Marc Overmars
NOS Voetbal

Schorsing Overmars overgenomen door FIFA, directeur moet werk neerleggen

De tweejarige schorsing voor Marc Overmars vanwege grensoverschrijdend gedrag, uitgesproken door de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak, wordt overgenomen door de FIFA. Dat bevestigt de voetbalbond na berichtgeving van NRC. Dat betekent dat Overmars voorlopig niet meer als technisch directeur van Royal Antwerp FC aan de slag mag.

De voetbalbond zegt daarover het volgende: "De FIFA kan bevestigen dat naar aanleiding van een verzoek van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), de tuchtcommissie van de FIFA heeft besloten om de sanctie die door de KNVB is opgelegd aan de heer Marc Overmars wereldwijd van kracht te laten zijn."

Hoogleraar weet niet of Overmars moet stoppen

Of Overmars nu daadwerkelijk niet meer aan het werk gaat in België, betwijfelt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht bij het NPO Radio 1-programma Langs de Lijn en Omstreken.

"De FIFA zegt nu: jij hoort niet thuis in de voetbalfamilie. Maar de FIFA staat niet hoger dan het Belgische arbeidsrecht. Het is dus de vraag wat Overmars in zijn contract heeft staan. Wanneer een sporter om dopingzaken geschorst wordt staat vaak in het contract dat het direct wordt ontbonden. Maar we weten niet wat voor doorkoppeling er in zijn contract staat en of dit dus arbeidsrechtelijke gevolgen heeft."

Schorsing voor twee jaar

Vorig jaar juli werd er aangifte gedaan tegen Overmars. De technisch directeur van Ajax werd verweten dat hij naar meerdere personeelsleden, onder wie oud-speelsters, seksueel getinte berichten en/of foto's en video's heeft gestuurd en dat hij verder is binnengedrongen in het privéleven van sporters dan noodzakelijk.

Het ISR concludeerde dat Overmars zich in zijn periode als directeur voetbalzaken niet heeft gehouden aan de regel dat hij zich 'onthoudt van seksuele intimidatie via welke communicatiemiddelen dan ook' en het reglement Seksuele Intimidatie dus heeft overtreden.

Schorsing overgedragen aan FIFA

Die uitgesproken schorsing had op dat moment geen directe gevolgen omdat Overmars in België werkzaam was.

Maar de KNVB droeg, volgens de regels, de straf ook over aan de tuchtcommissie van de FIFA. Dat orgaan bepaalde dat de schorsing nu ook internationaal wordt overgenomen.

Antwerp wil vooralsnog niet reageren op het bericht. De club van trainer Mark van Bommel wil eerst de tijd nemen om de uitspraak te bestuderen, meldt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl