NOS NieuwsAangepast

'Tweede verdachte is Delano G.' • Directeur RTL: De Vries vecht nog steeds voor zijn leven

  • Peter R. de Vries werd gisteravond op straat in het centrum van Amsterdam neergeschoten.
  • Hij vecht nog steeds voor zijn leven, zei RTL-directeur Peter van der Vorst in RTL Boulevard.
  • Over de verdachten, een man van 21 en een 35-jarige man, wordt langzaam meer bekend.
  • Advocaat Weski: wijs niet naar Taghi.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het liveblog over de aanslag op Peter R. de Vries voor vandaag af.

Poolse media: verdachte Kamil E. wordt in Polen gezocht

De Poolse man van 35 uit Maurik die is aangehouden vanwege de aanslag op Peter R. de Vries, wordt ook in Polen gezocht. Dat meldt de Poolse nieuwszender TVN24 op basis van politiebronnen.

Volgens de zender is de man, Kamil E., een veelpleger, voor wie door de Poolse politie een arrestatiebevel is uitgegeven vanwege diefstallen en overvallen.

De man zou vorige week ook in Maurik zijn opgepakt, dat zou te maken hebben gehad met een bedreiging in Maurik. De Poolse man kwam snel weer vrij.

Grapperhaus en Halsema op bezoek bij RTL Boulevard

Burgemeester Halsema van Amsterdam en demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben een bezoek gebracht aan de redactie van RTL Boulevard. De twee spraken een uur met de programmamakers op de redactie in het centrum van Amsterdam.

Volgens Halsema was het een "dubbel gesprek". "Mensen zijn heel vermoeid, ze zijn al anderhalve dag volop in touw. Ze zijn af en toe heel erg verdrietig. Maar er wordt ook wel gelachen, omdat er heel veel anekdotes worden opgehaald. En angstig, omdat we nu niet zeker weten hoe het met Peter R. de Vries gaat."

Grapperhaus noemde het na afloop van het gesprek dat "heel moedig" dat de programmamakers "toch ook weer bij elkaar zijn gekomen". "Een prachtig programma hebben ze gemaakt. Laten we ze vooral ook even rust geven."

Burgemeester Halsema (GL) staat de pers te woord na het gesprek

'Tweede verdachte is uit Rotterdam afkomstige Delano G. (21)'

De tweede verdachte die gisteravond is aangehouden voor de aanslag op Peter R. de Vries, is de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam. Dat meldt De Telegraaf op basis van "goed ingevoerde bronnen". Ook de Gelderlander noemt zijn naam en schrijft dat het gaat om een man die ook een woning in de wijk Passewaaij in Tiel heeft.

G. is volgens De Telegraaf een man met een Antilliaanse achtergrond die eerder al met de politie in aanraking is geweest. Hij zou ook de schutter zijn geweest. De politie wil er tot de voorgeleiding van de verdachten, komende vrijdag, niets over zeggen.

Vandaag zeiden buurtbewoners al dat de andere man die is opgepakt de uit Maurik afkomstige Poolse Kamiel E. is. De politie wil dat niet bevestigen. Volgens De Telegraaf denkt de recherche dat E. de vluchtwagen bestuurde.

Grapperhaus "intensiveert" beveiligingsmaatregelen

Demissionair minister van Justitie Grapperhaus heeft extra beveiligingsmaatregelen getroffen vanwege de aanslag op Peter R. de Vries. In een Kamerbrief schrijft hij dat de maatregelen zijn "geïntensiveerd". Het is niet duidelijk waar en welke extra maatregelen er zijn genomen.

Volgens Grapperhaus worden de maatregelen genomen "in afwachting van de conclusies van deze uitermate schokkende gebeurtenis". Hij wijst erop dat bewakings- en beveiligingsdiensten van de overheid "geconfronteerd worden met zaken die complexer, langduriger en extremer in omvang en zwaarte zijn geworden".

"Excessief geweld tegen onder meer ambtsdragers, advocaten en journalisten binnen onze democratische rechtsstaat is geen taboe meer", meldt de CDA-bewindsman. Hij zegt dat er al enige tijd wordt gewerkt aan het uitbreiden van het zogeheten 'stelsel bewaken en beveiligen'. Er komen meer mensen en er wordt meer materiaal ingekocht. Uiterlijk 1 oktober komt een commissie bovendien met een advies over de toekomst van dat stelsel.

Advocaat Taghi: er wordt zonder onderbouwing naar mijn cliënt gewezen

Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, heeft kritiek geuit op de berichtgeving over de aanslag op Peter R. de Vries. In een persverklaring schrijft zij dat "zonder enige objectieve onderbouwing" wordt gewezen naar Taghi als verantwoordelijke voor de gebeurtenis.

Ze verwijst in de verklaring onder meer naar uitspraken van De Vries uit 2019, waarin hij zei op een dodenlijst van Taghi te staan. "Daarover werd destijds ook zonder enige onderbouwing naar cliënt gewezen als schuldige", stelt Weski. "Cliënt heeft toen laten weten niets van doen te hebben met zo'n dodenlijst."

Weski hoopt dat de aanslag op De Vries grondig wordt onderzocht, waarbij alle mogelijke scenario's worden bekeken. Ze zegt dat het op dit moment vooral belangrijk is "de rust en onafhankelijkheid in het onderzoek" te bewaren, en dat zij en haar kantoorgenoten geschokt zijn door de aanslag.

De Vries is de vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in liquidatieproces Marengo. Taghi is hoofdverdachte in die zaak. Sinds B. kroongetuige is, werden zijn broer en advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Weski zegt dat Taghi "hiervoor echter niet wordt vervolgd en voor zover bekend, is cliënt ook niet als verdachte aangemerkt".

Het Marengo-proces draait om de criminele organisatie rond Taghi, die in verband wordt gebracht met vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe.

John van den Heuvel: misdaadverslaggevers zetten geen stap terug

Misdaadverslaggever John van den Heuvel heeft gereageerd op de aanslag op Peter R. de Vries. In zijn column in De Telegraaf schrijft Van den Heuvel over de aanslag, gisteravond in de binnenstad van Amsterdam.

"Diepe verslagenheid en verdriet strijden om voorrang terwijl ik deze woorden typ", aldus Van den Heuvel, die zelf al lange tijd onder zware beveiliging staat. "Hoe godvergeten slecht moet je zijn om dit te flikken? Wat is er misgegaan in iemands leven om iemand die gewoon zijn werk doet en van grote betekenis is voor de maatschappij, zo af te knallen? Wie gaf de opdracht? Denkt diegene werkelijk dat hij met het uitschakelen van Peter R. de Vries heeft gewonnen? Meent die persoon werkelijk dat er een journalist is die nu zijn werk neerlegt?"

Ook na vorige aanslagen op het vrije woord zette niemand een stap terug, schrijft Van den Heuvel. "Dat zal ook nu niet gebeuren. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries zou niet anders verwachten van zijn collega's. Wij zwijgen nooit."

Goede vriend Lex de Jager: Peter is strijder tegen onrecht

Advocaat Lex de Jager, een goede vriend van Peter R. de Vries bij wie diens zoon Royce stage heeft gelopen, is in shock door de aanslag.

"Ik bewonder Peter als strijder tegen onrecht. Hij is geen advocaat, maar van hem kunnen veel advocaten nog veel leren. Ik hoop met heel mijn hart dat hij herstelt."

RTL-directeur: De Vries vecht nog steeds voor zijn leven

Peter R. de Vries vecht nog steeds voor zijn leven. Dat zei RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst in de uitzending van RTL Boulevard, die vanavond in het teken staat van de aanslag op de misdaadverslaggever. "Om dat hardop uit te spreken, dat is nog steeds ongelofelijk", zei Van der Vorst. "We bidden met zijn allen voor een wonder."

"Dit is een bijzondere uitzending, vanavond zal ook een moeilijke uitzending worden", zei presentatrice Marieke Elsinga aan het begin. Gisteren stond ze nog samen met De Vries in de studio van het programma, waar De Vries vaak te gast is.

"Wij stonden hier gisteravond na afloop nog wat na te kletsen", zei medepresentator Luuk Ikink over gisteravond. "Peter is iemand die snel weggaat. Die is de deur uitgegaan en naar de parkeergarage gelopen. Achter hem liepen nog wat collega's."

Op een gegeven moment kwam een medewerker van het programma de studio binnengestormd, zei Ikink. "En die schreeuwt hard: Peter is neergeschoten. Enorme paniek bij ons. Mensen gingen rennen, wilden bellen. We wisten gewoon even niet wat we moesten doen. Een minuut lang. We zijn toen met een aantal collega's die kant op gelopen, om te kijken of we iets konden doen, weten wij veel. Het gaat heel snel. De politie was er al, er zijn ook een aantal totaal ontredderde collega's die daar heel mooi zijn opgevangen door de buurtbewoners. Die zitten er nog steeds helemaal doorheen. Wij zijn teruggelopen, je kunt ook niets doen. Je wilt heel graag iets doen, maar dat gaat niet."

Presentatoren RTL Boulevard staan stil bij aanslag op Peter R. de Vries

Grapperhaus en Halsema brengen bezoek aan redactie RTL Boulevard

Demissionair minister Grapperhaus brengt vanavond samen met de Amsterdamse burgemeester Halsema een bezoek aan de redactie van RTL Boulevard. Peter R. de Vries werd gisteren neergeschoten nadat hij had meegewerkt aan dat programma.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Grapperhaus dat hij zijn steun wil uiten aan de makers van RTL Boulevard. "De laffe aanslag op de heer De Vries is ook als zeer schokkend ervaren voor degenen die kort daarvoor met hem een uitzending verzorgden", schrijft hij.

RTL Boulevard, dat rond 18.30 uur begint, staat vanavond geheel in het teken van de aanslag.

OM en politie in Limburg: aanslag op De Vries onacceptabel en laaghartig

Het Openbaar Ministerie en de politie in Limburg noemen de aanslag op Peter R. de Vries "onacceptabel en laaghartig". Beide instanties hebben in het verleden nauw samengewerkt met de misdaadverslaggever vanwege de zaak-Tanja Groen en de zaak rond de vermiste Nicky Verstappen.

"Iemand met een luide stem monddood maken is een aanslag op onze rechtsstaat", zeggen beide instanties. Zij noemen de samenwerking met De Vries "prettig en professioneel". "Nu hij vecht voor zijn leven, hopen wij dat hij hier doorheen komt."

Boulevard-verslaggever emotioneel bij koning: 'Neem je tijd'

Een verslaggever van RTL Boulevard heeft de koning bij het staatsbezoek gevraagd wat Peter R. de Vries voor Nederland betekent. Dat viel haar zwaar.

Boulevard-verslaggever emotioneel bij koning: 'Neem je tijd'

'35-jarige verdachte vorige week ook al aangehouden'

De 35-jarige verdachte uit Maurik die is opgepakt in verband met de aanslag op Peter R. de Vries is vorige week ook aangehouden voor bedreiging. Dat zeggen buurtbewoners tegen de NOS.

Vorige week donderdag werd in de Gelderse plaats een man aangehouden. Bij de bedreiging was mogelijk een vuurwapen in het spel, maar dat is niet gevonden, zo meldt de Gelderlander. Volgens buurtbewoners gaat het om dezelfde man die gisteravond op de A4 bij Leidschendam werd opgepakt.

In de straat waar de bedreiging was, is volgens buurtbewoners vanochtend een inval gedaan. De politie in Gelderland verwijst naar de politie in Amsterdam als gevraagd wordt naar een link tussen beide zaken. Maar de Amsterdamse politie wil daar niet op ingaan.

Veel steunbetuigingen voor De Vries vanuit Europese Unie

Ook in het Europees Parlement in Straatsburg wordt stilgestaan bij de aanslag op Peter R. de Vries. Europese leiders en Europarlementariërs veroordelen de aanslag en uiten hun steun voor De Vries en Nederland.

"Het is een misdaad die rechtstreeks ingaat tegen een van onze fundamentele waarden: de persvrijheid", reageerde Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. "Ik wil graag mijn solidariteit met de familie en Nederland uiten."

Ook voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zei solidair te zijn met Peter R. de Vries, ze twitterde haar steunbetuiging.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld sprak van een laffe daad. "We zien dat voor een vijfde keer in minder dan vier jaar een onderzoeksjournalist letterlijk onder vuur ligt voor het werk dat hij doet."

Maar niet alle Europarlementariërs tonen solidariteit, zo bleek eerder vanmiddag. De Hongaarse Europarlementariër Balázs Hidvéghi tweette dat Nederland duidelijk een probleem heeft met de rechtsstaat en dat premier Rutte zich beter hier op kon richten dan kritiek te uiten op Hongarije.

Voorlopig geen publieke acties van De Gouden Tip

Stichting De Gouden Tip legt alle publieke acties stil na de aanslag van gisteravond op Peter R. de Vries. De stichting, die vorige maand werd opgericht door de misdaadverslaggever, wil een miljoen euro inzamelen voor de gouden tip in de vermissingszaak van Tanja Groen.

Vicevoorzitter Lex de Jager van de stichting zegt bezorgd te zijn over de situatie van De Vries. "Ik ken Peter heel goed", meldt hij aan 1Limburg. "De stichting staakt alle publieke acties, totdat we meer weten over hopelijk het herstel van Peter."

Volgens De Jager kunnen mensen nog wel doneren en tips geven op de website van de stichting. De destijds 18-jarige Tanja Groen verdween spoorloos tijdens een ontgroeningsweek van de Universiteit Maastricht in augustus 1993. Ze werd voor het laatst gezien nadat ze was vertrokken van een feestje.

"De schok is groot", zegt oud-hoofdofficier in Limburg

Roger Bos, oud-hoofdofficier van het parket in Limburg werkte jarenlang samen met Peter R. de Vries in de zaak-Nicky Verstappen. "Verbijsterend dat dit kan gebeuren op klaarlichte dag", reageert hij op de aanslag op de misdaadverslaggever.

Bos was van 2012 tot 2017 de hoogste baas van het Openbaar Ministerie in Limburg. Hij kreeg in 2012 een brief van De Vries die opriep om de zaak weer te openen. "We hebben op een prettige manier samengewerkt. Hij is eerlijk en zakelijk. Hij geeft je vertrouwen en dat heb ik hem ook gegeven, en dat heeft hij nooit beschaamd." Door de inzet van Bos en De Vries kwam er een groot onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. "Hij weet heel veel van het dossier en volgt de zaken van begin tot eind."

De oud-hoofdofficier roemt de werkwijze van de misdaadverslaggever. "Hij neemt geen blad voor de mond, hij spaart geen heilige huisjes. Daar hebben we er te weinig van in Nederland. Dat is ook waarom de schok zo groot is. Hopelijk gaat hij het redden."

Rechtspraak: aanslag op De Vries schokt rechtsstaat

Door de aanslag op Peter R. de Vries gaat er een schok door de rechtsstaat. Met die woorden reageert Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, op het neerschieten van de misdaadjournalist.

"Journalisten zoals hij controleren de rechter en houden ons daarmee scherp", laat Naves weten. "Ze zijn onmisbaar binnen onze democratische rechtsstaat en we moeten alles op alles zetten zodat ook zij hun belangrijke werk zonder vrees voor geweld kunnen doen."

Slob: handen af van journalisten

"Dit raakt de journalistiek in de breedte." Demissionair minister Slob voor Media zei dat na een gesprek dat hij samen met zijn collega Grapperhaus met journalistenbond NVJ had over de aanslag op Peter R. de Vries. Slob zei dat de algemene norm duidelijk is: "Handen af van journalisten. Die zijn zo ontzettend belangrijk voor onze samenleving en voor de onafhankelijke nieuwsgaring. Dat is een van de kurken waar de rechtsstaat op drijft."

Hij wil het onderzoek afwachten naar de gebeurtenissen van gisteravond. Slob sprak van een verschrikkelijke, laffe aanslag. Hij wil weten wat de achtergronden van het neerschieten van De Vries zijn. "Maar welk motief het ook is, het is gewoon niet te tolereren."

De bewindsman benadrukte dat er de afgelopen jaren al afspraken zijn gemaakt over de veiligheid van journalisten. "Zelfs vorige week nog heb ik uitvoerig gesproken met PersVeilig (een platform waarin de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie samenwerken). Volgens Slob is het voor journalisten al makkelijker om aangifte van bedreiging te doen en gebeurt dat ook steeds vaker. Verder wees hij erop dat daders sneller worden berecht en dat de strafmaat is verhoogd.

De minister noemt het zorgelijk dat het aantal bedreigingen van journalisten is toegenomen en dat veel leden van de beroepsgroep zich onveiliger voelen.

Bauke Vaatstra: dat waar je nooit over nadenkt, is gekomen

Bauke Vaatstra, de vader van de in 1999 omgebrachte Marianne Vaatstra, heeft bij Omrop Fryslân gereageerd op de moordaanslag op Peter R. de Vries. "Dat waar je nooit over nadenkt. Maar wat uiteindelijk wel kon komen, is gekomen", zei hij geschrokken tegen de regionale omroep.

Ruim een jaar na de gewelddadige dood en verkrachting van de 16-jarige Marianne probeerde De Vries een grootschalig dna-onderzoek van de grond te krijgen. Dat kwam er pas in 2012, toen de dna-wetgeving werd aangepast. Het onderzoek leidde tot de arrestatie van boer Jasper S. uit Oudwoude en de oplossing van de zaak.

De Vries had het weleens met Bauke Vaatstra gehad over het gevaar dat hij liep. "Toen zei hij ook wel: 'Daar moet je wel rekening mee houden, ik kan ook onder vuur komen te liggen.' En inderdaad was het nu zo."

Vaatstra: 'Ik hoop dat De Vries het haalt'

Rutte: 17 miljoen mensen leven met Peter R. de Vries mee

Premier Rutte hoopt dat de familie van Peter R. de Vries zich realiseert dat 17 miljoen mensen op dit moment met de misdaadjournalist meeleven. De demissionaire premier wil de strijd tegen de georganiseerde misdaad voortzetten, zei hij voorafgaand aan een Kamerdebat. Net als eerder vandaag minister Grapperhaus benadrukte Rutte dat die strijd een kwestie is van jaren, "maar wel een die Nederland gaat winnen".

Rutte zei verder dat het kabinet na de moord op advocaat Derk Wiersum extra heeft geïnvesteerd in de veiligheid, maar dat je altijd moet kijken of je genoeg doet: "Bij de formatie zal het ook weer een thema zijn". Hij noemde De Vries een lieve, vasthoudende, strijdende, niet altijd makkelijke man, die altijd aandacht besteedt aan slachtoffers en mensen blijft helpen.

Burgemeester Halsema in gemeenteraad: 'Laffe en brute aanslag'

Burgemeester Halsema heeft in de gemeenteraad van Amsterdam stilgestaan bij het neerschieten van de misdaadjournalist. Ze noemde het een "laffe en brute aanslag". "Deze aanslag op zijn leven heeft onze stad geschokt. We zijn woedend en vastberaden."

Ze omschreef De Vries als een "steunpilaar voor mensen in nood". "Hij heeft bewonderaars in alle kringen van de samenleving en is geliefd in alle delen van ons land. Als stadsbestuur, gemeenteraad en college zijn wij in gedachten bij zijn vrienden, familie en collega's."

De burgemeester benadrukte dat iedereen alles op alles zet om de verantwoordelijken op te sporen. "In onze stad en in ons land werken mensen die licht werpen op een duistere wereld. Ook gisteravond en vandaag zijn zij aan het werk. Iedereen die onze rechtsstaat koestert, staat pal voor deze journalisten."

Boeren houden minuut stilte tijdens protest

Bij de boerenprotesten stond de organisatie stil bij de aanslag op Peter R. de Vries. Dat gebeurde onder meer in Arnhem en op het Malieveld in Den Haag.

Boeren staan stil bij aanslag op Peter R. de Vries

Hongaars lid EP deelt sneer uit naar Rutte

Het Hongaarse lid van het Europees Parlement Balázs Hidvéghi heeft op Twitter zijn onvrede over Rutte geuit met een verwijzing naar de aanslag op De Vries.

"Nederland heeft duidelijk een probleem met wetshandhaving. Peter R. de Vries werd in het hoofd geschoten. Gewoon voor het doen van zijn plicht als journalist", twittert hij. "Dat is een duidelijke aanval op de vrije journalistiek."

Daarna richt hij zich tot demissionair premier Rutte. "Hij zou moeten omgaan met de situatie in zijn eigen land in plaats van Hongarije op de knieën te dwingen."

Daarmee doelt hij waarschijnlijk op de onlangs aangenomen anti-homowet. Rutte noemde die wet verschrikkelijk en onacceptabel. Door de nieuwe wet zijn onder meer boeken en films met een homoseksueel personage of reclames waarin homo's of transgenders worden getoond vanaf nu verboden. De Hongaarse regering zegt jongeren "te willen beschermen tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsverandering".

Steeds meer mensen komen steun betuigen in Lange Leidsedwarsstraat

In de loop van de ochtend hebben steeds meer mensen bloemen gelegd en hun steun betuigd in de Lange Leidsedwarsstraat. In die straat in het centrum van Amsterdam werd De Vries gisteravond onder vuur genomen.

"Het is een man waar ik echt naar opkeek", zegt een man. "Vandaar dat ik bloemen heb meegenomen om hem een hart onder de riem te steken."

Steeds meer steunbetuigingen voor De Vries op plek aanslag

Grapperhaus: georganiseerde misdaad veelkoppig monster

Minister Grapperhaus vindt dat met de aanslag op Peter R. de Vries het hart van de rechtsstaat en van de samenleving is getroffen. Hij noemde de georganiseerde misdaad een veelkoppig monster. "Het wordt steeds gewelddadiger en gewetenlozer."

De demissionaire minister van Justitie zei strijdbaar te zijn om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Hij benadrukte dat de politie de laatste tijd "forse successen" heeft geboekt.

"Dan krijg je dat het monster gaat spartelen. Denk nou niet dat we een paar zaken oplossen en er dan in een jaar van af zijn. Dit zit in de wijken en in de gewone burgers die geïntimideerd en bedreigd worden. Dit is echt iets van tien jaar."

Hij noemde Peter R. de Vries een gekende strijder tegen onrecht. "Dat er zo'n aanslag op hem wordt gepleegd, is een verschrikkelijk teken hoe de criminaliteit inmiddels is verworden. Dit moeten we niet accepteren."

Grapperhaus zei verder dat hij door het Openbaar Ministerie en de politie goed op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen in het onderzoek, maar dat hij daar verder niet op wil ingaan. "Laten we niet speculeren; de politie zit er bovenop."

Zoon Royce: grootste nachtmerrie werkelijkheid geworden

Gisteren is onze grootste nachtmerrie werkelijkheid geworden, meldt de zoon van De Vries op Twitter. "Wij als familie omringen Peter met liefde en hoop in deze moeilijke fase", schrijft Royce de Vries.

"Veel is nog onzeker, maar wat vaststaat is dat alle steunbetuigingen uit het hele land nu enorm veel steun bieden."

Ollongren: lafhartige aanslag die ons allemaal raakt

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ollongren noemt de aanslag op Peter R. de Vries lafhartig. Volgens haar raakt de gebeurtenis rechtstreeks aan de democratische rechtsstaat.

"Journalisten moeten gewoon veilig hun werk kunnen doen." Ze voegde eraan toe dat de democratische rechtsstaat op een aantal pijlers berust en dat de vrije nieuwsgaring er daar een van is. "Peter R. de Vries kennen we als een bijzondere journalist. We weten natuurlijk niet hoe en wat, maar het is een verschrikkelijke aanslag. Dit raakt ons allemaal", zei ze. Net als andere gezagsdragers wil Ollongren niet ingaan op vragen over de beveiliging.

Staatssecretaris Yesilgöz noemde de beschieting bijzonder heftig en zei dat de gebeurtenissen haar erg hebben geraakt. "Mijn gedachten gaan op dit moment vooral uit naar Peter R. de Vries en al zijn dierbaren en ook naar alle journalisten die vandaag weer onverschrokken hun werk doen en die staan voor onze rechtsstaat", zei de demissionaire staatssecretaris van Economische Zaken.

PvdA-Kamerlid Piri vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd. "We zijn allemaal erg geschrokken. We wachten nu af, hopen dat het goed gaat en leven enorm mee met zijn familie en met zijn vrienden." Ook zij voelt de beschieting als een aanslag op de vrije samenleving en op de journalistiek."

De ministers Grapperhaus en Slob hebben vanmiddag een gesprek met journalistenvakbond NVJ.

Rapport over flatbrand Arnhem uitgesteld om aanslag De Vries

De presentatie van een rapport over de fatale flatbrand op 1 januari vorig jaar in Arnhem is met een week uitgesteld. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Aanleiding is de moordaanslag op Peter R. de Vries.

De raad zou vanmiddag met de resultaten komen van een onderzoek naar de veiligheid in de flat aan het Gelderseplein in Arnhem-Zuid. Daar kwamen op Nieuwjaarsdag 2020 een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoontje om het leven door een brand in de hal van de flat. De moeder en dochter van het gezin raakten gewond.

De presentatie van het rapport staat nu voor volgende week woensdag op de agenda, schrijft Omroep Gelderland.

Politie: verdachten zijn Pool en Rotterdammer, derde verdachte vrij

Twee van de drie verdachten die gisteren zijn aangehouden voor de aanslag op De Vries worden vrijdag voorgeleid. Het zijn een 35-jarige Pool uit Maurik en een 21-jarige Rotterdammer. Ze worden verdacht van directe betrokkenheid bij het schietincident, schrijft de politie.

Beide verdachten zitten in volledige beperking, wat betekent dat ze alleen met hun advocaat contact mogen hebben. Vrijdag worden ze voorgeleid bij de rechter-commissaris. De twee werden gisteren op de A4 bij Leidschendam klemgereden en opgepakt.

De politie heeft afgelopen nacht huiszoekingen gedaan in Tiel, Maurik en Rotterdam. Daarbij zijn verschillende gegevensdragers en munitie in beslag genomen.

De derde man die werd aangehouden, een 18-jarige Amsterdammer, is vrijgelaten. Hij is geen verdachte meer.

Een aanhouding op de snelweg A2 bij Breukelen gisteren had niets met deze zaak te maken, zegt de politie.

Amerikaanse ambassade veroordeelt aanslag op 'Nederlandse nationale held'

De Verenigde Staten hebben het neerschieten van De Vries krachtig veroordeeld. "Het was niet alleen een aanslag op een Nederlandse nationale held, maar ook een aanslag op de persvrijheid zelf. Onze gedachten zijn bij de heer De Vries en zijn familie", meldt de Amerikaanse ambassade in Den Haag op Twitter.

Een reconstructie van de aanslag op De Vries

Iets voor half acht gisteravond is misdaadjournalist Peter R. de Vries midden in Amsterdam in zijn hoofd geschoten. Volgens omstanders klinken er in totaal vijf schoten. Later op de avond wordt een auto klemgereden op de A4, met twee verdachten, onder wie de vermoedelijke schutter.

Dit gebeurde er gisteravond, een reconstructie:

ChristenUnie-leider Segers: aanslag op het vrije woord

ChristenUnie-leider Segers vindt de aanslag op Peter R. de Vries ook een aanslag op het vrije woord en op journalisten. "Dit gaat echt om de rechtsstaat en om vrijheid zelf", zei hij vanochtend. Segers gaat ervan uit dat de aanslag komt vanuit de onderwereld. "Je ziet hoe machtig die is en hoe verstrekkend die invloed is."

Volgens hem past er maar een reactie en dat is een "rechte rug". Hij benadrukte dat in de formatie ook over beveiliging, ondermijning en bestrijding van misdaad wordt gepraat. "Ik denk dat dat nog hoger op de agenda komt te staan: meer geld en meer mogelijkheden."

Voorzitter Europees Parlement: 'Aanslagen op journalisten zijn aanslagen op ons allemaal'

De voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli reageert eveneens geschokt op het neerschieten van de misdaadverslaggever. "De media zijn de ruggengraat van de democratie. Aanslagen op journalisten zijn aanslagen op ons allemaal", twittert hij.

'Twee verdachten komen uit Gelderland'

Twee van de aangehouden verdachten komen uit Gelderland. Dat schrijft de Gelderlander op basis van "bronnen binnen de politie".

Het gaat volgens de krant om mannen van rond de 20 en 30 jaar oud uit Tiel en Maurik.

De politie kan het aan de NOS nog niet bevestigen en verwijst naar een persbericht dat eraan komt.

Genootschap van Hoofdredacteuren is sprakeloos en geschokt

Het Genootschap van Hoofdredacteuren zegt sprakeloos en geschokt te zijn door de aanslag op "onze dappere en eigenzinnige collega Peter R. de Vries". "We leven mee met zijn familie, vrienden en directe collega's."

In een verklaring zegt het Genootschap dat de precieze achtergrond van de "laffe aanslag" nog onbekend is, maar dat het niet anders kan worden gezien "dan als ook een aanslag op de journalistiek, de persvrijheid en daarmee op de rechtsstaat".

"Het Genootschap zal zich blijven inzetten voor de veiligheid van journalisten en voor het vrije woord. Daarbij gaat het zeker ook over de dagelijks aanvallen op de journalistiek in het algemeen. Nu wensen we vooral zijn familie, vrienden en directe collega's heel veel sterkte."

Agractie Flevoland trekt zich terug uit protest wegens aanslag Peter R. de Vries

Agractie Flevoland doet vandaag niet mee met het boerenprotest. Reden is de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries.

"Wij begrijpen dat het land in rep en roer is en dat de politiek en journalistiek wel iets anders aan het hoofd heeft dan het voortbestaan van de agrarische sector. Wij twijfelen er dan ook aan of onze boodschap nu wel de aandacht krijgt die hij verdient", zegt een woordvoerder van Agractie Flevoland tegen Omroep Flevoland.

Het besluit van Agractie Flevoland betekent niet dat er geen boeren uit Flevoland meedoen aan de actie. Boeren die toch willen deelnemen aan het protest, kunnen zich aansluiten bij actiegroepen uit omliggende provincies.

Moeder Nicky Verstappen in tranen: 'Hopen dat hij het redt'

Berthie Verstappen, de moeder van de in 1998 dood gevonden Nicky Verstappen, heeft emotioneel gereageerd op het neerschieten van De Vries. "We kunnen alleen maar hopen dat hij het redt. Het is verschrikkelijk", zegt ze in tranen tegen de NOS.

Ze zei gisteren gebeld te zijn door haar dochter. "'Ze hebben Peter neergeschoten', je schrikt je kapot. Hij heeft altijd voor ons gevochten en voor Nicky en we hopen dat hij nu voor zichzelf vecht."

De Vries is al meer dan twintig jaar lang vertrouwenspersoon van de familie in de zaak van Nicky Verstappen. De 11-jarige jongen werd in 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide. Mede dankzij De Vries kwam er twintig jaar later een doorbraak in deze zaak.

Dat leidde tot de aanhouding van Jos B. Die werd in oktober 2020 veroordeeld voor het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky. Er loopt nu hoger beroep in deze zaak, daarin staat de misdaadverslaggever de familie ook bij.

OLVG: bericht over toestand De Vries waarschijnlijk nep

Op sociale media circuleerde gisteren na de aanslag een bericht dat leek van een medewerker van het OLVG-ziekenhuis te komen. In dat bericht stond informatie over de toestand van De Vries. Het ziekenhuis zag dat bericht gisteren ook en onderzocht waar het vandaan kwam.

Het ziekenhuis zegt nu dat het bericht "naar alle waarschijnlijkheid nep is". "De gegevens die bij het bericht staan, zijn niet te herleiden naar een medewerker van OLVG."

Productiebedrijf RTL Boulevard: uitzending vanavond gaat door

Productiebedrijf Fremantle, dat RTL Boulevard maakt, schrijft in een verklaring op Instagram geschokt te zijn. "Dit is een onbeschrijfelijk laffe daad. Peter betekent als vriend en collega veel voor ons allemaal."

"Zijn menselijkheid, moed, strijd tegen de misdaad en voor de vrijheid van meningsuiting is inspirerend en essentieel voor onze samenleving. Ons hart en medeleven gaan uit naar Peter zelf en de mensen die hij liefheeft."

De uitzending van vanavond gaat gewoon door, zegt het bedrijf. "Zoals Peter van ons zou verwachten." Dat bevestigt ook een woordvoerder van RTL aan de NOS.

Glenn Helder zou over voetbal praten maar wilde dat niet meer

Opmerkelijk moment in het NOS Radio 1 Journaal vanochtend. Oud-voetballer Glenn Helder was uitgenodigd om in de uitzending over de halve finales op het EK te praten. Hij voelde zich daar niet goed bij vanwege de aanslag op De Vries.

"Ik vind het een beetje nep tegenover mezelf als ik nu over voetbal ga praten", zei hij.

Beluister het hele interview hier:

Koning Willem-Alexander: aanslag op de journalistiek, onze rechtsstaat

Koning Willem-Alexander heeft in een korte verklaring stilgestaan bij de aanslag op Peter R. de Vries. Hij noemde het aan aanslag op de journalistiek en noemde de journalistiek een "hoeksteen van de rechtsstaat". Daarmee is volgens hem ook een aanslag op onze rechtsstaat gepleegd.

De koning sprak direct tot journalisten. "Ik begrijp dat er onder u collega's zijn die aangedaan zijn. Als een collega dit gebeurt, dat moet verschrikkelijk zijn." De koning sprak, met koningin Máxima naast hem, vanuit Berlijn, op de laatste dag van het staatbezoek aan Duitsland.

Koning over aanslag op Peter R. de Vries: 'Wij zijn zeer ontdaan'

Commissaris voor rechten mens wil dat daders snel voor rechter komen

De commissaris voor de rechten van de mens van de Raad van Europa Dunja Mijatovic zegt op twitter geschokt te zijn. "Mijn gedachten gaan uit naar hem en zijn familie. Alles moet n het werk gesteld worden om de dader(s) en het brein achter deze verschrikkelijke misdaad voor de rechter te krijgen."

Ook andere internationale journalisten- en mensenrechtenorganisaties spreken hun medeleven uit. Reporters without Borders (RSF) zegt solidair te zijn met de familie van De Vries en met alle Nederlandse journalisten. Het Internationaal Persinstituut (IPI) is geschokt door de schietpartij. "Het neerschieten van nog een misdaadverslaggever in de Europese Unie is een trieste dag voor persvrijheid", aldus het IPI.

Lotte Leicht van Human Rights Watch noemt de aanslag "schokkend". "Ik leef mee met hem en zijn gezin", aldus Leicht via Twitter. Oprichter Alice Stollmeyer van Defend Democracy spreekt ook haar medeleven met De Vries, zijn familie en alle journalisten uit. "Nog een Europese journalist die de georganiseerde misdaad onderzocht is een doelwit geworden."

Het Committee to Protect Journalists (CPJ) vraagt om een spoedig en grondig onderzoek naar de schietpartij om te bepalen of hij een doelwit was wegens zijn werk. "Journalisten in de EU moeten misdaad en corruptie kunnen onderzoeken zonder te vrezen voor hun veiligheid", aldus het CPJ.

Europese ministers reageren geschokt op neerschieten De Vries

Ook in andere landen leidt de aanslag op De Vries tot geschokte reacties. "Een aanslag op alles waar wij als samenleving voor staan en op de hele journalistiek. Hopelijk worden de daders snel gevat", zegt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle bij de VRT.

De Noorse minister Ine Marie Eriksen Søreide noemt op Twitter de aanslag "alarmerend". Ze stelt dat de veiligheid van journalisten essentieel is voor de persvrijheid en het beschermen van mensenrechten en de democratie.

Eurocommissaris Vera Jourová zegt mee te leven met De Vries, zijn familie, vrienden en collega's. "Dit is een aanval op de persvrijheid en de democratie", schrijft ze op Twitter. "Journalisten moeten veilig kunnen werken."

Ooggetuigen vanochtend tegen verslaggever: we dachten vuurwerk te horen

Mensen die gisteravond getuige waren van de aanslag op De Vries hebben vanochtend bloemen gelegd in de Lange Leidsedwarsstraat. "We dachten dat we vuurwerk hoorden, tot je iemand op straat ziet liggen. Verschrikkelijk", zeiden ze tegen verslaggever Malou Petter.

Bloemen en kaarsen op plek aanslag in de Lange Leidsedwarsstraat

Marieke Elsinga ziet op tegen komende uitzending RTL Boulevard

Marieke Elsinga ziet op tegen de komende aflevering van RTL Boulevard. Dat zei de presentatrice van het programma vanochtend in haar Qmusic-show Mattie & Marieke. Gisteravond werd Peter R. de Vries, die naast Elsinga die avond aan de desk van Boulevard stond, vlak na de uitzending neergeschoten in het centrum van Amsterdam.

"Op het moment dat je wakker wordt, kickt die realiteit in. Van 'wat is er nou gebeurd', gisteren", vertelt Elsinga aan haar collega Mattie Valk. Daarop zegt ze vooral haar steun te willen betuigen aan de familie. Elsinga denkt dat de komende aflevering, van vanavond, waarschijnlijk "de moeilijkste is die ik ooit heb gemaakt".

Elsinga wil niet te veel vertellen over de veiligheid van De Vries. "Dat is ook iets wat ik hier in het midden wil laten. Hoe dat werkte, de beveiliging van Peter", vertelt Elsinga. "Peter was niet bang. En je hoopt natuurlijk dat dat ook echt zo was." Op sociale media gaan verschillende foto's en video's rond van het moment dat de misdaadjournalist neergeschoten op straat lag. Elsinga roept iedereen met klem op die beelden niet door te sturen.

Deken orde van advocaten: journalistiek in hart geraakt

Frans Knüppe, de deken van de orde van advocaten, zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de journalistiek in "het hart is geraakt". "De vrije samenleving lijkt op het spel te staan. Wij begrijpen als beroepsgroep maar al te goed wat het betekent als je zoiets meemaakt. Daarmee doelde hij onder meer op de aanslag op advocaat Derk Wiersum.

Hij zei "niet te willen speculeren over deze afschuwelijke kwestie". Volgens hem kunnen er nog geen verbindingen gelegd worden naar kroongetuige Nabil B., waar De Vries vertrouwenspersoon van is. De orde van advocaten heeft contact gehad met de advocaten van B. Advocaat Peter Schouten is in veiligheid gebracht, schrijft Omroep Brabant.

Of advocaten in het algemeen beveiligd moeten worden, ook als ze dat niet willen, noemt Knüppe "lastig". "Maar het neemt niet weg dat de Nederlandse staat wel verantwoordelijk is voor de veiligheid van mensen. En dat lijkt er op cruciale punten in onze vrije samenleving nu aan te schorten."

Nog geen update over huidige toestand De Vries

Er is vanochtend nog geen update over de gezondheidssituatie van De Vries. Gisteravond na 23.00 uur meldde de Amsterdamse burgemeester Halsema dat hij vecht voor zijn leven.

Voorzitter politiebond: dit is aanval op democratie, moet doordringen in parlement

De voorzitter van de Nederlandse Politiebond noemt de aanslag op De Vries een aanval op de democratie. Hij vindt dat het moet doordringen in het parlement, zodat er stappen tegen de georganiseerde misdaad gezet worden. "Het vraagt om een doordacht, slim offensief."

Beluister het hele interview in het NOS Radio 1 journaal hier:

Alle kranten staan vol met nieuws over de aanslag

Alle grote ochtendbladen besteden vanochtend op de voorpagina aandacht aan de aanslag op De Vries. 'Schok na aanslag', schrijft De Telegraaf. Volgens de krant vond De Vries beveiliging geen optie. Hij fietste elke week op zijn racefiets een rondje langs het Gooimeer en plaatste daar ook foto's van op Twitter.

De Vries is na misdaadblogger Martin Kok de tweede misdaadjournalist die is neergeschoten. De Telegraaf noemt de kans klein dat het bij De Vries om een eenmansactie ging. "De wijze waarop de aanslag is gepleegd, vertoont alle kenmerken van een goed voorbereide liquidatie", schrijft de krant.

NRC schrijft over de verbijstering na het neerschieten van De Vries. Hij werd tijdens zijn carrière meerdere keren bedreigd. Volgens NRC bleef hij daar op het oog stoïcijns onder.

Bij Trouw zien we een foto van de Lange Leidsedwarsstraat, waar de aanslag was, met in die straat de calamiteitencontainer van de politie. 'Moordaanslag op Peter R. De Vries', kopt het AD. De krant schrijft dat de journalist in 2019 bekendmaakte dat hij op een dodenlijst van Ridouan Taghi stond.

Taghi schreef hem daarna dat hij niks te vrezen had, maar volgens het AD was De Vries toen hij die brief kreeg, nog geen vertrouwenspersoon van Nabil B. Hij is de kroongetuige in het Marengo-proces waarin Taghi de hoofdverdachte is.

In de Volkskrant schrijft columnist Bert Wagendorp over De Vries; hij noemt hem een lefgozer met lef, en niet vrijblijvend, maar met inzet van zijn hele hebben en houden.

Kaarsjes en bloemen op plaats delict

Bij de plek waar De Vries is neergeschoten zijn aan het begin van de nacht twee kaarsjes aangestoken en bloemen neergelegd. Aan een klein boeket dat ernaast op een bankje ligt, hangt een kaart met de tekst "Voor Peter - overleef".

De plaats delict is enkele uren na de aanslag vrijgegeven.

  • ANP / Hollandse Hoogte / Laurens Bosch
  • ANP / Hollandse Hoogte / Laurens Bosch

YouTube verwijdert filmpjes

Video's waarop is te zien hoe Peter R. de Vries na de aanslag op straat ligt, zijn door YouTube offline gehaald. Een woordvoerder van het platform meldde aan het begin van de nacht dat het gaat om honderden filmpjes. De beelden waren gemaakt door omstanders en werden verspreid op sociale media. De politie heeft het publiek uitdrukkelijk gevraagd dat niet te doen.

Bij deze zaken is De Vries nu betrokken

Peter R. de Vries is de afgelopen decennia als journalist betrokken geweest bij veel grote misdaadzaken. Tegenwoordig is hij ook aanjager van cold cases, zoals de zaak-Tanja Groen, en vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces.

We zetten de belangrijkste zaken waar hij nu mee bezig is op een rijtje.

Aanslag ook groot nieuws bij buitenlandse media

De aanslag op Peter R. de Vries krijgt ook aandacht bij buitenlandse media. Vooral in België en Duitsland schreven nieuwssites gisteravond uitgebreid over de gebeurtenis. Bild volgde de ontwikkelingen in een liveblog.

Bij de Belgische krant De Standaard staat een profiel van de journalist:

De BBC, die de site gisteravond opende met het nieuws uit Nederland, omschrijft De Vries als een journalist die volledig opgaat in zijn werk en die betrokken was bij meerdere grote zaken, waardoor vanuit de onderwereld meermaals werd gesproken over zijn liquidatie. De South China Morning Post schrijft over de onthullingen van De Vries over de Heinekenontvoering in 1983 en de verdwijning van Nathalie Holloway op Aruba in 2005.

Ook The New York Times en de Spaanse krant El País schrijven over de aanslag:

Liveblog geopend

Welkom in het liveblog met het belangrijkste nieuws over de aanslag op Peter R. de Vries van gisteravond. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.