liveblog
Watersnood
NOS NieuwsAangepast

Ruim 5 miljoen ingezameld via Giro 777 • Duitse politie lokaliseert 700 vermisten

 • In dit liveblog vind je het laatste nieuws rondom de watersnood in Limburg, België en Duitsland
 • Limburg-Noord 'kroop door oog van de naald'
 • Koe die door de Maas werd meegesleurd weer thuis
 • Het dodental in Duitsland is opgelopen tot 157 mensen, in België zijn 31 mensen om het leven gekomen
 • In Duitsland zijn er nu ook overstromingen in de oostelijke deelstaat Saksen en in Beieren, evenals bij Salzburg in Oostenrijk
liveblog gesloten

Meer dan 5 miljoen euro binnen voor gedupeerden hoogwater Limburg

Het totale donatiebedrag via Giro 777 is zondagavond opgelopen tot meer dan 5 miljoen euro, meldt de organisatie. Eerder op de dag werd al een bedrag bereikt van 4,2 miljoen euro. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg.

Volgens een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds hebben circa 105.000 mensen een donatie gedaan. Daarmee geeft een donateur gemiddeld zo'n 47 euro.

Duitse politie weet 700 mensen telefonisch te lokaliseren

De politie in de door het noodweer getroffen Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft meer dan 700 personen die als vermist te boek stonden telefonisch gelokaliseerd. Er worden nu nog zo'n 150 mensen in het gebied gezocht, meldt Focus Online.

In het stadje Rheinbach werd vanmiddag een lichaam geborgen, waardoor het dodental in de streek Rhein-Sieg op negen kwam. Door de overstromingen in Duitsland zijn tot nu toe 157 mensen om het leven gekomen.

Limburg-Noord 'kroop door oog van de naald'

De vijftien gemeenten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zijn door het oog van het naald gekropen, volgens voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Hij is ook burgemeester van Venlo. Autoriteiten hebben zich "hele grote zorgen gemaakt", was de boodschap op de persconferentie van de veiligheidsregio, het waterschap en het calamiteitenteam in de provincie.

Op plekken waar het water nog hoog staat, zijn die zorgen er nog steeds, volgens een vertegenwoordiger van het waterschap. "Je weet niet echt wat er gaat gebeuren." Het is mogelijk dat plaatsen ten noorden van de A67, bijvoorbeeld Well, in de loop van de avond of morgenochtend worden vrijgegeven. Ten zuiden van de snelweg lijkt het gevaar geweken. "Een groot deel van de inwoners van de veiligheidsregio kan opgelucht ademhalen", zei Scholten.

Veel zwakke plekken zijn de afgelopen dagen aangepakt, volgens Scholten. Daar hebben tientallen vrijwilligers aan bijgedragen. Er zijn ook nog plekken in de regio die versterkt moeten worden, daarvoor zijn miljoenen gereserveerd, zei de voorzitter. Een deel van die maatregelen stond al op de planning.

Volgens Scholten, ook burgemeester van Venlo, zag je de afgelopen dagen zelfredzaamheid onder burgers. "Veel mensen zijn opgevangen bij vrienden en familie. Niemand in de gemeente Venlo heeft op een veldbed hoeven slapen." Bijna zeventig mensen zijn opgevangen in hotels.

'Ziekenhuis VieCuri woensdag weer open'

Naar verwachting opent het geëvacueerde ziekenhuis VieCuri in Venlo woensdag weer de deuren. Het terrein waar het ziekenhuis ligt, is na inspectie weer vrijgegeven, volgens voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Het duurt enkele dagen om een ziekenhuis op te starten, "dat is ingewikkelder dan evacueren".

Persconferentie over situatie in Limburg

De Veiligheidsregio Limburg-Noord geeft om 19.00 uur een update over de watersnood in Noord- en Midden-Limburg. De persconferentie begint om 19.00 uur en is hier live te volgen.

Limburgs dorp Bergen veranderde in een eiland

Limburgs dorp verandert in een eiland

Duitse burgemeester Wassenberg: Nederland toch niet schuldig

De dam bij de Duitse stad Wassenberg, net over de grens bij Roermond, is toch niet doorgebroken vanwege gesloten stuwen aan de Nederlandse kant van de grens. Dat zegt burgemeester Marcel Maurer tegen persbureau DPA, nadat hij gisteren de oorzaak nog aan de Nederlandse kant had gelegd.

"Het staat voor mij absoluut buiten kijf dat de Nederlandse autoriteiten de beschermende maatregelen hebben genomen die zij nodig achten", zei hij. De dijk in de wijk Ophoven was doorgebroken doordat hij doorweekt was en niet omdat de sluis in Nederland dicht was. Dat had niet direct effect, blijkt nu.

Volgens berekeningen van de Nederlandse dijkvereniging Limburg heeft het een niets met het ander te maken. Bij overstromingen is de Roersluis in Roermond altijd gesloten om te voorkomen dat de stad onder water komt te staan. Het water van de Roer wordt dan altijd via een zijrivier van de Roer, de Hambeek, de Maas ingeleid. Dit betekent dat er in de Roer een normale waterafvoer is zonder nadelige effecten aan Duitse zijde.

Na de doorbraak werden 700 inwoners geëvacueerd.

Dodental België opgelopen tot 31

In België is het dodental na de zware overstromingen opgelopen tot 31, meldt het Nationaal Crisiscentrum. Zeker 163 mensen zijn nog vermist.

Het crisiscentrum meldt dat er op dit moment "geen dreigend gevaar" meer is in de getroffen gebieden. Daarom zijn de reddingsacties van de hulpdiensten afgelopen, wel vinden er nog zoekacties plaats. "De focus van de operaties verlegt zich nu naar het zware opruimwerk en het opmeten van de immense materiële schade", schrijft het crisiscentrum.

Het crisiscentrum roept mensen op om niet naar de getroffen gebieden te gaan als ze daar niet moeten zijn. Niet als ramptoerist, maar ook niet om goederen te brengen.

Bijna alle evacués in Venlo mogen weer naar huis

Vrijwel alle inwoners van de gemeente Venlo mogen naar huis, meldt de gemeente op de website. In totaal waren er zo'n 10.000 mensen geëvacueerd. De dijken zijn volgens de gemeente veilig genoeg om bewoners te laten terugkeren.

"Wel raden wij u aan om uw woning goed te controleren. Als uw woning voor meer dan 50 cm onder water heeft gestaan, kan er bouwkundige schade zijn ontstaan", waarschuwt de gemeente.

Alleen de inwoners van de Maashoek en Maasstraat in Steyl, zo'n zestig mensen, moeten nog iets langer wachten. Over evacués in die straten wordt later een besluit genomen. De beveiliging van verlaten huizen blijft daar gehandhaafd.

Van Noord-Brabant tot Overijssel: ondergelopen straten en wegen

 • NOS ooggetuige
  Vanuit het vliegtuig richting Eindhoven maakte Timo Baarsen deze foto, waarop goed te zien is dat de Maas ver buiten zijn oevers getreden is.
 • NOS ooggetuige
   Jelmer Heijligers fotografeerde de sluis bij Sambeek vanuit de lucht
 • NOS ooggetuige
  En stroomafwaarts fotografeerde Jelmer Heijligers volgelopen uiterwaarden bij Vortum-Mullum
 • NOS ooggetuige - Thijs Aldus
  De kades van de Maas bij Cuijk zijn ondergelopen
 • NOS ooggetuige - Jorien
  Het water van de IJssel bij Zutphen reikt tot achter het hek van de uiterwaarden
 • NOS ooggetuige - Melanie van Setten
  En noordelijker bij Zwolle staat het water hoog in de IJssel

Merkel: 'Er is geen woord voor de vernieling die is aangericht'

'Er is geen woord voor de vernieling die is aangericht'

Nog niet iedereen terug naar huis in Meerssen

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg meldt dat nog niet iedereen in de gemeente Meerssen terug naar huis kan. In gebieden in Brommelen, Geulle aan de Maas en Westbroek is er op verschillende plekken nog wateroverlast, op sommige plekken staan huizen of straten nog onder water.

Om het waterpeil omlaag te brengen, gaan Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat onder meer pompen plaatsen. Het is nog niet bekend hoelang dit gaat duren, meldt de Veiligheidsregio.

Ruim 4,5 miljoen euro opgehaald voor getroffen gebieden

De teller van Giro 777, voor financiële hulp aan de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg, staat inmiddels op ruim 4,5 miljoen euro.

Zo'n 80.000 mensen hebben een donatie gedaan. Het meeste geld zal naar burgerinitiatieven of maatschappelijke organisaties gaan, niet als tegemoetkoming aan schade. Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld.

Gisteravond was er nog 3 miljoen euro binnengekomen op het speciaal geopende rekeningnummer.

Overstromingen Limburg in beeld

 • NOS ooggetuige - Toon Dinghs
  Een surrealistisch beeld: stand-up-paddlers die vlak langs het torentje van Wanssum surfen
 • NOS ooggetuige - Bram Becks
  Een verlaten restaurant in Arcen, waar het water binnen tot een meter hoog staat
 • NOS ooggetuige - Peter Blomen
  Een foto van een uitzonderlijke meting, want als je inzoomt zie je dat de waterstand hoger is dan 18 meter boven NAP bij het Limburgse Tegelen
 • NOS ooggetuige
  Wouter van Bernebeek zag van alles voorbij komen in de Maas, zoals deze caravan bij Venlo
 • NOS ooggetuige -  Lynn Bloem
  Het water onder een brug in Roermond staat erg hoog
 • NOS ooggetuige
  Bram Bakker maakte een prachtige foto van een witte klaver die het hoge water van de Maas trotseerde

Drinkwaterbedrijf Limburg: wees zuinig met water

Het Limburgse drinkwaterbedrijf WML roept bewoners op zuinig te zijn met drinkwater. "Vermijd voorlopig niet-strikt noodzakelijke watergebruik, zoals vullen zwembadjes. Zo houden we drinkwater beschikbaar voor alle Limburgers", schrijft het bedrijf op Twitter.

Het verbruik loopt op vanwege schoonmaakwerkzaamheden in Zuid-Limburg, ziet WML. Vanwege de hoge waterstand van de Maas en de overstromingen van de afgelopen dagen kan het bedrijf echter nog niet op volle sterkte werken.

Premier Wallonië: 240 van de 262 Waalse gemeenten getroffen

Van de 262 gemeenten in het Belgische Wallonië zijn er 240 getroffen door overstromingen van de afgelopen dagen. Dat zei de Waalse minister-president Elio Di Rupo bij een bezoek aan de zwaar getroffen plaats Verviers. "De schade zal in de honderden miljoenen, mogelijk miljarden euro's oplopen", zei De Rupo, meldt VRT Nieuws.

"Wat er is gebeurd, gaat het verstand te boven. En volgens de weerexperts was het totaal onvoorspelbaar." De Rupo liet weten dat de Waalse regering er alles aan zal doen om mensen te helpen. Hij riep mensen op om geld te doneren, in plaats van meubels en kleding.

Koe die door Maas werd meegesleurd weer thuis: 'Hij wordt nooit geslacht'

De koe die tientallen kilometers met de Maas werd meegevoerd, is weer thuis, meldt de regionale omroep 1Limburg. Het dier uit Echt, in het midden van Limburg, werd gisteren gered in de plaats Escharen bij Nijmegen. Het dier gaat weer terug naar de wei, en mag daar voor altijd blijven.

De koe maakt het goed, meldt de boer:

Koe gezond na zwemtocht van 100 kilometer door overstromingen

Geschrokken Merkel: we moeten meer doen tegen klimaatverandering

De Duitse bondskanselier Merkel zegt zeer geschrokken te zijn van de ravage die ze heeft gezien bij haar bezoek aan Rijnland-Palts. "Het is angstaanjagend, de Duitse taal heeft eigenlijk nauwelijks woorden voor de verwoesting die is aangericht", aldus Merkel. "Wij staan aan jullie zijde", zei ze tegen de getroffen inwoners.

Merkel is vol lof over de saamhorigheid die ze in de regio heeft gezien. "We hebben hier gezien wat voor kracht de natuur kan hebben. Toch zijn mensen nog vol hoop."

De bondskanselier zegt het rampgebied snel te willen ondersteunen. "Gelukkig is Duitsland ook een land dat dat financieel kan dragen." In augustus wil ze terugkeren naar Schuld, want "op korte termijn is niet alles hier weer goed".

Naar eigen zeggen is Merkel ervan overtuigd dat de watersnoodramp iets te maken heeft met klimaatverandering. "Dat betekent dat we meer moeten doen. We zullen ook meer te maken krijgen met omstandigheden waar we ons aan moeten aanpassen, maar daar zitten grenzen aan. We moeten opschieten. We moeten sneller zijn in de strijd tegen klimaatverandering."

Drone laat wateroverlast in Venlo zien

Hoewel het waterpeil inmiddels weer zakt in Venlo, is de wateroverlast van de afgelopen dagen nog goed te zien vanuit de lucht.

Drone laat wateroverlast in Venlo zien

Trein tussen Weert en Roermond gaat weer rijden

Het treinverkeer tussen Weert en Roermond wordt weer opgestart. Gistermiddag werd dat uit voorzorg stilgelegd. Volgens ProRail was er kans op verweking van een spoordijk tussen Roermond en Haelen, als gevolg van verschillende waterstanden aan weerszijden van de dijk.

Sinds vanochtend 11.30 uur werd met testritten gecontroleerd of de staat van het spoor goed genoeg was om de dienstregeling te hervatten. Dat bleek het geval.

Bondskanselier Merkel bezoekt rampgebied, spreekt slachtoffers

Bondskanselier Merkel heeft een bezoek gebracht aan het rampgebied in Rijnland-Palts. Aan het begin van de middag was ze in de zwaar getroffen plaats Schuld in de Duitse Eifel. Ze werd bij haar bezoek vergezeld door deelstaatpremier Dreyer, van de SPD. Ook de burgemeester van Schuld, Lussi, was erbij.

Merkel sprak met de aanwezige hulpverleners en slachtoffers. Een brandweerman heeft haar onder meer verteld over één van zijn collega's, die zijn huis is verloren maar desondanks al dagen helpt bij de reddingswerkzaamheden.

In de loop van de middag reageert Merkel in Adenau op de ravage in Rijnland-Palts. In totaal zijn er in Duitsland zeker 155 doden gevallen door het noodweer. 110 daarvan vielen in Ahrweiler, waar ook Schuld ligt.

EPA
Bondskanselier Merkel spreekt met hulpverleners en slachtoffers

Weg bij Venlo afgesloten vanwege sinkhole

De N271 tussen Reuver en Belfeld, bij Venlo, is in beide richtingen met hekken afgesloten omdat er een sinkhole is ontstaan. Het gat in de weg ontstond ter hoogte van de plek waar de Schelkensbeek onder de weg door gaat. Met zand is het gat voorlopig dichtgemaakt.

 • Track88
  Het gat ontstond ter hoogte van de plek waar de Schelkensbeek onder de weg door gaat
 • Track88
  De weg is in beide richtingen afgesloten met een hek

Enorme schade door overstroming in centrum Bad Neuenahr

Bad Neuenahr, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, is zwaar getroffen door het noodweer. Verslaggever Henrik-Willem Hofs is daar nu en ziet de ravage die het water in het centrum heeft achtergelaten:

Zo ziet het eruit langs de Ahr: 'Er is niets wat nog intact is'

Veel dorpen en steden langs de Duitse rivier de Ahr liggen deels in puin, wordt duidelijk nu het water er is gezakt. Niet alleen de materiële schade is gigantisch, ook de psychische:

Evacués Roermond mogen terug naar huis

De bewoners van de Roermondse evacuatiegebieden Hambeek en Hammerveld mogen weer naar huis. Beide gebieden zijn vrijgegeven. Er is volgens de gemeente geen schade aan de 560 woningen die daar zijn ontruimd. Mochten mensen schade hebben aan hun eigendommen, dan moeten ze daar foto's van maken voor hun verzekeraar, adviseert de gemeente.

Een hockeyveld in het gebied is wel ondergelopen. Dat komt doordat een dijkje is doorgestoken om de druk van een andere dijk af te halen. Het waterschap heeft ook de gebieden rond de Roer in Roerdalen en rond de Maas en het Julianakanaal in Echt-Susteren veilig verklaard. De gemeenten maken bekend wanneer mensen daar kunnen terugkeren naar huis.

Bejaarde drenkeling gered in Aijen

In Aijen, in het noorden van Limburg, is een drenkeling uit het water gehaald. De bejaarde man was te voet het water ingegaan om bij zijn huis te komen, meldt 1Limburg. Er is naar hem gezocht met een politiehelikopter en bootjes. Ook was er een traumahelikopter aangevraagd en er stonden ambulancemedewerkers klaar om hem te helpen. Inmiddels is duidelijk dat hij ongedeerd uit het water is gehaald.

Vanmiddag duidelijkheid voor evacués

Evacués uit Echt-Susteren, Maasgouw, Leudal en Roermond horen vanmiddag wanneer ze naar huis kunnen, bleek op de persconferentie. "Dat gebeurt door de eigen gemeente. Die communiceert met de mensen uit de wijken en dorpen of ze terug kunnen. Dat moet gecoördineerd gaan." Binnen enkele uren moet er meer duidelijkheid zijn.

De bewoners kunnen terug als een gebied door inspecteurs van het waterschap veilig is verklaard. Daarbij wordt ook gekeken naar de schade aan de wegen, bruggen en kades. De terugkeer gaat stapsgewijs, om te voorkomen dat er verkeerschaos ontstaat.

Man in zwembroek uit water gehaald; ramptoeristen in oranje hesjes

Antoin Scholten, de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, vertelde op de persconferentie over de situatie in de provincie dat er bij Gennep een man in een zwembroek uit de rivier de Niers is gehaald. "Het is levensgevaarlijk om nu te gaan zwemmen. Je kunt complete boomstammen tegenkomen, en andere spullen", aldus Scholten. "Hulpverleners hebben andere dingen te doen dan mensen te helpen die verkoeling zoeken in water dat op dit moment geen zwemwater is."

Verder herhaalden de autoriteiten dat ramptoeristen moeten wegblijven uit het getroffen gebied. Volgens de veiligheidsregio zijn er gevallen bekend van mensen die in oranje of gele hulpverlenershesjes in het gebied rondlopen terwijl ze helemaal geen hulpverlener zijn. "Die doen gekke dingen in het gebied. Daar zijn we ook heel alert op. Je moet er niet aan denken dat door kijkgedrag slachtoffers gaan vallen."

De autoriteiten in Limburg verzoeken mensen verder dringend om dijken die zijn afgezet niet te betreden. "De dijktrajecten waar hekken voor staan, die staan er niet voor niets. Doe het niet, want het is gevaarlijk."

'Nieuwe risicovolle fase' nu het water zakt

De situatie in Limburg is in een nieuwe fase terechtgekomen, is het beeld op een persconferentie van de veiligheidsregio, het waterschap en het calamiteitenteam in de provincie. "Afgelopen nacht is, anders dan de nacht hiervoor, rustig verlopen. We zitten nu in een andere fase, eentje waarin noord en zuid verschillen laten zien", zegt voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. "In het zuiden zitten ze al in een deel van de veiligheidsregio in een soort na-fase, in het noorden zitten ze nog in spanning."

Volgens Scholten hebben de nooddijken en de opgehoogde kades hun werk voor een belangrijk deel gedaan en zijn er niet veel calamiteiten geweest. Binnendijks zijn er enkele tientallen woningen ondergelopen, buitendijks zijn dat er "veel meer".

Volgens de autoriteiten leidt het zakkende water tot een nieuwe, risicovolle fase. "Een fase waarin de verzadigde dijken niet altijd veilig zijn. Er is een nieuwe vorm van druk en dat betekent dat de dijken kunnen gaan bezwijken", aldus Scholten. Daarom wordt per gemeente bekeken of het veilig is voor mensen om weer naar huis te gaan.

Rond middernacht weer stroom in heel Valkenburg

In Valkenburg is de elektriciteitsvoorziening vandaag weer overal hersteld, denkt netbeheerder Enexis. Dankzij een noodstroomvoorziening is er rond middernacht weer overal stroom, meldt 1Limburg.

Enexis waarschuwt wel dat er nog een korte stroomstoring aan komt. "Die noodstroomvoorziening draait nu, maar ondertussen zijn we ook het reguliere netwerk aan het herstellen. Op het moment dat we weer overschakelen naar het normale netwerk, zal er ook een kleine storing zijn, maar die zal van korte duur zijn."

Er wordt ook gewerkt aan de gasleidingen. De hoop is dat het gas vandaag ook weer hersteld is, maar of dat lukt is nog niet duidelijk. "Sommige leidingen zijn namelijk volgelopen met water", zegt een woordvoerder. Enexis adviseert mensen om bij terugkeer thuis te controleren of er problemen zijn met hun gas- en elektriciteitsinstallatie.

Zomergasten staat vanaf ondergelopen caravan stil bij overstromingen

Het televisieprogramma Zomergasten zal vanavond in de eerste aflevering van het seizoen stilstaan bij de overstromingen in Limburg. De VPRO heeft sinds het begin van de watersnood overlegd over de vraag of het decor - een ondergelopen caravan - aangepast moet worden, maar heeft besloten dat niet te doen.

"Wij hebben dit decor al vijf jaar", zegt een woordvoerder van de omroep. "Een surrealistische plek met een dystopische ondertoon. De recente gebeurtenissen maken het decor heel actueel en wij zien ernaar uit om de klimaatverandering en de toekomstige inrichting van ons land te bespreken met Floris Alkemade, de rijksbouwmeester die gevraagd en ongevraagd zijn adviezen geeft over alle ruimtelijke vragen van nu."

Alkemade is vanavond de eerste van de zes gasten van 2021. Presentatrice Janine Abbring interviewt hem vanaf 20.20 uur drie uur lang op NPO 2 over zijn ideale televisieavond.

VPRO Zomergasten / David Cenzer
Het decor van Zomergasten met presentatrice Janine Abbring