Gauck, Porosjenko en Tusk bij de herdenking
NOS NieuwsAangepast

Massaslachting Babi Jar herdacht

In de Oekraïense hoofdstad Kiev is de beruchte moordpartij bij Babi Jar herdacht. 75 jaar geleden vermoordden de nazi's daar ruim 30.000 Joden.

De nazi's hadden Joden opgeroepen zich te melden voor deportatie naar een getto. In plaats daarvan werden ze naar een ravijn geleid waar ze massaal werden doodgeschoten door SS'ers en hun Oekraïense helpers.

De slachting begon op 29 september 1941. In de loop der maanden zouden meer dan 100.000 mensen de dood vinden bij Babi Jar.

Rusland

In een toespraak zei president Porosjenko dat het bezoekerscentrum dat de komende jaren gebouwd gaat worden, de herinnering aan het bloedbad levend moet houden. Hij gebruikte zijn speech ook om uit te halen naar Rusland.

"Als internationale wetten vertrapt worden, als de VN soms op de Volkerenbond lijkt, als de annexatie van de Krim door Rusland een Anschluss wordt genoemd, hoe kunnen we dan garanderen dat we de tragische fouten uit het verleden niet nog eens maken?"

Peres

Voorzitter Tusk van de Europese Raad legde een verband tussen Babi Jar en de begrafenis van Shimon Peres, morgen. "Morgen brengen we een laatste groet aan iemand die geloofde dat geweld niet nodig is. Laat zijn geloof, dat het kwaad alleen kan worden overwonnen door het goede, ons allen leiden."

Ook de Duitse bondspresident Gauck sprak bij de herdenking. Hij zei dat Duitsland zijn geschiedenis niet mag vergeten. "Dat zijn we aan de slachtoffers verplicht. En aan onszelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl