De Israëlische luchtafweer onderschept een raket
NOS Nieuws

Bijlezen: de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas

Na de grootschalige aanval van Hamas op Israël, gisteren, is het opnieuw een dag vol geweld geweest. De ontwikkelingen volgen elkaar nog steeds snel op. Wat we nu weten over de gebeurtenissen van vandaag, vatten we hieronder voor je samen.

De ontwikkelingen van vandaag

  • Afgelopen nacht waren er aanvallen over en weer. Israël voerde vergeldingsaanvallen uit op de Gazastrook, waar Hamas de dienst uitmaakt. Ook van Palestijnse kant werden raketten afgevuurd, onder meer op de Zuid-Israëlische plaatsen Ashkelon en Sderot.
Vannacht opnieuw luchtaanvallen op Israël en Gazastrook
  • Israëlische troepen in het noorden van het land zijn in de ochtend vanuit Libanon met mortiergranaten beschoten door de militante sjiitische beweging Hezbollah. Een militaire post werd geraakt. Israël heeft teruggeschoten; later op de dag is het rustig in het grensgebied met Libanon.
  • Ook overdag gingen de gevechten tussen Hamas en Israël door. Er waren onder meer gevechten rond een kibboets, een landbouwnederzetting, in de buurt van de grens met Gaza. In Gaza zelf kwamen veel raketten neer; Israël heeft daar naar eigen zeggen 800 doelen bestookt.
  • Israël riep officieel de staat van oorlog uit. Het leger gaf opdracht om alle grensplaatsen rond de Gazastrook te ontruimen. Burgers lopen dan geen gevaar bij een tegenaanval.
  • Over het lot van Israëlische gijzelaars is niet veel meer duidelijk geworden. De Israëlische regering kwam wel met een aantal: zeker honderd mensen zouden worden vastgehouden door Hamas in Gaza. Familieleden leven tussen hoop en vrees, zie je in de video:
Familie en vrienden van gegijzelde Israëliërs leven tussen hoop en vrees
  • In de avond kwam er wel duidelijkheid over het festivalterrein dat zaterdagochtend door Hamas werd bestormd. Specialisten hebben daar inmiddels 250 lichamen gevonden. Uit beelden was al duidelijk geworden dat er festivalbezoekers door Hamas waren ontvoerd, maar over aantallen slachtoffers was nog niets bekend.

De slachtoffers

  • De dodentallen zijn vandaag fors opgelopen, aan beide kanten. De Palestijnse autoriteiten melden 413 doden, onder wie 78 kinderen en 41 vrouwen. Daar zijn meer dan 2300 gewonden gevallen.
  • In Israël zijn nu volgens Israëlische media 700 slachtoffers gemeld. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat ruim 2200 mensen gewond zijn geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl