NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Russische economie krimpt met 15 procent' • Rode Kruis: situatie Marioepol steeds nijpender

Liveblog gesloten
 • Oekraïne: helemaal geen contact meer met Tsjernobyl

  Oekraïne heeft aan het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) gemeld dat er helemaal geen contact meer is met de kerncentrale in Tsjernobyl. Met de centrale, die nu in Russische handen is, was eerst nog contact mogelijk via de mail. IAEA-chef Grossi zegt dat hem is verteld dat de stroom naar de centrale is hersteld, maar dat hij dat nog niet bevestigd heeft gekregen.

 • VN: 1,9 miljoen Oekraïners ontheemd in eigen land

  Volgens de Verenigde Naties zijn sinds het uitbreken van de oorlog naar schatting 1,9 miljoen Oekraïners ontheemd geraakt in eigen land. Het gaat voornamelijk om mensen die van de frontlinies wegvluchten in de richting van de westelijke stad Lviv.

  Volgens de VN blijft de humanitaire situatie "verslechteren in een alarmerend tempo". Naast de 1,9 miljoen ontheemden zijn in totaal 2,3 miljoen mensen het land ontvlucht.

 • Hoe een Russische tankeenheid in een Oekraïense hinderlaag liep

  Oekraïense militairen tonen tanks nadat ze die in een hinderlaag bij de stad Brovary, ten oosten van Kiev, hebben veroverd. Op een opname vrijgegeven door het Oekraïense leger zou ook de communicatie van de Russische inzittenden te horen zijn.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hoe een Russische tankeenheid in een Oekraïense hinderlaag liep
 • Eerste Nederlandse ambassadeur Oekraïne voorzichtig positief over onderhandelingen

  De eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne ziet lichtpuntjes na de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne vandaag. Dat vertelt hij in Nieuwsuur.

 • Rusland opent eenzijdig dagelijks humanitaire corridors

  Rusland zal vanaf morgen elke dag om 10.00 uur humanitaire corridors openen voor Oekraïense vluchtelingen die naar Rusland willen, schrijft het Russische persbureau Interfax.

  Moskou had dat eerder ook al aangeboden, maar dat voorstel werd afgewezen door de Oekraïense regering omdat de vluchtelingen volgens Kiev niet naar Rusland willen. Het Kremlin gaat dat nu dus toch doen, ongeacht wat de Oekraïense regering ervan vindt, stelt het Russische ministerie van Defensie in een verklaring.

  Volgens persbureau Ria Novosti zijn er binnen de corridors controleposten waar auto's worden gecontroleerd om te voorkomen dat Oekraïense militanten meegaan.

 • Ook vandaag weer bombardementen en verwoesting in Marioepol

  Een cameraploeg van Associated Press registreerde beschietingen en de impact op de bevolking van de zwaar belegerde kuststad.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ook vandaag weer bombardementen en verwoesting in Marioepol
 • Chef IAEA: Oekraïne en Rusland hebben beloofd met ons samen te werken

  Tijdens de onderhandelingen in Turkije zijn tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne en het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) geen concrete afspraken gemaakt over de kerncentrales in Oekraïne. Toch kijkt IAEA-chef Rafael Grossi met een positief gevoel terug op de bijeenkomst. "Oekraïne en de Russische Federatie willen met ons samenwerken, en dat hebben ze ook beloofd", zei Grossi na zijn terugkeer op de luchthaven van Wenen. Hij hoopt binnenkort meer gesprekken te voeren.

  Grossi had aangedrongen op onderhandelingen over veiligheidsgaranties om nucleaire ongevallen te voorkomen.

 • 'Russische economie krimpt naar verwachting met 15 procent'

  Naar verwachting zal dit jaar de Russische economie met zo'n 15 procent krimpen als gevolg van de westerse sancties die het land zijn opgelegd. Dat staat in een analyse van het Institute of International Finance (IIF). Voor de Russische inval in Oekraïne verwachtte het IIF nog dat de Russische economie in 2022 met 3 procent zou groeien.

  Volgens deze analyse is de economische krimp van Rusland twee keer zo groot als tijdens de wereldwijde financiële crisis. Het onderzoeksinstituut zegt dat de krimp nog groter kan worden als westerse landen ook besluiten om gas en olie uit Rusland te boycotten, wat het land in een diepe recessie zou storten.

  Daarnaast zal het Internationaal Monetair Fonds de groeiverwachting voor de wereldeconomie volgende maand waarschijnlijk verlagen. Volgens de directeur van het IMF hebben de oorlog en sancties tegen Rusland geleid tot een zwakkere wereldhandel en sterk stijgende prijzen voor voedsel en energie.

 • Oekraïense ontmantelaars maken Russische bom onschadelijk

  In Tsjernihiv, een plaats ten noorden van Kiev, maken twee Oekraïense ontmantelaars een Russische bom onschadelijk. Ze gebruiken daarvoor een flesje water, om de wrijving in de ontstekingsbron te verminderen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oekraïense ontmantelaars maken Russische bom onschadelijk
 • '71 kinderen omgekomen sinds begin oorlog'

  Volgens een Oekraïense parlementsfunctionaris voor mensenrechten zijn al zeker 71 kinderen omgekomen en ruim honderd kinderen gewond geraakt sinds de Russische inval twee weken geleden. Dat is bijna een verdubbeling van de 37 slachtoffers onder kinderen die VN-kinderrechtenorganisatie Unicef gisteren meldde.

  Het hoge VN-commissariaat voor de mensenrechten meldde verder dat het officieel bevestigde aantal burgerdoden sinds de invasie is opgelopen tot 549. Dat zijn er 33 meer dan een dag eerder. Het VN-bureau in Genève benadrukte opnieuw dat het werkelijke aantal slachtoffers onder de Oekraïense bevolking vele malen hoger ligt. Het kost de medewerkers veel tijd de informatie die binnenkomt te controleren.

 • Rutte: Nederland en West-Europese landen willen geen snelle toelating Oekraïne tot EU

  Nederland en andere West-Europese landen willen Oekraïne geen snellere route naar het EU-lidmaatschap bieden. Premier Rutte zei dat bij aankomst op de Europese top in Versailles. De Oekraïense president Zelensky had zo'n snelle route voorgesteld en eerder had de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen al eens gezegd dat Oekraïne wat haar betreft welkom is in de EU.

  Volgens Rutte zitten sommige landen in de Westelijke Balkan, zoals Albanië en Noord-Macedonië, al ruim tien jaar in de wachtkamer voor een lidmaatschap en zou het niet eerlijk zijn om Oekraïne nu voorrang te geven. Ook zou het land op dit moment niet voldoen aan de Kopenhagen-criteria, de voorwaarden waaraan niet-EU-landen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een lidmaatschap.

  Liever kijkt Rutte naar wat de EU Oekraïne nu kan bieden door een verdieping van het samenwerkingsverdrag dat er nu al is. "Ik wil kijken wat we op de korte termijn kunnen doen om te zorgen dat we veel hechter samenwerken", zei hij. De EU zou bijvoorbeeld vaker met Oekraïne bijeen kunnen komen voor overleg en het land zou toegang kunnen krijgen tot sommige EU-programma's, zoals de Erasmus-studiebeurzen.

 • Vladimir woont in bezet Cherson: 'Mijn moeder sterft door de Russen'

  Vladimir (44) woont in de Zuid-Oekraïense stad Cherson. Het is de eerste en tot nu toe enige grote stad die onder Russische controle zou staan. Hij werkt normaal bij een lokale bierbrouwerij, dicht bij het centrum, maar nu staat zijn leven vooral in het teken van het helpen van naasten. Het Russische leger is volgens hem overal in de stad aanwezig, maar het is onduidelijk in hoeverre dat de controle heeft.

  Vladimir is furieus. "We worden gedood door de Russen", zegt hij woest tegen de NOS. "Iedere dag gaan er mensen dood. En waarom? Waarom moeten ze dood?"

  Zijn moeder werd gisteren opgenomen in het ziekenhuis. "Ze heeft een hartaanval gehad. Dat is zonder twijfel veroorzaakt door de Russen, de klootzakken. Ik zal ze dat nooit vergeven." Hij vreest voor haar leven, door een tekort aan medicijnen en bekwaam zorgpersoneel. "Ze kan ieder moment overlijden, met dank aan de Russische militairen."

 • Vanuit Moldavië gaan Oekraïense vluchtelingen naar heel Europa

  Hoewel het een van de kleinste en armste landen van Europa is, draagt Moldavië veel bij aan de opvang van Oekraïners. Het land helpt duizenden vluchtelingen, voornamelijk uit de kuststreek, met opvang en doorreismogelijkheden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vanuit Moldavië gaan Oekraïense vluchtelingen naar heel Europa
 • Rode Kruis: humanitaire situatie in Marioepol steeds nijpender

  De humanitaire situatie in Marioepol is steeds nijpender, zegt het internationale Rode Kruis (ICRC) tegen de BBC. De hulporganisatie zegt dat honderdduizenden mensen geen toegang meer hebben tot voedsel, water, warmte, elektriciteit en medicijnen.

  Dagen geleden zijn alle winkels en apotheken al geplunderd, zegt het ICRC. Er zijn nog wel wat mensen met eten, maar het is niet duidelijk hoe lang dit nog zal duren.

  Ook is een evacuatie uit de belegerde stad opnieuw mislukt. Volgens de Oekraïense vicepremier Iryna Veresjtsjoek heeft geen enkele burger de stad kunnen verlaten, omdat de Russen zich niet aan het tijdelijke staakt-het-vuren hebben gehouden.

 • 44 bussen met evacués vertrokken uit Izjoem

  Uit de stad Izjoem, op zo'n 120 kilometer ten zuidoosten van Charkov, zijn circa 2000 mensen geëvacueerd, meldt presidentieel adviseur Kirill Timosjenko op Twitter. Ze zijn vertrokken in 44 bussen en worden naar Dnipro gebracht, in het zuidwesten van Oekraïne. Ook zijn er hulpgoederen afgeleverd in de stad.

  Volgens de staatsnooddienst zijn uit Soemi vandaag 12.000 burgers geëvacueerd met bussen en auto's.