NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Taliban eisen overwinning op • 'Chaos op het vliegveld van Kabul'

Volg hier de laatste ontwikkelingen van de oprukkende Taliban in Afghanistan.

Liveblog gesloten
 • Einde

  De komende dag houden we je op de hoogte in een nieuw liveblog; dat vind je hier.

 • VN-secretaris-generaal bezorgd over toekomst vrouwen in Afghanistan

  Respecteer de mensenrechten en in het bijzonder die van vrouwen en meisjes; daartoe roept secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres de Taliban op. "Hun zwaar bevochten vrijheid moet beschermd worden."

  Toen de extremistische beweging aan de macht was tussen 1996 en 2001, mochten vrouwen niet werken of naar school. Ook mochten ze niet onbegeleid of zonder sluier in het openbaar verschijnen. Na de buitenlandse invasie van 2001 is dat veranderd, maar de grote vraag is hoelang dat nog duurt.

  "Er worden ernstige mensenrechtenschendingen gemeld in de gemeenschappen die het hardst getroffen zijn door de recente gevechten", staat in Guterres' verklaring. De Taliban hebben in enkele maanden tijd vrijwel het gehele land veroverd.

 • 'Chaos op vliegveld van Kabul'

  Op sociale media circuleren diverse video's van chaos op het internationale vliegveld van Kabul. De echtheid van de beelden kan niet gelijk worden vastgesteld, maar ze worden ook gedeeld door geverifieerde accounts van journalisten en experts. Ook ooggetuigen spreken tegen landelijke media van chaotische taferelen.

  Op de beelden lijkt te zien dat honderden mensen dringen om op het luchthaventerrein te komen. De Taliban hebben de overwinning geclaimd en een grote groep Afghanen wil het land ontvluchten uit angst voor vergeldingsacties, bijvoorbeeld omdat ze hebben gewerkt heeft als lokale staf voor de Amerikanen of internationale hulporganisaties.

  Volgens de NAVO zijn alle commerciële vluchten van en naar Kabul geschrapt. Alleen militaire vluchten zijn nog toegestaan; daarmee proberen westerse landen in hoog tempo staatsburgers en ambassadepersoneel evacueren.

 • Taliban: echte test begint nu

  De snelle overwinning van de Taliban op de Afghaanse regering is "een ongeëvenaarde prestatie", zegt een van de hoogste functionarissen van de Taliban, Mullah Baradar, in een korte videoverklaring. "Maar nu begint de echte test om effectief te regeren en problemen op te lossen."

 • Persbureau AFP: Taliban claimen overwinning

  De Taliban hebben vanuit het presidentieel paleis in Kabul de overwinning uitgeroepen, meldt persbureau AFP. Eerder vanavond drongen strijders het paleis binnen.

  De president Ghani is het land ontvlucht. Hij heeft op Facebook erkend dat de Taliban de strijd om de macht gewonnen hebben.

 • VS stuurt nog eens duizend militairen

  De VS stuurt nog eens duizend militairen naar Kabul ter ondersteuning van de evacuatie. Momenteel zijn er al 5000 Amerikaanse manschappen die helpen bij de repatriëring van burgers en ambassadepersoneel, ook van andere landen.

 • VAE werkt mee aan evacuatie diverse landen

  De Verenigde Arabische Emiraten bevestigen dat ze meewerken aan de evacuatie uit Afghanistan van diplomaten uit diverse landen. Vliegtuigen uit Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, de EU, Canada, Australië de VS, Duitsland, Egypte en toestellen van de VN hebben toestemming om te landen in de VAE met geëvacueerd ambassadepersoneel aan boord.

  De Taliban zeggen dat vluchten van en naar het vliegveld in Kabul kunnen doorgaan en dat ze niet van plan zijn het vliegveld te veroveren.

 • Britse militairen ingevlogen in Kabul

  De Britten hebben extra manschappen naar Kabul gevlogen om te helpen bij de evacuatie van burgers.

  Het meeste ambassadepersoneel is weg uit Afghanistan, meldt de BBC. Alleen de Britse ambassadeur en enkele medewerkers zijn achtergebleven om te assisteren bij de evacuatie van Britten die het land uit willen.

  Britse militairen ingevlogen in Kabul
 • Beelden van Taliban in presidentieel paleis

  Televisienetwerk Al-Jazeera heeft beelden laten zien van de Taliban in het presidentieel paleis in Kabul. Bekijk de beelden hieronder:

  Talibanstrijders in presidentieel paleis van Kabul
 • Chaos op vliegveld Kabul

  Op het vliegveld van Kabul stappen mensen onder chaotische omstandigheden een militair vliegtuig in dat hen in veiligheid moet brengen.

 • Duitsland en Frankrijk beginnen met repatriëring

  Duitsland begint vanavond nog met de evacuatie van Duitse staatsburgers uit Afghanistan. Vliegtuigen van de Bundeswehr zijn onderweg naar Kabul.

  Ook Afghaanse medewerkers van Franse instanties worden geëvacueerd naar Frankrijk. Tot nu toe zijn er al 600 mensen opgehaald. De komende uren gaat er militaire versterking naar de Verenigde Arabische Emiraten. De evacuatie wordt vandaaruit gecoördineerd.

  Ook een Nederlands toestel gaat naar Kabul. Inmiddels zijn 110 Afghaanse tolken en hun familieleden die voor Nederland hebben gewerkt met lijnvluchten naar Nederland gehaald, zegt minister Bijleveld van Defensie. Omdat er nu geen lijnvluchten meer worden toegelaten op het vliegveld kan er alleen nog met militaire toestellen naar Kabul worden gevlogen.

 • Gevluchte president: deed het om bloedvergieten te voorkomen

  President Ashraf Ghani is naar eigen zeggen het land ontvlucht om bloedvergieten te voorkomen. Op Facebook schrijft hij dat het een moeilijk besluit was.

  Het is de eerste keer dat Ghani van zich laat horen sinds vanmiddag duidelijk werd dat hij ervandoor was gegaan. Er was volgens hem mogelijk een "enorme ramp gebeurd" als hij zou zijn gebleven in Kabul. Hij suggereert dat Talibanstrijders dan een nietsontziend offensief zouden beginnen.

  Ook schrijft hij dat de Taliban de strijd hebben gewonnen roept hij de extremistische beweging op met een duidelijk plan te komen om de angst en onzekerheid bij de bevolking weg te nemen. Hij zegt niet waar hij nu is.

 • Afghaanse ministers woest op gevluchte president Ghani

  Een aantal Afghaanse ministers heeft zware kritiek op president Ashraf Ghani, die het land is ontvlucht. Ondertussen zijn de Taliban naar eigen zeggen klaar om het "Islamitische Emiraat Afghanistan" uit te roepen vanuit het presidentieel paleis.

  "Vervloek die Ghani en zijn bende", schrijft waarnemend minister van Defensie Mohammadi op Twitter. "Ze hebben ons vastgebonden en het land in de uitverkoop gedaan."

  De vrouwelijke minister van Onderwijs Hamidi kon het bericht naar eigen zeggen niet geloven. "Het treurigste is dat ik dit niet had verwacht van de president die ik kende en vertrouwde. Het is een schande", zegt ze tegen de BBC.

 • Karzai: in raad voor vreedzame machtsoverdracht

  Voormalig president Karzai zegt dat nu president Ghani naar het buitenland is gevlucht, er een raad is gevormd om een vreedzame machtsoverdracht in het land te bewerkstelligen.

  Behalve Karzai zelf zitten daar onder anderen voormalig krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar en Abdullah Abdullah, het hoofd van de Hoge Raad voor Nationale Verzoening, in. De raad moet er volgens een bericht van Karzai op Facebook voor zorgen dat er na de val van Kabul geen chaos uitbreekt in het land.

 • 'Dit is het failliet van het westerse model van wederopbouw'

  "Dit is meer dan een nederlaag", zegt oorlogsverslaggever en VRT-journalist Rudi Vranckx over de situatie in Afghanistan. "Dit is het failliet van het Westerse model van wederopbouw."

  In zijn video legt hij uit hoeveel geld en mensenlevens de twintig jaar durende oorlog in Afghanistan heeft gekost. Dat contrasteert volgens hem enorm met de snelheid waarmee NAVO-landen hun mensen en militairen nu terughalen, en het hoge tempo waarin de Taliban de macht weer in handen hebben gekregen.

  "Het is de langste oorlog die de Amerikanen in hun bestaan voerden, samen met het Westen. Duizend miljard investeerden de Amerikanen. 4000 buitenlandse soldaten zijn er gesneuveld, tienduizenden Afghaanse en honderdduizenden burgers."