NOS NieuwsAangepast

Bijlezen: de ontwikkelingen in de oorlog tussen Hamas en Israël

Na de grootschalige aanval van Hamas op het zuiden van Israël van zaterdag was het opnieuw een dag vol geweld. De ontwikkelingen volgen elkaar nog steeds snel op. De gebeurtenissen van maandag zijn hieronder samengevat. Dit artikel is bijgewerkt tot maandagavond 21.00 uur.

De ontwikkelingen van maandag

's Nachts waren er aanvallen over en weer. Israël voerde vergeldingsaanvallen uit op de Gazastrook, waar Hamas de dienst uitmaakt. Vanuit Palestijnse kant werden raketten afgevuurd, onder meer op de Zuid-Israëlische plaats Asjkelon.

Opnieuw een nacht met beschietingen in Israël en Gaza
 • De Israëlische vlag werd 's ochtends vroeg gehesen voor het ministerie van Algemene Zaken op het Binnenhof in Den Haag. Ook bij andere ministeries wappert de vlag van Israël. Steden maken een eigen keus.
 • De Amerikaanse regering stuurt het vliegdekschip USS Gerald R. Ford en begeleidende marineschepen naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Deze schepen moeten zich gereedhouden om Israël hulp te bieden als dat wordt gevraagd.
De USS Gerald R. Ford
 • "Nederland erkent volledig het recht van Israël om zichzelf verdedigen." Die boodschap herhaalde demissionair premier Rutte na een bijeenkomst met de vicepremiers en andere betrokken ministers om de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden te bespreken. Rutte zei dat heel Nederland geschokt is en de Joodse gemeenschap in het bijzonder. "Daar leven veel zorgen en angst."
 • Nog voor het middaguur wordt bekend dat Israël 300.000 reservisten oproept en dat is nog nooit gebeurd. In een verklaring zegt het leger dat het moment is gekomen om zelf in de aanval te gaan. Het is onduidelijk hoe die aanval eruit zal zien. Er worden de hele dag tanks, artilleriestukken en andere zware wapens naar het zuiden gebracht.
Een transport van tanks aan de grens met de Gazastrook
 • Vlak na het bericht over de reservisten komt naar buiten dat de Israëlische minister van Defensie Gallant opdracht heeft gegeven om de Gazastrook volledig af te sluiten. Dat betekent dat de elektriciteit wordt afgesloten en Israël geen voedsel en brandstof meer toelaat. "Ik heb opdracht gegeven tot een volledige belegering", zegt Gallant. "Geen elektriciteit, geen voedsel, geen brandstof, alles gaat dicht."
 • Grote internationale vliegmaatschappijen hebben vluchten naar Israël opgeschort of beperkt. Ook KLM schrapt de komende dagen vluchten. De grote uitzondering is het Israëlische El Al. Die maatschappij zet extra vluchten in om reservisten uit de hele wereld op te halen.
 • In de namiddag hebben Israëlische troepen in samenwerking met gevechtshelikopters zeker drie schutters gedood aan de grens met Libanon, dus aan de noordelijke grens van Israël. Volgens het leger stak een groep gewapende mannen de Libanees-Israëlische grens over.
 • Luchtalarm in delen van Jeruzalem, als Hamas raketten afvuurt. Volgens media in Israël zijn daarbij negen mensen gewond geraakt.
 • Bij een Israëlische luchtaanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia zijn tientallen doden gevallen. Jabalia is een Palestijns vluchtelingenkamp in de Gazastrook dat is uitgegroeid tot een stad.
In de Gazastrook is het zoeken naar overlevenden en treuren om de slachtoffers
 • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima betuigen hun steun aan het Israëlische volk en "alle families die getroffen zijn door de gewelddadigheden of in angst verkeren om hun dierbaren". Dat laat het paar weten in een verklaring die is gedeeld op sociale media.
 • Aan het begin van de avond maakt Israël bekend dat Hamas dit weekend 150 Israëliërs heeft ontvoerd. Eerder werd een getal van 100 gegijzelden genoemd.
 • Op en rond een festivalterrein bij Re'im in het zuiden van Israël zijn meer dan 250 lichamen gevonden. De wanhopige ouders van de festivalgangers doen geëmotioneerd hun verhaal over het laatste contact dat ze met hun kinderen hadden.
Ouders van vermiste Israëlische festivalbezoekers doen geëmotioneerd hun verhaal
 • VN-chef Guterres heeft opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. Hij riep op tot vrijlating van alle gegijzelden en zei ook dat ongeveer 137.000 Palestijnen schuilen in gebouwen van de VN in Gaza.
 • De militaire tak van Hamas heeft gedreigd Israëlische gevangenen te executeren als Israël doorgaat met het bombarderen. "Elke aanval op onschuldige burgers zonder waarschuwing zal helaas worden beantwoord met het executeren van een van de gevangenen in onze hechtenis. We zullen gedwongen worden deze executie uit te zenden", zei Abu Obeida, een woordvoerder van de Qassam-brigades - de militaire tak van Hamas - tegen tv-zender Al Jazeera. Later kwam een schriftelijke verklaring met deze strekking naar buiten.
 • In de avond sprak premier Netanyahu de Israëliërs toe op televisie. Hij zei onder meer dat hij er alles aan zal doen om de 150 gegijzelden veilig terug te krijgen en zei dat de aanvallen op Hamas "nog maar het begin" waren.

De slachtoffers

 • De dodentallen zijn fors opgelopen, aan beide kanten. Het Palestijnse gezondheidsministerie meldt bijna 700 doden en ongeveer 3800 gewonden.
 • In Israël zijn nu volgens de regering 900 dodelijke slachtoffers gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl