NOS Voetbal

Van Praag sluit terugkeer Overmars bij Ajax uit: 'Niet bespreekbaar'

Van Praag sluit terugkeer Overmars bij Ajax uit: 'Niet bespreekbaar'

Zo lang Michael van Praag voorzitter is van de Raad van Commissarissen van Ajax keert Marc Overmars niet terug bij de club. "Bij ons is dat niet bespreekbaar", zegt Van Praag in een interview met de NOS. "Een terugkeer van Overmars bij Ajax is niet aan de orde."

Overmars werd twee jaar geleden vanwege grensoverschrijdend gedrag ontslagen als technisch directeur bij Ajax. In onderstaand NOS-verhaal van vandaag gaat hij voor het eerst in op zijn vertrek. Overmars blijkt na zijn ontslag twee keer te zijn benaderd voor een terugkeer bij Ajax.

Lees hieronder de volledige reconstructie:

De eerste keer dat Overmars werd benaderd, was pas vier weken na zijn ontslag. Bij een ontmoeting thuis bij toenmalig rvc-voorzitter Leen Meijaard kreeg Overmars de vraag of hij in de zomer wilde terugkeren als adviseur. Overmars legde het aanbod naast zich neer en enkele weken later tekende hij als technisch directeur bij Antwerp.

"U mag ervan uitgaan dat dat een eenmansactie is geweest van Leen en daar ga ik ook van uit", reageert Van Praag nu. "Heb vanochtend een rondje gemaakt langs de rvc-leden die er toen waren. Die weten van niks."

Overmars zegt ook tweede keer nee

Het tweede verzoek aan Overmars kwam van Danny Blind, die eind oktober vorig jaar werd voorgedragen als technisch commissaris bij Ajax. Hoewel de officiële benoeming van Blind op 27 december 2023 plaatsvond, ging Blind al voor die tijd aan de slag. Een van Blinds eerste acties was Overmars polsen als de opvolger van Sven Mislintat.

Overmars was op dat moment in afwachting van een uitspraak in de tuchtzaak die door Ajax in gang was gezet. Blind wist daarvan. Tegelijkertijd ziet hij zijn club kwakkelen op het technische vlak. De optie-Overmars is er in zijn beleving toch écht een die verkend moet worden, "al is er maar één procent kans dat het lukt".

Het is een privé-actie van Blind. Hij was niet benoemd in de rvc en heeft dat dus ook nooit namens Ajax gedaan.

Van Praag over Blind die Overmars polste voor een terugkeer

"Kijk naar de situatie waar Ajax in zit", zegt Blind nu. "Een directie an sich is er gewoon niet. Dan is het logisch dat bepaalde zaken in een vacuüm komen te hangen. Er is nog steeds geen technisch directeur en er is nog steeds geen algemeen directeur. Alex Kroes begint pas op 15 maart en Jan van Halst (interim algemeen directeur, red.) weet dat hij weggaat."

Uiteindelijk zegt Overmars 'nee' tegen het aanbod. "Ik denk dat als ik had doorgeduwd en gezegd had dat ik er open voor stond, dan zouden dingen in gang gezet zijn", zegt Overmars. "Maar ik wil bij Antwerp FC blijven. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin."

Wederom 'eenmansactie'

Ook dit verzoek ziet Van Praag als een eenmansactie en niet als een actie van de club: "Danny Blind heeft dat op persoonlijke titel gedaan. Het is een privé-actie van Blind. Hij was niet benoemd in de rvc en heeft dat dus ook nooit namens Ajax gedaan."

Michael van Praag

Van Praag werd in november vorig jaar benoemd als rvc-voorzitter. Hij laat weten dat hij pas vanochtend, als gevolg van de aanstaande publicatie van de NOS, op de hoogte is gesteld van de verzoeken aan Overmars om terug te keren bij Ajax.

Op de vraag aan Van Praag of hij een terugkeer van Overmars bij Ajax uitsluit onder zijn rvc-voorzitterschap zegt hij volmondig: "Ja."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl