NOS NieuwsAangepast

Kremlin: onderhandelingen morgen verder • '5500 burgers weggevlucht via humanitaire corridors'

liveblog gesloten

Oekraïne: Rusland heeft zeven ziekenhuizen verwoest

De Oekraïense minister van Volksgezondheid Viktor Ljasjko zegt dat zeven ziekenhuizen zijn verwoest door Rusland sinds het begin van de invasie. Ze zijn zo erg beschadigd dat ze opnieuw gebouwd moeten worden, zegt de minister tegen het Oekraïense persbureau Ukrinform.

Naast de ziekenhuizen zouden nog meer dan honderd andere zorginstellingen beschadigd zijn door oorlogsgeweld. In totaal zijn onder het medische personeel zes doden gevallen en twaalf gewonden, stelt Ljasjko.

'Rusland vroeg China om militair materieel en economische steun'

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Rusland aan China economische en militaire hulp gevraagd. Dat melden bronnen binnen de Amerikaanse regering aan onder meer The New York Times. In een reactie tegen persbureau Reuters zegt de Chinese ambassadeur in de VS dat hij daar nooit iets over gehoord heeft.

Rusland heeft om economische steun gevraagd om de impact van de harde sancties van het Westen te beperken, melden de functionarissen. Ze gaven geen informatie over welke wapens of munitie Moskou hoopte te krijgen. Ook is niet verteld hoe China reageerde op de verzoeken van Rusland.

China heeft sinds het uitbreken van de oorlog geprobeerd om een neutraal standpunt in te nemen. Directe steun aan zijn bondgenoot Rusland zal Peking waarschijnlijk in conflict brengen met de westerse staten die Oekraïne steunen. De Amerikaanse regering heeft China en Chinese bedrijven herhaaldelijk gewaarschuwd Rusland niet te helpen sancties te omzeilen.

'Oorlog kent vooral verliezers'

Op het Nationaal Ereveld in Loenen is vanmiddag een bezinningsbijeenkomst gehouden naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Mensen gingen met elkaar in gesprek en legden bloemen bij het vredesmonument.

Op het ereveld liggen bijna 4000 Nederlandse slachtoffers van oorlogsgeweld, zowel burgers als militairen.

Bezinningsbijeenkomst voor Oekraïne op Ereveld Loenen: 'Oorlog kent uiteindelijk vooral verliezers'

Oekraïne: 5500 burgers weggevlucht via humanitaire corridors

Zo'n 5500 burgers zijn vandaag gebieden in de Oekraïense frontlinie ontvlucht via humanitaire corridors. Dat zegt de Oekraïense vicepremier Iryna Veresjtsjoek. Van de veertien doorgangen die open zouden gaan, waren er vandaag negen in gebruik, stelt zij.

Bijna vierduizend mensen vluchtten weg uit de regio rond hoofdstad Kiev.

Rus ketent zich vast aan deuren McDonald's

Een opmerkelijk tafereel uit Moskou vandaag. Op sociale media doken beelden op van een Rus die zich uit protest had vastgeketend aan de deuren van een McDonald's-filiaal. Het zou gaan om de zoon van een in Rusland bekende kunstenaar.

De beelden werden gedeeld door een journalist van de Financial Times. "Een daad van vijandigheid tegen de Russen", zo omschreef de McDonald's-fan de sluiting.

Vijf dagen geleden maakte McDonald's bekend de bijna 850 filialen in Rusland tijdelijk te sluiten vanwege de invasie van Oekraïne. In Rusland zijn bij het bedrijf zo'n 62.000 mensen werkzaam. Zij krijgen hun salaris de komende tijd doorbetaald.

Kremlin: onderhandelingen morgen verder

Er vinden momenteel geen gesprekken plaats tussen Rusland en Oekraïne, maar naar verwachting worden deze morgen wel hervat. Dat heeft het Kremlin laten weten via staatspersbureau Ria.

Eerder had een Oekraïense presidentiële adviseur gezegd dat er vandaag wel actief besprekingen waren gevoerd, met name over de situatie rond de belegerde stad Marioepol. Het Kremlin weerspreekt dat.

Volgens het Russische persbureau TASS zullen de gesprekken morgen per videoverbinding plaatsvinden.

Oekraïense president Zelensky bezoekt militair ziekenhuis bij Kiev

Journalisten onder vuur in Oekraïne: 'Rond Kiev is het levensgevaarlijk'

In de stad Irpin, vlakbij Kiev, kwam vandaag de Amerikaanse journalist Brent Renaud om het leven. De freelance documentairemaker was met een collega aan het werk toen ze beschoten werden. Ze werkten aan een documentaire over de wereldwijde vluchtelingencrisis voor Time.

Lees hieronder het hele bericht:

'Oekraïne begint tegenaanvallen op twee fronten'

De Oekraïense strijdkrachten zijn op twee fronten tegenaanvallen begonnen tegen Russische troepen. Dat zeggen de Oekraïense autoriteiten. In de zuidelijke regio Mikolajiv en de oostelijke regio Charkov wordt tegen Russische militairen gevochten, zei een functionaris van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken op televisie. Volgens hem is er vooralsnog geen sprake van een belegering van hoofdstad Kiev.

Voor het weekend zei een adviseur van de Oekraïense president Zelenski al dat de Oekraïense strijdkrachten bezig zijn met tegenaanvallen bij onder meer Kiev en Charkov.

Oekraïne: elektriciteit kerncentrale Tsjernobyl hersteld

De stroomtoevoer naar de voormalige kerncentrale in Tsjernobyl in Oekraïne is hersteld. Dat heeft het Oekraïense ministerie voor Kernenergie gezegd. De koelsystemen van de opslag voor verbruikte splijtstof werken volgens de autoriteiten weer normaal en van noodstroom hoeft geen gebruikgemaakt te worden.

Bij beschietingen waren volgens de Oekraïense netbeheerder stroomkabels beschadigd geraakt, waardoor de toevoer plat was komen te liggen. Zonder stroom kan de centrale niet worden gekoeld. De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba waarschuwde daarom vorige week voor stralingslekken. Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie maakte zich dan ook grote zorgen over de veiligheid van de centrale.

Op 24 februari werd de kerncentrale, waarvan in 1986 een reactor ontplofte, door de Russen veroverd.

Rusland erkent aanval op militaire basis bij Poolse grens

Rusland heeft de raketaanval op een Oekraïens militair trainingscentrum van eerder vandaag bevestigd. Volgens het Russische ministerie van Defensie was de aanval gericht tegen buitenlandse huurlingen op de basis. Moskou zegt dat 180 huurlingen zijn "vernietigd", net als een grote hoeveelheid wapens.

Het Russische staatspersbureau Ria schrijft dat in het trainingscentrum wapens opgeslagen lagen die uit het buitenland afkomstig waren. Rusland heeft het Westen herhaaldelijk gewaarschuwd voor wapenleveranties aan Oekraïne. Rusland noemt westerse wapenkonvooien "legitieme" doelwitten.

De getroffen basis bij Lviv is een trainingsfaciliteit van het Oekraïense leger. Het complex ligt hemelsbreed op 18 kilometer van de Poolse grens en geldt als verzamelpunt voor buitenlanders die de wapens willen opnemen.

De Oekraïense autoriteiten meldden eerder dat 35 personen om het leven kwamen. Ook zouden minstens 134 anderen gewond zijn geraakt.

Mogelijk Nederlanders gewond in Oekraïne

Bij de aanval op een militair trainingscentrum in West-Oekraïne zijn ook Nederlanders gewond geraakt. Dat meldt De Telegraaf op basis van Gert Snitselaar. Snitselaar zegt dat hij door de ambassade van Oekraïne is aangesteld als coördinator van Nederlandse vrijwilligers die vechten in Oekraïne. De ambassade wil dat tegenover de Telegraaf niet bevestigen. Voor de NOS was de ambassade niet direct bereikbaar.

In appcontact met de NOS zegt Snitselaar dat vrijwilligers hem via Whatsapp hebben laten weten dat er Nederlandse gewonden zijn. Na vanochtend heeft Snitselaar de vrijwilligers niet meer kunnen bereiken, zegt hij. Snitselaar wil geen screenshots delen met de NOS van zijn communicatie met de vrijwilligers. Dat zou volgens hem het vertrouwen van de vrijwilligers beschadigen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt desgevraagd geen informatie te hebben over Nederlandse gewonden en ook geen hulpvraag te hebben ontvangen.

Opnieuw arrestaties bij protest tegen oorlog in Rusland

Op het Rode Plein in Moskou heeft de politie een nog onbekend aantal mensen gearresteerd. Die waren daar om te betogen tegen de oorlog in Oekraïne. De afgelopen weken zijn er al veel demonstraties geweest, waarbij keer op keer mensen werden gearresteerd.

Opnieuw arrestaties bij protest tegen oorlog in Rusland

Gewonde journalist: beschoten bij checkpoint Irpin

Een collega van de Amerikaanse journalist die eerder vandaag is omgekomen heeft tegenover verslaggevers verklaard wat er in Irpin is gebeurd. Volgens Juan Arredondo werden hij en zijn collega Brent Renaud bij een checkpoint in de stad vlakbij Kiev onder vuur genomen. Dat zegt hij in een video.

De twee zouden opnames hebben gemaakt van vluchtelingen, waarbij er volgens Arredondo op hun auto werd geschoten. Arredondo werd daarbij in zijn onderrug geraakt en met een ambulance afgevoerd. Hij wordt momenteel in een ziekenhuis in Kiev geopereerd, meldt persbureau AP. Renaud zou zijn achtergebleven.

Volgens de politie in Kiev is er door Russische troepen op het voertuig van de twee geschoten. Ook bevestigen de autoriteiten dat er daarbij een journalist om het leven is gekomen.

Journalist die aanval in Oekraïne overleefde: 'Ik zag dat Brent Renaud in zijn nek werd geraakt'

Rusland: Instagram om middernacht op zwart

Instagramgebruikers in Rusland zijn vanmiddag door de Russische toezichthouder Roskomnadzor per e-mail geadviseerd om foto's en video's tijdig op te slaan, omdat het platform om middernacht op zwart gaat. In hetzelfde bericht wordt hun aangeraden over te stappen op concurrerende Russische platforms.

Het besluit van Moskou om Instagram uit de lucht te halen, heeft te maken met een eerdere aankondiging van Meta, het moederbedrijf van de platforms Instagram en Facebook. Dat liet voor het weekend weten tijdelijk gewelddadige uitlatingen als 'dood aan de Russische indringers' toe te staan. Voorwaarde is wel dat zulke uitingen worden gedaan in de context van de Russische invasie van Oekraïne. Het besluit leidde tot woede in Moskou.

De blokkade van het platform in Rusland heeft volgens Instagram gevolgen voor 80 miljoen gebruikers.

Ravage in woonwijk van Tsjernihiv na luchtaanval

Volgens lokale autoriteiten vond de luchtaanval op de noordelijke stad Tsjernihiv vanochtend plaats. In de flat zou ten minste een persoon zijn overleden, een ander raakte gewond. Enkele woonwijken zijn zwaar beschadigd.

Ravage in woonwijk van Tsjernihiv na luchtaanval

Marioepol: 'Ruim 2000 burgers gedood sinds invasie'

Sinds het begin van de invasie van Oekraïne zijn 2.187 burgers van de belegerde stad Marioepol om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten in de Oekraïense stad gezegd. Ook waarschuwen zij dat de laatste reserves aan voedsel en water bijna op zijn.

"Mensen zitten al twaalf dagen in een hele moeilijke situatie. Er is geen elektriciteit, water of verwarming in de stad. Er is bijna geen mobiele verbinding en de laatste reserves aan voedsel en water raken op". Volgens de autoriteiten vonden er vandaag opnieuw Russische bombardementen plaats. Het voorbije etmaal zouden er 22 bombardementen zijn geweest.

Eerder op de dag liet de Oekraïense president Zelensky weten dat er een konvooi met humanitaire hulp zoals voedsel, water en medicijnen onderweg is naar de stad.

Onderhandelaars positief over gesprekken

De Oekraïense onderhandelaar Michajlo Podoljak houdt het voor mogelijk dat binnen enkele dagen "positieve resultaten" geboekt worden in de gesprekken met Moskou, melden internationale persbureaus. "We doen geen concessies en Rusland begrijpt dit nu. Rusland begint constructief te onderhandelen", zo zegt hij volgens persbureau Reuters in een video.

Ook de Russische onderhandelaar Leonid Sloetski zegt volgens het Russische staatspersbureau RIA dat er "aanzienlijke vooruitgang" in de gesprekken zit. Volgens Ria houdt hij het voor mogelijk dat de partijen de komende dagen overeenstemming kunnen bereiken en er mogelijk zelfs "documenten getekend" zullen worden. Wat die overeenstemming inhoudt, is niet duidelijk.

De uitspraken van beide onderhandelaars kwamen vandaag vrijwel tegelijk naar buiten, meldt persbureau Reuters. Het Kremlin meldt dat er gisteren voor het laatst digitaal is overlegd. Maandag zaten de partijen voor het laatst fysiek bij elkaar.

Paus Franciscus: onaanvaardbare gewapende agressie in Oekraïne

Paus Franciscus heeft zich opnieuw uitgesproken over de crisis in Oekraïne. In een toespraak sprak hij van "onaanvaardbare gewapende agressie" en "een bloedbad". Nog niet eerder was de geestelijk leider zo stellig. "Deze onaanvaardbare gewapende agressie moet stoppen, voordat steden tot begraafplaatsen zijn gereduceerd", sprak hij tegenover 25.000 toehoorders op het Sint-Pietersplein in Rome.

Gisteren riep Paus Franciscus ook al op tot een einde van de oorlog. Maar in zijn veroordelingen spreekt hij nog altijd niet over de rol van Rusland. Het Vaticaan pleit overigens voor een staakt-het-vuren en biedt ook aan om als bemiddelaar op te treden tussen de Oekraïners en de Russen.

Zelensky: bijna 125.000 burgers geëvacueerd

De Oekraïense president Zelensky meldt in een videoboodschap dat bijna 125.000 Oekraïense burgers geëvacueerd zijn via humanitaire corridors.

Ook laat hij weten dat een konvooi met humanitaire hulp zoals voedsel, water en medicijnen onderweg is naar de belegerde stad Marioepol. "De grootste taak vandaag is Marioepol", zegt de president. De humanitaire situatie wordt daar steeds nijpender. Inwoners zitten inmiddels al bijna twee weken vast in de stad.

Ambassadeur Rusland in Buitenhof: 'Wij vallen geen burgers aan'

Ambassadeur Rusland in Buitenhof: 'Wij vallen geen burgers aan'

Weer honderden betogers opgepakt in Rusland

In Rusland zijn weer honderden betogers opgepakt die tegen de Russische invasie in Oekraïne demonstreerden. De protesten waren in 23 steden verspreid door het land. In Sint-Petersburg zouden ook zeker negen journalisten zijn aangehouden.

Oppositieleider Navalny had zijn landgenoten opgeroepen om opnieuw te demonstreren tegen de invasie. Sinds het begin van de oorlog zijn ruim 14.100 demonstranten opgepakt, meldt de Russische burgerrechtenorganisatie OVD-info.

De politie arresteert een demonstrant in Moskou, vandaag

Krant bevestigt dood van Amerikaanse journalist

De redactie van The New York Times bevestigt dat een van haar freelancejournalisten is omgekomen in Oekraïne. Het gaat om de Amerikaan Brent Renaud, die onder meer foto's en video's heeft gemaakt in verschillende oorlogen voor verscheidene media.

Renaud was momenteel niet werkzaam voor The New York Times, meldt de krant in een verklaring. Bij het incident raakte ten minste nog een journalist volgens de politie gewond. In deze video zou een van de gewonde journalisten te zien zijn:

Oekraïne: Rusland gebruikte verboden fosformunitie bij aanval

Het Russische leger heeft vandaag verboden fosformunitie gebruikt, stelt de mensenrechtenombudsvrouw van Oekraïne. De veronderstelde oorlogsmisdaad zou gepleegd zijn in de stad Popasna, in de regio Loegansk.

De ombudsvrouw heeft volgens persbureau Reuters ook een foto gedeeld van de betreffende aanval, maar haar claim kon niet direct worden geverifieerd. "Het bombarderen van een stad door Russische militairen met deze wapens is een oorlogsmisdaad", schrijft ze in een verklaring.

De ravage in Volnovacha in beeld

Na de hevige gevechten van de afgelopen dagen ligt de stad Volnovacha in puin. Volgens Russische autoriteiten hebben pro-Russische separatisten de plaats ingenomen. Volnovacha ligt 70 kilometer ten noorden van Marioepol.

Volnovacha ligt in puin na hevige gevechten

Politie Kiev: journalist van The New York Times gedood

In een voorstad van hoofdstad Kiev is een journalist van The New York Times gedood, meldt de plaatselijke politie. Ook zou nog een ander persoon gewond zijn geraakt.

Op sociale media gaan berichten rond dat het gaat om de 51-jarige Brent Renaud.

Russische ambassadeur in Nederland: geen Russische aanvallen op burgers

Oekraïne gebruikt burgers als levend schild en de zwangere vrouw die op een brancard werd afgevoerd na de aanval op een kraamkliniek in Marioepol was een acteur. Dat beweerde de Russische ambassadeur Aleksander Vasiljevitsj Sjoelgin in een interview in het tv-programma Buitenhof.

Het was een vraaggesprek op het scherpst van de snede, waarin presentatrice Maaike Schoon Sjoelgin herhaaldelijk onderbrak. De ambassadeur week niet af van de officiële lijn van het Kremlin. Hij nam het woord 'oorlog' niet in de mond en benadrukte dat Rusland Oekraïne niet wil bezetten, "maar denazificeren".

De schade aan het kinderziekenhuis en de kraamkliniek in Marioepol is volgens Sjoelgin aangericht door "Oekraïense nationalistische bataljons". Hoewel de VN spreekt van vele honderden burgerdoden, vooral door Russische luchtaanvallen en bombardementen, heeft volgens Sjoelgin het Russische leger nooit burgers aangevallen.

De Russische ambassadeur Aleksander Vasiljevitsj Sjoelgin in gesprek met presentatrice Maaike Schoon

Ruim 6200 Oekraïners in Nederland opgevangen, 1500 meer dan gisteren

Vandaag worden er in totaal ruim 6200 Oekraïners in Nederland opgevangen, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Dat zijn er 1500 meer dan gisteren en bijna 3000 meer dan vrijdag.

Het aantal opvangplekken is sinds gisteren gegroeid naar ruim 14.000.

NOS-verslaggever bij militair centrum: 'Hier staan allemaal ambulances klaar'

Verslaggever vlak bij militair centrum: 'Hier staan allemaal ambulances klaar'

Anti-oorlogdemonstraties in Rusland, meerdere aanhoudingen

Op verschillende plekken in Rusland wordt vandaag gedemonstreerd tegen de oorlog in Oekraïne. Onder meer in Moskou en Sint-Petersburg zijn er demonstraties aangekondigd.

De anti-oorlogsbetogingen zijn verboden. In Jekaterinenburg, zo'n 1700 kilometer ten oosten van Moskou, is bij een protest een onbekend aantal mensen opgepakt. Gisteravond werd in de stad Nizjni Novgorod een betoger aangehouden die een blanco bord vasthield. Ook bij protesten aan het begin van de oorlog zijn veel vreedzame demonstranten door de oproerpolitie van straat opgepikt en meegenomen.

Oekraïne: dodental aanval militair trainingscentrum opgelopen tot 35

De gouverneur van de regio Lviv zegt dat er bij de Russische aanval op het militaire trainingscentrum in West-Oekraïne nabij Polen 35 doden zijn gevallen. 134 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Vanochtend rond 6.00 uur plaatselijke tijd werd het centrum getroffen door Russische raketten. Volgens deskundigen heeft het Russische leger met deze aanval een groot risico genomen. Het militaire complex ligt hemelsbreed op 18 kilometer van de Poolse grens.

'Opnieuw burgemeester ontvoerd'

Opnieuw hebben Russische militairen een burgemeester ontvoerd, zegt de Oekraïense minister Dmytro Koeleba van Buitenlandse Zaken. Het gaat dit keer om de burgemeester van de zuidelijke stad Dniproroedne.

Eerder werd gemeld dat de burgemeester van Melitopol is meegenomen door bewapende Russische militairen. Inwoners van de stad gingen daarna de straat op om zijn vrijlating te eisen.

Volgens minister Koeleba zitten "oorlogsmisdadigers" achter de ontvoeringen die naar terreur grijpen omdat ze geen steun krijgen van de lokale bevolking. "Ik roep alle staten en internationale organisaties op om de Russische terreur tegen Oekraïne en de democratie te stoppen."

Nederlands NAVO-kopstuk: aanval bij Poolse grens een 'duidelijk signaal'

Volgens admiraal Rob Bauer, voorzitter van het NAVO Militair Comité, is de Russische aanval op een militair trainingscentrum bij de Poolse grens een "duidelijk signaal" in de richting van het Westen. Hij wijst erop dat Rusland gebeten is op de westerse leveranties van onder meer wapens en brandstof aan Oekraïne.

Toch denkt Bauer dat de Russen niet van plan zijn om de NAVO aan te vallen. "Ze blijven echt wel uit onze buurt op het ogenblik. Terwijl ze normaal gesproken toch een wat agressievere houding hebben richting de NAVO", zei de NAVO-prominent bij WNL op Zondag. Volgens hem is Rusland niet op zoek naar nóg een tegenstander. "En dat is een heel machtige tegenstander, want het is toch de NAVO."

Er worden door de wapenleveranties geen internationale regels geschonden, zei Bauer. "Volgens het volkenrecht mogen we dat gewoon doen want het gaat over leveranties die moeten zorgen dat de Oekraïense overheid zichzelf kan verdedigen."

Videotoespraak president Zelensky: gisteren 13.000 mensen geëvacueerd

Zelensky: 'Russen kennen enkel en alleen geweld'

Polen: inzet massavernietigingswapen door Rusland zou 'gamechanger' zijn

Als Rusland een massavernietigingswapen inzet in Oekraïne, is dat wat Polen betreft een gamechanger in de oorlog, en een reden voor NAVO-lidstaten om dringend met elkaar in gesprek te gaan over vervolgstappen. Dat zegt de Poolse president Duda in het BBC-programma Sunday Morning. Duda denkt dat president Poetin chemische wapens zou kunnen inzetten in de strijd om Oekraïne, "omdat hij in een erg moeilijke situatie zit". "Politiek gezien heeft hij de oorlog eigenlijk al verloren, en intern is hij het ook niet aan het winnen", vindt Duda.

Het gevaar voor omliggende landen groeit snel als er massavernietigingswapens zoals chemische wapens worden ingezet, legt Duda uit. "De NAVO zal dan om tafel moeten gaan en heel serieus moeten nadenken over wat we nu moeten doen. Want dan wordt het echt gevaarlijk. Niet alleen voor Europa of onze regio, maar voor de hele wereld."

Duda zegt bang te zijn dat Rusland zich na een succes in Oekraïne zal richten op een mogelijke aanval op Polen. Hij verwacht dat de NAVO zijn land in dat geval te hulp zal schieten. "We willen niet meer terug naar Ruslands invloedssfeer. We hebben onszelf eruit gesleurd en we willen daar echt niet naar terug", volgens Duda, die kippenvel zegt te krijgen van de herinnering aan de Sovjettijd.

Rutte: aanval bij Poolse grens zorgelijk, geen signaal dat Rusland NAVO wil aanvallen

De aanval van Rusland op een militaire basis bij de Poolse grens is uitermate zorgelijk. Dat zei premier Rutte in het tv-programma WNL op Zondag.

Rutte was het eens met admiraal Bauer, die ook te gast was, dat er verder geen signalen zijn dat Rusland NAVO-gebied wil aanvallen. Alles wijst er op dat ze confrontatie met NAVO tot nu toe uit de weg gaan , aldus Rutte.

In het programma herhaalde Rutte dat het Westen niet van plan is met troepen naar Oekraïne te gaan of een no-flyzone in te stellen. Dat zou een gevaarlijke escalatie tot gevolg kunnen hebben, zegt hij. Het Westen gaat wel door met humanitaire hulp en strafmaatregelen tegen Rusland.

The Guardian: 20 doden bij aanval militair trainingscentrum

Volgens een verslaggever van de Britse krant The Guardian zijn bij de Russische luchtaanval op een militair trainingscentrum in West-Oekraïne 20 doden gevallen. De journalist, die in Javoriv is waar de aanval plaatsvond, baseert zich op een reddingswerker. Die vertelt dat hij thuis was toen er een grote explosie te horen was. "Het hele huis bewoog", zei hij.

Een regionale gouverneur meldde eerder dat er 9 doden en 57 gewonden vielen bij de luchtaanval. Er zouden zeker 30 raketten zijn afgevuurd.

De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov zegt dat er buitenlandse instructeurs werken in het militaire complex. Hij noemt de aanval in een tweet "een nieuwe terroristische aanslag op vrede en veiligheid nabij de EU-NAVO-grens."

Bonus van 400 euro voor Britten die Oekraïners opvangen

Britten die Oekraïense vluchtelingen in huis nemen krijgen omgerekend ruim 418 euro bonus per maand. Dat heeft minister van Huisvesting Michael Gove aangekondigd. Hij noemt de bonus een bedankje.

Om in aanmerking te komen voor de bonus moeten Britten Oekraïners minimaal een half jaar onderdak bieden zonder daar geld voor te vragen. Iedereen die zijn huis beschikbaar stelt wordt geïnspecteerd.

Bus met Oekraïners omgeslagen in Italië

In Italië is een bus omgeslagen waarin circa vijftig Oekraïners zaten. Een inzittende kwam om en een onbekend aantal passagiers raakte gewond, zegt de brandweer.

Het ongeluk gebeurde vanochtend op een weg tussen de steden Cesena en Rimini aan de Adriatische kust. Het lijkt erop dat de bus van de weg raakte en toen is omgeslagen.

Bus met Oekraïners raakt van de weg in Italië

Burgemeester: opnieuw aanval op luchthaven Ivano-Frankivsk

De burgemeester van de stad Ivano-Frankivsk heeft bevestigd dat er een aanval is geweest op het vliegveld daar. Kort ervoor ging het luchtalarm af. Over slachtoffers of schade is niets bekend. Het is de tweede keer in korte tijd dat de luchthaven doelwit is. Op Facebook schrijft burgemeester Ruslan Martsinkiv dat Rusland erop uit is om paniek en angst te zaaien.

Ivano-Frankivsk ligt in West-Oekraïne, op zo'n 130 kilometer ten zuidoosten van Lviv.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne probeert Rusland strategisch gelegen vliegvelden over te nemen zodat die bij het offensief ingezet kunnen worden.

'Doden bij luchtaanval op militair trainingscentrum bij Poolse grens'

Russische troepen hebben in de buurt van Lviv een luchtaanval uitgevoerd op een militair trainingscomplex dat zo'n 30 kilometer van de Poolse grens ligt. Volgens de gouverneur van Lviv zijn daarbij negen mensen omgekomen en raakten er 57 gewond. Eerder werd gezegd dat er geen slachtoffers waren.

Er zouden tientallen raketten zijn afgevuurd. Getuigen melden dat er in de buurt van het trainingscentrum bij de plaats Javoriv zwarte rookpluimen te zien zijn.

De militaire locatie genaamd 'International Peacekeeping and Security Center' wordt volgens Oekraïne gebruikt om de eigen strijdkrachten te trainen voor voornamelijk vredesmissies. In 2018 bracht een delegatie van de NAVO een bezoek aan het militaire centrum. Over het bezoek schreef de NAVO destijds: "Dit centrum belichaamt de geest van militaire samenwerking. De training die hier wordt gegeven, bereidt Oekraïense troepen voor op alle militaire samenwerkingsactiviteiten, internationale, multinationale en NAVO-oefeningen, evenals vredesmissies."

De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov zegt dat er buitenlandse instructeurs werken in het militaire complex. Hij noemt de aanval in een tweet "een nieuwe terroristische aanslag op vrede en veiligheid nabij de EU-NAVO-grens." Hij eist opnieuw dat de NAVO het luchtruim boven Oekraïne afsluit.

Het bombardement op het trainingscomplex bij Javoriv is de meest westelijke Russische aanval in Oekraïne tot dusver. Vannacht ging in Lviv het luchtalarm af waarna in de verte explosies te horen waren. Polen heeft nog niet gereageerd op de luchtaanval in de grensregio.

Explosies te horen bij Lviv

Nadat vannacht het luchtalarm had geklonken in de westelijke stad Lviv, waren in de verte enkele explosies te horen. Waar de knallen precies vandaan kwamen, is nog onduidelijk.

'Russisch leger installeert nieuwe burgemeester in Melitopol'

Het Russische leger heeft een nieuwe burgemeester geïnstalleerd in de bezette Oekraïense stad Melitopol. CNN meldt op basis van lokale autoriteiten dat gaat het om Galina Daniltsjenko, een voormalig raadslid in de gemeente.

Gisteren werd de zittende burgemeester Ivan Fedorov volgens de Oekraïense autoriteiten meegenomen door bewapende mannen. Een video daarvan werd gedeeld via Telegram. Hij wordt onder meer beschuldigd van terrorisme door het parket van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loegansk, meldt CNN. Over zijn verblijfplaats is weinig bekend.

President Zelensky eist dat Rusland Fedorov direct vrijlaat. Hij spreekt van een ontvoering en een nieuwe fase van terreur door Rusland. In een video deed Zelensky gisteren een oproep aan Frankrijk en Duitsland om Poetin erop aan te spreken. In Melitopol gingen na de ontvoering inwoners de straat op om hun solidariteit met de burgemeester te betuigen.

NAVO-chef: Rusland kan chemische wapens inzetten

Rusland zou in de strijd met Oekraïne chemische wapens kunnen inzetten, zegt NAVO-chef Stoltenberg in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Stoltenberg heeft het over "absurde beweringen" van de Russische regering waarmee die het gebruik van chemische wapens zou kunnen rechtvaardigen. Rusland beschuldigt de Verenigde Staten ervan laboratoria in Oekraïne te financieren waar biologische wapens in het geheim ontwikkeld zouden worden. De VN zei deze week daar niets van te weten.

De secretaris-generaal van de NAVO richtte zich ook tot de Russische president Poetin. Stoltenberg riep hem op "deze oorlog te beëindigen, alle troepen terug te trekken en in te zetten op diplomatie". Een militaire ingreep van de NAVO is volgens Stoltenberg uitgesloten: "De oorlog moet worden beëindigd, niet worden uitgebreid."

Zelensky: 13.000 mensen geëvacueerd, nieuwe humanitaire corridor Marioepol

Bijna 13.000 mensen zijn gisteren via humanitaire corridors geëvacueerd uit diverse Oekraïense steden. Dat heeft president Zelensky gezegd in een toespraak op Facebook. Hij kondigde voor zondagavond een nieuwe corridor aan voor Marioepol, waar zwaar gevochten wordt.

Zelensky klonk verder strijdbaar: "We moeten volhouden en blijven vechten. We moeten dag en nacht blijven zoeken naar manieren om de vijand zoveel mogelijk pijn te doen. We zullen heroveren wat van ons is." Zelensky riep Westerse landen opnieuw op meer te doen, alleen zei hij er niet bij op welke steun hij doelde.

Ook tekende de president een decreet waardoor acht Oekraïense militairen de titel 'Held van Oekraïne' krijgen uitgereikt, de hoogst mogelijke onderscheiding die aan individuele burgers kan worden gegeven. Voor het eerst werd er ook een vrouw postuum daarmee geëerd, Derusova Inna Mykolaivna. Als arts aan het front redde zij meer dan tien Oekraïense militairen. Ze kwam om het leven door Russische beschietingen.

Luchtalarm klinkt in diverse steden

In bijna elke regio in Oekraïne is vannacht het luchtalarm afgegaan, meldt The Kyiv Independent. Inwoners worden daarmee opgeroepen zich zo snel mogelijk naar de schuilkelders te begeven.

Ook in het westen van Oekraïne, in Lviv, ging net het luchtalarm af, schrijft Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma:

Ook Frankrijk neemt maatregelen tegen hoge brandstofprijzen

Ook Frankrijk komt met maatregelen om de stijgende brandstofprijzen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, te dempen. Vanaf 1 april krijgen alle Fransen 15 cent per liter korting, zegt de Franse premier Castex tegen Le Parisien.

De maatregel geldt voor alle brandstoffen en duurt in eerste instantie vier maanden. Het gaat de Franse staat ongeveer twee miljard euro kosten. Castex had ook een boodschap voor distribiteurs en oliemaatschappijen: "Gezien hun financiële situatie roep ik ze op een extra gebaar te maken. Als de staat 15 cent korting kan geven en zij nog eens 5 cent, dan houden Fransen 20 cent per liter in de zak", zegt hij tegen de krant.

In Nederland verlaagt het kabinet per 1 april de accijnzen op loodvrije benzine met 17 cent per liter en op diesel met 11 cent per liter.

Een benzinestation in Parijs, afgelopen woensdag

Aandelenbeurs Moskou ook volgende week gesloten

De aandelenbeurs in Moskou blijft ook volgende week gesloten, heeft de Russische centrale bank besloten. Het is sinds 28 februari al niet meer mogelijk om in aandelen te handelen aan die beurs. Doel is binnenlandse beleggers te beschermen tegen grote verliezen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne.

Er kunnen inmiddels wel weer roebels verhandeld worden. Dat was tijdelijk ook verboden. Het is niet duidelijk of de aandelenbeurs in Moskou na 18 maart wel weer opengaat.

Oekraïne: evacués zaten toch niet in humanitaire corridor

De zeven mensen die gisteren om het leven kwamen toen ze een dorp in de buurt van Kiev probeerden te verlaten, bevonden zich niet in een humanitaire corridor zoals de Oekraïense inlichtingendienst gisteren meldde.

Het Oekraïense ministerie van Defensie zegt nu dat de zeven, onder wie een kind, probeerden om op eigen houtje te ontsnappen. Ze volgden daarbij geen afgesproken evacuatieroute. Rusland had nog niet gereageerd op de aanvankelijke beschuldiging, maar ontkent sinds het begin van de oorlog dat het burgers of burgerdoelen beschiet.

Johnson vraagt Nederland bij top met Baltische en Scandinavische landen

De Britse premier Johnson organiseert volgende week een top met Scandinavische en Baltische regeringsleiders over de situatie in Oekraïne. Ook Nederland is uitgenodigd. Nederland en het Verenigd Koninkrijk zitten met Denemarken, Finland, Estland, IJsland, Letland, Litouwen, Zweden en Noorwegen in de Joint Expeditionary Force (JEF), een coalitie van landen die samenwerken op het gebied van veiligheid.

Volgens The Guardian zal Johnson bij de ontmoeting wijzen op de noodzaak van samenwerking om te voorkomen dat nog meer landen slachtoffer worden van de "Russische agressie". Verder zal er worden gesproken over meer militaire hulp aan Oekraïne en gezamenlijke militaire oefeningen.

Het overleg staat gepland voor maandag en dinsdag. Namens Nederland gaat minister Ollongren van Defensie naar Londen, schrijft ze in een brief aan de Kamer.

Protesten tegen oorlog in meerdere Europese steden

Ook in het buitenland is er gisteren gedemonstreerd tegen de oorlog in Oekraïne. In Burgos, in het noorden van Spanje, liepen ongeveer 400 mensen 's avonds een mars door de stad. Ze droegen een grote Oekraïense vlag mee.

Eerder op de dag waren er in Florence, in Italië, zo'n 20.000 mensen bijeen op het plein voor de Santa Croce-basiliek. De Oekraïense president Zelensky sprak daar via een videoverbinding. Ook in Parijs was er een demonstratie. Op de Dam in Amsterdam waren volgens de gemeente gisteravond duizenden mensen voor een Oekraïne-manifestatie.

Een demonstratie in het Spaanse Burgos

Al Jazeera-verslaggever Vaessen in Kiev: kruitdampen te ruiken in centrum Kiev

Al Jazeera-verslaggever Step Vaessen was bij de persconferentie van de Oekraïense president Zelensky in Kiev vandaag. "De persconferentie was een beveiligde missie. Zelensky was vermoeid, maar nam alle tijd", zegt ze tegen Nieuwsuur.

De situatie rond Kiev wordt steeds gevaarlijker, zegt Vaessen: "Je hoort en je ruikt het letterlijk, je ruikt de kruitdampen in het centrum van Kiev. Er gaan constant explosieven en bombardementen af in de verte."

'Satellietbeelden laten verwoesting zien in Marioepol'

Op satellietbeelden die gisterochtend gemaakt zouden zijn van Marioepol is veel schade aan civiele infrastructuur te zien. De beelden, gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies, tonen branden en rookpluimen in het westelijke deel van de havenstad aan de Zwarte Zee. Veel hoge flatgebouwen zijn zwaar beschadigd.

De beelden zijn nog niet te verifiëren. De Oekraïense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat Marioepol wordt belegerd door Russische troepen, maar dat de stad nog altijd onder Oekraïense controle staat.

Op deze foto's is steeds twee keer dezelfde plek in de stad te zien, voor en na een aanval:

  • Reuters
  • Reuters
    Brandende flatgebouwen
  • Reuters
    Een ziekenhuis, voor een aanval
  • Reuters
    Een ziekenhuis, na een aanval

Welkom

In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne van zondag 13 maart. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.