Talibanstrijders en lokale bevolking zitten op een voertuig van het leger
NOS NieuwsAangepast

Talibanstrijders in voorsteden van Afghaanse hoofdstad Kabul

Talibanstrijders zijn doorgedrongen in voorsteden van de Afghaanse hoofdstad Kabul, zeggen Afghaanse regeringsfunctionarissen. Ze zijn in de wijken Kalakan, Qarabagh en Paghman, die op enkele tientallen kilometers van het centrum van de Afghaanse hoofdstad liggen.

Volgens andere berichten zijn de Taliban het centrum zelfs al dichter genaderd en hebben ze regeringsgebouwen en de luchtmachtbasis in Bagram in handen.

Buitenlanders mogen vertrekken

De leiders zijn volgens de Taliban in overleg met de regering over een vreedzame overgave van de hoofdstad. Regeringsfunctionarissen bevestigen tegenover persbureau AP dat onderhandelaars van de Taliban op weg zijn naar het regeringspaleis voor gesprekken over een machtsoverdracht.

Of de regering daar werkelijk aan mee wil werken, is de vraag. Een officiële woordvoerder van president Ghani zegt dat er spoedoverleg gaande is tussen Ghani, de Amerikaanse diplomaat Khalilzad en hoge NAVO-functionarissen.

De strijders zouden de opdracht hebben gekregen Kabul niet binnen te gaan, maar zich op te stellen aan de randen van de stad. Talibanleiders in Doha hebben opgeroepen geen geweld te gebruiken in Kabul en iedereen door te laten die de stad wil verlaten.

De luchthaven mag blijven functioneren en buitenlanders die nog in de hoofdstad zijn krijgen de kans om te vertrekken. Als ze besluiten te blijven moeten ze zich de komende dagen laten registreren bij de Taliban.

Interimregering

De Amerikaans-Afghaanse hoogleraar en voormalige Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Ali Ahmad Jalali wordt waarschijnlijk benoemd tot hoofd van een interim-regering van Afghanistan, gevestigd in Kabul. Dat meldt persbureau Reuters op basis van diplomatieke bronnen.

De 81-jarige Jalali is een Amerikaans staatsburger. Hij werkt sinds 2005 in Washington als hoogleraar. Hij is ook verbonden aan het ministerie van Defensie en aan een denktank over vraagstukken met betrekking tot het Midden-Oosten en Zuid-Azië.

Het is niet duidelijk of de Taliban akkoord gaan met de benoeming van Jalali, maar hij wordt gezien als een potentieel acceptabele compromisfiguur voor een overgangsregering, zeggen de bronnen tegen Reuters.

Diplomaten geëvacueerd

Vanuit ambassades van westerse landen in Kabul wordt personeel geëvacueerd naar het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad. Vannacht zijn de Verenigde Staten begonnen met het weghalen van hun ambassadepersoneel. Binnen 72 uur zullen alle medewerkers van de ambassade het land hebben verlaten.

Nederland stuurt een militair vliegtuig om mensen op te halen, bevestigt het ministerie van Defensie na berichtgeving van RTL Nieuws. Het gaat om onder meer ambassadepersoneel en tolken en hun gezinnen. Volgens minister Bijleveld is er contact met alle tolken die op de lijst staan en komen zij in aanmerking voor opvang in Nederland.

De hoofdstad was de enige grote stad die nog niet in handen was van de extremistische organisatie. Vannacht viel Jalalabad in het oosten van het land in hun handen, waarmee de Taliban de dienst uitmaken in alle grote steden behalve Kabul en ook de grenzen van Afghanistan beheersen.

Het leger bood de afgelopen dagen nauwelijks verzet tegen de Taliban, maar of het zich ook in de hoofdstad zo makkelijk zal overgeven is de vraag, ook omdat er nog duizenden Amerikaanse militairen in Kabul zijn.

Paniek

Correspondent Aletta André heeft vanuit India contact met een journalist in Kabul. "Hij woont vlak bij de compound van de Verenigde Naties en staat buiten zijn huis. Hij liet weten dat hij nergens gevechten hoort, maar dat er paniek heerst. Mensen zijn op de vlucht, maar het is onduidelijk waar ze heen rennen. Hij zegt dat als er iets gebeurt hij met zijn familie de compound van de VN in vlucht."

"Hij zei dat het erop lijkt dat er helemaal geen verzet was, mensen geen puf meer hadden om te vechten omdat alle belangrijke krijgsheren van de grote steden zich al hebben overgegeven."

In de chaos proberen inwoners hun spaargeld op te nemen, voedsel te kopen en een veilig heenkomen te zoeken. Een soldaat uit Kabul zei tegen persbureau DPA dat zijn hele eenheid het uniform heeft uitgetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl