Roman Abramovitsj
NOS Voetbal

Britse regering onderneemt actie; geen transacties door Abramovitsj en Chelsea

De Britse regering heeft zeven oligarchen, onder wie Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj, op de sanctielijst geplaatst. Een besluit met serieuze gevolgen voor de Britse topclub. Chelsea en Abramovitsj mogen geen transacties meer uitvoeren, waardoor de verkoop van de club voorlopig niet door kan gaan.

Ook mag de club geen wedstrijdtickets en fanartikelen als sjaals, shirts en bekers meer verkopen. Bovendien is het verboden om nieuwe contracten af te sluiten, waardoor transfers voorlopig niet mogelijk zijn. Chelsea mag alleen eten en drinken verkopen aan de seizoenkaarthouders, die wel welkom blijven in het stadion. Chelsea kan door een speciale licentie door blijven voetballen en de salarissen van het personeel blijven uitbetalen.

Sancties tegen Rusland

De Britse minister van Sport Nadine Dorries laat op Twitter weten dat mensen die banden hebben met de Russische regering, onder leiding van Vladimir Poetin, verantwoordelijk gehouden moeten worden voor hun handelen.

Ze zegt dat ze begrijpt dat dit besluit voor onzekerheid kan zorgen bij fans, maar dat er geprobeerd wordt om de beoogde doelen te treffen en voetbal niet het slachtoffer te laten worden. Ze noemt de sport cultureel erfgoed en een van de fundamenten van de samenleving.

Britse minister over sancties Chelsea: 'Abramovitsj mag niet profiteren van de club'

De tegoeden van Abramovitsj, die Chelsea in 2003 kocht, zijn bevroren. Ook mag hij, net als de andere oligarchen op de lijst, geen zaken meer doen met Britten en heeft hij een in- en uitreisverbod voor het Verenigd Koninkrijk gekregen.

Volgens de Britse omroep BBC zoekt de regering wel naar een manier om Chelsea in de toekomst een andere eigenaar te laten krijgen, zolang het geld maar niet naar Abramovitsj gaat. Volgens premier Boris Johnson kunnen er "geen veilige havens zijn voor degenen die de kwaadaardige aanval van Poetin op Oekraïne hebben gesteund".

Vorige week maakte Abramovitsj bekend dat hij Chelsea wilde verkopen. "Deze beslissing is naar mijn idee het beste voor de club, de fans, de medewerkers en de sponsoren. De verkoop van de club gaat niet van de ene op de andere dag, maar is een zorgvuldig proces. Ik zal de club niet vragen om leningen aan mij terug te betalen."

"Het ging mij nooit om geld, maar om passie voor voetbal en de club", zei Abramovitsj vorige week. "Ik heb mijn team ook opdracht gegeven om een stichting op te richten waarin de opbrengst van de verkoop zal worden gestort. Dat geld komt daarna ten goede aan alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne."

Er zouden meerdere gegadigden zijn om de club te kopen. De 55-jarige Rus wil drie à vier miljard euro voor de club. Hij heeft een vermogen van meer dan 10 miljard euro. In bijna twintig jaar tijd stak hij meer dan anderhalf miljard euro in Chelsea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl