NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Evacuatievluchten vertrokken uit Kabul' • Nederland versoepelt procedure tolken

Liveblog gesloten
 • Biden kondigt noodfonds aan voor Afghaanse vluchtelingen

  President Biden heeft 500 miljoen dollar toegezegd voor steun aan Afghaanse vluchtelingen. Het Witte Huis heeft een noodfonds aangekondigd voor vluchtelingen, slachtoffers van het conflict in Afghanistan en mensen die gevaar lopen door de situatie in het land. Het geld kan gebruik worden door internationale organisaties, goede doelen en regeringsdepartementen.

 • Reuters: evacuatievluchten vertrokken vanaf luchthaven Kabul

  Vanaf de luchthaven van Kabul zijn vanmorgen militaire vliegtuigen met diplomaten en burgers uit Afghanistan vertrokken, meldt persbureau Reuters op basis van een westerse veiligheidsfunctionaris op het vliegveld. In Kabul is het nu iets na 07.30 uur 's ochtends.

  Na de chaotische situatie van gisteren is de startbaan nu vrij en kunnen er vliegtuigen opstijgen. Gisteren werden de evacuatievluchten nog afgeblazen doordat er duizenden mensen op de startbaan liepen die probeerden het land te ontvluchten.

 • Vooraanstaande Democraat: waarom was VS niet voorbereid op worstcasescenario?

  Ook in de Democratische Partij klinkt verslagenheid over de machtsovername van de Taliban en de situatie in het land sindsdien. "De beelden die we de afgelopen dagen in Afghanistan hebben gezien, zijn verschrikkelijk", reageert de Democratische senator Mark Warner, een hooggeplaatst lid van de inlichtingencommissie in de Senaat. Warner wil weten waarom Washington niet beter was voorbereid op een worstcasescenario.

  "Op dit moment moeten de veiligheid van Amerikaanse diplomaten en andere burgers onze topprioriteit zijn", aldus de Democraat. Ook Afghanen die de Amerikanen hebben geholpen in de twintig jaar durende strijd moeten geholpen worden, vindt Warner. "We moeten al het mogelijke doen om de luchthaven van Kabul veilig te stellen, evacuatievluchten te hervatten en onze Afghaanse partners in veiligheid te brengen in de Verenigde Staten of elders."

 • Bush reageert bedroefd op situatie Afghanistan

  De Amerikaanse oud-president George W. Bush, onder wie de Verenigde Staten begonnen met hun militaire missie in Afghanistan, heeft gereageerd op de situatie in het land. Hij en zijn vrouw laten weten bedroefd te zijn.

  "Laura en ik hebben met diepe bedroefdheid gekeken naar de tragische gebeurtenissen. Ons hart is bezwaard voor het Afghaanse volk, dat zo zwaar heeft geleden, en voor de Amerikanen en NAVO-bondgenoten die zo veel hebben opgeofferd", schrijft hij.

  Bush laat weten erop te vertrouwen dat de evacuaties van mensen uit Afghanistan goed zullen verlopen, "omdat ze worden uitgevoerd door de bijzondere mannen en vrouwen van het Amerikaanse leger, het corps diplomatique en de inlichtingendiensten".

 • Felle Republikeinse kritiek op Biden

  Onder anderen de Republikeinse leider Mitch McConnell heeft hard uitgehaald naar de Amerikaanse president Biden. Hij noemt diens beleid aangaande Afghanistan "een regelrechte ramp". Hij zegt dat Biden tegen ieders advies in heeft besloten tot een snelle terugtrekking van de Amerikaanse troepen en vindt dat "een vlek op de reputatie van de Verenigde Staten". "Iedere terrorist ter wereld - in Syrië, Irak, Jemen, Afrika - juicht omdat het Amerikaanse leger is verslagen door een terroristische organisatie in Afghanistan."

  McConnell zegt niet alleen Biden te hebben ontraden om Afghanistan te verlaten, maar zegt dat hij dat ook heeft gezegd tegen de oud-presidenten Trump en Obama. "Het was me vrij duidelijk wat er zou gebeuren", reageerde hij.

  De Republikein zegt dat het nu aan Biden is om toe te zien op een veilig vertrek van Amerikanen uit Afghanistan. "Ik hoop dat de president genoeg troepen stuurt om zo veel mogelijk mensen weg te krijgen. Niet alleen alle Amerikanen, maar ook mensen die voor ons hebben gewerkt."

 • Malala: neem Afghaanse vluchtelingen op

  Nobelprijswinnares Malala Yousafzai zegt dat alle landen "een rol en verantwoordelijkheid hebben" in Afghanistan nu de Taliban er de macht hebben gegrepen. In een interview met de BBC roept ze landen op om Afghaanse vluchtelingen op te vangen. Ze waarschuwt dat het land te maken heeft met een humanitaire crisis.

  De Pakistaanse voorvechtster van onderwijs voor meisjes werd in 2012 op 15-jarige leeftijd door haar hoofd geschoten door de Taliban. Ze heeft nu een brief gestuurd naar premier Khan van Pakistan, waarin ze hem vraagt om Afghaanse vluchtelingen op te nemen en erop toe te zien dat de vluchtelingenkinderen ook onderwijs krijgen, desnoods in vluchtelingenkampen.

  "Ik heb nog geen contact gezocht met premier Johnson, maar wie mij nu ook kan horen: ik denk dat het belangrijk is dat ze realiseren dat ze een zeer belangrijke strategische leiderschapsrolmoeten spelen", aldus Malala. "Ze moeten een gedurfd standpunt innemen voor de bescherming van mensenrechten."

 • VN roept landen op om Afghanen op te vangen

  De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, roept de internationale gemeenschap op om de Afghanen niet in de steek te laten. "Terwijl de wereld de gebeurtenissen in Afghanistan met een zwaar gemoed volgt, roep ik alle landen op om bereid te zijn Afghaanse vluchtelingen op te vangen en af te zien van uitzettingen", schrijft hij op Twitter. "De Afghanen hebben generaties van oorlog en ontberingen gekend. Ze verdienen onze volledige steun. Nu is de tijd voor solidariteit."

 • Afgeladen Amerikaans vliegtuig brengt ruim 600 Afghanen in veiligheid

  Een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht heeft zo'n 640 Afghaanse burgers uit Kabul in veiligheid gebracht, meldt Defense One. De online publicatie heeft een foto geplaatst die zou zijn genomen in het ruim van het toestel. Te zien is dat het vliegtuig afgeladen vol is.

  Het was volgens Defense One niet de bedoeling om zo veel mensen mee te nemen, maar de Afghanen zouden in paniek aan boord zijn geklommen toen het luik half open stond. De bemanning besloot daarop om niet iedereen van boord te jagen, maar te vertrekken, zegt een anonieme functionaris van het Pentagon tegen de publicatie.

  De functionaris zegt verder tegen Defense One dat er meerdere toestellen zijn vertrokken met enkele honderden passagiers aan boord. Mogelijk waren er bij andere vliegtuigen nog meer Afghanen aan boord.

 • Duitsland wil tot 600 militairen inzetten voor evacuatie Kabul

  Duitsland wil tot 600 militairen van de Bundeswehr inzetten om Duitse burgers en bedreigde Afghanen uit het land te evacueren. Dat heeft minister Annegret Kramp-Karrenbauer van Defensie aan de Bondsdag gemeld. De bedoeling is om ook medewerkers van ngo's, journalisten en mensenrechtenactivisten te evacueren. Volgens Der Spiegel gaat het om maximaal 10.000 mensen.

  Aanvankelijk zullen de evacués naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent worden gevlogen. Van daaruit worden ze overgebracht naar Duitsland. Volgens Kramp-Karrenbauer worden de uitgezonden militairen voorbereid op een gevaarlijke missie.

  Afgelopen avond landde een eerste vliegtuig vanuit Duitsland in Kabul, nadat het was vertraagd doordat de landingsbaan vol met mensen stond. Even voor middernacht Nederlandse tijd vertrok het vliegtuig weer. Volgens de Duitse krant Bild waren slechts zeven mensen aan boord die op de officiële evacuatielijst staan. Hoeveel mensen er in totaal in het vliegtuig zitten, is niet duidelijk.

 • Nederland versoepelt procedure tolken, neemt EU- en NAVO-personeel op

  Het kabinet versoepelt de procedures en processen waarmee betrokkenen uit Afghanistan naar Nederland gehaald worden. Dat schrijven de demissionaire ministers Kaag (Buitenlandse Zaken), Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel) in een brief aan de Tweede Kamer. "Het kabinet verzekert uw Kamer ervan dat het er alles aan zal doen om de evacuatie uit Afghanistan in goede banen te leiden", schrijven ze. Ze laten weten zich "ernstige zorgen" te maken over de situatie van Afghanen die voor Nederland of bondgenoten hebben gewerkt.

  Vanwege de urgente situatie in Afghanistan is voor de tolken en anderen die naar Nederland worden gehaald, besloten eisen in de procedure te laten vervallen als door het ministerie van Defensie is bevestigd dat iemand inderdaad als tolk voor Nederland heeft gewerkt. Een asielaanvrager en zijn of haar gezin moeten wel beschikken over een paspoort of ander geldig identiteitsbewijs. Mensen die naar Nederland worden gehaald, worden opgevangen door het COA.

  Verder voert het kabinet spoedoverleg met NAVO-bondgenoten en EU-partners om iedereen zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Dit weekend heeft demissionair minister Kaag gesproken met de secretaris-generaal van de NAVO en haar Duitse, Franse een Amerikaanse collega's.

  Vandaag spreekt Kaag ook met de Raad Buitenlandse Zaken, die gaat over gemeenschappelijk buitenlandbeleid binnen de Europese Unie. De Nederlandse bewindslieden laten in de brief weten dat het kabinet aan de EU heeft toegezegd dat Nederland enkele medewerkers van de EU-delegatie in Kabul en hun familie zal opnemen. Ook is Nederland bereid om bij te dragen aan het opnemen van (voormalig) lokaal NAVO-personeel.

 • Pentagon: landen op vliegveld Kabul weer mogelijk

  Ook het Pentagon meldt dat er weer geland kan worden op de luchthaven van Kabul. Eerder vandaag werd dat stilgelegd in verband met een chaotische situatie, waardoor vliegtuigen moesten uitwijken.

  Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldt verder dat er een toestel is geland met militairen aan boord. Later vandaag landt naar verwachting nog een ander Amerikaans toestel.

  Verslaggever Matthias Gebauer van het Duitse weekblad Der Spiegel meldt dat er ook inmiddels een Duits vliegtuig is aangekomen in Kabul. Amerikaanse militairen hebben volgens hem de landingsbaan vrijgemaakt, waardoor er weer geland kan worden.

 • 'Vliegveld Kabul heropend, vliegtuig geland'

  Op de luchthaven van Kabul zou zojuist weer een vliegtuig zijn geland. Dat meldt een journalist van de Amerikaanse zender NBC. "Evacuatievliegtuigen stijgen en landen weer", schrijft journalist Richard Engel op Twitter.

  Eerder vanavond kon een Nederlands evacuatievliegtuig niet in de hoofdstad landen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet bekendgemaakt naar welke luchthaven het toestel uitgeweken is.

 • Biden herhaalt: geen spijt van mijn besluit tot terugtrekking

  "Ik heb geen spijt van mijn besluit om de Amerikaanse troepen terug te trekken", zei Biden nogmaals. Hij hamerde erop dat het doel van de Amerikaanse militaire missie van de VS het terugdringen van Al-Qaeda en het voorkomen van terreuraanslagen op Amerikaans grondgebied was. Daarin is Washington volgens Biden geslaagd.

  "Het is niet in het belang van onze nationale veiligheid", stelde de president in reactie op de vraag of de VS langer had moeten blijven. "Ik weet dat mijn besluit me op kritiek komt te staan, maar ik neem die kritiek liever tot me dan dat ik dit besluit naar de volgende president doorschuif."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Joe Biden over Afghanistan: 'Ik zal fouten uit verleden niet herhalen'
 • 'Als de Taliban aanvallen, zal de reactie van de VS vernietigend zijn'

  Als de Taliban Amerikaans personeel aanvallen, is de reactie van de VS "vernietigend", aldus president Biden. Hij waarschuwde de extremisten in krachtige bewoordingen dat de Amerikaanse troepen in dat geval zullen ingrijpen.

  De komende dagen zal de VS duizenden Amerikanen uit Afghanistan evacueren, zei president Biden. Ook zal de VS helpen bij het evacueren van het personeel van bondgenoten.

  De reden dat niet eerder is begonnen met evacueren was, volgens de president, dat sommige mensen niet eerder weg wilden. Ook zou de Afghaanse regering de evacuaties hebben tegengewerkt om een "vertrouwenscrisis" te voorkomen.

 • Biden: 'Wat we nu zien is hartverscheurend'

  "Wat we nu zien in Afghanistan is hartverscheurend voor de mensen die zich in het land hebben ingezet", zei Biden. Hij sprak vooral zijn steun uit aan de Amerikanen die in Afghanistan hebben gevochten of er naasten hebben verloren.

  Verder zegde Biden toe dat de VS zich zal blijven uitspreken voor mensenrechten en diplomatieke middelen zal aanwenden om de Afghaanse bevolking bij te staan. "Maar dat kan niet door een militair ingrijpen zonder einde", aldus Biden. "Ik ga onze troepen niet vragen om eindeloos te blijven vechten in een burgeroorlog in een ander land."