NOS Nieuws Politiek Aangepast

Tjeenk Willink: morgen nog geen gesprekken• Meerderheid steunt benoeming informateur

 • De Tweede Kamer debatteerde over verloop kabinetsformatie.
 • De formatie wordt weer opgestart
 • Kamervoorzitter Arib heeft met de fractievoorzitters overlegd
 • Herman Tjeenk Willink wordt informateur
Liveblog gesloten
 • Tjeenk Willink: morgen nog geen gesprekken

  De zojuist benoemde informateur zal morgen nog geen gesprekken voeren met de 17 fractievoorzitters in de Tweede Kamer. "Morgen is er eerst de verkiezing van de nieuwe Kamervoorzitter. Dat moet alle aandacht krijgen, daar moet ik niet doorheen fietsen", zei Tjeenk Willink toen hij naar buiten kwamen.

  "Daarna, aan het eind van de middag, hoop ik duidelijk te kunnen maken hoe ik het ga aanpakken."

 • Tjeenk Willink bij Kamervoorzitter Arib

  De nieuwe informateur is zojuist op het Binnenhof aangekomen en ontvangen door Kamervoorzitter Arib. Die overhandigde hem de opdracht die hij van de Kamer meekrijgt.

 • Ruime meerderheid steunt Tjeenk Willink als informateur

  Het debat is afgelopen en er is gestemd. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel van D66 om Herman Tjeenk Willink te benoemen tot informateur. Alleen de PVV, Forum voor Democratie en de BoerBurgerBeweging (BBB) stemden tegen.

  De nieuwe informateur krijgt drie weken de tijd om de formatie weer vlot te trekken. Afgesproken is dat als hij met zijn eindverslag komt, ook de verslagen van de gesprekken met de fractievoorzitters openbaar worden.

 • Debat geschorst tot 17.55 uur

  Alle 17 sprekers zijn aan het woord geweest. Om 17.55 uur wordt er gestemd over het voorstel om Herman Tjeenk Willink te benoemen tot informateur.

 • PvdD: over 3 weken beslissen of er nieuwe verkiezingen moeten komen

  Partijleider Ouwehand van de Partij voor de Dieren is bereid om de formatie nog drie weken tijd te gunnen. Maar als dan blijkt dat er geen meerderheid te vinden is, moet de knoop wat haar betreft doorgehakt worden en moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

  Nu de ChristenUnie een veto heeft uitgesproken over premier Rutte, is de kans op een kabinet wel heel klein geworden, denkt Ouwehand. "We moeten het land niet vermoeien met een formatieproces dat niets oplevert."

  Forum-leider Baudet herhaalde dat hij terug wil naar het 19e-eeuwse model, met vakministers van buiten de politiek en wisselende meerderheden. Dat nu Tjeenk Willink wordt benoemd tot informateur ergert hem. "De Kamer castreert zichzelf door het werk te laten doen door deze kartel-kardinaal."

 • Hoekstra: CDA nog steeds niet aan zet

  CDA-leider Hoekstra houdt zijn kaarten nog steeds voor de borst. "De CDA-fractie is niet aan zet en zal niet snel aan zet komen", zei hij. Hoekstra steunt wel het voorstel om Tjeenk Willink te benoemen tot informateur.

  "Hij zal zich wat ons betreft moeten richten op het bij elkaar rapen van de brokstukken." Hoekstra acht Tjeenk Willink daarvoor zeer geschikt.

  PVV-leider Wilders is minder enthousiast over de minister van Staat, die al betrokken was bij de formatie in 1972. "Deze assistent van Joop de Uyl is niet de frisse wind die deze formatie nodig heeft. De mottenballen vliegen je nog net niet om de oren." De PVV wil dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

 • D66 sprak met VVD over Kamervoorzitterschap, "maar het is een vrije kwestie"

  D66 heeft de afgelopen dagen gesproken met de VVD over de kandidatuur van D66-Kamerlid Bergkamp voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Op vragen van PVV-leider Wilders zei D66-leider Kaag dat ze het er ook gisteren in een persoonlijk gesprek met VVD-leider Rutte over heeft gehad. "Maar ik heb er meteen bij gezegd dat het wat ons betreft een vrije kwestie is, dat ik niets terugvraag van de VVD."

  Wilders was woedend: "Dit zaakje stinkt", zei hij. Net als PvdA-leider Ploumen vermoedt hij dat er afspraken zijn gemaakt tussen D66 en VVD over het Kamervoorzitterschap. De PVV heeft met Kamerlid Bosma ook een kandidaat. Volgens Kaag is er niet onoorbaars gebeurd. Rutte onderschrijft die lezing.

  Het leidde tot een verhit debat:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  PVV boos over 'persoonlijke' telefoontje Kaag met Rutte over D66-voorzitterschap

  Morgen kiest de Tweede Kamer een nieuwe voorzitter. Naast Bergkamp en Bosma is ook de huidige voorzitter, Arib (PvdA) kandidaat.

 • Kaag wil niet zeggen of ze Rutte uitsluit als onderhandelingspartner

  D66-leider Kaag wil op vragen van de oppositie niet zeggen of ze VVD-leider Rutte uitsluit als onderhandelingspartner. "Ik ga niet vooruitlopen op de gesprekken met de informateur. Het is aan de heer Rutte om uit te tekenen hoe hij de vertrouwenskloof gaat herstellen." Vorige week diende Kaag een motie van afkeuring in tegen Rutte, die steun kreeg van een ruime meerderheid.

  Ze zei toen dat zij, als ze in Rutte's schoenen stond, zou opstappen. Nu zei Kaag dat ze aan de gesprekken begint "op punt nul, zonder verwachtingen". Coalitiepartner ChristenUnie liet vorige week wel weten niet meer in een kabinet te stappen met Rutte als premier.

  Maar Kaag liet zich daar in het debat dus niet over uit:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kaag wil het niet hebben over poppetjes of het uitsluiten van Rutte
 • Kaag: Tjeenk Willink krijgt drie weken de tijd

  De nieuwe informateur, minister van staat Herman Tjeenk Willink, moet over uiterlijk drie weken verslag uitbrengen over zijn werkzaamheden. Dat heeft D66-leider Kaag gezegd toen ze het voorstel indiende om Tjeenk Willink te benoemen. Hij moet een uitweg uit de huidige impasse vinden door gesprekken te voeren met alle fractievoorzitters.

  "Er is een hoop niet goed gegaan, dat reken ik ook mijzelf aan", zei Kaag. "We hebben nu behoefte aan rust en een zorgvuldig proces." Wat D66 betreft komt er uiteindelijk een "zo progressief mogelijk kabinet."

 • Oppositie: Rutte na 'leugen' niet juiste persoon om vertrouwen te herstellen

  PVV, SP, Denk en Partij voor de Dieren vallen Rutte aan op zijn voorstel om snel met de informateur spreken over de bestuurscultuur en macht en tegenmacht in de politiek. Volgens PVV-leider Wilders is Rutte niet de juiste persoon om het vertrouwen in de politiek en tussen de partijen te herstellen, nadat hij vorige week niet de waarheid heeft gesproken over zijn gesprekken met de verkenners over Kamerlid Omtzigt.

  "Als u straks weer premier wordt, zullen mensen denken: je kunt dus liegen en ermee wegkomen", zei Wilders. Volgens SP-leider Marijnissen is Rutte "een sta-in-de-weg voor een snelle formatie". Rutte zei daarop dat er pas aan het eind van de formatie wordt gesproken over personen en dat partijen dan zelf besluiten wie ze naar voren schuiven. "Dat had u eerder moeten bedenken", sneerde Marijnissen, doelend op het feit dat juist Rutte zich heeft bemoeid met het personeelsbeleid van het CDA door het over Omtzigt te hebben.

  De oppositiepartijen blijven ervan overtuigd dat Rutte aanvankelijk heeft gelogen over het te berde brengen van de positie van Omtzigt.

  Rutte erkent dat hij niet de waarheid heeft gesproken, maar dat gebeurde volgens hem niet bewust:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: ik heb gelogen over Omtzigt, 'naar eer en geweten'
 • Rutte: macht en tegenmacht bespreken met informateur

  VVD-leider Rutte vindt dat er met de nieuwe informateur snel gesproken moet worden over het thema 'macht en tegenmacht'. "In het kader van het herstel van vertrouwen lijkt het mij verstandig om dat thema al in deze fase te bespreken", zei Rutte in het debat.

  Hij wees erop dat vorige week, in het debat over de uitgelekte notitie over Kamerlid Omtzigt, het daar ook vaak over ging. De hele oppositie zegde toen het vertrouwen op in premier Rutte, omdat hij de kwestie Omtzigt op tafel had gelegd bij de verkenners.

  Rutte steunt het voorstel om Herman Tjeenk Willink te benoemen tot informateur. "Dat schept de mogelijkheden om het formatieproces weer zo veel mogelijk terug in de rails te krijgen."

 • Debat begint zo

  De regeling van werkzaamheden is afgelopen. Het debat over de informateur begint "over enkele ogenblikken".

 • Debat over de informateur begint na Vragenuur

  In de Tweede Kamer is nu het Vragenuur nog bezig. Het is het eerste Vragenuur van de nieuwe Tweede Kamer, die vorige week is beëdigd. Na afloop is er eerst een regeling van werkzaamheden, waarin het over de planning gaat.

  De regeling duurt niet lang. Daarna zal het debat meteen beginnen: Herman Tjeenk Willink wordt voorgedragen als informateur. Het zal ook gaan over de opdracht die hij krijgt.

  Dat debat is live te volgen op NPO 1, NPO Politiek en NOS.nl.

 • SP en GroenLinks blijven Rutte afwijzen, 'geen liegende minister-president'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  1/2 SP wil niet regeren met premier 'die niet de waarheid spreekt'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  2/2 Klaver (GroenLinks): nog steeds geen vertrouwen in Rutte
 • 'Beetje rustige Pasen gehad?'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte weer samen met fractievoorzitters na afstraffing in Kamer: 'Rustige Pasen gehad?’