liveblog
Watersnood
NOS NieuwsAangepast

Stuw bij Maastricht gerepareerd • Zware overstromingen Duitsland en Oostenrijk

  • In dit liveblog vind je het laatste nieuws rondom de hevige regenval en overstromingen in Limburg, elders in het land en in het buitenland.
  • Overstromingen in oosten van Duitsland door extreme regen, evenals bij Salzburg in Oostenrijk.
  • Beschadigde stuwdam bij Maastricht voorlopig gerepareerd.
  • Veiligheidsregio: wateroverlast Limburg duurt zeker tot en met maandag.
  • Het dodental in Duitsland staat op 141 mensen, in België zijn 27 mensen om het leven gekomen.
liveblog gesloten

Overstromingen in oosten van Duitsland door extreme regen

Vanwege extreme regenval is er plaatselijk grote wateroverlast in het oosten en zuiden van Duitsland. In bijvoorbeeld deelstaat Saksen waren er overstromingen nadat er ruim honderd millimeter regen was gevallen in minder dan 24 uur tijd. Ter vergelijking: in de hele maand juli valt in Nederland gemiddeld 75 millimeter.

De getroffen regio in Saksen ligt zo'n 30 kilometer ten zuidoosten van Dresden. In het heuvelachtige gebied zijn sommige plaatsen niet meer bereikbaar, melden de lokale autoriteiten. Er wordt gewaarschuwd voor zware overstromingen vanwege extreem hoog water in de rivieren Kirnitzsch, Sebnitz en Lachsbach. Er zijn vooralsnog geen slachtoffers gemeld.

Ook de regio Oberbayern in Beieren is zwaar getroffen. Mensen zijn geëvacueerd, kelders staan onder water, straten staan blank en er zouden ook aardverschuivingen zijn gemeld. Lokaal is de situatie dramatisch volgens hulpdiensten, maar er is nog geen duidelijk beeld van de totale omvang van de situatie.

Eerder op de zaterdagavond werd duidelijk dat er ook in bij Salzburg in Oostenrijk sprake is van overstromingen door zware regen.

Dijk bij Well wordt versterkt vanwege lek

Er sijpelt water door een dijk in Well, meldt een verslaggever van L1. Op zijn Twittervideo is te zien dat de dijk wordt versterkt met zand.

De inwoners van het dorpje in Noord-Limburg zijn zaterdagavond dringend verzocht vrijwillig te vertrekken. Niet alle inwoners hebben daar gehoor aan gegeven.

Sinds 20.20 uur is de pendeldienst voor bewoners die willen vertrekken gestopt, zo meldt de gemeente. Dat besluit werd genomen vanwege de hoge waterstand.

Eerder op de avond werd duidelijk dat het waterpeil hoger zou uitpakken dan verwacht. Daarnaast werd de kwaliteit van de dijken "niet als voldoende beoordeeld" door het Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat.

Muurtje moet voorkomen dat dit hotel wéér overstroomt

Dit hotel overstroomde in 1993 en 1995, maar de eigenaar is nu voorbereid

Beschadigde stuwdam bij Maastricht gerepareerd

De beschadigde stuwdam bij de Stuwweg in Maastricht is voorlopig gerepareerd met zandzakken en zeilen, meldt de brandweer. Aan de spoedoperatie werkten tientallen militairen mee.

De stuw in de wijk Bosscherveld lekte water en dreigde te bezwijken. Het gat is gedicht en de overlaat is volgens de brandweer stabiel. Zodra het hoogwater voorbij is, zal er waarschijnlijk nog wel een grotere reparatie nodig zijn voor op de lange termijn.

Inwoner van Well: ben in '93 en '95 hier gebleven, dus nu ook

Inwoner van Well: ben in '93 en '95 hier gebleven, dus nu ook

Ook zware overstromingen bij Salzburg na hevige regen

Na Nederland, België en Duitsland is ook Oostenrijk plaatselijk getroffen door overstromingen als gevolg van zware regenbuien. Op Twitter is te zien dat de binnenstad van de plaats Hallein bij Salzburg te kampen heeft met zware wateroverlast.

De politie bevestigt dat delen van het centrum onder water zijn komen te staan en dat auto's zijn meegesleurd door het kolkende water. De situatie is volgens een woordvoerder kritiek en in sommige gevallen dramatisch, meldt persbureau DPA. Er zijn nog geen meldingen van gewonden of doden.

Ook elders in het noorden van Oostenrijk komen meldingen binnen van noodweer. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 80 millimeter regen.

Waar zitten de knelpunten voor de komende dagen?

Klotsend tegen de dijken en tergend langzaam kruipt het hoogwater de komende dagen richting de Noordzee. Waar zitten de knelpunten en wat is er nog te verwachten? Het antwoord lees je in onderstaand artikel.

Nieuwe tussenstand Giro 777: 3 miljoen euro

Bij Giro 777, het rekeningnummer van het Nationaal Rampenfonds, is tot nu toe 3 miljoen euro opgehaald. Het rekeningnummer werd gisteren opengesteld om geld op te halen voor het herstel na watersnood in Limburg. 55.000 mensen hebben een donatie gedaan.

Vanochtend stond de teller nog op 700.000 euro; bij de laatste tussenstand vanmiddag was dat 2 miljoen euro.

In beeld: dreigende situatie in Well (Noord-Limburg)

  • NOS / Onno Beukers
  • NOS / Onno Beukers
  • NOS / Onno Beukers
  • NOS / Onno Beukers

Laschet biedt excuses aan voor lachen tijdens toespraak

Armin Laschet, minister-president van Noordrijn-Westfalen en CDU-Bondskanselierskandidaat, heeft zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag tijdens een bezoek aan het Duitse rampgebied, eerder vandaag. Tijdens een toespraak van Bondspresident Steinmeier was te zien dat Laschet op de achtergrond een onderonsje had en hardop moest lachen.

Onderstaande video wordt veel gedeeld op sociale media:

"Dat was ongepast en dat spijt me", schrijft Laschet op Twitter. "Het lot van de getroffenen, waar we in veel gesprekken over hebben gehoord, gaat ons aan het hart."

Over twee maanden zijn de Duitse Bondsdagverkiezingen. In de peilingen gaat de CDU/CSU aan kop, op ruime afstand gevolgd door de Groenen.

Spoedoperatie door leger aan beschadigde stuw bij Maastricht

Een stuw ten noorden van Maastricht is beschadigd geraakt, waardoor water over de stuw loopt. De brandweer zegt tegen L1 dat de situatie stabiel is, maar de schade moet snel worden hersteld. Het leger is ingeschakeld om de spoedoperatie uit te voeren.

Belgische premier verwacht honderden miljoenen euro schade

De Belgische premier Alexander De Croo verwacht dat de schade als gevolg van de watersnood zal oplopen tot enkele honderden miljoenen euro's. België zal daarom een verzoek doen om geld te ontvangen uit het Europees Solidariteitsfonds. Lidstaten kunnen dat fonds aanwenden na bijvoorbeeld bosbranden en stormen. Zo schakelde Tsjechië het fonds vorige maand in na een verwoestende tornado. De Croo zegt dat België "grote kans maakt" om geld uit het fonds te ontvangen, meldt de VRT.

Aanvoer van Maaswater vanuit zuiden neemt af

De aanvoer van water in de Maas vanuit België en Frankrijk neemt snel af, meldt Rijkswaterstaat. Vanavond daalde de afvoer onder de 1500 kubieke meter per seconde, fors minder dan het afvoerrecord (3260 kubieke meter per seconde) dat afgelopen donderdag werd gemeten. Van alle grote zijrivieren daalt de afvoer van water.

De waterstand bij Sint Pieter bereikte donderdagavond een piek van 48.10 meter boven NAP. Dat is inmiddels teruggelopen tot 45.12 meter boven NAP. De piek van het hoogwater ligt vanavond nabij Venlo en morgenavond bij Mook (bij Nijmegen), aldus Rijkswaterstaat.

Schade aan Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch

Het terrein rond het kasteel staan blank

In Herkenbosch, bij Roermond, heeft een 18e-eeuws kasteel grote schade opgelopen als gevolg van de wateroverlast. Het gehele terrein van Kasteel Daelenbroeck, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en restaurant, staat blank. De situatie is volgens de eigenaar "echt dramatisch".

Gelderland en Noord-Brabant bereiden zich voor op verhoogde waterstand

Op verschillende plaatsen langs de grote rivieren in Gelderland en Noord-Brabant worden voorbereidingen getroffen voor de verhoogde waterstand. Vooralsnog worden er geen grote problemen verwacht. De gemeente Boxmeer zegt morgenochtend de hoogste stand te verwachten, waarbij de uiterwaarden zullen onderlopen. "Geen verontrustend beeld", aldus de gemeente.

In Grave en Cuijk heeft de gemeente uit voorzorg zandzakken naar een aantal kwetsbare woningen gebracht.

Het Waterschap Rivierenland zegt langs de Maas permanent de staat van de dijken te controleren. Langs de Rijn, Waal en Lek is zulke permanente dijkbewaking niet nodig, stelt het waterschap.

De verwachting is dat de Rijn bij Lobith op maandag de piek bereikt, met een verwachte waterstand van 14.20 meter boven NAP, zo'n twee meter lager dan tijdens de watersnood van 1995. "Lokaal kan er misschien wat overlast zijn, maar we kunnen de afvoer van het water prima aan. Onze dijken zijn sterk genoeg", zegt het Waterschap Rijn en IJssel.

Uitgaansgelegenheden Roermond eerder dicht

De gemeente Roermond meldt dat een casino, bioscoop en omliggende horeca op het Kazerneterrein vanavond om 20.00 uur de deuren sluiten. Zo moet worden voorkomen dat bezoekers het gebied nabij de Maas bezoeken. Bewoners van het gebied hoeven hun woning niet te verlaten. Ook morgen blijven de uitgaansgelegenheden dicht.

Veiligheidsregio Limburg-Noord: gevaar voorlopig niet geweken

Het midden en noorden van Limburg moeten de komende dagen rekening houden met wateroverlast. Dat zei de Venlose burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord Antoin Scholten op een persconferentie over de watersnood. Tot en met maandag blijft er sprake van GRIP 4, het dreigingsniveau waarbij sprake is van gemeente overschrijdend gevaar en mogelijk sprake is van tekorten aan primaire levensbehoeften.

Ook zodra het hoogwater Limburg heeft verlaten, is het gevaar nog niet geweken. "Het is nog niet bekend wat het langdurige hoogwater heeft aangericht", lichtte Leon Triepels van de veiligheidsregio toe. Zo kunnen dijken verzwakt zijn geraakt. Ook zijn bruggen mogelijk beschadigd. Een inschatting wanneer het gevaar voorbij is, valt daardoor niet te maken.

De hulpverleners ondervinden veel last van ramptoeristen, aldus Scholten. "In Venlo zijn mensen beboet die aan de kade hangen. Daar gaan we mee door." Jos Teeuwen van het Waterschap Limburg noemde het "echt te gek voor woorden dat mensen duizenden levens in gevaar brengen" door te klimmen op de dijkverzwaring. "Ik ben er zeer content mee als dat zwaar wordt beboet."

Dringende evacuatie-oproep aan inwoners Well (Noord-Limburg)

De gemeente Bergen (Noord-Limburg) doet een dringende oproep aan alle inwoners van het dorpje Well om vrijwillig te vertrekken, omdat het waterpeil hoger komt dan eerder werd aangenomen. Daarnaast wordt de kwaliteit van de dijken "niet als voldoende beoordeeld" door het Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat, schrijft de gemeente in een verklaring.

De politie zal via een megafoon door het dorp trekken om de evacuatie-oproep te verspreiden. Ook worden voertuigen van de brandweer en Defensie ingezet om mensen weg te halen.

1400 schademeldingen bij Interpolis en Centraal Beheer

Verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer krijgen steeds meer meldingen binnen van de schade door de grote wateroverlast in Limburg. Bij de twee, beiden onderdeel van Achmea, gaat het in totaal om 1400 meldingen. De verwachting bij de verzekeraars is dat het aantal de komende week nog oploopt, omdat veel mensen nog niet de kans hebben gehad hun huis te controleren.

Eerder gaven het Verbond van Verzekeraars en de Stichting Salvage, die namens verzekeraars kortstondige eerste hulp biedt bij calamiteiten, al aan dat het waarschijnlijk een tijd zal duren voordat duidelijk is wat de omvang van de totale schade is. Het demissionaire kabinet heeft de watersnood in Limburg formeel tot ramp bestempeld, waardoor de rijksoverheid een bepaald deel van de schade op zich zal nemen.

André Rieu bezoekt gedupeerde ondernemers in Valkenburg

Orkestleider en violist André Rieu heeft in Valkenburg ondernemers bezocht die door de wateroverlast flinke schade hebben opgelopen. Hij betuigde de gedupeerde ondernemers steun. Gisteren zei de Maastrichtenaar tegen RTL Boulevard dat ook hij spannende momenten heeft beleefd tijdens de watersnood. "Ik ben 's nachts vijf keer opgestaan om te kijken of de kelder al vol stond, maar we hadden geluk", aldus Rieu.

In beeld: ondergelopen industrieterrein Willem-Alexander (Roermond)

  • Rob Engelaar
  • Rob Engelaar
  • Rob Engelaar
  • Rob Engelaar

Opnieuw vier lichamen aangetroffen in provincie Luik

Het officiële dodental als gevolg van de watersnood in België is opgelopen tot 27. Vanmiddag werden in de provincie Luik vier lichamen aangetroffen: drie in de gemeente Esneux en één in het dorp Hamoir. De zoektocht naar overlevenden gaat ondertussen door, onder meer met steun van Franse, Oostenrijkse en Italiaanse reddingwerkers, meldt Het Laatste Nieuws.

Er worden nog 103 mensen vermist, meldt het crisiscentrum. Daarbij wordt benadrukt dat veel mensen hun telefoon kwijt zijn of in het ziekenhuis zijn opgenomen zonder identiteitspapieren bij zich te hebben.

Geen treinen tussen Roermond en Weert

De NS staakt de komende uren het treinvervoer tussen Weert en Roermond vanwege wateroverlast. Dit zal tot ongeveer 21.30 uur duren, verwacht de vervoerder. Reizigers wordt aangeraden de reisplanner in de gaten te houden.

Brandweer redt koe die 100 kilometer op de Maas aflegde

Koe drijft 100 kilometer over Maas en wordt gered door brandweer

De brandweer heeft vanmiddag een koe uit de Maas gehaald, die hoogstwaarschijnlijk zo'n honderd kilometer door de rivier is meegevoerd. De redding vond plaats in Escharen, tussen Uden en Nijmegen. De koe bleek afkomstig uit Echt, in het midden van Limburg.

Een fietser zag de koe vanmiddag bijna kopje ondergaan en sloeg alarm. Op dat moment staken alleen de neusgaten van het dier nog boven water uit. De brandweer en een speciaal reddingsteam wisten het dier ternauwernood te redden. De koe werd daarna door een dierenarts gecontroleerd en maakt het naar omstandigheden goed, meldt Omroep Brabant.

Vervolgens probeerde de brandweer op grond van het oormerk de eigenaar van de koe te achterhalen. De verbazing was groot toen dat het om een boer uit het Limburgse Echt ging. "Het is voor ons heel verrassend dat de koe zo'n afstand heeft gehaald. We weten niet of het beest volledig door het water is gevoerd of dat er ook stukken waren waarop de koe met de poten de grond heeft geraakt", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Laschet: watersnood is ramp van de eeuw

Steinmeier (L) en Laschet spreken met reddingswerkers

In Duitsland zijn president Frank-Walter Steinmeier en minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet op bezoek geweest in het getroffen gebied. De twee waren op bezoek in Erftstadt, waar meerdere huizen en een deel van een burcht zijn ingestort. Daar zijn meerdere mensen omgekomen en er worden nog altijd mensen vermist.

"Ons hart breekt bij de gedachte aan alles wat de mensen hier kwijt zijn geraakt", zei president Steinmeier tijdens het bezoek. "Alles wat ze een leven lang hebben opgebouwd is weg en het grootste verlies is voor de mensen die familieleden en vrienden zijn kwijtgeraakt." Steinmeier riep mensen op de slachtoffers de komende tijd te steunen. "Behalve de hoop op hulp hebben de mensen hier niets meer. Die hoop mogen we niet beschamen."

Laschet noemde de watersnood "de ramp van de eeuw". Volgens hem is het een nationale taak om de getroffen gebieden te helpen. Namens Noordrijn-Westfalen belooft Laschet alvast om "op onbureaucratische wijze" geld uit te geven om de mensen in de gebieden te helpen en om steden en dorpen weer op te bouwen.

Bondskanselier Angela Merkel is van plan het getroffen gebied morgen te bezoeken.

In beeld: achtergelaten auto's op de snelweg bij Erftstadt

Duitse hulpdiensten begonnen met bergen van achtergelaten auto's op de snelweg

Op de verbindingsweg naar de snelweg A61 bij de zwaargetroffen Duitse stad Erftstadt zijn hulpdiensten begonnen met het bergen van voertuigen. De bestuurders werden eergisteren overvallen door het water; pas vandaag is het water voldoende gezakt om de auto's weg te halen.

Van Nieuwenhuizen waarschuwt: dit kan overal gebeuren

De watersnood die op dit moment in Limburg plaatsvindt, kan in het hele land voorkomen. Dat zegt demissionair minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) tijdens een bezoek aan een getroffen gebied ten noorden van Venlo. De bewindsvrouw wil niet één op één een verband leggen met het veranderende klimaat. "Maar ik begrijp wel van wetenschappers dat deze zogeheten clusterbuien vaker kunnen voorkomen door klimaatveranderingen. Klimaatverandering is echt een issue."

Al 2 miljoen euro opgehaald voor Limburg

Bij Giro 777, het rekeningnummer van het Nationaal Rampenfonds, is tot nu toe ruim twee miljoen euro binnengekomen voor Limburg. Vanmorgen rond 10.00 uur stond de teller nog op één miljoen. Het rekeningnummer werd gisteren opengesteld.

Op basis van het aantal transacties is te zien dat er vooral individuele giften zijn overgemaakt. "In totaal zijn er nu zo'n 40.000 transacties gedaan", zegt penningmeester Lodewijk van der Kroft. "Als je dat afzet tegen de twee miljoen die we tot nu toe hebben opgehaald, betekent dat dat mensen geven wat ze kunnen missen. Soms is dat tien euro en soms is dat een stuk meer. Alle bedragen zijn meer dan welkom."

Of de tussenstand veel of weinig is kan Van der Kroft niet zeggen. Daarvoor ontbreekt goed vergelijkingsmateriaal. De laatste keer dat het Nationaal Rampenfonds Giro 777 openstelde was na de vuurwerkramp in Enschede, in 2000. Toen werd er nog met de gulden betaald en keerde ook de overheid geld uit via het Rampenfonds. Dat laatste gebeurt nu niet meer.

Het geld dat nu wordt opgehaald is nadrukkelijk niet bedoeld als noodhulp, legt Van de Kroft uit. "Wij komen in beeld als alle modder is opgeruimd. Dan komt er weer ruimte om elkaar te ontmoeten en na te praten over wat er is gebeurd. Met het geld dat wij ophalen willen we initiatieven die bijdragen aan die ontmoeting ondersteunen."

Dodental België loopt op tot 24

De watersnood in België heeft tot nu toe aan 24 mensen het leven gekost, maar het nationale crisisteam zegt te verwachten dat het dodental de komende uren oploopt. "Helaas is dat onze verwachting." De hulpdiensten zijn in verschillende regio's nog bezig met zoekacties.

In de meeste provincies is de situatie stabiel of daalt het waterpeil, meldt VRT. Ten noorden van Leuven, in de gemeenten Zoutleeuw en Rotselaar, kan de situatie de komende uren juist verslechteren. In die laatste plaats worden "een tiental huizen" bedreigd.

Veiligheidsregio waarschuwt: ga niet met bootje de Maas op

De Veiligheidsregio Limburg-Noord waarschuwt mensen niet zelf met bootjes de Maas op te gaan. Verschillende hulpdiensten hebben (rubber)bootjes gesignaleerd, meldt de veiligheidsregio, "Dit is zeer gevaarlijk. De stroming is hard; dit kan acuut gevaar opleveren." Ook ligt er veel rommel in het water waardoor de bootjes kunnen omslaan.

Rijkswaterstaat heeft al meerdere pleziervaarders geholpen die in moeilijkheden waren gekomen. Sinds gisteren is het verboden voor recreanten om met een bootje het water op te gaan in het zuiden en oosten van het land. Vandaag is daar de IJssel aan toegevoegd.

Beeld van doorgebroken dijk Horn

Op deze beelden is de scheur in de dijk goed te zien. Het waterpeil in het dorp stijgt nu.

Water loopt straat in door doorgebroken dijk Horn

Water loopt straat in door doorgebroken dijk Horn

De doorgebroken dijk in Horn

Doordat een nooddijk van zandzakken in Horn is doorgebroken, loopt een straat met tien huizen nu onder water. Het dorp boven Roermond werd vandaag al geëvacueerd, maar er staan wel nog mensen te kijken naar de situatie.

Mensen kijken naar dijkdoorbraak

Evacués Roermond vandaag nog niet naar huis

Alle evacués in Roermond kunnen zoals het er nu naar uitziet ook vanavond nog niet terugkeren naar huis. Het hoogwater kan nog altijd dijken verzwakken of doen bezwijken, meldt de gemeente.

De eerste bewoners werden twee dagen geleden al opgeroepen hun woning te verlaten.

Tientallen vrijwilligers maken kerk in Valkenburg schoon

Tientallen vrijwilligers zijn druk bezig om de Nicolaas- en Barbarakerk in Valkenburg schoon te maken en de dikke laag modder uit het kerkgebouw weg te krijgen. De kerkbankjes zijn stuk voor stuk naar buiten gebracht. Daar staan ze nu in de zon te drogen.

Het centrum van Valkenburg had zwaar te lijden onder de wateroverlast eerder deze week. Niet alleen in de kerk, ook in Museum Valkenburg stond het water een meter hoog. Het museum blijft de komende maand dicht, zegt bestuurslid Resi Vervoort bij 1Limburg. "Alles ligt overhoop, de vitrines, de vloer, de meubels, alles. We hebben wel één groot geluk gehad, namelijk dat het water nét niet tot bij de schilderijen is gekomen."

Een compleet overzicht van de schade in Valkenburg is er nog niet.

Zo zag de kerk er eerder deze week uit:

De ondergelopen Nicolaas- en Barbarakerk in Valkenburg, eerder deze week

Zie hier de schade die ondernemers in Valkenburg hebben opgelopen:

Ondernemers in Valkenburg nemen schade op: 'Je treft één grote ellende aan, een chaos'

Inwoners Heppeneert, bij Belgische Maaseik, weer terug naar huis

Inwoners van Heppeneert, bij Maaseik in België, mogen terug naar huis. Zij werden gisteren geëvacueerd omdat het water tot aan de kademuur stond.

Vandaag is het water in de Maas daar 60 centimeter gezakt ten opzichte van gisteren. "De situatie is dus stabiel en inwoners mogen terug naar huis", schrijft gemeente Maaseik op Facebook.

Mensen die niet in Maaseik wonen worden opgeroepen niet naar de omgeving te komen. "Hulpdiensten moeten nog steeds hun werk doen en dat gaat moeilijk met veel kijklustigen."

Zo zag het er gisteren uit:

Dronebeelden: Hoogwater staat tot aan de rand van de kademuur in Maaseik (België)

Nooddijk Horn doorgebroken

De nooddijk in Horn, een dorp boven Roermond, is doorgebroken. Eerder zijn inwoners uit delen van het dorp al geëvacueerd. Ook is er stroomuitval, meldt de gemeente Leudal op Twitter.

Situatie Limburg nog onzeker, hoogwatersituatie kan langer duren

Er wordt niet meer gesproken van een hoogwaterpiek, maar van een langgerekt plateau met hoog water, zei Antoin Scholten, voorzitter veiligheidsregio Limburg-Noord en burgemeester van Venlo, op een persconferentie. In de regio Limburg-Noord is inmiddels dit plateau bereikt, en het waterpeil zal waarschijnlijk 36 uur op dat niveau blijven.

De risico's zitten vooral in of de dijken dit waterpeil zo lang aankunnen. "De situatie is nog onzeker. We zien toch wel langs de Maas dat er lekkages zijn en dat er situaties zijn waarbij je kunt zien dat zich zwakke plekken voordoen", zegt Scholten.

De hoogwatersituatie kan doordat er niet meer sprake is van pieken langer duren, legde Jos Teeuwen, bestuurder van het waterschap Limburg, uit. "Dat betekent dat de dijken verzadigd raken. En dat betekent dat aan de achterkant van de dijk water uit de grond kan opborrelen. Dat is een risico en daar zetten wij zoveel mogelijk pompen op in."

Dijk in Roermond

Een van die zwakke plekken zit bij een bedrijventerrein in Roermond. Dat wordt nu ontruimd. "We durven niet te garanderen dat de dijk in de Willem Alexanderhaven het gaat houden", zei Roy Timmermans, regionaal operationeel leider veiligheidsregio Limburg-Noord. "Daar gaat onze zorg heen."

Scholten roept mensen op om Venlo te mijden. "Nogmaals een oproep aan zogenaamde ramptoeristen: kom niet naar Limburg. Komt u volgende week, dan kunt u helpen met het opruimen van de rommel en krijgt u ook nog eens een stuk vlaai erbij."

Scholten bedankte de vrijwilligers die de afgelopen dagen zijn bijgesprongen. "Het is hartverwarmend":

'Hulp van vele vrijwilligers, inwoners en Duitsland is hartverwarmend'

Wateroverlast in Arcen van boven

Dronebeelden tonen wateroverlast in Arcen

Kijklustigen bezoeken Venlo: 'Een beetje betrokkenheid is denk ik wel goed'

Het hoge water trekt veel bekijks in Venlo. Autoriteiten riepen eerder al op om niet naar de getroffen gebieden te komen. In Roermond dreigde de gemeente zelfs met boetes voor ramptoeristen.

Kijklustigen bezoeken Venlo: 'Een beetje betrokkenheid is denk ik wel goed'

Hekken in Arcen

In Arcen, net boven Venlo, wordt het centrum afgezet met hekken in verband met de wateroverlast.

Hekken in Arcen

Delen van Haelen en Horn geëvacueerd

Haelen

Delen van Haelen en Horn (boven Roermond) worden geëvacueerd. Om 13.00 uur moet iedereen die woont aan de Broekweg (Haelen) en de Kemp (Horn) zijn of haar huis hebben verlaten.

Daalt het waterpeil in Roermond?

In Roermond lijkt het erop dat het waterpeil heel langzaam weer daalt. Dat is te zien op de website van Rijkswaterstaat. Het water staat nu 2,066 meter hoog, om 08.30 uur was het 2,068 meter. Sinds dat moment is het waterpeil niet meer verder gedaald.

Sommige inwoners van de stad denken dat het water nog steeds stijgt. "We geloven er niks van dat de piek is geweest. Onze buurman was vroeger landmeter en die houdt het centimeter voor centimeter in de gaten, en het stijgt nog steeds", zeggen ze tegen de NOS.

Overal in de stad zijn wegen afgezet en beschermd met zandzakken. In de Designer Outlet zijn grote zakken met zand geplaatst om de winkels te beschermen.

Brabant zet zich schrap

Brabant zet zich schrap nu het water in de Maas die kant op komt. Zo heeft Rijkswaterstaat de stuw bij Grave geopend, om het water zo snel mogelijk door te laten. In Cuijk is een groot schot geplaatst in het gat dat daar in de dijk zit. Waterschappen zijn bezig met extra inspecties om te kijken of er zwakke plekken in de dijken zitten. In Maashees en Boxmeer hebben bewoners zandzakken aangebracht. Verschillende pontjes varen vandaag niet.

De Veiligheidsregio Brabant-Noord verwacht dat de problemen in het stroomgebied van de Maas minder groot worden dan in Limburg. "De verwachting is dat de hoogwaterpiek afvlakt bij Roermond. In Brabant is het landschap vlakker dan in Limburg waardoor de rivier meer ruimte heeft", meldt Omroep Brabant. Toch worden alle dijken nauwgezet in de gaten gehouden. Sommige dijken zijn afgesloten voor alle verkeer en wegwerkzaamheden op de dijken zijn stilgelegd. In het Land van Altena begint het waterschap morgen met dijkbewaking.

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de Maas in Brabant zijn hoogste peil bereikt. Aanvankelijk zou dat pas in de loop van komende nacht zijn, maar nu gaan de autoriteiten ervan uit dat het waterpeil vandaag overdag al tot drie meter kan stijgen.

'Duitsland moet infrastructuur aanpassen aan klimaatverandering'

Duitsland moet veel meer doen om de infrastructuur van steden en dorpen aan te passen aan klimaatverandering. Dat zegt stedenbouwkundige Lamia Messari-Becker bij de Duitse WDR. Volgens haar is het daarbij onvermijdelijk om uiteindelijk huizen in de buurt van rivieren af te breken.

"Ik besef hoe ingrijpend dit is", aldus Messari-Becker, "maar we zullen dit soort enorme hoeveelheden water alleen maar meer gaan zien in de komende tientallen jaren. Op een zeker moment ontkom je er dan niet aan om huizen en andere gebouwen af te breken. Bij de rivier wonen wordt dan te gevaarlijk, en als je de huizen afbreekt krijgt de rivier bovendien meer ruimte."

Op korte termijn pleit Messari-Becker voor het verhogen van wegen en bruggen en voor het ombouwen van grote stenen vlaktes. "Je kunt van de parkeerplaats bij de supermarkt meer maken dan een groot betonnen plein. Met meer groen en betere afwatering kan zo'n plein worden verbouwd tot een plek waar je water kwijt kan, in plaats van dat het water er blijft staan."

Klimaatverandering

Voor de herinrichting van dorpen en steden is veel geld nodig. Messari-Becker pleit dan ook voor een speciaal ministerie dat hier de komende jaren mee aan de slag gaat. De Duitse minister van milieu, Svenja Schulze, ziet die taak voorlopig echter bij de gemeenten. Volgens haar kunnen die sneller handelen. Schulze wil dan ook dat gemeenten meer geld krijgen om te kunnen investeren in een infrastructuur die de klimaatverandering beter kan opvangen.

Roermond dreigt met boetes voor ramptoeristen

Vanochtend en gisteren heeft de Veiligheidsregio Limburg-Noord al opgeroepen om niet naar de overstroomde gebieden te komen. Nu dreigt de gemeente Roermond ook met boetes voor ramptoeristen. De oproepen lijken niet te werken: mensen blijven de rampgebieden opzoeken.

Op de Maasboulevard in Roermond was het gisteren de hele dag druk, terwijl er een noodverordening van kracht is om dit tegen te gaan. Mensen kwamen met auto's en fietsen naar de kademuur om foto's en filmpjes te maken van het hoge water.

De gemeente kreeg klachten daarover, meldt persbureau ANP. Omdat de oproepen om weg te blijven niet helpen, dreigt de gemeente nu dus met boetes. "We zien veel mensen die bij de rampgebieden komen kijken. We verzoeken iedereen nogmaals met klem dit niet te doen en alle hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen", aldus de gemeente op Facebook. "Er gelden noodverordeningen in meerdere gebieden. Mochten mensen zich hier niet aan houden, dan kunnen er boetes uitgedeeld worden."

Politie weert ramptoeristen Belfeld

Bij de stuw in Belfeld worden ook ramptoeristen geweerd. Gisteren was het daar te druk, omdat mensen met eigen ogen het hoge water in de Maas wilden zien. De politie post daar vandaag om dit tegen te gaan.

Zwaar getroffen plaats Verviers maakt de schade op na overstromingen

In de zwaar getroffen plaats Verviers in België is vanochtend begonnen met het schoonmaken van de stad. Op beelden is te zien dat de puinhoop als gevolg van de overstromingen groot is.

Zwaar getroffen plaats Verviers maakt de schade op na overstromingen

Waterpeil Venlo

Het waterpeil in Venlo is op bijna dezelfde hoogte als het waterpeil na de overstromingen in de jaren 90, is te zien op deze foto:

Waterpeil Venlo

Hoogwaterpiek in Roermond aangekomen

De hoogwaterpiek is aangekomen in Roermond, meldt een woordvoerder van Veiligheidsregio Limburg-Noord aan calamiteitenzender L1. Het is alle hens aan dek bij het bestrijden van de wateroverlast in Midden- en Noord-Limburg.

Het waterpeil in Venlo gaat het hoogst zijn om 19.00 uur, is de verwachting van Rijkswaterstaat. De piek in beide steden gaat volgens de veiligheidsregio waarschijnlijk twee dagen aanhouden. De vrees is dat het langdurige hoogwater tot schade leidt aan dijken en kades.

In Roermond en omgeving zijn veel wegen ondergelopen. Om te voorkomen dat het water de lager gelegen wijken bereikt, zijn meerdere wegen afgesloten met zandzakken.

De woordvoerder van de veiligheidsregio zei blij te zijn met de vele burgerinitiatieven die ontstaan om te helpen. "Particuliere initiatieven moedigen we heel erg aan. Alle waardering daarvoor. Help een ander waar het kan. Iedereen moet aan de bak. We zullen de klus met elkaar moeten klaren. Als hulpdiensten kunnen we het niet alleen."

Evacueren

Vrijdag werd ruim 10.000 inwoners van Venlo opgedragen hun huis te verlaten. Die kunnen nog niet naar huis. Ook duizenden inwoners van Roermond die donderdag en vrijdag zijn geëvacueerd kunnen voorlopig nog niet naar huis.

Om 12.00 uur zal de burgemeester van Venlo in een persconferentie meer informatie geven over de stand van zaken.

Militairen helpen in Roermond met verhogen van de dijken

1,5 miljoen euro tot nu toe opgehaald voor Limburg op Giro 777

In een dag tijd is er meer dan 1,5 miljoen euro opgehaald voor Limburg op Giro 777. Meer dan 33.000 mensen hebben geld gedoneerd.

Het Nationaal Rampenfonds heeft Giro 777 opengesteld voor mensen die geld willen geven voor hulp aan de slachtoffers van de wateroverlast in Limburg. "We zijn overweldigd door de enorme steun die er leeft en de bereidheid van Nederlanders om bij te dragen aan de nood in de getroffen gebieden in Limburg", zegt voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds tegen persbureau ANP.

"De Limburgse zender L1 heeft gisteren uitvoerig aandacht gevraagd voor de actie en vandaag staat Radio 2 in het kader van Giro 777. Donateurs laten op sociale media weten dat ze hebben bijgedragen en roepen anderen ook daartoe op. Dat is prachtig om te zien."

De laatste keer dat Giro 777 werd geopend, was na de vuurwerkramp in Enschede in 2000.

Lees meer hierover:

Officiële dodental België op 20, 8 lichamen gevonden in Luik

In België staat het officiële dodental op 20, melden Belgische media. Maar vanochtend kwam naar buiten dat er acht lichamen zijn gevonden in de provincie Luik: in Chaudfontaine, Angleur en Pepinster. Het is onduidelijk of deze doden al bij het officiële aantal zijn opgeteld, meldt VRT.

Lange rij vrijwilligers en hulpverleners maken dijk van zandzakken

In Roermond zijn meerdere wegen afgesloten vanwege de wateroverlast. Defensie is ter plekke bezig met het plaatsen van zandzakken en wordt daarbij geholpen door vrijwilligers.

De Roer staat hoog. Op deze manier worden lager gelegen woonwijken beschermd.

  • SQ Vision Mediaprodukties
    Zandzakken op de Maastrichterweg
  • SQ Vision Mediaprodukties
    Zandzakken op de Maastrichterweg

Belgische premier bezoekt getroffen regio

De Belgische premier Alexander De Croo bezoekt vandaag meerdere gebieden die zijn getroffen door de wateroverlast. Samen met voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, gaat hij naar onder meer de plaatsen Rochefort en Pepinster in de Ardennen, melden Belgische media.

De Croo gaat in gesprek met inwoners en hulpverleners.

De Waalse minister-president Elio Di Rupo vergezelt De Croo in Rochefort en Pepinster. In Eupen en Maaseik wordt ook de Vlaamse premier Jan Jambon verwacht.

Duitsers en Nederlanders steken samen handen uit mouwen voor nooddijk Beesel

In het Limburgse Beesel hebben Nederlandse en Duitse vrijwilligers vannacht samen gewerkt aan een nooddijk. De bestaande dijk is mogelijk niet hoog genoeg, zegt de burgemeester.

Duitsers en Nederlanders steken samen handen uit mouwen voor nooddijk Beesel

Een man verlaat zijn onder water gelopen huis in Arcen

Een man verlaat een onder water gelopen woning in Arcen

Persconferentie over situatie Venlo

Om 12.00 uur zal burgemeester Scholten een persconferentie houden over de stand van zaken in Venlo, meldt Omroep Venlo.

Gisteren werd ruim 10.000 inwoners van de gemeente opgedragen hun huis te verlaten. Volgens Scholten hebben duizenden gehoor gegeven aan die oproep.

De hoogwaterpiek in Venlo en Blerick duurt naar verwachting van zaterdagmorgen 05.00 uur tot zondagavond 19.00 uur, op basis van de laatste berekeningen van de veiligheidsregio. Aanvankelijk werd het piekmoment enkele uren eerder verwacht.

Dodental Duitsland loopt op

In de deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen is het dodental opgelopen tot in totaal minstens 133 doden. In Rijnland-Palts zijn zeker 90 mensen om het leven gekomen en in Noordrijn-Westfalen ten minste 43.

In Arcen is vannacht een nooddijk gebouwd:

Vrijwilligers bouwen nooddijk in Arcen: 'We hebben dit nog nooit meegemaakt'

Zo heeft de situatie zich vannacht ontwikkeld

Benieuwd naar de stand van zaken in Limburg? Lees het hier in ons artikel over de ontwikkelingen van vannacht.

Meer dan 90 mensen omgekomen in Duitse regio Ahrweiler, 1300 vermisten

De schade in Ahrweiler

In Duitsland is het dodental alleen al in de regio Ahrweiler opgelopen tot ruim 90 mensen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Ook zijn er 618 mensen gewond geraakt.

Gevreesd wordt dat het dodental nog flink zal oplopen, aldus de politie: er zijn nog 1300 mensen vermist. Wel is mogelijk dat veel mensen nog geen levensteken hebben kunnen geven doordat op veel plekken geen internet is en verbindingen zijn weggevallen.

Ahrweiler in het populaire vakantiegebied Eifel is zwaar getroffen. Gisteren stond het dodental nog op 63 mensen.

Ook inwoners Meerssen terug naar huis

De evacués uit Meerssen die de nacht ergens anders hebben moeten doorbrengen, mogen naar huis, meldt Veiligheidsregio Limburg-Zuid. De bewoners moesten het gebied vanwege een wel in de dijk van het Julianakanaal verlaten.

Aan het begin van de nacht was het gevaar nog niet geweken, hoewel de dijk versterkt en gestut is, zei een woordvoerder. Nu is dat wel het geval, is te lezen op de website van de veiligheidsregio.

Eerder vanochtend werd bekend dat de inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle ook weer naar huis mochten.

Veiligheidsregio herhaalt: kom niet naar rampgebied om te kijken

De veiligheidsregio Limburg-Noord roept (nieuwsgierige) mensen weer op om weg te blijven bij de overstroomde gebieden. Gisteren deed de veiligheidsregio dat ook al. "We zien dat ramptoeristen echt de behoefte hebben om te komen kijken", zei een woordvoerder op de calamiteitenzender L1.

"We verzoeken iedereen nogmaals met klem dit niet te doen en alle hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen", is te lezen in de oproep:

Inwoners Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle mogen weer naar huis

De duizenden inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle die gisteren geëvacueerd zijn, mogen vanaf nu weer terug naar hun woning. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg meldt dat de situatie na onderzoek veilig is bevonden.

Waterschap Limburg: dichtzetten sluizen heeft geen invloed op dam Duitsland

Het Waterschap Limburg is verbaasd over de uitspraken van de burgemeester van het Duitse Wassenberg. Die zei gisteravond dat een damdoorbraak in de Roer ter hoogte van zijn stad te wijten is aan het dichtzetten van sluizen aan de Nederlandse kant van de grens. Zo'n 700 inwoners in de buurt zijn in veiligheid gebracht.

Volgens bestuurder Arnold Jansen kan het sluiten van de sluizen geen invloed hebben gehad op wat er bij Wassenberg is gebeurd. "De sluisdeuren in de binnenstad van Roermond zetten we bij hoogwater dicht om Maaswater te weren uit de binnenstad. Het water van de Roer wordt dan via de Hambeek naar de Maas geleid. Het is dus niet mogelijk dat er een verband is tussen het sluiten van de sluisdeuren en de breuk in de hoogwatermaatregel 15 kilometer verderop."

Veiligheidsregio: piek hoogwater Venlo duurt anderhalve dag

De hoogwaterpiek in Venlo en Blerick begint naar verwachting zaterdagmorgen om 05.00 uur en duurt tot zondagavond 19.00 uur. Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord op basis van de laatste berekeningen.

De hoogwaterpiek in Roermond duurt volgens de nieuwste update tot zondagmorgen 06.00 uur. Voor Mook wordt het hoogste waterpeil naar verwachting zondag om 09.00 uur bereikt, en dat duurt tot dinsdag 05.00 uur.

Het moment waarop de Maas zijn hoogste punt zou bereiken in diverse steden is de afgelopen dag meerdere keren bijgesteld tot een later tijdstip. Ook nu benadrukt de veiligheidsregio dat de informatie nog kan wijzigen.

Expert 'enigszins' verbaasd: 'Hoogwaterpiek Venlo pas zaterdagavond'

Volgens de laatste informatie van de veiligheidsregio begint de hoogwaterpiek bij Venlo waarschijnlijk om 05.00 uur, twee uur later dan de eerdere verwachting. Maar volgens Mark Hegnauer van onderzoeksinstituut Deltares komt die piek daar pas zaterdagavond.

Dat blijkt volgens hem al langere tijd uit de beschikbare gegevens, zegt Hegnauer in Met Het Oog Op Morgen. Hij zegt dan ook "enigszins" verbaasd te zijn dat Venlo op vrijdag overging tot de evacuatie van bewoners. "Wij zagen eigenlijk allang in onze voorspellingen dat die piek pas voor zaterdagavond wordt verwacht. Maar wellicht is er op andere gronden voor gekozen om eerder te evacueren. Nogmaals: ik weet niet wat de situatie aan de grond is."

Hegnauer onderzoekt al tien jaar voor Deltares de neerslagafvoer in de rivieren en adviseert de crisisgroep rivieren van de overheid. Hij baseert zich daarbij op beschikbare metingen van waterstanden, radarbeelden en andere bronnen die op afstand te raadplegen zijn.

Dit soort extreme situaties zijn volgens Hegnauer lastig accuraat te voorspellen. Zo ging deze keer een meetpunt in een belangrijke zijafvoer kapot door de enorme hoeveelheid stromend water. "Dan mis je een bron van informatie. Je hebt gelukkig nog steeds de computermodellen, maar die bieden meer onzekerheid dan de gemeten afvoer. En dat maakt die afvoerverwachting altijd zo lastig."

In deze Nieuwsuur-video zie je dat Rijkswaterstaat het hoogste waterpeil bij Venlo in de nacht van zaterdag op zondag verwacht:

Zo stroomt al het water de komende dagen door ons land

Geen grote incidenten gemeld, duizenden geëvacueerden nog niet terug naar huis

De lokale autoriteiten hebben afgelopen nacht geen grote incidenten of overstromingen gemeld in Zuidoost-Nederland. Duizenden mensen in Limburg hebben noodgedwongen de nacht elders doorgebracht vanwege overstromingsgevaar. Voorlopig kunnen zij nog niet terug naar huis, laten de veiligheidsregio's en gemeentes weten.

Dat geldt bijvoorbeeld voor inwoners van Meerssen die zijn geëvacueerd vanwege een wel in de dijk van het Julianakanaal. De dijk is versterkt maar het gevaar is nog niet geweken, zegt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

In Venlo en Roermond hebben gisteren duizenden mensen gehoor gegeven aan de dringende oproep om hun huis te verlaten. Ook alle patiënten het ziekenhuis VieCuri in Venlo zijn veilig overgebracht naar andere ziekenhuizen.

Vanmorgen komt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg met meer informatie over de situatie in Bunde, Brommele, Geule en Voulwames. De geëvacueerde inwoners van die plaatsen konden ook vannacht niet thuis slapen.

Dam begeeft het bij Duitse stad 'door gesloten stuwen in Nederland'

Bij de Duitse stad Wassenberg, net over de grens ter hoogte van Roermond, is vrijdagavond een dam doorgebroken in de Roer. Reddingswerkers zijn ingezet om de zo'n 700 inwoners die gevaar lopen in veiligheid te brengen, melden de Duitse autoriteiten.

Volgens burgemeester Marcel Maurer ligt de oorzaak van de doorbraak aan de Nederlandse kant van de grens. Omdat daar de stuwen in de Roer zijn gesloten, wordt het waterpeil stroomopwaarts in Duitsland opgestuwd, stelt de burgemeester. Zender WDR schrijft dat de burgemeester contact op zou nemen met de lokale Nederlandse autoriteiten om het probleem op te lossen.

Welkom

Welkom in het nieuwe liveblog over de watersnood in het zuidoosten van ons land en in Duitsland en België. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.