NOS Nieuws

Rutte: Hongaarse anti-homowet is verschrikkelijk en onacceptabel

Demissionair premier Rutte noemt de Hongaarse wet die volgens de Hongaarse premier Orbán "een verbod op homo-promotie" regelt "echt onacceptabel".

Door de nieuwe wet zijn boeken en films met een homoseksueel personage of reclames waarin homo's of transgenders worden getoond vanaf nu verboden. De Hongaarse regering zegt jongeren "te willen beschermen tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsverandering".

"Verschrikkelijk", noemt Rutte dit. "Als Europa, naast een markt- en munteenheid ook een waarde-gemeenschap is, en dat vinden we allemaal, dan kan het niet waar zijn dat in de Europese Unie een land zoiets achterlijks uithaalt als de Hongaren nu doen".

Daar zal aanstaande donderdag in de Europese Raad over gesproken worden, zegt Rutte, die erop wijst dat de Europese Commissie al een procedure tegen Hongarije is gestart.

De EU liet al weten naar mogelijkheden te kijken om sancties op te leggen aan Hongarije. Volgens EU-commissaris Helena Dalli worden de waarden van de Europese Unie met de nieuwe wet geschonden.

Rutte is het daarmee eens:

Rutte over Hongaarse anti-homowet: totaal onacceptabel

Het Nederlands Elftal zal de eerste wedstrijd na de groepsronde van het EK in Boedapest spelen. Rutte vindt niet dat de Oranjespelers dan een statement moeten maken. "Hou de sport, hou de atleten daar nou buiten", zegt Rutte, die protesteren een taak voor de politiek vindt.

Regenboogprotest bij EK-wedstrijd

De gemeenteraad van München wil de Allianz Arena waar Hongarije en Duitsland elkaar woensdag treffen in regenboogkleuren verlichten.

De gemeenteraad wil dat burgemeester Dieter Reiter bij de UEFA gaat lobbyen om het voorstel erdoorheen te krijgen. Het gaat om een "zichtbare uiting van solidariteit" naar de Hongaarse lhbti-gemeenschap, die lijdt onder de "homofobe en transfobe wetgeving", aldus de raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl