NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Afscheid RTL Boulevard van Peter R. de Vries • Bloemenzee op plek aanslag

 • In dit liveblog houden we je op de hoogte van de reacties na het overlijden van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.
 • De journalist raakte op dinsdag 6 juli zwaargewond toen hij in het centrum van Amsterdam werd neergeschoten.
 • Peter R. de Vries overleed in het ziekenhuis, op 64-jarige leeftijd.
 • RTL Boulevard: 'Deze uitzending hoopten we nooit te maken'.
 • "We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar", laat de familie weten in een verklaring.
 • Bekijk hier een terugblik op de loopbaan van Peter R. de Vries
Liveblog gesloten
 • Moslimgemeenschap 'leeft intens mee' met de nabestaanden

  Zes Nederlandse moslimorganisaties hebben in een gezamenlijke verklaring gezegd diep geschokt te zijn. De organisaties zeggen dat de "drang naar rechtvaardigheid" van De Vries niet alleen beperkt bleef tot het strafrecht.

  "Peter R. de Vries is enorm geliefd bij Nederlandse moslims. Als een van de weinige bekende Nederlanders ontmaskerde en bestreed hij de extreemrechtse retoriek van bepaalde politici in de Tweede Kamer. Hij weigerde mee te gaan in het gure en xenofobische klimaat dat onze samenleving steeds meer domineert en bedreigt."

  Volgens de moslimorganisaties hield De Vries de samenleving een spiegel voor. "Hij kon op treffende wijze de hypocrisie en de dubbele maat benoemen als het gaat om het maatschappelijk debat rond islam en moslims in Nederland."

  De organisaties zeggen "intens" mee te leven en betuigen hun steun aan nabestaanden van De Vries. Ze zeggen dat de daders, medeplichtigen en opdrachtgevers moeten worden opgespoord en "voor een lange tijd achter de tralies" moeten verdwijnen. "Dat zijn wij als samenleving verplicht aan de man die zoveel voor ons allen heeft betekend."

 • Grapperhaus: 'Peter R. de Vries is in vier woorden helemaal neer te zetten'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Grapperhaus: Peter R. de Vries is in vier woorden helemaal neer te zetten
 • Advocaat van kroongetuige Nabil B.: 'De lach, die nemen ze ons nooit af'

 • RTL-directeur Van der Vorst: 'Gezondheid De Vries ging gisteren achteruit'

  RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst heeft in de uitzending van RTL Boulevard gezegd dat de gezondheid van Peter R. de Vries gisteren achteruitging. Het team van het programma kreeg toen te horen dat het niet goed met hem ging. "We moesten ons voorbereiden op wat vandaag gebeurd is."

  Tot gisteren "waren er kleine stapjes waarvan we dachten: wie weet", aldus Van der Vorst, die in contact stond met de familie van De Vries. "Iedereen had die hoop, maar het heeft niet zo mogen zijn."

 • Boulevard: 'Een uitzending die we nooit wilden maken'

  RTL Boulevard-presentatrice Vivienne van den Assem heeft de speciale uitzending naar aanleiding van het overlijden van De Vries een uitzending genoemd "waarvan we hadden gehoopt dat we hem nooit hoefden te maken". Aan het begin van de uitzending ging Van den Assem in op de locatie waar het programma nu wordt opgenomen, op het mediapark in Hilversum. "We gaan een zo liefdevol mogelijke uitzending maken in een studio waarin we ook niet wilden zitten."

  De redactie van het programma week deze week uit naar Hilversum uit veiligheidsoverwegingen. De politie zou berichten van criminelen hebben onderschept over een aanslag op de Boulevard-redactie.

  Haar collega Luuk Ikink reageerde aangeslagen op de dood van hun Boulevard-collega: "Ik denk de hele dag aan zijn kinderen. Zo'n ontreddering. Hoe moet die ontreddering niet zijn bij vrienden, familie en kinderen? Het is als een mokerslag aangekomen. Bij iedereen komt dit zo ontzettend hard aan."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boulevard-presentatoren reageren op dood Peter R. de Vries
 • Premier België: 'Een aanslag op de vrije pers en op onze democratie'

 • Vice-voorzitter van NVJ: 'Harde dreun voor iedere journalist'

  Folkert Jensma, vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), noemt de dood van De Vries een harde dreun voor iedere journalist.

  "Het was een gedreven vakman, een voorbeeld voor velen, vasthoudend. Hij heeft de misdaadjournalistiek uitgevonden. Denk aan de 42 uitzendingen die hij wijdde aan de Puttense moordzaak: pas bij aflevering 38 kwam de doorbraak. Hij bewees wat goede journalistiek kan betekenen."

  Jensma denkt dat dit grote gevolgen kan hebben voor de misdaadjournalistiek. "Ik denk dat iedere misdaadjournalist nu zijn knopen telt. En nadenkt wat het 'm waard is."

 • Klaas Wilting: 'Ik ben er echt kapot van'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klaas Wilting: 'Ik ben er echt kapot van'
 • Weski: 'Een verlies dat ook door mijn kantoor diep wordt betreurd'

  Strafrechtadvocaat Inez Weski noemt het overlijden van Peter R. de Vries tegen het ANP "een verlies van een leven dat ook door mijn kantoor diep wordt betreurd".

  Het advocatenkantoor Ficq & Partners Advocaten plaatste ook een verklaring op Twitter: "Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Peter R. de Vries. Onze gedachten zijn bij zijn familie en vrienden en wij wensen hen alle kracht en sterkte om dit grote verlies te verwerken."

  Het advocatenkantoor staat meerdere verdachten bij in het Marengo-proces tegen tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. Weski is advocaat van Taghi. De advocaat was eerder kritisch over berichtgeving in de media waarin haar cliënt verantwoordelijk werd gehouden voor de aanslag op De Vries. Weski zei toen dat "zonder enige objectieve onderbouwing" naar Taghi gewezen werd.

  De Vries fungeerde als adviseur en vertrouwenspersoon voor kroongetuige Nabil B. in dat proces.

 • Rutte: 'Peter R. de Vries is groot onrecht overkomen'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'Peter R. de Vries is groot onrecht overkomen'
 • Nederlandse orde van advocaten: 'Diep geschokt'

  "Ik ben diep geschokt", zegt Frans Knuppe, algemeen deken van de Nederlandse orde van advocaten op NPO Radio 1. "Iedereen hoopte op positief nieuws, maar helaas heeft het niet zo moeten zijn."

  "Onwerkelijk, maar een rauwe realiteit. Het is belangrijk dat mensen zich zonder angst en dreiging kunnen bewegen in onze samenleving. Als op deze manier zijn mond is gesnoerd, is het een aanval op de rechtstaat."

 • Bloemenzee groeit in Amsterdam: 'Dit mag gewoon niet gebeuren'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bloemenzee bij plek van aanslag op Peter R. de Vries in Amsterdam
 • Nabestaanden: Peter R. de Vries was zo vasthoudend als een terriër

  "Een geweldige man", "een vriend voor het leven" en "zo vasthoudend als een terriër". Voor de nabestaanden in moordzaken die hem jarenlang meemaakten was Peter R. de Vries veel meer dan een misdaadverslaggever.

 • RTL-topman Sauvé: we hoopten op een wonder

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Directeur RTL Nederland: 'Enorme klap in ons gezicht'
 • Hoge Raad en Raad voor de rechtspraak: een groot verlies

  De Hoge Raad en de Raad voor de rechtspraak geven gezamenlijk deze reactie:

  "We zijn geschokt door de dood van Peter R. de Vries. Met hem gaat iemand verloren die pal voor rechtvaardigheid en de bescherming van slachtoffers en nabestaanden stond. Een onverzettelijke journalist met een scherpe blik, niet zelden gericht op het werk van de rechter. Zijn overlijden is een groot verlies. Onze gedachten zijn bij zijn naasten en zijn collega's. We wensen hun veel sterkte toe."