Israëlische militairen in de buurt van de Gazastrook
NOS NieuwsAangepast

Israël mobiliseert 300.000 reservisten voor strijd tegen Hamas

Het Israëlische leger heeft vanwege de strijd met Hamas zo'n 300.000 reservisten opgeroepen. In de geschiedenis van Israël zijn niet eerder in zo'n korte tijd zo veel mensen van de Israëlische reservetroepen opgeroepen. Wat ze gaan doen is nog onbekend. "We gaan in het offensief", meldt het leger.

In een verklaring zegt Israël dat de situatie aan de grens met de Gazastrook onder controle lijkt. "We doorzoeken het gebied. Er kunnen nog terroristen in het gebied zijn, maar we zijn bezig het gebied schoon te vegen."

Volgens het leger zijn er "duizenden doelen" aangevallen en zijn honderden terroristen gedood. De Israëliërs hebben gezworen om "de militaire en regerende capaciteiten" van de terroristische organisatie Hamas te verwoesten na de aanval van dit weekend.

Bombardementen

Vannacht intensiveerde het Israëlische leger zijn bombardementen op de Gazastrook. Onder meer kantoren van Hamas en verschillende plekken waar Hamas-strijders samenkomen zijn vanuit de lucht aangevallen.

Het leger zegt dat het zeker 500 doelen van Hamas en Islamitische Jihad heeft getroffen. Er werden onder meer huizenblokken, tunnels, een moskee en woningen van Hamas-functionarissen in Gaza getroffen, stelt Israël.

Ondertussen heeft de Israëlische minister Gallant van Defensie de "totale blokkade" van de Gazastrook bevolen. "Geen elektriciteit, geen voedsel, geen brandstof", zegt hij. Ook de watertoevoer is stopgezet. De Gazastrook is voor veel voorzieningen afhankelijk van Israël.

Bij de aanvallen van dit weekend zijn meer dan duizend mensen om het leven gekomen. Er vielen in Israël volgens de Israëlische autoriteiten 700 doden. Onder de doden zijn verschillende buitenlanders, onder wie twaalf Thai, tien Nepalezen en zeker negen Amerikaanse staatsburgers. Ook zijn er zeker 73 leden van de Israëlische veiligheidstroepen omgekomen.

De Palestijnen zeggen dat er in Gaza 560 mensen om het leven zijn gekomen. Palestijnse groeperingen claimen dat ze bij de aanval op Israël meer dan 130 gijzelaars hebben gemaakt. Ook Israël pakte tientallen mensen op.

Gisteren werd al duidelijk dat er bij de kibboets Re'im in het zuiden van Israël meer dan 250 lichamen zijn gevonden. De organisatie ZAKA meldde dat aan Israëlische media. Het terrein werd eergisteren aangevallen door Hamas-strijders.

Over en weer waren er vannacht beschietingen:

Opnieuw een nacht met beschietingen in Israël en Gaza

Volgens The Wall Street Journal hielp Iran Hamas al weken van tevoren met het plannen van de aanvallen van zaterdag op Israël. De krant schrijft dat op basis van hooggeplaatste bronnen binnen onder meer Hamas. Israël en Iran zijn aartsvijanden van elkaar en hebben al meermaals gedreigd met elkaars vernietiging.

Iran heeft de aanvallen van Hamas wel geprezen, maar ontkent dat het betrokken is geweest bij de aanval.

Situatie Gazastrook

Volgens de Verenigde Naties zijn in de Gazastrook meer dan 123.000 mensen hun huis ontvlucht. Dat hebben ze vooral gedaan uit angst, zegt het VN-orgaan dat zich met humanitaire zaken bezighoudt.

Op dit moment is er in de Gazastrook nog stroom voor zo'n 3 tot 4 uur per dag. Gisteren staakte Israël al de stroomvoorziening richting het gebied. Israël was de belangrijke stroomleverancier van de Gazastrook. Het gebied is nu vooral afhankelijk van een eigen energiecentrale, en krijgt ook nog een beetje stroom via Egypte.

Gisteren kwamen er via Egypte nog zo'n honderd vrachtwagens met voedsel het gebied binnen, en konden ook bouwmaterialen en brandstof via Egypte de Gazastrook binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl