Palestijnen in vluchtelingenkamp Jabalia na de Israëlische aanvallen
NOS Nieuws

Wanhoop onder inwoners Gaza die geen kant op kunnen: 'Het is nergens veilig'

Inwoners van de Gazastrook zijn door Israël opgeroepen te vertrekken vanwege de Israëlische aanvallen op het gebied nadat Hamas afgelopen weekend Israël binnenviel. Meer dan 123.000 Palestijnen in de Gazastrook zijn uit angst op de vlucht geslagen, melden de Verenigde Naties (VN). Dat betekent echter vooral dat ze hun huizen hebben verlaten; de Gazastrook zelf verlaten is vrijwel onmogelijk, omdat zowel Israël als het aangrenzende Egypte de grenzen al jaren gesloten houden.

In het gebied, ruim twee keer zo groot als het eiland Texel, wonen zo'n 2 miljoen Palestijnen. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn er ruim 600 doden gevallen als gevolg van de luchtaanvallen van de afgelopen dagen.

De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft daarnaast een volledige belegering van Gaza uitgeroepen. "Er zal geen elektriciteit zijn, geen voedsel, geen water, geen brandstof, alles zal worden afgesloten", zei Gallant. Het Israëlische leger heeft 300.000 reservisten opgeroepen. "We gaan in het offensief", meldde het leger in een verklaring. De vrees is dat Israël een grondoffensief zal beginnen.

We hebben nergens om naartoe te gaan. Het is nergens veilig.

Inwoner uit de Gazastrook

De 31-jarige Maaly, die in de Gazastrook woont, vertelt dat zij en haar familie in doodsangst verkeren. "Ik denk dat dit de meest gewelddadige oorlog is tot nu toe", vertelt ze via Instagram aan de NOS. Ook zij weet van de oproepen om huizen te verlaten. "Maar we hebben nergens om naartoe te gaan. Het is nergens veilig."

Van de vluchtelingen schuilen er naar schatting 74.000 verspreid over 64 VN-scholen in de Gazastrook in de hoop dat ze daar veilig zijn. Maar ook een van die scholen werd gisteren geraakt bij een aanval. Er vielen daarbij geen slachtoffers, meldt VN-organisatie UNRWA.

Kinderen op het schoolplein van een VN-school kijken omhoog en wijzen naar Israëlische vliegtuigen

"We leven in een constante staat van angst, zoveel angst", zegt de 37-jarige Mohammed Qishawi tegen persbureau Reuters. Hij heeft wel zijn toevlucht gezocht in een van de VN-scholen. In een klaslokaal verblijven nu vier families, met ongeveer vijftien kinderen, zegt Qishawi. Volgens hem is er dringend hulp nodig. "Ze hebben luiers nodig, ze hebben voedsel en toiletartikelen nodig."

Zoeken naar overlevenden

Ook op straat is de wanhoop onder Palestijnen groot. Er wordt gezocht naar overlevenden onder het puin. Zoals in vluchtelingenkamp Jabalia, in het noorden van Gaza. Daar zouden bij een luchtaanval meer dan 50 doden zijn gevallen. Jabalia is uitgegroeid tot een stad en is volgens UNRWA het grootste vluchtelingenkamp in de Gazastrook.

"Iedereen zou zich moeten verzetten, samen met de bevolking van Gaza", roept een oudere vrouw op straat. "Jullie zouden allemaal de straten op moeten gaan, waarom zijn jullie stil?", zegt ze richting de camera van een internationaal persbureau. "Wat er met de bevolking van Gaza gebeurt is oneerlijk. In godsnaam wat is dit oneerlijk."

In de Gazastrook zoeken inwoners naar overlevenden onder het puin:

In de Gazastrook is het zoeken naar overlevenden en treuren om de slachtoffers

Hulp is nu extra moeilijk het gebied in te krijgen. Gisteren zijn er volgens de VN via de grensovergang bij Rafah, aan de grens met Egypte, honderd vrachtwagens met levensmiddelen binnengelaten. Daarnaast zijn er tientallen vrachtwagens met brandstof en bouwmaterialen doorgelaten.

Maar de aanvallen van Hamas afgelopen weekend, zorgen voor twijfels bij sommige landen. Inmiddels hebben Oostenrijk en Duitsland hun hulp stopgezet. Nederland schort de steun niet op, heeft demissionair premier Rutte laten weten. Nederland financiert Hamas niet, aldus Rutte. "We moeten het onderscheid maken tussen gewone Palestijnen en Hamas."

EU-betalingen opgeschort

De Europese Commissie heeft vanmiddag laten weten alle betalingen aan de Palestijnen onmiddellijk op te schorten vanwege "de schaal van de terreur en wreedheid tegen Israël". Alle projecten moeten opnieuw worden bekeken en alle nieuwe begrotingsvoorstellen, ook voor 2023, worden uitgesteld, zegt Eurocommissaris Várhelyi voor Nabuurschap en Uitbreiding op X.

Hij lijkt hiermee vooruit te lopen op een bijeenkomst van Europese ministers van Buitenlandse Zaken morgen over de situatie in Israël en de Gazastrook. Ook de voortzetting van ontwikkelingshulp aan de Palestijnen wordt dan besproken. Várhelyi's aankondiging volgt enkele uren op de bezwering van EU functionarissen dat er geen EU-geld naar Hamas gaat en dat de contacten met de groep al zestien jaar zijn bevroren. De EU beschouwt Hamas als een terreurgroep.

Ook zonder de nieuwe blokkade van Israël hadden de inwoners van de Gazastrook al te maken met grote tekorten aan water, voedsel en elektriciteit. Hulporganisaties waarschuwen dan ook dat er een nieuwe grote humanitaire crisis dreigt in het gebied.

"We weten niet wat er met ons zal gebeuren. We weten niet wie we om hulp moeten vragen. Het buitenland, Arabische landen, wie zal ons bijstaan?", zegt Qishawi.

Het leven van Maaly zag er voor afgelopen weekend heel anders uit. Ze was druk met de voorbereidingen van haar bruiloft, die gepland stond voor het einde van de maand. "Nu ben ik alleen maar bezig met of we dit overleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl