liveblog
NOS NieuwsAangepast

Premier Netanyahu in tv-speech: aanvallen op Hamas zijn nog maar het begin

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

De belangrijkste feiten in dit blog:

liveblog gesloten

We sluiten het liveblog

Volg de laatste ontwikkelingen over de oorlog tussen Hamas en Israël in het nieuwe blog.

President Biden: elf Amerikanen gedood

De Amerikaanse president Joe Biden heeft bekendgemaakt dat onder de doden in Israël zeker elf mensen zijn met de Amerikaanse nationaliteit. Biden zei ook dat er waarschijnlijk Amerikaanse staatsburgers onder de gegijzelden zijn, die afgelopen weekend door Hamas zijn meegenomen naar de Gazastrook.

Tegen landgenoten die willen vertrekken uit Israël zei Biden dat dit nog steeds mogelijk is, via de lucht of over de grond.

Onduidelijkheid over EU-steun aan Palestijnen; morgen komen EU-ministers bijeen

Er is nog geen definitief besluit over het al dan niet opheffen van financiële steun aan de Palestijnen door de Europese Commissie. Verschillende EU-commissarissen kondigden vandaag aan dat zowel financiële steun als noodhulp aan de Palestijnen worden opgeschort, maar zij blijken voor hun beurt te hebben gesproken.

Die beslissing ligt namelijk bij de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Die komen morgen in Oman bijeen om te praten over het al dan niet verlenen van financiële steun aan de Palestijnen.

Betalingen aan de Palestijnen wordt niet stopgezet, en humanitaire hulp gaat vooralsnog gewoon door. 'Het bevriezen van hulp zou het hele Palestijnse volk straffen' zegt EU-buitenlandchef Josep Borell in een reactie.

Hamas deelt eigen beelden van raket- en drone aanvallen

Hamas heeft eigen beelden van voorbereidingen en aanvallen gedeeld, volgens de militante beweging zijn ze op zaterdag gemaakt. Op deze beelden, zonder geluid, is te zien hoe met drones en tanks stellingen van Israël worden aangevallen.

Beeld van Hamas van raketaanvallen op Israëlische tanks en grondgebied

Premier Netanyahu in tv-speech: aanvallen op Hamas zijn nog maar het begin

De Israëlische premier Netanyahu heeft zijn volk toegesproken via een tv-speech. Daarin riep hij op het Israëlische volk op om zich te verenigen. Ook deed hij een oproep aan de oppositie om zo snel mogelijk een oorlogsregering te vormen. Netanyahu zei er verder alles aan te doen om de gegijzelden die door militanten van Hamas zijn meegenomen terug te krijgen.

Netanyahu vergeleek de militante Palestijnse beweging met Islamitische Staat. "We zullen Hamas laten vallen, zoals de wereld IS liet vallen", zei de premier. De aanvallen van Israël op Gaza zijn volgens Netanyahu "nog maar het begin". Netanyahu: "Iedere plek waar Hamas zit, zal worden vernietigd".

Verder dankte hij de landen die hun steun uitspraken voor Israël. Hij zei veel contact te hebben met de Amerikaanse president Biden. De VS heeft zijn oorlogsschepen dichter bij Israël gebracht en "iedereen weet wat dat betekent" zei Netanyahu.

Premier Netanyahu: 'We zullen Hamas vernietigen'

Israël: Libanon en Syrië ook onder vuur als Hezbollah zich in strijd mengt

Israël heeft gedreigd Libanon binnen te vallen als Hezbollah zich bij Hamas aansluit in de strijd. Ook zouden de Verenigde Staten zich volgens de Israëlische regering in de strijd mengen en Israël vanuit de Middellandse Zee steunen met een offensief tegen Hezbollah. Dat meldt de Israëlische krant Yedioth Ahronoth, een van de grootste dagbladen van het land.

De Israëlische regering zou niet alleen overwegen om Libanon aan te vallen, maar sluit ook niet uit dat Hezbollahs bondgenoot Syrië onder vuur wordt genomen, schrijft de krant. De Syrische hoofdstad Damascus zou volledig vernietigd worden en de Syrische president Assad zou omgelegd worden, zo zou het dreigement aan het adres van Hezbollah zijn geweest.

Omdat Israël niet direct praat met Hezbollah zou de boodschap zijn overgebracht door hoge functionarissen van de Franse regering.

De oorlog tussen Hamas en Israël in beeld

  • AFP
  • AFP
  • EPA
  • AFP
    Palestijnen in Gaza na een luchtaanval
  • AFP
  • AFP

Militaire tak Hamas: we gaan gegijzelden doden als Israël doorgaat met bombarderen

De militaire tak van Hamas heeft gedreigd Israëlische gevangenen te executeren als Israël doorgaat met het bombarderen en doden van burgers in Gaza.

"Elke aanval op onschuldige burgers zonder waarschuwing zal helaas worden beantwoord met het executeren van een van de gevangenen in onze hechtenis. We zullen gedwongen worden deze executie uit te zenden", zei Abu Obeida, een woordvoerder van de Qassam-brigades tegen zender Al-Jazeera. "We betreuren dit besluit, maar we houden Israël en hun leiders hiervoor verantwoordelijk", zei hij.

Eerder vanavond liet de Israëlische regering weten dat afgelopen weekend 150 mensen zijn ontvoerd door Hamas bij de verrassingsaanval vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël.

Dodental door aanval Hamas loopt op naar 900

Israëlische media melden dat het dodental als gevolg van de aanval van Hamas is opgelopen naar 900. Onder de slachtoffers zijn ook tientallen mensen uit andere landen, of Israëli's met een dubbel paspoort. Aan Palestijnse kant worden nu een kleine 600 dodelijke slachtoffers gemeld.

137.000 Palestijnen in VN-gebouwen in Gaza, zegt VN-chef

VN-chef Guterres heeft opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. Hij riep op tot vrijlating van alle gegijzelden en zei ook dat ongeveer 137.000 Palestijnen schuilen in gebouwen van de VN in Gaza.

Europese Commissie blijft noodhulp bieden aan Palestijnen

De Europese Commissie houdt noodhulp voor de Palestijnen in stand. Eerder vandaag kondigde de commissie aan alle financiële hulp stop te zetten. Dat geldt wel voor andere financiële steun, maar verantwoordelijk Eurocommissaris Janez Lenarcic noemt het noodzakelijk dat burgers worden beschermd.

Met hoeveel geld steunt Nederland de Palestijnen?

Uit cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat ons land dit jaar met in totaal 51 miljoen euro de Palestijnse bevolking ondersteunt. Dat is vooral humanitaire hulp, voor projecten op het gebied van voedselzekerheid, water en onderwijs, zegt het ministerie.

Demissionair premier Rutte suggereerde vanmorgen op vragen van journalisten dat er alleen geld gaat naar de Westelijke Jordaanoever en niet naar de door Hamas geleide Gazastrook, maar dat is niet juist. Nederland geeft jaarlijks 19 miljoen euro aan de UNRWA, een VN-organisatie die zich ontfermt over Palestijnse vluchtelingen, zowel op de Westelijke Jordaanoever als de Gazastrook.

Oostenrijk en Duitsland hebben inmiddels de ontwikkelingsrelatie met de Palestijnse gebieden opgeschort. Morgen komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeen in Oman om te praten over de hulp die de EU levert. Premier Rutte zei vanmorgen dat Nederland onderscheid wil maken tussen de terreurorganisatie Hamas en de onschuldige Palestijnse burgers die al jaren slachtoffer zijn van het conflict.

150 Israëli's zijn ontvoerd door Hamas

Bij de aanval van Hamas zijn 150 Israëliërs ontvoerd. Dat meldt de regering van Israël op Facebook. Eerder meldde Israël dat er 100 mensen waren ontvoerd.

Luchtmacht: Duizend doelen gebombardeerd op de Gazastrook

De Israëlische luchtmacht, IAF, voert ook vandaag meerdere luchtaanvallen uit op doelen in Gaza. De Israëlische luchtmacht heeft volgens een woordvoerder al zo'n duizend doelen in de Gazastrook gebombardeerd na de verrassingsaanvallen van Hamas, afgelopen zaterdag.

Israëlische luchtaanvallen op Gazastrook

Palestijnse Islamitische Jihad claimt verantwoordelijkheid voor aanval bij grens

De Al-Quds Brigade, een gewapende tak van de Palestijnse groep Islamitische Jihad, zegt dat het verantwoordelijk is voor de aanval op Israëlische troepen aan de grens met Libanon. De aanval was volgens hen een onderdeel van de operatie Al-Aqsa Storm. Ze zouden zeven Israëlische militairen hebben verwond, meldt persbureau Reuters.

Negen gewonden na raketaanval op Jeruzalem

Dit zijn beelden van de raketaanval op Jeruzalem, geverifieerd door de NOS.

Ouders van vermiste festivalbezoekers

Op en rond een festivalterrein bij Re'im in het zuiden van Israël zijn meer dan 250 lichamen gevonden. De wanhopige ouders van de festivalgangers doen geëmotioneerd hun verhaal over het laatste contact dat ze met hun kinderen hadden.

Ouders van vermiste Israëlische festivalbezoekers doen geëmotioneerd hun verhaal

Leger Israël tegen burgers in het noorden: Ga naar schuilkelder

Het Israëlische leger roept burgers in het noorden van het land op om naar schuilkelders te gaan. De boodschap is gericht aan inwoners van dorpen en stadjes aan de grens met Libanon. Eerder vandaag meldde het leger dat het "een aantal gewapende infiltranten" had gedood, die vanuit Libanon naar Israël wilden gaan.

Koningspaar steunt Israëlisch volk na 'onbeschrijfelijk leed'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima betuigen hun steun aan het Israëlische volk en "alle families die getroffen zijn door de gewelddadigheden of in angst verkeren om hun dierbaren". Dat laat het paar weten in een verklaring die is gedeeld op sociale media.

"Een onbeschrijflijk leed is aangericht door de aanvallen van dit weekeinde op Israël. Wij hebben ons medeleven en onze gevoelens van verbondenheid overgebracht aan president Herzog."

Beelden uit Gaza

Bij een Israëlische luchtaanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia zijn tientallen doden gevallen. Jabalia is een Palestijns vluchtelingenkamp in de Gazastrook dat is uitgegroeid tot een stad. De stad ligt enkele kilometers ten noorden van Gaza-stad en is volgens de VN-hulporganisatie UNRWA het grootste vluchtelingenkamp in de Gazastrook.

Op beelden is te zien dat gebouwen in puin liggen en mensen zoeken naar overlevenden:

In de Gazastrook is het zoeken naar overlevenden en treuren om de slachtoffers

Hamas vuurt raketten af op Jeruzalem

Hamas heeft als vergelding voor het bombarderen van civiele doelen raketten afgeschoten op Jeruzalem. Volgens media in Israël zijn daarbij negen mensen gewond geraakt.

Rotterdamse leerlingen vast in Israël

Leerlingen en docenten van de reformatorische middelbare school Guido de Brès in de Rotterdamse wijk Lombardijen zitten vast in Israël, waar ze vorige week donderdag waren aangekomen voor een werkweek in het land. Dat meldt de school op zijn website. "Op dit moment zijn onze leerlingen en collega's op een veilige plaats", schrijft de school.

De school zegt een crisismanagementteam te hebben opgetuigd "dat als doel heeft om de leerlingen en collega's op veilige wijze zo snel als mogelijk uit Israël te laten vertrekken. We staan hiervoor in nauw contact met de Nederlandse ambassade", aldus het bericht op de website.

Het zou gaan om 28 leerlingen en vier leerkrachten, die in hun hotels blijven omwille van de veiligheid, meldde het AD eerder. De helft van de groep bevindt zich in Jeruzalem, met twee docenten. De anderen zitten in het noorden, meldt een docent van de school aan de NOS.

Luchtmacht Israël: onze gevechtsheli's vallen doelen in Libanon aan

Op het X-account van de luchtmacht van Israël staat een kort bericht. Daarin staat dat gevechtshelikopters nu doelen in Libanon aanvallen, waarschijnlijk van Hezbollah. "Meer details volgen", is te lezen op het account. Verschillende kranten in Israël melden hetzelfde nieuws op basis van een legerwoordvoerder.

EU schort alle geldstromen naar Palestijnen op

Met onmiddellijke ingang schort de Europese Commissie alle geldstromen naar de Palestijnen op. Dat kondigt de Hongaarse Eurocommissaris Oliver Varhelyi aan.

Jaarlijks gaat het om zo'n 691 miljoen euro. "Alle begrotingsvoorstellen worden tot nader order uitgesteld en hulpprojecten moeten tegen het licht worden gehouden", aldus de Eurocommissaris. Vragen over wat deze stap betekent voor alle humanitaire hulp aan Palestijnen, werden niet onmiddellijk beantwoord.

Israëlische troepen doden twee schutters aan Libanese grens

Israëlische troepen hebben in samenwerking met gevechtshelikopters twee schutters gedood aan de grens met Libanon, meldt internationaal persbureau Reuters. Volgens het leger stak een groep gewapende mannen de Libanees-Israëlische grens over. Een van hen zou op een grenspost hebben geschoten. Helikopters voeren op dit moment aanvallen uit in de buurt van Adamit, zegt het Israëlische leger.

Een Hezbollah-functionaris ontkent dat daar een operatie gaande is tegen Israël. Ook Hamas en de Palestijnse groep Islamitische Jihad ontkennen betrokken te zijn bij de aanval aan de Libanese grens.

Een woordvoerder van de VN in Libanon is op de hoogte van de situatie, maar geeft geen verdere details. Het Libanese leger had volgens Reuters geen onmiddellijk commentaar.

Veel vliegmaatschappijen annuleren vluchten naar Tel Aviv

Grote internationale vliegmaatschappijen hebben vluchten naar Tel Aviv opgeschort of beperkt. Zo vliegen American Airlines, United Airlines en Delta Air Lines voorlopig niet meer naar Israël. American Airlines schort de vluchten in ieder geval tot en met vrijdag op.

Ook KLM schrapt de komende dagen vluchten. Volgens een woordvoerder gaan er in ieder geval morgen en woensdag geen vliegtuigen naar Tel Aviv vanwege de onveilige situatie. Passagiers kunnen hun geld terugkrijgen, zegt de woordvoerder tegen persbureau ANP.

De grote uitzondering is de Israëlische vliegmaatschappij El Al. De maatschappij zet extra vluchten in om reservisten uit de hele wereld op te halen. Israël heeft 300.000 reservisten opgeroepen in de strijd tegen Hamas, de grootste mobilisatie in de geschiedenis van het land.

Negen Amerikanen omgekomen in Israël

In Israël zijn negen Amerikanen omgekomen bij de aanvallen van Hamas van dit weekend. Dat bevestigt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder waren er vier Amerikaanse slachtoffers bekend.

"We brengen onze condoleances over aan de slachtoffers en de families van iedereen die is getroffen en wensen de gewonden een snel herstel toe. We blijven de situatie op de voet volgen en blijven in contact met onze Israëlische partners, waaronder de lokale autoriteiten."

Volgens de BBC is er met meer dan tien Britten in Israël geen contact, maar het Britse ministerie wilde niet op deze informatie reageren. Er zijn op dit moment geen Nederlandse slachtoffers bekend, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Israëlische tanks bij grens Gazastrook

Tanks en militaire voertuigen verzamelen zich bij Ashkelon, een stad ten noorden van de Gazastrook:

Israëlische tanks opgesteld bij grens Gazastrook

Overleg EU-ministers over voorzetting ontwikkelingshulp

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-staten bespreken morgen de situatie in Israël en op de Gazastrook. Ze zijn dan in Oman bijeen voor een ontmoeting met collega's uit Golfstaten. Die ontmoeting stond al gepland voordat Hamas zaterdag Israël aanviel.

Een van de zaken die de EU-ministers bespreken is de voortzetting van ontwikkelingshulp aan de Palestijnen. De EU betaalt mee aan de levering van essentiële diensten voor de Palestijnse bevolking en het Palestijnse bestuur op de Westelijke Jordaanoever.

Oostenrijk en Duitsland hebben de ontwikkelingshulp opgeschort. Nederland heeft gezegd dat niet te doen.

Bijna 500 doden in de Gazastrook

Het ministerie van Gezondheid in de Gazastrook zegt dat bij de Israëlische bombardementen daar de afgelopen dagen zeker 493 doden zijn gevallen. Zeker 2751 mensen raakten gewond.

Alleen al in het vluchtelingenkamp Jabalia zijn volgens het ministerie vandaag tientallen doden en gewonden gevallen. Jabalia is de grootste van acht vluchtelingenkampen. Op een oppervlakte van 1,4 vierkante kilometer wonen 116.000 Palestijnen.

Onder de doden zijn volgens Hamas ook vier gevangengenomen Israëlische militairen en hun bewakers. Egypte heeft Hamas gevraagd gevangengenomen Israëliërs en gijzelaars goed te behandelen, zeggen twee bronnen tegen persbureau Reuters.

Aan Israël is gevraagd om zich in te houden bij het beantwoorden van de aanval van Hamas. Dat moet ertoe bijdragen dat de situatie deëscaleert, maar de Israëlische aanvallen op de Gazastrook bemoeilijken dat.

Palestijnen zoeken in een door Israël vernietigd gebouw in Jabalia

Ook Duitsland schort hulp aan Palestijnen op

Na Oostenrijk schort ook Duitsland de ontwikkelingshulp aan Palestijnse gebieden op. Duitsland had de Palestijnen voor dit en volgend jaar 125 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld, de uitbetaling daarvan wordt nu heroverwogen. Premier Rutte zei eerder vandaag dat Nederland de hulp niet opschort. "We moeten het onderscheid maken tussen gewone Palestijnen en Hamas."

Bondspresident Steinmeier wil verbieden dat Hamas-aanhangers de straat op gaan om de aanval op Israël te vieren. "We kunnen niet dulden dat de brutale aanval op Israël in het openbaar wordt gevierd. Wie deze terreur bejubelt, vernedert niet alleen de slachtoffers maar schoffeert ook de menselijke waardigheid en de grondwet", zei hij.

Duitsland gaat ervan uit dat meerdere mensen die door Hamas tot gijzelaar zijn gemaakt zowel een Israëlische als Duitse nationaliteit hebben.

Israël kondigt volledige blokkade Gazastrook aan

De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft opdracht gegeven om de Gazastrook volledig af te sluiten. Dat betekent dat de elektriciteit wordt afgesloten en Israël geen voedsel en brandstof meer toelaat.

"Ik heb opdracht gegeven tot een volledige belegering", zegt Gallant. "Geen elektriciteit, geen voedsel, geen brandstof, alles gaat dicht. We vechten tegen beesten en handelen daarnaar."

De grensovergangen van de Gazastrook naar Israël en Egypte

Israël roept 300.000 reservisten op

Israël roept 300.000 reservisten op. Dat heeft de legerleiding bekendgemaakt. In de geschiedenis van het land zijn nooit eerder in zo'n korte tijd zo veel reservisten opgeroepen. In eerste instantie was sprake van 100.000 oud-militairen die zich op een legerbasis moesten melden.

In de verklaring zegt het leger dat het moment is gekomen om zelf in de aanval te gaan. Het is onduidelijk hoe die eruit zal zien. De situatie aan de grens met de Gazastrook lijkt inmiddels onder controle, maar er wordt nog naar "terroristen" gezocht, onder meer in de plaats Sderot.

Een transport van tanks aan de grens met de Gazastrook

Extra beveiliging voor Joodse gebouwen, hulp aan Palestijnen gaat door

"Nederland erkent volledig het recht van Israël om zichzelf verdedigen." Die boodschap herhaalde demissionair premier Rutte na een bijeenkomst met de vicepremiers en andere betrokken ministers om de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden te bespreken. Rutte zei dat heel Nederland geschokt is en de Joodse gemeenschap in het bijzonder. "Daar leven veel zorgen en angst."

Rutte stelde "extra alert" te zijn op de beveiliging van Joodse gebouwen, zoals scholen en synagoges. Hoe die alertheid eruitziet, zei Rutte niet. "We moeten de mensen niet wijzer maken dan ze zijn." Joodse gebouwen in Nederland worden al langer beveiligd. Op de site van Omroep Zeeland zegt een woordvoerder van de synagoge dat de joodse gemeente in Middelburg extra beveiliging krijgt.

Anders dan Oostenrijk schort Nederland de financiële steun aan de Palestijnen niet op. "Wij financieren niet Hamas", aldus Rutte. "Een terroristische beweging." Hij wees erop dat Palestijnen in Gaza ook al zestien jaar "onder het juk" van Hamas leven. "We moeten het onderscheid maken tussen gewone Palestijnen en Hamas."

Rutte kreeg veel vragen van journalisten over een symbolische vorm van steun, namelijk het hijsen van de Israëlische vlag. Op alle ministeries gebeurde dat vanochtend, maar het gebeurt niet overal; een aantal grote steden kiest er bijvoorbeeld niet voor. "Er is geen vlaginstructie voor buitenlandse vlaggen", was Ruttes antwoord daarop. Over zijn eigen beweegreden om de vlag wel te hijsen, was hij duidelijk. "Er zijn daar 250 mensen in koelen bloede afgeslacht op een festival, dan is het minste wat we kunnen doen die vlag ophangen."

Over pro-Palestijnse demonstraties die afgelopen weekend her en der in het land waren, gaf Rutte geen oordeel. "Wij zijn een samenleving die debat aankan, een vrije democratisch samenleving. Binnen de wet mag je demonstreren."

Nederland is geschokt, zei premier Rutte:

Rutte over oorlog Israël: 'Nederland is geschokt'

Oostenrijk schort hulp aan Palestijnen op

Oostenrijk schort de hulp op aan een handvol projecten in de Palestijnse gebieden. Met die hulp is in totaal 20 miljoen euro gemoeid. "De omvang van de terreur is verschrikkelijk", zegt minister van Buitenlandse Zaken Schallenberg. "We kunnen niet terug naar business as usual."

Schallenberg maakt geen onderscheid tussen projecten in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Hij wil in overleg met de EU en andere landen bekijken of en wanneer de hulp kan worden hervat.

Ook Thai en Nepalezen gedood en ontvoerd

Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat bij de strijd in Israël twaalf Thaise burgers zijn omgekomen en acht gewond zijn geraakt. Elf Thaise burgers zijn door Hamas ontvoerd. "We proberen alle Thaise burgers in Israël te helpen", zegt de Thaise minister van Buitenlandse Zaken.

Het Nepalese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er ook tien Nepalezen zijn omgekomen en dat een Nepalees is ontvoerd. Een onbekend aantal mensen met de Nepalese nationaliteit raakte gewond.

Deel demissionair kabinet bijeen vanwege situatie

Demissionair premier Rutte, de vicepremiers en enkele andere betrokken ministers zijn bijeen om de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden te bespreken.

Voorafgaand aan de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad noemde minister Ollongren van Defensie het "onvoorstelbaar" wat de mensen in Israël hebben meegemaakt. Ze zei verder dat ze er niet van uitgaat dat Nederland betrokken raakt bij het conflict.

Minister Kaag van Financiën sprak over een "heel zwarte bladzijde" voor de Israëlische bevolking. "Oorlog is een ramp." Kaag zei verder dat ze ook denkt aan de onschuldige Palestijnse burgers.

VS stuurt marineschepen naar oostelijk deel Middellandse Zee

De Amerikaanse regering stuurt het vliegdekschip USS Gerald R. Ford en begeleidende marineschepen naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Deze schepen moeten zich gereedhouden om Israël hulp te bieden.

Het besluit volgt twee dagen na het begin van de aanval van Hamas op Israël. Een onbekend aantal slachtoffers en vermisten heeft de Amerikaanse nationaliteit.

De USS Gerald R. Ford

Reservisten klagen over tekort aan uitrustingsstukken

Israëlische reservisten klagen volgens de krant Haaretz dat hun uitrusting onvoldoende is om aan grootschalige operaties mee te doen. Er is vooral behoefte aan keramische platen om in scherf- en kogelwerende vesten te stoppen. Burgers zijn daarom met fondsenwerving begonnen om onder meer vesten en helmen aan te schaffen.

Volgens de legerleiding is dat niet nodig. "Er is geen tekort aan uitrustingsstukken. Er is tijd nodig om ze te verplaatsen, maar er is geen tekort", zegt een woordvoerder.

Reservisten op weg naar hun legerbasis

Vlag gehesen op Binnenhof

De Israëlische vlag is vanochtend gehesen voor het ministerie van Algemene Zaken op het Binnenhof in Den Haag. Afgelopen zaterdag sprak demissionair premier Rutte zijn steun aan Israël uit. Ook bij andere ministeries wappert de vlag van Israël.

Israëlische vlag op het Binnenhof gehesen

Beeld van de verwoesting in Gaza

De grote aanval van Israël op de Gazastrook zal naar verwachting nog komen. "Het is onze taak om ervoor te zorgen dat Hamas geen militaire middelen meer heeft om ons te bedreigen", zegt een woordvoerder van het leger. Maar nu al is de verwoesting die Israël heeft aangericht groot.

Dit zijn foto's van vandaag, na de bombardementen van vannacht:

  • AFP
    Vluchtelingenkamp Shati
  • AFP
    Vluchtelingenkamp Shati
  • AFP
    Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers in Gaza-Stad
  • AFP
    De resten van een moskee in Gaza-Stad

'Meer dan duizend doelen geraakt in Gaza'

Israël heeft sinds het begin van de aanval van Hamas, afgelopen zaterdag, meer dan duizend doelen in de Gazastrook geraakt, aldus een woordvoerder van het Israëlische leger. Met name de stad Beit Hanoun, in het uiterste noordoosten van het gebied, is zwaar getroffen.

Volgens Israël gebruikte Hamas die stad als uitvalsbasis om Israël binnen te trekken. Over slachtoffers daar is niets bekend. Het grootste deel van de inwoners zou op tijd zijn gevlucht.

De luchtaanvallen op Gaza hebben aan meer dan 400 mensen het leven gekost, aldus het Palestijnse ministerie van Gezondheidszaken. In Israël zijn volgens Israël zeker 700 mensen omgekomen. Hamas-strijders hebben naar eigen zeggen 130 mensen meegenomen als gijzelaar, zowel militairen als burgers.

Video: opnieuw nacht met beschietingen

Bekijk hieronder beelden van de beschietingen van afgelopen nacht. Ook zegt een woordvoerder van het Israëlisch leger dat het de militaire middelen van Hamas wil vernietigen:

Opnieuw een nacht met beschietingen in Israël en Gaza

Iran ontkent betrokkenheid bij aanval Hamas op Israël

De Iraanse vertegenwoordiging bij de VN in New York ontkent dat het land betrokken is bij de aanval van Hamas op Israël. "Deze vastberaden stap van de Palestijnen is een volkomen gerechtvaardigde verdediging tegen zeven decennia van bezetting en verschrikkelijke misdrijven van het illegale zionistische regime", stelt de verklaring. "We staan volledig achter de Palestijnen, maar zijn niet bij het Palestijnse antwoord betrokken."

The Wall Street Journal schrijft dat Iran al weken bij de planning van de operatie betrokken was. De Amerikaanse krant baseert zich op bronnen binnen onder meer Hamas. Iran zou vorige week maandag op een bijeenkomst in Beiroet groen licht hebben gegeven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zegt dat hij nog geen bewijs van Iraanse betrokkenheid heeft gezien, maar merkt wel op dat Iran en Hamas al lang een relatie onderhouden.

'Situatie aan grens met Gaza nog niet onder controle'

Het leger van Israël heeft de situatie in dorpen aan de grens met de Gazastrook nog niet onder controle. Een woordvoerder zegt dat "infiltranten van Hamas" nog steeds Israël kunnen binnendringen. In zes plaatsen langs die grens worden nog beschietingen gemeld.

De nacht is in Israël verder betrekkelijk rustig verlopen, zegt correspondent Ankie Rechess vanuit Tel Aviv. Gisteravond kwamen er nog raketten neer op Tel Aviv. Veel Israëliërs hebben de nacht weer in een schuilkelder doorgebracht.

Hamas en de Islamitische Jihad zeggen dat ze bij de aanval op Israël inmiddels meer dan 130 gijzelaars hebben gemaakt. Dat zijn zowel militairen als burgers. Hamas en Islamitsche Jihad willen hen ruilen voor de duizenden Palestijnen die in Israël gevangen zitten.

Ongeveer 100.000 Israëlische reservisten in zuiden van land verzameld

Het Israëlische leger heeft zo'n 100.000 reservisten opgeroepen en verzameld in het zuiden van het land in de buurt van de Gazastrook, meldt een woordvoerder. "Ze bereiden zich voor om de taken te doen die de Israëlische regering voor ze heeft", zegt hij.

Wat zij precies gaan doen, is nog onduidelijk. Er wordt in internationale media wel gespeculeerd dat Israël een grondaanval gaat inzetten op de Gazastrook, maar wanneer die gaat komen is nog onbekend. Tot nu toe bestookt Israël de Gazastrook uitsluitend met luchtaanvallen.

Reservisten in de buurt van Tel Aviv worden naar hun basis gebracht (foto van afgelopen weekend)

Vuurgevechten tussen Israëlische soldaten en Hamas-strijders bij Gazastrook

In de buurt van de Israëlische stad Sderot zijn vuurgevechten uitgebroken tussen strijders van Hamas en het Israëlische leger, melden meerdere Israëlische media. Het is nog onduidelijk wat zich precies afspeelt in de stad, die in de buurt ligt van de Gazastrook ligt.

Volgens Israëlische publieke omroep is het leger in groten getale aanwezig.

VN: meer dan 123.000 mensen op de vlucht in Gazastrook

Vanwege de luchtaanvallen die Israël uitvoert na de Hamas-aanvallen van eergisteren hebben meer dan 123.000 mensen in de Gazastrook hun huis ontvlucht. Dat melden de Verenigde Naties.

Zij hebben hun huis vooral uit angst verlaten, stelt OCHA, het orgaan van de VN dat zich met humanitaire zaken bezighoudt. Van deze gevluchte mensen schuilen er naar schatting zo'n 73.000 in 64 scholen in de Gazastrook.

3 tot 4 uur stroom per dag

Op dit moment is er in de Gazastrook zo'n 3 tot 4 uur per dag stroom. Gisteren stopte Israël de stroomvoorziening richting het gebied. De Gazastrook is nu vooral afhankelijk van een eigen energiecentrale, maar die zou binnen enkele dagen al stil kunnen vallen, waarschuwt de VN.

Hoewel Israël de toegang tot het gebied heeft afgesloten, kan er via Egypte nog voedsel de Gazastrook binnenkomen. Gisteren kwamen zo'n 100 vrachtwagens met voedsel het gebied binnen en konden ook bouwmaterialen en brandstof via de Egyptische grens het gebied inkomen.

Israël voert luchtaanvallen uit op Hamas-kantoren

Israël voert luchtaanvallen uit op kantoren van Hamas en op verschillende plekken waar Hamas-strijders samenkomen in de Gazastrook. Dat meldt een woordvoerder van het Israëlische leger aan Haaretz.

Hoeveel mensen bij de aanvallen zijn omgekomen, meldt de woordvoerder niet.

Een explosie in Gaza-stad, gisteravond laat

Luchtaanvallen op nederzettingen en stad Ashkelon

Ook in de nacht gaan de gevechten door. Israëlische media, waaronder de publieke omroep KAN melden raketbeschietingen op nederzettingen in de Negev-woestijn. Ook spreekt de omroep over "een spervuur" richting de stad Ashkelon ten noorden van de Gazastrook.

'Hamas plande aanvallen van eergisteren in samenwerking met Iran'

Iran hielp Hamas al weken van tevoren met het plannen van de aanvallen van eergisteren op Israël, meldt The Wall Street Journal op basis van hooggeplaatste bronnen binnen onder meer Hamas.

Iran geldt als een van de grootste vijanden van Israël. Dat het land de aanval steunde was al bekend. Maar dat het bij de planning van de aanval betrokken is geweest, is nog niet eerder expliciet gezegd. Volgens The Wall Street Journal gaf Iran maandag tijdens een bijeenkomst in Beiroet groen licht voor de aanval op Israël.

Voetbalinterlands in Israël uitgesteld

De Europese voetbalfederatie UEFA heeft alle internationale voetbalwedstrijden die de komende twee weken in Israël gespeeld zouden worden uitgesteld vanwege de huidige veiligheidssituatie in het land.

Het betekent dat onder andere de EK-kwalificatiewedstrijd Israël-Zwitserland niet doorgaat. Die wedstrijd zou donderdag in Tel Aviv gespeeld worden. Ook de wedstrijden van Jong Israël tegen Estland en Duitsland gaan niet door.

De voetbalfederatie zegt in de komende dagen te bekijken of ook na deze periode wedstrijden moeten worden uitgesteld.

Joodse organisaties staan stil bij de oorlog in Israël

In Amsterdam was vanavond een solidariteitsbijeenkomst waar vrijwel alle Joodse organisaties in Nederland bij betrokken waren. Er kwamen zo'n 650 mensen op af, om te praten over de laatste ontwikkelingen in Israël en om steun te vinden bij elkaar. Sommige bezoekers waren geëmotioneerd:

Joodse organisaties staan stil bij de oorlog in Israël: 'Onbeschrijflijk'

Moskeekoepels: bezetting Palestijns gebied is oorzaak conflict

De Nederlandse samenwerkende regionale moskeekoepels hebben in een verklaring laten weten "het verlies van alle onschuldige levens en de vele gewonden" door de aanval van Hamas op Israël en het Israëlische tegenoffensief op de Gazastrook te betreuren. "Onze gedachten gaan uit naar de families van de onschuldigen die door deze tragedie zijn getroffen", aldus de moskeekoepels.

"De structurele oorzaak van het voortdurende conflict in deze regio is de onrechtmatige bezetting van Palestijns grondgebied", stellen de moskeeën. "De al 75 jaar durende schending van de mensenrechten van het Palestijnse volk is voor ons een bron van diepe zorg. Het is tijd dat de internationale gemeenschap deze schendingen erkent en stappen onderneemt om deze bezetting en het imperialistische geweld dat hiermee gepaard gaat, te beëindigen."

Volgens de moskeekoepels is de recente escalatie "aangewakkerd door de vele gewelddadige invallen van de politie, van militairen en van kolonisten in de Al Aqsa-moskee en de voortdurende verdrijving van Palestijnse gezinnen uit hun huizen." De moskeekoepels roepen op tot "vrede, dialoog en een daadwerkelijke rechtvaardige oplossing voor dit langslepende conflict."

Kijken: naasten van gegijzelden leven tussen hoop en vrees

Nieuwsuur sprak Israëliërs die zich grote zorgen maken over hun ontvoerde familieleden en kennissen. Eén van hen heeft via social media zelfs beelden van zijn gegijzelde neef gevonden. In de video vertellen ze hun verhaal:

Familie en vrienden van gegijzelde Israëliërs leven tussen hoop en vrees

Israëlische aanvallen op Gaza gaan door

Vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht bestoken ook vanavond de Gazastrook. Daarbij zijn volgens de luchtmacht een filiaal van de Islamitische Nationale Bank en een commandokantoor van Hamas vernietigd in de wijk Sajaya. Bij de aanval werd ongeveer honderd ton munitie gedropt op Sajaya, van waaruit volgens Israël veel activiteiten tegen Israël worden uitgevoerd.

De inwoners van de Israëlische stad Sderot vlak bij de Gazastrook hebben van de autoriteiten opdracht gekregen om binnen te blijven en deuren en ramen op slot te doen. De angst bestaat dat er nieuwe aanvallen van Hamas zullen komen. Het leger is aanwezig en in opperste staat van paraatheid, meldt The Times of Israël.

Wat er voorafging aan het geweld in Israël en Gaza

De extreme geweldsuitbarsting van Hamas kwam voor Israël - en de wereld - onverwacht, maar dat betekent niet dat het rustig was in de regio in de aanloop naar dit bloedige weekend. In de recente geschiedenis kwam het weer vaker tot geweld tussen Israëliërs en Palestijnen.

Lees hier in onderstaand artikel meer over:

Nieuw liveblog

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over de oorlog tussen Israël en Hamas. Klik hier om het liveblog van gisteren terug te lezen.