensen om het leven.

In Israël is het dodental van de aanval van Hamas opgelopen tot boven de 900. Er zijn bijna 700 doden aan Palestijnse kant. Bij de aanslag op het muziekfestival bij Re'im in het zuiden van Israël kwamen meer dan 250 mensen om het leven.

Witte Huis: geen hard bewijs dat Iran direct betrokken was bij aanval Hamas

Er is geen hard, tastbaar bewijs dat Iran betrokken was bij de aanval van Hamas op Israël. Dat zegt Witte Huis-veiligheidswoordvoerder John Kirby, die Iran wel medeplichtig noemt. Kirby kan zelf een bericht van the Wall Street Journal, die schreef dat Iran al weken bij de planning van de operatie betrokken was, niet bevestigen. Iran heeft zelf betrokkenheid ontkend.

Kirby zei verder dat er geen intentie is om Amerikaanse grondtroepen naar Israël te sturen. Wel verwacht hij aanvullende veiligheidsverzoeken van Israël. De VS zal daar zo snel mogelijk aan proberen te voldoen, aldus Kirby. Om welke verzoeken het gaat, is onduidelijk.

President Biden zal vandaag om 19.00 uur (Nederlandse tijd) een verklaring afleggen over de situatie in Israël, maakte het Witte Huis bekend.

Leiders VS, VK, Duitsland, Italië en Frankrijk gezamenlijk achter Israël

De leiders van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Frankrijk hebben zich in een gezamenlijke verklaring achter Israël geschaard. Ze veroordelen de aanvallen op Israël door Hamas-terroristen.

"De komende dagen zullen we verenigd en gecoördineerd blijven, samen als bondgenoten en als gemeenschappelijke vrienden van Israël, om ervoor te zorgen dat Israël zichzelf kan verdedigen en om uiteindelijk de voorwaarden te scheppen voor een vreedzame en geïntegreerde regio in het Midden-Oosten", luidt de verklaring van de Amerikaanse president Biden, de Franse president Macron, de Duitse bondskanselier Scholz, de Italiaanse premier Meloni en de Britse premier Sunak.

Bijlezen: de ontwikkelingen in de oorlog tussen Hamas en Israël afgelopen dag

Na de grootschalige aanval van Hamas op het zuiden van Israël van zaterdag was het maandag opnieuw een dag vol geweld. De ontwikkelingen volgen elkaar nog steeds snel op. De gebeurtenissen zijn hieronder samengevat. Dit artikel is bijgewerkt tot 21.00 uur:

Onduidelijkheid over EU-steun aan Palestijnen, vandaag komen EU-ministers bijeen

Er is nog geen definitief besluit over het al dan niet opheffen van financiële steun aan de Palestijnen door de Europese Commissie. Verschillende EU-commissarissen kondigden gisteren aan dat zowel financiële steun als noodhulp aan de Palestijnen worden opgeschort, maar zij blijken voor hun beurt te hebben gesproken.

Die beslissing ligt namelijk bij de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Die komen vandaag in Oman bijeen om te praten over het al dan niet verlenen van financiële steun aan de Palestijnen.

Betalingen aan de Palestijnen wordt niet stopgezet, en humanitaire hulp gaat vooralsnog gewoon door. 'Het bevriezen van hulp zou het hele Palestijnse volk straffen' zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell in een reactie.

President Biden: elf Amerikanen gedood

De Amerikaanse president Joe Biden heeft bekendgemaakt dat onder de doden in Israël zeker elf mensen zijn met de Amerikaanse nationaliteit. Biden zei ook dat er waarschijnlijk Amerikaanse staatsburgers onder de gegijzelden zijn, die afgelopen weekend door Hamas zijn meegenomen naar de Gazastrook.

Tegen landgenoten die willen vertrekken uit Israël zei Biden dat dit nog steeds mogelijk is, via de lucht of over de grond.

Nieuw liveblog

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over de oorlog tussen Israël en Hamas. Klik hier om het liveblog van gisteren terug te lezen.