Marc Overmars in maart 2022 bij zijn presentatie als technisch directeur in Antwerpen
NOS Nieuws

Marc Overmars tot twee keer toe gevraagd terug te keren bij Ajax

De veelbesproken voormalig technisch directeur van Ajax, Marc Overmars, is tot twee keer toe gevraagd terug te keren bij de Amsterdamse voetbalclub. Dat blijkt uit onderzoek van NOS Sport.

Overmars spreekt voor het eerst over zijn vertrek wegens grensoverschrijdend gedrag en wat er daarna gebeurde. Ook voerde de NOS gesprekken met andere betrokken (oud-)bestuurders van Ajax en kreeg inzage in bestuurlijke berichten.

Benaderd voor terugkeer

Daaruit komt naar voren dat Overmars nog geen vier weken na zijn vertrek in februari 2022 door de toenmalige voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax, Leen Meijaard, werd benaderd voor een gesprek.

Volgens Overmars vroeg Meijaard hem toen of hij in de zomer van 2022 wilde terugkomen. Meijaard ontkent niet dat in het gesprek met Overmars een terugkeer aan de orde is geweest. "Wel ontken ik dat het een concreet voorstel was en dat het de insteek was van het gesprek", aldus Meijaard.

Eerder beschreef journalist Menno de Galan in zijn boek Ajax in Crisis al hoe er kort na het vertrek van Overmars al over een terugkeer werd gesproken. Overmars zegt daar nu over dat hij is gevraagd en niet zelf een comeback voorstelde.

Tweede poging

Later deed ook Danny Blind een poging om Overmars terug naar de Johan Cruijff Arena te halen. Eind oktober werd hij voorgedragen als commissaris, maar al ruim voor zijn officiële benoeming op 27 december 2023 ging hij aan de slag. Een van de eerste acties die hij ondernam: Overmars polsen als opvolger van Sven Mislintat.

Overmars was op dat moment in afwachting van een uitspraak in de tuchtzaak die door Ajax in gang was gezet. Blind wist daarvan, tegelijkertijd zag hij zijn club ook kwakkelen op het technische vlak. De optie-Overmars was er in zijn beleving écht een die verkend moest worden, "al is er maar 1 procent kans dat het lukt."

Overmars zegt nee

"Kijk naar de situatie waar Ajax in zit", zegt Blind nu. "Een directie an sich is er gewoon niet. Dan is het logisch dat bepaalde zaken in een vacuüm komen te hangen. Er is nog steeds geen technisch directeur en er is nog steeds geen algemeen directeur. Alex Kroes begint pas op 15 maart en Jan van Halst (interim algemeen directeur, red.) weet dat hij weggaat."

Uiteindelijk zegt Overmars 'nee' tegen het aanbod. "Ik denk dat als ik had doorgeduwd en gezegd had dat ik er open voor stond, dan zouden dingen in gang gezet zijn. Maar ik wil bij Antwerp FC blijven. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin."

Van Praag: terugkeer onbespreekbaar

Zolang Michael van Praag voorzitter is van de raad van commissarissen van Ajax keert Marc Overmars niet terug bij de club. "Bij ons is dat niet bespreekbaar", zegt Van Praag in een interview met de NOS. "Een terugkeer van Overmars bij Ajax is niet aan de de orde."

Een deel van de Ajaxsupporters wil tot op de dag van vandaag Overmars terug bij de club en laat dat tijdens wedstrijden blijken:

Een spandoek in de Arena, vorige maand tijdens Ajax-RKC

Marc Overmars was sinds de zomer van 2012 directeur voetbalzaken bij Ajax. In februari 2022 raakte de Ajax-bestuurder in opspraak wegens grensoverschrijdend gedrag. Zes weken na zijn vertrek ging hij aan de slag als technisch directeur bij de Belgische voetbalclub Royal Antwerp.

In november 2023 werd hij door het Instituut Sportrechtspraak voor een jaar geschorst. Die schorsing werd overgenomen door de FIFA, de internationale voetbalbond, met als gevolg dat hij ook zijn werk in Antwerpen moest neerleggen.

Reactie Overmars op schorsing

Overmars vindt dit besluit niet proportioneel en heeft beroep aangetekend. Aangezien dit juridische proces nog loopt, gaat hij niet in op vragen over zijn schorsing en zijn eigen gedrag. Hij laat het, na overleg met zijn naasten en adviseurs, bij één statement:

"Ik ben geschorst omdat ik naar één vrouwelijke collega grensoverschrijdende berichten heb gestuurd. Dat het app-verkeer wederzijds was, doet niets af aan het feit dat ik dat nooit had mogen doen. Het is dom geweest. En ik vind het heel erg voor mijn vrouw Chantal, mijn twee kinderen en mijn familie die door mijn fout een verschrikkelijke tijd hebben doorgemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl